Nederland - Grenzeloze Veluwe - Zuid, 5 dagen Met boswachters de Veluwe ontdekken

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Iets bijzonders

5-daagse natuurreis vanuit 2 hotels

Deze natuurreis wordt aangeboden door SNP reizen in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Kroondomein Het Loo en Geldersch Landschap en Kasteelen. Boswachters en natuurgidsen van deze organisaties laten je het unieke en het mooiste van de Veluwe zien. Zo kom je op plekjes die voor anderen onbereikbaar zijn en keer je na 5 dagen te zijn ondergedompeld in de natuur met bijzondere verhalen huiswaarts. We bieden twee arrangementen aan van elk vijf dagen: één in de noordelijke en één in de zuidelijke Veluwe, beide met één vertrekdatum in het voorjaar en één in het najaar. Tijdens deze zuidelijke etappe bezoek je Kroondomein het Loo, de zandverstuivingen van Kootwijk, het Deelerwoud, de bossen en heidevelden van de Loenermark en het Nationaal Park Veluwezoom. Verblijf in goede hotels die middenin de natuur van de Veluwe liggen. Alle maaltijden zijn inbegrepen. 

Uniek aan deze reis

 • Boswachters tonen je de schoonheid van de Veluwe
 • Dwars door het grootste aaneengesloten natuurgebied van het land
 • Unieke samenwerking van de 4 grote natuurbeschermingsorganisaties
 • Verblijf in hotels midden op de Veluwe
 • Vrijwel alles inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Natuurreis 'Grenzeloos Veluwe'

Speciaal voor deze reis van SNP werken vier organisaties uit de Veluwe samen, voor een onvergetelijke natuurreis. Lees er hier meer over...


Deze natuurreis wordt georganiseerd in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Kroondomein Het Loo en Geldersch Landschap en Kasteelen

Boswachters en natuurgidsen van deze organisaties laten je het unieke en het mooiste van de Veluwe zien. Zo kom je op plekjes die voor anderen onbereikbaar zijn en keer je na 5 dagen te zijn ondergedompeld in de natuur met bijzondere verhalen huiswaarts. We bieden twee arrangementen aan van elk vijf dagen: één in de noordelijke en één in de zuidelijke Veluwe.

Dag tot dag

Nederland - Grenzeloze Veluwe - Zuid

Midden in Nederland ligt het grootste aaneengesloten natuurgebied van de Lage Landen, de Veluwe (ruim 80.000 hectare groot). De Veluwe kent een rijke geschiedenis van landschapsontwikkeling door de ijstijden, het ontginnen van woeste gronden, beheer van markebossen, recreatie en de natuur weer de vrije hand geven. De vele landgoederen en natuurgebieden, variërend van stuifzanden en heidevelden, loof- en naaldbossen tot stuwwallen en beekdalen, herbergen een ongekende natuurlijke èn cultuurhistorische en archeologische rijkdom. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, versterken elkaar en geven ons als bezoeker een ongekende beleving van het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap.
Hier op de Veluwe, waar vele terreineigenaren zich inzetten om deze rijkdom te herstellen, behouden en ontwikkelen, nemen wij de bezoeker mee op reis. Dankzij de unieke samenwerking tussen de vier natuurbeheerders Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch landschap & Kasteelen en Kroondomein Het Loo ervaren we de grenzeloosheid van de Veluwe. En wie anders dan de boswachters die hier werken kunnen dat het beste laten zien? Daarom slaan zij de handen ineen en vertellen ons gezamenlijk het verhaal van de Grenzeloze Veluwe.  Zo tonen zij ons dat de Veluwe méér is dan de som der delen...

Zuid-Veluwe
Deze reis speelt zich in de zuidelijke helft van de Veluwe af. We starten op het station van Apeldoorn, van waar we naar de rand van de stad gebracht worden en een tocht dwars door het zuidelijke deel van Kroondomein Het Loo maken, via het Hertendal, de wildobservatieplaats van de Asselse hei en het ecoduct van Hoog Buurlo (die normaliter niet voor publiek toegangkelijk is) en eindigen bij het buurtschap Hoog Buurlo. De volgende dag wandelen we van Hoog Buurloo naar het markante gebouw van Radio Kootwijk, waar we een bezoek aan brengen. Vervolgens wacht het uitgestrekte stuifzand- en heidegebied van het Kootwijkerzand. De volgende dag maken we een tocht per huifkar door delen van het Deelerwoud die normaliter niet toegankelijk zijn voor bezoekers. De kans dat we hier wild zien is zeer groot! De volgende dag wandelen we door het afwisselende bos- en heidegebied van de Loenermark en brengen daar een bezoek aan de schaapskudde. Rond Eerbeek zien we de herinneringen aan de oude industrie en nijverheid die in de 19e eeuw langs de rand van de Veluwe werd ontwikkeld en een stempel op het landschap drukte. De laatste dag is in elk geval het letterlijke hoogtepunt van deze reis als we dwars door Nationaal park Veluwezoom trekken, over de uitgestrekte heidevelden, over het hoogste punt van de Veluwe, de Imbos, en door het prachtig afwisselende stuwwallandschap dat de Zoom van de Veluwe vormt. De reis eindigt bij het Veluwezoom bezoekerscentrum en het station van Rheden. Overnachting in een in de bossen verscholen hotel bij Hoenderloo en op een landgoed aan de rand van de Veluwe, bij Ellecom of De Steeg.

