Ondergaande zon

Duitsland - Rondom Xanten, 4 dagen Relaxt fietsen langs de Rijn

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Lichte fietsvakantie vanuit hotel

Heerlijk ontspannen fietsen vanuit een comfortabel hotel, gelegen in het historische centrum van Xanten met terrasjes om de hoek. Maak mooie, vlakke fietstochten langs de Rijn over bloemrijke dijken naar bedevaartsoord Kevelaer, middeleeuws Kalkar en pittoresk Grieth. Bezoek onderweg de Romeinse overblijfselen waar Xanten beroemd om is: van thermen tot amfitheater. In de avond ontspannen in buitenlandse entourage, vlak over de grens.

Uniek aan deze reis

 • Dichtbij huis
 • Fietsen en cultuur
 • Fietshotel middenin het centrum
 • Vlakke fietstochten langs de Rijn
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Herademen op zijn Duits

Een lang weekend fietsen in Duitsland is, zoals de Duitsers zeggen, erholend. Je haalt weer adem, je herstelt. Bekijk hier het artikel...

Dag tot dag

Duitsland - Rondom Xanten

Vanuit het sfeervolle stadje Xanten zijn vele fijne fietstochten te maken. Een stukje buitenland dichtbij! Via heerlijk rustige, vlakke fietspaden en kleine weggetjes doorkruis je het groene achterland van de Niederrhein tussen Xanten en Kalkar, maar natuurlijk ook langs de Rijn zelf. Tussen de rollende weilanden, houtwallen en eikenbosjes ligt idyllisch het Franziskanerklooster van Mörmter. Langs de Leybach fiets je het fraaie middeleeuwse vestingstadje Kalkar binnen, naar de marktplaats met het bekende raadhuis en de imposante Sint Nikolaaskerk. Hier kan je een extra rondje maken naar het slot(museum) Moyland met werken van Joseph Beuys. Door afwisselende landschappen fiets je langs de Rijn terug naar Xanten. Onderweg bezoek je het bedevaartsoord Marienbaum. Bijzonder interessant is daarnaast het archeologische park van Xanten, met op de fundamenten van de oude stad Colonia Ulpia Traiana reconstructies van Romeinse bouwwerken.

Je kan ook op ontdekkingstocht door het rijkgeschakeerde landschap tussen Xanten en Kevelaer. De route leidt over en langs de Heesberg en de Wolfsberg. Deze zijn doorsneden met prachtige lanen en holle weggetjes, met overblijfselen van een amfitheater. Doorkruis vervolgens de prachtige bossen van Alpen. Langs fraaie akkertjes, weilanden, dorpjes, bossen en moerassen rondom de meanderende Issumer Fleuth krijg je uiteindelijk Kevelaer - het grootste ‘Marienwallfahrtsort’ van Duitsland - in het vizier. Terug fiets je door Winnekendonk. Vervolgens prijken na het Balberger Wald de domtorens van Xanten alweer aan de horizon. Een lange, maar ontspannen fietstocht (is in te korten) voert door en langs de groene zomen van de Rijn, met onderweg fraaie burchten en het mooie oude stadje Rees. De fraaie Rijnpromenade van Rees wordt door velen beschouwd als een van de mooiste van Duitsland. Hier is het heerlijk pauzeren en rondwandelen. Het weerstaan van de vele eetspecialiteiten hier is zeker een optie want in Grietherort (even verder) bevindt zich aan de Rijn namelijk een uitstekend visrestaurant! Door het uitgestrekte Diersfordter bos en langs de vele meren ten noordoosten van Bislich fiets je weer terug naar je hotel.

 

Dag 1

Aankomst in 'Luftkurort' 'Xanten. Ben op tijd dan kan je een bezoek brengen aan het levendige, oude centrum met zijn vele uitnodigende terrassen, aan het uitgebreide Romeins archeologisch park of aan de oude Xantener molen. En: vergeet het Siegfriedmuseum en de sage van 'de Nibelungen' niet!

Of als je vroeg genoeg bent kun je wellicht nog een fietstocht maken. 

Overnachting in

Xanten - Hotel Nibelungen Hof

Dag 2

Het hotel in Xanten is je uitvalsbasis. Je kan je verblijf dus indelen zoals je wil: niets moet, alles mag. Een dagje fietsen kan je prima afwisselen met een dagje cultuur in Xanten. Neem lekker ruim de tijd om het Archeologisch Museum en Siegfriedmuseum in Xanten te bezoeken.
 
Als je vandaag wil gaan fietsen, maak je bijvoorbeeld een door ons beschreven rondrit naar Kalkar over een deel van de Via Romana.
 
Deze 45,5 km lange rit met verwaarloosbare hoogteverschillen start in het Archäologischer Park in Xanten. Dit park is aangelegd op de fundamenten van de voormalig Romeinse stad. Er zijn een aantal Romeinse gebouwen gereconstrueerd, zoals de Haventempel, de herberg en het badhuis. De tocht naar Kalkar voert over rustige paden door een groen landschap. Onderweg is een bezoek aan Marienbaum, het oudste bedevaartsoort aan de Neder-Rijn, zeker de moeite waard. Al sinds de 15e eeuw trekken bedevaarders naar deze plaats. Aangekomen in het Middeleeuwse Kalkar, met talrijke burgerhuizen met trapgeveltjes, kan je het gotische Stadshuis en de karakteristieke bakstenen parochiekerk St. Nicolai bewonderen. De terugweg leidt je over bloemrijke dijken met uitzicht op de Rijn en door pittoreske dorpjes. Via de Xantener Nordsee en Südsee rijd je terug naar Xanten. Als je wil, maak je vanuit Kalkar nog een extra lus langs Schloss Moyland. De totale lengte van de rit wordt daarmee 58 km.

