Duitsland - Nedersaksen, 7 dagen Weserradweg: romantisch fietsen langs de Weser

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Sprookjesachtige fietsvakantie langs de rivier de Weser en de ‘Deutsche Märchenstrasse’. Over de meest vrijliggende fietspaden van de Weserradweg fiets je langs de mooiste vakwerkstadjes en proef je de sfeer van oude sprookjes. Zonder grote stijgingen volg je het prachtige rivierdal; een afwisselend en romantisch stukje Duitsland. Bezoek het spreekuur van de legendarische Dr. Eisenbardt in Hannoversch Münden, het Grimmmuseum in Dokumenta-stad Kassel en het Doornroosjepaleis Sababurg. Slenter door het Bodenwerder van Baron van Münchhausen en besluit de reis bij de Rattenvanger van Hamelen. Niet voor niets is de Weserradweg bij onze oosterburen één van de meest gewaardeerde fietstochten!

Uniek aan deze reis

 • Mooiste fietsroute van Midden-Duitsland
 • Rattenvangerstad Hamelen
 • Sprookjes van Grimm onderweg
 • Vrije fietspaden
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Duitsland - Weservallei

Dag 1: Aankomst en overnachting Hannoversch Münden

Dag 2: Fietstocht Werra-radweg Kassel, overn. Hannoversch Münden

Dag 3: Via Weserdal of Sababurg naar Bad Karlshafen

Dag 4  Van Bad Karlshafen naar Höxter

Dag 5  Van Höxter naar Bodenwerder

Dag 6: Van Bodenwerder naar Hameln

Dag 7: Einde van het arrangement

Dag 1

Aankomst in Hannoversch Münden, het stadje waar de Weser begint na samenkomst van Fulda en Werra. Het stadje maakt met haaar ruim 700 vakwerkhuizen een sprookjesachtige indruk. Ga hier op zoek naar de sporen van de met (sterke) verhalen omgeven middeleeuwse dr. Eisenbart. Soms kun je zelfs nog op zijn spreekuur komen.
Na aankomst tref je je huurfietsen aan en nadere praktische informatie. Ook kun je vandaag ter plekke nog een transfer terug naar het beginpunt van de reis op dag 7 boeken.

Overnachting in

Hannoversch Münden

Dag 2

Fietstocht Hannoversch Münden - Kassel, 28 km, vrijwel vlak
Vandaag staat er een lichte fietstocht langs de Fulda naar Kassel op het programma. Kassel is een verrassend groene stad met een bergpark met slot en bijzonder waterfestijn. Van het park nabij de rivier loop je zo langs de beroemde Dokumenta-Halle naar het Grimm-museum, waar je alles over de gebroeders Grimm en hun sprookjes kunt ontdekken.  Per fiets of trein terug naar H. Münden.

Overnachting in

Hannoversch Münden

Dag 3

Fietstocht Hannoversch Münden – Bad Karlshafen: 53,5 of 49 km, tussen 550 of 150 m stijgen en dalen.
De bikkels onder de fietsers kunnen op de fiets vandaag naar het Doornroosjekasteel ‘Sababurg’.  In het nabijgelegen oerwoud ‘Reinhartswald’ hangt de mystieke sfeer die je terugvindt in de sprookjes van Grimm, met o.a. dikke bomen. Na een afdaling door het bos richting Weser pik je bij het miniatuur museum Mühlenplatz de dalroute weer op.
Je kunt ook op je gemak vanaf de ‘Weserstein’ het fietspad langs de Weser gaan volgen. Langs de rivier kom je langs enkele kleine veerpontjes, een natuurgebiedje en je ontmoet de gelaarsde kat en Sneeuwwitje en haar zeven dwergen. Via Bodenfelde volgt een heel mooi stukje fietsroute. Na een heftig klimmetje komen we op een heerlijke bosweg die ons onverhard met uitzicht op spoor en rivier naar het charmante kuurstadje Bad Karlshafen voert, een ideale plek om na te genieten op een terras aan de rivier.

Overnachting in

Bad Karlshafen

Dag 4

Fietstocht Bad Karlshafen – Höxter: 24 km, ca. 90 m stijgen en dalen.
Via de rustige alternatieve fietsroute volgen we de Weser, vandaag bijna helemaal autovrij. De route is kort, dus veel tijd voor enkele uitstapjes onderweg of na aankomst in Höxter.
Je fietst langs de imposante rotstorens van de ‘Hannoversche Klippen’, waar je bovenop kunt komen, en het historische stadje Beverungen.  Langs de westelijke oever kom je langs een recreatiegebied met zwemplas, strandje en grote ligweide (bij mooi weer zwemspullen mee!) niet ver van het vakwerkstadje Höxter, met de Hans en Grietje bron bij de markt. Via de oostelijke oever, of vanaf Höxter, kun je op de fiets (en het laatste stuk te voet, want erg steil) naar het imposant gelegen slot Fürstenberg, dat bekend is vanwege porcelein.

Overnachting in

Höxter

Dag 5

Fietstocht Höxter – Bodenwerder: 40 km, nagenoeg vlak.
Vlak na Höxter tref je het bezienswaardige klooster Corvey en ook 'geurenstadje' Holzminden moet je wat tijd gunnen. Verderop kun je met het pontje over naar de oude burchtruïne van Polle. Klim naar de hoogste toren voor een prachtig uitzicht over de rivier en de grote put van vrouw Holle. Ook wordt hier enige malen per zomer het openluchtspel over Assepoester opgevoerd. Verder naar Bodenwerder, het stadje waar de ‘leugenbaron’ van Münchhausen vandaan kwam. In zijn museum kun je van alles over hem te weten komen en ook hier regelmatig openluchtspelen.

Overnachting in

Bodenwerder

Dag 6

Fietstocht Bodenwerder – Hameln: 36,5 km, 60 m stijgen en dalen.
Wil je snel naar de rattenvanger van Hameln dan kun je de route direct langs de rivier volgen (25 km). Maar de omweg via Hämelschenburg is de moeite zeker waard. Dit is één van de mooiste en grootste kastelen in de Weser-Renaissance stijl. Het mooie is dat niet alleen het slot, maar ook de omliggende gebouwen bewaard gebleven zijn. De ligging is bovendien subliem. Met terras en rondleidingen. In Hameln moet je eigenlijk zorgen aan te komen op een dag dat de musical Rats wordt opgevoerd of het openluchtspel op de markt. Wellicht is dit ook iets om een extra dagje voor hier te blijven.

Overnachting in

Hameln

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement, tenzij je natuurlijk een extra dagje hebt bijgeboekt om het openluchtspel of de musical over de Rattenvanager van Hamelen te zien.

NB Programma

Sprookjesliefhebbers kunnen bij de planning van een reisdatum rekening houden worden met onderweg te bezoeken voorstellingen. Alle informatie is onder voorbehoud en ter plekke te checken.

 • Hann. Münden: "spreekuur" bij de Middeleeuwse Dr. Eisenbart: elke zaterdag tussen 1 mei en 1 oktober om 13.30 bij het oude raadhuis.
 • Doornroosjeslot Sababurg: actuele activiteiten en openingstijden: website Sababurg. Vrije rondwandeling mogelijk langs doornroosjefiguren in volgorde van het sprookje, of beklimming Doornroosjetoren.
 • Höxter: openluchtuitvoering Hans en Grietje: elke eerste zaterdag van de maand van mei-september.
 • Polle: openluchtuitvoering Assepoester: elke derde zondag van de maand op de burchtruïne van mei-sept.
 • Bodenwerder: musical Baron von Münchhausen: elke tweede en vierde zondag van de maand om 15.00 uur van mei-sept.
 • Bodenwerder: Münchhausenspel op elke eerste zondag van de maand van mei – sept. om 15.00 uur; opvoering voor het raadhuis.
 • Hameln: openlucht spel Rattenvanger van Hamelen; elke zondag om 12.00 uur van medio mei – medio september, op het plein naast de St. Nicolaaskerk. Musical Rats; elke woensdag in de zomermaanden om 16.30 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in familiair en gastvrij gerunde hotels en pensions met comfortabele kamers, gunstig gelegen voor de fietsroute. Omdat we met kleine (soms niet meer dan enkele kamers) hotelletjes werken is niet voor elke overnachtingsplek op voorhand te zeggen waar je overnacht. Soms betekent het dat je op ene dag een paar kilometer meer, op een andere dag een paar kilometer minder zult fietsen dan in het standaardprogramma. Alle door ons geselecteerde accommodaties zijn echter vergelijkbaar in kwaliteit en entourage.

NB: In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt door de hotels verzorgd. Overal staat een heerlijk ontbijtbuffet voor klaar met diverse keuzes aan broodjes, yoghurt, granen, fruit en beleg. Lunchinkopen kun je dagelijks onderweg doen, maar er zijn ook altijd leuke restaurantjes en terrasjes op de route. ‘s Avonds kun je in een restaurant, of in de accommodatie zelf, prima dineren.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagetransfers dag 3,4,5 en 6
 • indien fietshuur: reparatie / vervangingservice
 • fietsroutes in SNP Route-app
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfer eindpunt-startpunt dag 7 (optioneel bij te boeken)
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De fietstochten die je maakt voeren grotendeels over vrij liggende fietspaden. De route is vrijwel overal vlak omdat je het rivierdal volgt. Een enkele keer zijn er een paar korte (maar soms steile) klimmetjes. Hier kun je ook even gaan lopen. Voor de betere fietsers is er op dag 3 een routevariant via de heuvels met een stevige klim en dito afdaling. De lengte van de routes varieert tussen ca. 25 en 55 km.
Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Geschikt voor kinderen

Door de aanwezigheid van fietspaden over vrijwel de hele lengte van de tocht en de ligging van de accommodaties direct aan de fietsroute is de reis als geheel bijzonder geschikt om met kinderen te Om zelf mee te kunnen fietsen dienen de kinderen zeker te kunnen fietsen op een eigen fiets, ook over korte stukken door de dorpjes en stadjes. Er zijn kinderfietsen beschikbaar van 24 en 26 inch, vanaf ca. 9 jaar. Voor jongere kinderen zijn er géén fietsfaciliteiten en dat kan dus alleen met eigen fietsmateriaal.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Transfers

Transfer van Hameln naar Hann. Münden zonder fiets (vanaf € 66,- per persoon)

Optionele transfer van eindpunt Hameln naar beginpunt Hannoversch Münden om 16.00 uur (geen ander tijdstip mogelijk). Dat kan op dag 7, maar ook op de dag van aankomst als je de auto in Hameln parkeert. In dat laatste geval reis je wat relaxter terug.
NB: het is ook mogelijk per trein terug te reizen, goedkoper, maar omslachtiger. De reistijd per auto is iets minder dan 2 uur, per trein ca. 2,5 uur en 2x overstappen.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking te reserveren als je een huurfiets geboekt hebt. Je reist dan terug naar je startpunt zónder fietsen.
Geef duidelijk de datum van de gewenste transfer door. Een goede mogelijkheid is ook dat je de auto in / nabij Hameln parkeert en op de dag van aankomst deze transfer boekt.

Transfer van Hameln naar Hann. Münden met fiets (vanaf € 109,- per persoon)

Optionele transfer van eindpunt Hameln naar beginpunt Hannoversch Münden om 16.00 uur (geen ander tijdstip mogelijk). Dat kan op dag 7, maar ook op de dag van aankomst als je de auto in Hameln parkeert. In dat laatste geval reis je wat relaxter terug.
NB: het is ook mogelijk per trein terug te reizen, goedkoper, maar omslachtiger. De reistijd per auto is iets minder dan 2 uur, per trein ca. 2,5 uur en 2x overstappen.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking te reserveren als je deze reis maakt met je eigen fiets en deze dus ook mee terug wilt nemen naar startpunt Hannoversch Münden. Je reist dan terug naar je startpunt met fietsen.
Geef duidelijk de datum van de gewenste transfer door. Een goede mogelijkheid is ook dat je de auto in / nabij Hameln parkeert en op de dag van aankomst deze transfer boekt.

Fietshuur

Huurfiets 7 versnellingen (vanaf € 105,- per persoon)

Je een uitstekende tourfiets mee. De fiets is voorzien van 7 naafversnellingen met terugtraprem, licht, slot, reparatieset, kilometerteller, fietspompje, fietstas achter, stuurtas.
Inclusief de fietshuur is de pechservice: bij pech onderweg die niet snel zelf te verhelpen is bel je de fietsverhuurder om te bespreken hoe het probleem op te lossen is.

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering de lichaamslengte op te geven! Bedenk met name voor kindermaten dat het gaat om de lengte van het kind op het moment dat de fietstocht plaats gaat vinden.
Nota Bene: we raden met klem aan een fietshelm te gebruiken. In verband met hygiene en pasvorm worden die niet verhuurd en een fietshelm dien je dus zelf mee te nemen.

Huurfiets 21 versnellingen (vanaf € 105,- per persoon)

Je een uitstekende tourfiets mee. De fiets is voorzien van 21 versnellingen (derailleur) met handremmen, licht, slot, reparatieset, kilometerteller, fietspompje, fietstas achter, stuurtas.
Inclusief de fietshuur is de pechservice: bij pech onderweg die niet snel zelf te verhelpen is bel je de fietsverhuurder om te bespreken hoe het probleem op te lossen is.

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering de lichaamslengte op te geven!
Nota Bene: we raden met klem aan een fietshelm te gebruiken. In verband met hygiene en pasvorm worden die niet verhuurd en een fietshelm dien je dus zelf mee te nemen.

E-bike (vanaf € 263,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning huren. Er is alleen een 'unisex' beschikbaar. De fiets is uitgerust met 8 naafversnellingen, bagagedrager met achtertas, slot, pomp, reparatiesetje, en verlichting.

Voorwaarden: We raden aan de E-bike meteen bij boeking te reserveren, de voorraad is beperkt.

Kinderfiets 24 of26 inch (vanaf € 105,- per persoon)

Er zijn met maten 24 inch en 26 inch fietsen beschikbaar voor meefietsende kinderen en tieners. Ze hebben de beschikking over 7 of 21 versnellingen en een slot. Faciliteiten als fietstas, reparatieset e.d. worden geleverd bij de volwassenenfiets. Verlichting is niet altijd beschikbaar.
Inclusief de fietshuur is de pechservice: bij pech onderweg die niet snel zelf te verhelpen is bel je de fietsverhuurder om te bespreken hoe het probleem op te lossen is.

Voorwaarden:

Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering de lichaamslengte op te geven! Bedenk met name voor kindermaten dat het gaat om de lengte van het kind op het moment dat de fietstocht plaats gaat vinden. Afhankelijk van de lichaamslengte wordt er gezorgd dat de juiste fiets ter plekke klaar staat. Wil je dat specifiek aangeven, dan kan dat natuurlijk ook!

Nota Bene: we raden met klem aan een fietshelm te gebruiken. In verband met hygiene en pasvorm worden die niet verhuurd en een fietshelm dien je dus zelf mee te nemen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Hann. Münden is ca. 350 km. Afhankelijk van waar je precies overnacht kun je de auto bij de accommodatie parkeren, of op een parking nabij het centrum. Dit kan gratis, maar onbewaakt, of tegen betaling en bewaakt.
De laatste dag kun je met de trein (ca. 2,5 uur, 2x overstappen) terug naar Hann. Münden. Indien je met eigen fietsen bent: het meenemen van de fiets in de trein is mogelijk met een extra fietskaartje.

Je kunt ook kiezen voor een transfer (zie tabblad Extra's).

Treinreis

Je kiest een treinreis naar Hannoversch Münden. Daar neem je een taxi naar uw accommodatie. De laatste fietstocht eindigt in Hameln. Hier neem je de trein terug naar huis.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Hann. Münden   09:10 - 15:49  2
Hameln – Amsterdam CS    13:33 - 18:57 2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

 

Je kunt dit arrangement starten van medio april t/m medio okt op elke gewenste dag van de week. Omdat we werken met kleine hotels raden we aan om op tijd te boeken, zodat de mooiste plekjes nog beschikbaar zijn!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden sterk aan een fietshelm te dragen. Dit geldt zeker voor kinderen. Bij fietshuur neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Nedersaksen

Weserradweg: romantisch fietsen langs de Weser

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.