Dag 1

Van Apeldoorn naar Hoog Buurlo – Kroondomein Het Loo
Om 10.00 uur verzamelen we op het station van Apeldoorn, waar een busje wacht dat ons naar de rand van Apeldoorn en de toegang tot Kroondomein Het Loo brengt. Zorg dat je je wandelkleding aan hebt een lunchpakketje in je dagrugzak.  Terwijl wij met een boswachter van het Kroondomein op pad gaan, wordt onze bagage doorgebracht naar het hotel bij Hoenderloo. In het voorjaar maken we een iets andere tocht dan in het najaar, omdat dan delen van het Kroondomein afgesloten zijn voor wandelaars.
Voorjaar: Via het Hertendal, waar prachtige beuken staan, wandelen we langs 2 prehistorische grafheuvels naar een wildobservatiepost aan de rand van de Asselse Heide. Dan lopen we via Alveschoten naar het ecoduct Hoog Buurlo (normaal gesproken niet toegankelijk). Vlak daarbij steken we de snelweg A1 over. Via de wildobservatiepost bij Hoog Buurlo eindigen we bij het gelijknamige kleine gehuchtje.
Najaar: onze wandeling voert eerst door het 650 hectare grote Paleispark van Het Loo, onder meer langs een 50 meter hoge douglasspar, diverse mooie sprengen, de Willemstempel en Emma’s Oord. Dan wandelen we het park uit, via een kleine asfaltweg en via Hoog Soeren, naar een wildobservatieplaats. Over de Asselse heide bereiken we Hoog Buurlo, waar we ook een wildobservatieplaats bezoeken.
Lengte van beide wandelingen ca 16 km.  Na de wandeling is het een klein stukje rijden naar ons hotel bij de Woeste Hoeve, in de bossen bij Hoenderloo. 

 

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 2

Kootwijkerzand – Staatsbosbeheer
We worden terug naar Hoog Buurlo gebracht en maken een zeer afwisselende excursie met een herder van Staatsbosbeheer. Samen met de kudde lopen we over de Hoog Buurlose heide naar Radio Kootwijk, waar we een bezoek brengen aan het bijzondere, haast kathedraal-achtige gebouw van radiozendstation Kootwijk, dat midden op de hei ligt. We krijgen een rondleiding met uitleg over de architectuur en de oorspronkelijke functie van dit merkwaardige gebouw. Het zendstation is in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Dan wandelen we met een boswachter verder over het uitgestrekte stuifzandgebied van het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. De zandverstuiving heeft een eigen microklimaat en daardoor een bijzondere flora en fauna. De wandeling gaat vervolgens via het Kootwijkerveen naar het dorpje Kootwijk, waar de bus wacht om ons terug naar ons hotel in Hoenderloo te brengen. Lengte 14 km. 

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 3

Deelerwoud en Hoeve Delle – Natuurmonumenten
Vanuit het dorp Hoenderloo gaan we per huifkar het Deelerwoud en kunnen zo delen van dit prachtige bos bezoeken die voor wandelaars afgesloten zijn, omdat wandelen daar teveel verstoring geeft. De kans op het zien van wild is 99% : damhert zeker, daarnaast redelijke kans op edelhert en wild zwijn. De boswachter vertelt van alles over de natuurlijke rijkdom van het woud. Dankzij het wildviaduct bij de Woeste Hoeve is het Deelerwoud verbonden met de bossen  bij Loenen en via het ecoduct bij Terlet met het Nationaal Park Veluwezoom. Zo kunnen herten, wilde zwijnen en Schotse hooglanders, maar ook reptielen en insecten zich vrij tussen de deze natuurgebieden bewegen. Sinds 2001 mag in het grootste deel van Deelerwoud niet meer op damhert en edelhert gejaagd worden. Het aantal dieren is de laatste jaren flink gegroeid. Er is daardoor een redelijke kans dat je oog in oog komt te staan met groot wild. ’s Middags maken we een wandeling in het die ons vanaf de Woeste Hoeve over het wildviaduct in de bossen van Hoeve Delle brengt; de oversteek van het wildviaduct is een unieke ervaring, want zonder boswachter verboden. In de bossen van Hoeve Delle bezoeken we onder meer de bron Vrijenbergerspreng. We eindigen de wandeling bij de ‘watervallen’ van Loenen. Lengte middagwandeling ca 6 km.  Daar wacht de bus, die ons met onze bagage in ca 15 minuten naar de accommodatie in De Steeg of Ellecom brengt. 

 

 

Overnachting in

De Steeg of Ellecom

Dag 4

Loenermark – Geldersch Landschap & Kasteelen
We worden in ca 30 minuten naar het kleine buurtschap Groenendaal gebracht waar we de gids/boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen treffen die ons vandaag me op pad neemt door de Loenermark.  Een zeer aantrekkelijk Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Centraal in het gebied staat een schaapskooi. Via de Stenen Tafel wandelen we naar de schaapskudde van Keizand.  Dankzij de boswachter komen we alles te weten over Enkwallen en wat de Loenermark met de beroemde muziekfamilie Von Trapp verbindt. Via landgoed Groenouwe en de spreng van de Gravinnebeek bereiken we het dorp Eerbeek. Hier krijgen we alles te horen en de restanten te zien van de oude papierindustrie die hier in de 19e eeuw haar hoogtijdagen beleefde. We eindigen de wandeling bij Huis te Eerbeek. Al in 1200 stond hier een groot huis, het huidige gebouw dateert uit 1822.  Het park kent een bijzondere bloemen en plantenrijkdom en er zijn veel vogels te zien, zoals appelvink, goudhaan en kleine bonte specht. Lengte wandeling ca 13 km. Na de wandeling worden we terug naar Ellecom of De Steeg gebracht. 

Overnachting in

De Steeg of Ellecom

Dag 5

Nationaal Park Veluwezoom – Natuurmonumenten
Na het ontbijt worden we naar Terlet gebracht, een rit van ca 25 minuten. Met de boswachter van Natuurmonumenten wandelen we via het ecoduct van Terlet het Nationale Park Veluwezoom. Via deze zijde mag je normaal gesproken niet het  park betreden. Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken. We wandelen over de uitgestrekte heidevelden van de Terletse Heide en de Rheder- en Worth-Rheder heide., Dit weidse landschap van struwelen, heidevelden en kleine bosschages, waar de veldleeuwerik nog volop te horen is, biedt een compleet andere aanblik als de ‘echte’ zoom van de Veluwe dat we voorbij de Imbos treffen, met 110m hoogte het letterlijke hoogtepunt van de Veluwe. Hier is de stuwwal uitgesleten door beekjes en is in het Herikhuizerveld een fraai reliëf ontstaan. Vanaf de Posbank heb je een mooi uitzicht over de IJsselvallei en de Graafschap. De wandeling eindigt onderaan de stuwwal bij het bezoekerscentrum van het Park. Van daar worden we met onze bagage naar het paar kilometer verderop gelegen station van Rheden gebracht, waar de reis eindigt. Lengte van de wandeling: ca 13 km.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodatie

Tijdens deze reis verblijf je in twee hotels, die midden op de Veluwe liggen, vlakbij de locaties van de wandelingen en excursies. De eerste 2 dagen verblijven we in het in de bossen verscholen hotel Fletcher Victoria-Hoenderloo, bij het buurtschap Woeste Hoeve, niet ver van Hoenderloo. De ruime en comfortabele kamers zijn gesitueerd in appartementen van elk 4 kamers, elk met een eigen badkamer. In het hoofdgebouw is een gezellige bar (met bowlingbaan) en een dito restaurant met serre gesitueerd. Ook beschikt het hotel over een sauna, binnen- en buitenzwembad en kun je er e-bikes huren. Klasse ***, 2 nachten
Daarna ben je 2 dagen te gast op het fraaie landgoed Rhederoord, dat op een prachtige locatie op de stuwwal van de Veluwezoom ligt, net boven De Steeg. Vanaf het terras van het landhuis heb je een mooi uitzicht op de IJsselvallei en vanuit het 3 hectare grote park dat het hotel omringt wandel je zo het nationaal Park Veluwezoom in. Het hotel beschikt over grote en smaakvol ingerichte kamers, met mooie badkamers. Enkele kamers bevinden zich in het koetshuis dat een paar honderd meter van het hoofdgebouw ligt, en waarin ook het restaurant gesitueerd is. Klasse ****, 2 nachten.