Overnachting in

Xanten

Dag 3

Rondrit naar Kevelaer (56/64 km, 200 m stijgen en dalen).
Vandaag is het tijd voor een heuse pelgrimstocht. Deze rondrit voert je naar bedevaartsoord Kevelaer, waar in 1642 een marskramer de opdracht kreeg om een kapelletje voor de Maagd Maria te bouwen. Tegenwoordig is Kevelaer de belangrijkste bedevaartplaats voor Nederlanders die de Genadekapel willen bezoeken. De hele tocht fiets je door een uitgestrekt bos- en weidelandschap. Met een ommetje langs Alpen kan je de route uitbreiden met ca. 8km.

Je kunt ook nog een fietstocht langs de Rijn maken, richting Rees, inclusief pontje. Die tocht staat beschreven bij dag 4.

Overnachting in

Xanten - Hotel Nibelungen Hof

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het basisarrangement. Maar we hebben nog een fietstocht voorradig. 

Rondrit naar Rees (52/69 km, nauwelijks hoogteverschil).
Ontspannen fietstocht door en langs de groene zomen van de Rijn, met onderweg fraaie burchten en het mooie oude stadje Rees. De fraaie Rijnpromenade van Rees wordt door velen beschouwd als een van de mooiste van Duitsland. Hier is het heerlijk pauzeren en rondwandelen. Vanuit Rees kan je nog een extra lus maken richting Grieth. De totale lengte van de rit wordt hiermee 69km. Door het uitgestrekte Diersfordter bos en langs de vele meren ten noordoosten van Bislich fiets je weer terug naar je hotel, voordat je huiswaarts keert.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een prima hotel middenin het centrum van Xanten op basis van kamers met douche/toilet. Het hotel is met haar fietsenkelder perfect voor ons programma en de bezienswaardigheden, cafés en restaurants van Xanten liggen om de hoek.

Nota bene: in Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Voor een diner kun je terecht in diverse goede restaurants; vanuit de deur van het hotel, rondom de markt, zijn er genoeg. Het hotel zal je graag helpen bij het vinden van een restaurant dat bij je smaak past en zorgen voor een reservering.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3x ontbijt
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting, ca.1,20 euro p.p.p.d
 • eventuele parkeerkosten

Over de activiteiten

In je informatiepakket vind je suggesties voor fietstochten in de omgeving. De door ons beschreven fietsroutes voeren door vrijwel vlak tot licht glooiend terrein. Je hebt de keuze uit in zwaarte verschillende tochten, waarbij veel aandacht besteed wordt aan de cultuurhistorische rijkdom van het gebied.

Extra dagen

We hebben nog een extra fietstocht beschreven en in de omgeving is genoeg te zien, waaronder Xanten en omgeving zelf alsmede het stadje Wesel. Rondom Xanten zijn ter plaatse nog enkele routes beschikbaar. Dus een of twee extra nachten zijn goed in te vullen. Meer mag natuurlijk ook.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 44,- per persoon)

Je huurfiets is een zogenaamde 'Niederrhein' fiets. Ideaal voor dit gebied. Dit is een degelijke tourfiets met 7 met versnellingen, bagagedrager, slot en verlichting. Geef  je lichaamslengte door voor de juiste maat.

Voorwaarden: Nota Bene: we raden aan een fietshelm te gebruiken. In verband met hygiëne en pasvorm worden die niet verhuurd en een fietshelm dien je dus zelf mee te nemen.

E-bike (vanaf € 124,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike huren. Deze fiets beschikt over 7 versnellingen (merk: Shimano), bagagedrager en slot.

Voorwaarden: Nota Bene: we raden aan een fietshelm te gebruiken. In verband met hygiëne en pasvorm worden die niet verhuurd en een fietshelm dien je dus zelf mee te nemen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Xanten is ca. 135km. Het hotel ligt in het centrum van Xanten, maar is met de auto wel bereikbaar. Je kan (beperkt) parkeren achter het hotel, maar het is goed te weten dat alle parkings binnen de stadsmuren alleen betaald parkeren zijn. Buiten de stadsmuren zijn ook enkele parkings zonder kosten.

Trein informatie

Het hotel ligt op 10 min. wandelen van het station van Xanten.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Xanten  08:08 - 11:55 1
Xanten – Amsterdam CS    14:01 - 17:28 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

 

In de periode van maart t/m november zijn er altijd wel die paar dagen die het de moeite waard maken in deze omgeving te fietsen. Of dat nu de prille voorjaarszon is of de late herfstkleuren, de bloemenzee van mei of de lome zomerdagen van augustus.... Een stukje buitenland dichtbij.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis net over de grens van Duitsland  ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Bij deze reis neem je je eigen fietsen mee of je huurt ze bij ons.

We raden je aan om een fietshelm te dragen.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

anwb-42-59213377-web.jpg

Duitsland - Rondom Xanten

Relaxt fietsen langs de Rijn

Lichte fietsvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.