Nederland, Duitsland - Nijmegen - Xanten, 5 dagen Via Romana

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Maak een fietstocht door 2000 jaar geschiedenis. Fiets over stille wegen langs de 'limes': de grens van het vroegere Romeinse Rijk. Volg de 'Via Romana' en ontdek het rijke verleden van de fraaie streek tussen Nijmegen en Xanten. Bewonder de talrijke bezienswaardigheden onderweg. Geniet van het unieke, grensoverschrijdende natuurland, gelegen tussen Nederrijn, Maas en Waal. Overnacht in fijne hotels, gelegen in het groen. Bagagevervoer is inbegrepen of neem je zelf mee op de fiets.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
 • Langs Romeinse limes
 • Rivierenland net over de grens
 • Leuke stadjes als Xanten, Kleve en Kalkar
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Video | Via Romana

Volg de 'limes', de grens van het vroegere Romeinse Rijk, van Nijmegen naar het Duitse Xanten. Geniet van de natuur en bijzondere bezienswaardigheden.

Dag tot dag

Nederland, Duitsland - Nijmegen - Xanten

In het kort ziet je programma voor de komende 5 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Groesbeek, overnachting Groesbeek
 • Dag 2: fietsen naar Ooij - Nijmegen, overnachting Ooij - Nijmegen
 • Dag 3: fietsen naar Kalkar, overnachting Kalkar
 • Dag 4: rondrit via Xanten, overnachting Kalkar
 • Dag 5: fietsen naar Groesbeek, einde arrangement
Voor meer details, zie dag-tot-dagprogramma.

Dag 1

Aankomst in Groesbeek. Als je vroeg aan komt, kun je nog even een korte wandeling door de bossen bij Groesbeek maken. Dit kleine stadje is gelegen in een prachtig heuvelachtige landschap, gecreëerd door gletsjers die over het land schoven in de voorlaatste ijstijd.Vanuit het hotel wandel je zo het statig hellingbos in, of langs de wijngaarden van Klein Amerika of de Colonjes.

Overnachting in

Groesbeek

Dag 2

Vandaag fiets je naar het officiële startpunt van de Via Romana: Nijmegen. Eerst maak je echter een bijzonder fraaie lus ten zuiden van de stad, die je ook even in Limburg en Noord-Brabant brengt. Via de Mookerheide daal je af naar de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk en de Hatertse Vennen bij Heumen. Dan wordt het weer klimmen geblazen en via de Heilig Landstichting en de Kwakkenberg fiets je Nijmegen binnen. Maak zeker een stop bij de middeleeuwse restanten van de Valkhofburcht in het gelijknamige stadspark. Een steile afdaling brengt je in de uiterwaarden van de Ooijpolder, waar je overnacht in een gezellige herberg.
Indien er geen plaats is in de Ooij dan overnacht je in Nijmegen.

Fietstocht: 70 km

Overnachting in

Ooij - Nijmegen

Dag 3

Door de waterrijke Ooijpolder fiets je naar Beek, aan de voet van de Nijmeegse stuwwal. Na de prachtige bosrijke omgeving van Berg en Dal fiets je Duitsland in. De eerste nederzetting die je tegenkomt is Kranenburg, een prima plek voor een pauze. Je verlaat Kranenburg via de Kranenburger Bruch. In dit natte, bijzondere natuurgebied grazen extensief koeien en komen bijzondere planten- en dierensoorten voor. Het gebied was al in de Romeinse tijd heel zompig en de Romeinen legden hun Limesweg dan ook hoger in de heuvels aan. Je fietst met een grote boog om de stad Kleve heen en 'kust' nog even de Rijn bij Grieth. Na wellicht een drankje op het gezellige marktplein van Kalkar is het nog slechts een handvol kilometers naar je hotel buiten dit stadje.
Fietstocht: 80 km

Overnachting in

Kalkar

Dag 4

Maak vanuit Kalkar een rondrit naar Romeins Xanten. Over bloemrijke dijken met uitzicht op de Rijn en door pittoreske dorpjes fiets je naar deze historische stad. Breng zeker een bezoek aan het Archäologischer Park in Xanten. Dit park is aangelegd op de fundamenten van de voormalig Romeinse stad. Er zijn een aantal Romeinse gebouwen gereconstrueerd, zoals de Haventempel, de herberg en het badhuis. Naast deze indrukwekkende Romeinse geschiedenis is Xanten ook gewoon een heel gezellig stadje met een fraaie historische centrum vol heerlijke terrassen. De terugweg naar Kalkar passeer je Marienbaum, het oudste bedevaartsoord aan de Neder-Rijn.
Fietstocht: 55 km

Overnachting in

Kalkar

Dag 5

Al snel bereik je Schloss Moyland, een indrukwekkende waterburcht uit de 13e eeuw. Het stadje Kleve bereik je vermoedelijk rond lunchtijd. Na Kleve verlaat je de officiële Via Romana-route. Je fietst heerlijk rustig over een voormalige spoorlijn door de bossen terug naar Groesbeek. Hier eindigt het arrangement. Het is wel zo lekker om nog een nachtje Groesbeek bij te boeken, zodat je morgen pas naar huis hoeft...
Fietstocht: 55 km

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in prima hotelletjes op comfortabele kamers met douche en toilet.

Over de maaltijden

Alle ontbijten zijn inbegrepen. In Ooij, Groesbeek en Kalkar kun je dineren in je hotel of je pakt de fiets voor een ritje naar het centrum. 

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer (1 stuk p.p.)
 • Fietsroutes in route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • evt. fietshuur (niet mogelijk)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting Groesbeek (ca. EUR 1,50 p.p.p.n.)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

In het totaal bedraagt de lengte van de ‘Via Romana’ (Nijmegen - Xanten – Nijmegen) ca. 260km. Deze hele route fiets je in vier etappes. De wegen zijn vlak, slechts af en toe licht heuvelachtig. De kwaliteit van de wegen aan de Via Romana is grotendeels uitstekend. Op de hele route zijn slechts twee korte stukken, die vooral bij regen slechter met de fiets zijn te berijden.

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In je reispakket staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Je kunt ook aan het einde van het arrangement een overnachting in Groesbeek bij boeken, als je na de laatste fietstocht op dag 5 niet meteen terug naar huis wilt.

Extra's

Verlengingshotels

acc14111att92.jpg

Hotel de Wolfsberg (Groesbeek)

Hotel De Wolfsberg is een landhuis uit 1870 en beschikt over 17 kamers. Deze smaakvol ingerichte kamers zijn verdeeld over 2 etages en zijn voorzien van douche, toilet, televisie, klokradio, kluisje en telefoon.

Aanvullende opties

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer

Bagagevervoer is standaard inbegrepen. Toch kun je er voor kiezen om daar geen gebruik van te maken en je bagage in zelf meegebrachte fietstassen op je eigen fiets te vervoeren. Dat scheelt in de kosten want daarvoor krijg je natuurlijk een korting. Maar ook vanuit duurzaamheid is het een idee te overwegen om zelf je bagage op de fiets mee te nemen. Er hoeft dan namelijk geen taxi voor jou te rijden van plaats naar plaats. Je bent al heel duurzaam bezig doordat je fietst op je vakantie, maar al helemaal duurzaam als je ook je bagage zelf op je fiets vervoerd.

De korting hiervoor wordt verwerkt in de reissom.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je kunt je auto voor de duur van de fietsvakantie parkeren bij het hotel in Groesbeek. 

Je kunt deze fietsvakantie starten op elke dag van de week vanaf begin april t/m eind december.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Nederland en Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan een fietshelm te dragen.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Fietsen Via Romana

Nederland, Duitsland - Nijmegen - Xanten

Via Romana

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.