Noot: de reis met vertrek op 21-10-21 verblijft deze laatste 2 nachten in het Fletcherhotel Landgoed Avegoor, dat aan de voet van de Veluwezoom ligt, aan de rond van het dorpje Ellecom. De kamers bevinden zich in een nieuwer gebouw op het landgoed en is via een corridor verbonden met het oude landhuis. De kamers zijn modern ingericht en met goede badkamers. In het oude hoofdgebouw bevinden zich een sfeervolle lounge, restaurant met serre en uitzicht op het park en een gezellige bar. Het hotel beschikt over een overdekt zwembad en een sauna en is omgeven door een klein park. 

 

 

 

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m de lunch op dag 5.  In beide hotels bestaat het ontbijt uit een uitgebreid ontbijtbuffet. We dineren in het restaurant van deze hotels. Lunchen doen we onderweg in het bos of op de hei. Hiertoe krijg je dagelijks vanuit de accommodatie een lunchpakketje mee. 
Noot: de lunch op dag 1 is NIET inbegrepen, neem daarom op de eerste dag van thuis een lunchpakketje mee!

 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels
 • alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m lunch op dag 5 (lunches in de vorm van lunchpakket)
 • alle transfers gedurende het programma in gecharterde bus
 • bagagevervoer op dag 1, 3 en 5
 • 5 x begeleiding door boswachters van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap & Kasteelen of Kroondomein Het Loo (deze excursies/wandelingen duren elk gemiddeld 4 tot 6 uur)
 • diensten 1 SNP reisleider
 • toeristenbelasting
   

Niet inbegrepen

 • heenreis naar station Apeldoorn en terugreis vanaf station Rheden
 • lunch dag 1 en diner dag 5
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
   

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je elke dag een wandeling onder begeleiding van een boswachter. De wandelingen zijn gemiddeld 12 tot 14 km lang en gaan over licht glooiend terrein, over bospaden, zandwegen en af en toe een stuk struinen, dwars door het bos, over een zandverstuiving of over de hei. Omdat regelmatig wordt stilgestaan bij een bezienswaardigheid of om een verhaal van de boswachter aan te horen ligt het tempo niet hoog. Maar de dagen zijn toch vrij inspannend omdat deze flink gevuld zijn. Je bent 5 dagen lang de hele dag op pad. Goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je verzamelt op dag 1 om 10.00 uur op het station van Apeldoorn.

De reizen zijn in mei en in september of oktober gepland. Dit zijn de periodes dat de natuur van de Veluwe op haar mooist is en de meeste dieren actief zijn.  In mei zijn de bossen gehuld in fris groen en beleeft het vogelseizoen zijn hoogtepunt. Begin september staat de hei nog in bloei, midden oktober begint de herfst haar intrede te doen. 

Omdat vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen hoef je behalve persoonlijke uitgaven, zoals drankjes etc, nauwelijks op extra kosten te rekenen. 

De reis begint bij treinstation Apeldoorn en eindigt op treinstation Rheden, waar je op eigen gelegenheid naar toe reist en weer vandaan. Tijdens de reis beginnen de meeste dagen met een korte transfer per gecharterde midibus, van het hotel naar het beginpunt van de excursie of wandeling van die dag. Ook is er aan het eind van de dag meestal een kort ritje per gecharterde midibus terug naar het hotel gepland.   

Voor deze reis heb je goede wandelschoenen nodig, luchtige en warme wandelkleding, goede regenkleding en een rugzakje (25 liter volstaat) met daarin ruimte voor een lunchpakketje, waterfles, warme trui, regenkleding etc.  Een verrekijker komt zeker van pas. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Tijdens deze groepsreis is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Die heb je nodig om in het hotelrestaurant te eten en andere horeca te betreden. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.
Voor de prive-transfers per busje is een mondkapje nog steeds verplicht.


Deze reis wordt begeleid door de ervaren SNP-reisleider Clara Wilken, die de Veluwe op haar duimpje kent en bovendien actief is bij Natuurmonumenten. Clara zorgt er voor dat de reis organisatorisch vlekkeloos verloopt en weet heel veel over de natuur van de Veluwe te vertellen. 
Dagelijks wordt zij vergezeld door een of meerdere boswachters van de verschillende natuurorganisaties die in dit project samenwerken. Zij nemen je mee op wandelingen en excursies in de beschermde natuurgebieden van de Veluwe en laten je dit ongekende natuurgebied in het hart van ons land op een unieke manier zien en ervaren.  Ze vertellen de verhalen van de bewoners van de Veluwe, van de geschiedenis van het cultuurlandschap en laten je via al je zintuigen de natuur in al haar facetten beleven. Met hen kom je op de verborgen plekken van de Veluwe die anderen niet gauw zullen vinden of mogen komen.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

veluwezoom

Nederland - Grenzeloze Veluwe - Zuid

Met boswachters de Veluwe ontdekken

5-daagse natuurreis vanuit 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Iets bijzonders
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten