701035banner

Nederland, België - Zuid-Limburg & Voerstreek, 4 dagen Over de grens gevoerd

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

fietsvakantie langs pension en hotel

Fietsen door een grabbelton van Nederlandse, Vlaamse en Franse cultuur, van Limburgs mergelland tot aan Belgische beekdalen. Onderweg zie jevakwerkhuizen en hoogstamfruit. Geniet van de prachtige natuur van Geul en Gulp. Je fietst langs gezellige plaatsjes als Mechelen, Slenaken en ’s Gravenvoeren. Voldaan keer je terug via het markante drielandenpunt. Deze reis is ook mogelijk met een e-bike.

Uniek aan deze reis

 • Beekdalen en holle wegen
 • Mix van culturen
 • Zuid-Limburgse hellingbossen
 • E-bike huur mogelijk
 • GPS Tracks Aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland, België - Zuid-Limburg & Voerstreek

Dankzij de taalstrijd is de Voerstreek bekend geworden én tegelijkertijd ongerept gebleven. Want als de Walen iets wilden, waren de Vlamingen tegen en andersom. Deze grabbelton van Nederlandse, Vlaamse en Franse cultuur ga je al fietsend ontdekken. De heuvelruggen van het Zuid-Limburgse Mergelland bieden een eerste blik zuidwaarts in de richting van dit Belgische buitenbeentje. Je fietst langs de Geul en de Gulp die traag hun kronkels door het dal trekken. Authentieke vakwerkhuizen en pronte boerenhoeves staan verspreid in een landschap met boomgaarden vol hoogstamfruit. Langs de weg vind je kraampjes met ambachtelijke, rinse appelstroop. Vanuit de gezellige accommodatie in Mechelen waag je uiteindelijk de sprong naar de andere kant. Smalle weggetjes voeren je de grens over, waar in hellingbossen het donkergroen van de sparren 'ton-sûr-ton' speelt met het bronsgroen van het eikenhout. Het schilderachtige ’s Gravenvoeren biedt je een genoeglijke mogelijkheid tot pauzeren. Via een rustige route fiets je dieper de Voerstreek in en maak je kennis met een kleinschalig landschap van beekdalen en holle wegen. Via de wonderlijke dwergstaat Moresnet fiets je over het drielandenpunt terug naar huis. Maar niet voordat je het ’Voerendrûpke’, de plaatselijke sleedoornjenever, of het uitstekende prima van de abdij van Val Dieu hebt geproefd!

Dag 1

Bij aankomst aan het begin van de middag kan je nog een optioneel rondtochtje maken van 35 km (250m stijgen en dalen). Deze voert over het Plateau van Margraten en brengt je o.a. in het gezellige Gulpen. Via fraaie dorpjes als Banholt en het dal van de Gulp keer je weer terug naar Mechelen. Rondom Mechelen liggen een aantal grote gehuchten, zoals het heel bekende Höfke, waarvan het gehele dorpsgezicht beschermd is. Ook Elzet en Hurpesch zijn karakteristiek.

Overnachting in

Mechelen

Dag 2

32-51 km van Mechelen naar Teuven (650m stijgen en 600m dalen).
Vandaag volg je de slingerende Gulp zuidwaarts en fiets je via Slenaken en een fietspad dat letterlijk over de grens loopt naar ‘s Gravenvoeren. Dit plaatsje heeft zich ontwikkeld als een lintdorp langs de rivier de Voer, met talrijke loopbruggetjes over het water naar de huizen. Het is hier dan ook gezellig lunchen aan het beschermde pleintje van Kinkenberg. Loopt de lunch uit, dan kan je ervoor kiezen om de route in te korten tot 32km door rechtstreeks naar Sint Pietersvoeren te fietsen en verder naar Teuven. De reguliere route leidt je vanaf 's Gravenvoeren verder zuidwaarts België in. Een ommetje brengt je bij de Abdij van Val Dieu die naast haar religieuze roeping ook diverse streekproducten zoals siroop, kaas of het plaatselijke bier biedt. Via Aubel rijd je naar Teuven.

Overnachting in

Teuven

Dag 3

44 of 64 km rondrit vanuit Teuven (max. 650m stijgen en dalen).
Vandaag duik je dieper de Voerstreek in. Het centrum van Clermont heeft zijn middeleeuwse karakter zorgvuldig bewaard en rond het centrale plein vind je dan ook enkele 17e-eeuwse huizen en een stadspoort. De Barrage de la Gileppe is een van de stuwdammen in de noordelijke Ardennen. Je kan de dam en het stuwmeer bekijken door rechts van de weg te gaan. De oude vesting Limbourg bevindt zich op de grens tussen twee radicaal verschillende landschappen: het wallenlandschap van het plateau van Herve en de uitlopers van het massief van de Ardennen en de Hoge Venen. Deze ligging op het kruispunt van wegen en het voorgebergte dat de vallei van de Vesder domineert, hebben bovendien vanaf de 10e eeuw de vesting doen ontstaan.

Overnachting in

Teuven

Dag 4

41 km van Teuven naar Mechelen (350m stijgen en 400m dalen).
Na ca. 10km bereik je het dorpje Moresnet. Aan het begin van de 20e eeuw was het gebied rond Moresnet twistpunt tussen Nederland en Pruisen vanwege een belangrijke zinkmijn. Het resultaat was dat geen van beide het kreeg en het dus neutraal gebied werd: Neutraal-Moresnet, afgezet met 60 grenspalen, met eigen geld en een vlag (zwart-wit-blauw). Met het verdrag van Versailles, het sluitstuk van de Eerste Wereldoorlog, kwam het definitief bij België. Nadat je de Vaalserberg hebt bedwongen fiets je door Nederland en een klein stukje Duitsland terug naar Mechelen, waar het arrangement eindigt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in twee kleinschalige, comfortabele accommodaties op kamers, voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

In Mechelen is alleen het ontbijt inbegrepen. Mechelen en omgeving bieden voldoende keuze aan eetgelegenheden. In Teuven zijn ontbijt én diner inbegrepen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2x diner
 • Bagagevervoer
 • Toeristenbelasting Teuven
 • Nederlandstalige routebeschrijving
 • Kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Je fietst tochten van 35 tot 65km die grotendeels over verharde wegen voeren. Het asfalt in Nederland is over het algemeen van goede kwaliteit; in België varieert de kwaliteit van het wegdek. Er zijn weinig trajecten echt vlak. De hellingspercentages van de heuvels aan de Nederlandse kant kunnen behoorlijk pittig zijn. Aan de Belgische kant van de grens glooit het landschap vriendelijker. Gezien de hoogteverschillen op met name dag 3 en 4 is het niet aan te raden dit arrangement zonder ervaring met fietsen in de heuvels te doen.

Extra dagen

Je kan in beide accommodaties een extra dag boeken. Met name Mechelen is hiervoor geschikt, ook al vanwege het feit dat er slechts één overnachting in Mechelen in het arrangement is opgenomen. Vanuit Mechelen kun je fraaie extra fietstochten maken die weliswaar niet door ons beschreven zijn maar via knooppuntenborden prima vindbaar. Verder is Mechelen een perfecte uitvalsbasis voor mooie, goed gemarkeerde wandelingen. Haar grondgebied wordt doorsneden door prachtige meanderende rivieren en beken. De Gulp en de Geul stromen zuid-noord en de Eyserbeek en Selzerbeek zoeken van oost naar west hun weg. Ook kan je hier een extra dag benutten om op je gemak het oude Maastricht te bekijken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Mechelen bedraagt een kleine 200km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 140km naar Mechelen (Nederland) Je kan je auto bij de eerste accommodatie parkeren.

Trein informatie

Wil je per trein reizen, dan kies je een treinreis naar Maastricht. Vanuit hier reis je per bus of per taxi verder naar Mechelen.

Eigen fiets
Bij dit arrangement is het mogelijk om je eigen fiets mee te nemen wanneer je met de trein reist. De kortste weg naar de accommodatie is 20 km. Je bagage dien je zelf naar de eerste accommodatie te (laten) vervoeren. Een uitgebreide routebeschrijving naar en vanuit Mechelen is niet in het pakket opgenomen, maar kan met behulp van het kaartmateriaal eenvoudig worden gevonden.

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets

Je huurfiets is een hybride met 24 versnellingen, spatbord, bagagedrager, reparatiesetje, fietspomp en slot.

Voorwaarden: Je dient de huurfiets bij boeking aan te geven.

E-bike

Je huurfiets is een e-bike, type Giant Twist, met dubbele accu. De fiets wordt geleverd met zadeltas, achtertassen, reparatiesetje, fietspomp en slot.

Voorwaarden: Je dient de huurfiets bij boeking aan te geven.

Praktische informatie

Je kan dit arrangement starten op elke dag van de week van 15 maart t/m 30 november. De accommodatie in Teuven is op woensdag gesloten; komt dit zo uit in uw geval, dan overnacht u in het nabijgelegen Slenaken (Nederland). In Slenaken geldt een kleine toeslag.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in België erkend. In België moet je beschikken over een WA-verzekering met Benelux-dekking. Neem in ieder geval je groene kaart mee, want je hebt deze nodig als je bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van onverzekerd rijden zijn groot.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

limburgs_vakwerk.jpg

Nederland, België - Zuid-Limburg & Voerstreek

Over de grens gevoerd

fietsvakantie langs pension en hotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen