Duitsland - Beieren, 7 dagen Altmuhltal radweg & Duitse Donauradweg

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Op zoek naar een bijzondere fietsvakantie in Duitsland en Beieren? Wij verbinden de Donau en de Altmühl met de mooiste fietstochten langs rivieren in Zuid-Duitsland in één reis. Je begint  je reis in het enig overgebleven middeleeuwse stadscentrum van Duitsland: Regensburg; uiteraard UNESCO-werelderfgoed. Geniet onderweg van een boottocht door de spectaculaire Donaudurchbruch, ofwel de Weltenburger Enge, waar de Donau op haar ruigst is. Via de Duitse Donauradweg fiets je naar het fraaie, maar droge, Wellheimerdal ofwel Oer-Donaudal. Fraaie kliffen en oude rivierterrasssen begeleiden je tot de Altmühltalradweg. Langs kleine vestingstadjes en het barokke Eichstätt bewonder je sporen van Romeinen en het natuurreservaat Wacholderheide. De Altmühlradweg biedt stoere burchten op groene heuveltoppen, kliffen met wereldberoemde fossielen en een lieflijke rivier, die bij Kelheim in de Donau uitmondt. Tijdens en na de fietstochten genieten van helder bier en mooie wijn, terwijl je uitrust in de sfeer van de streek. 

Uniek aan deze reis

 • Twee rivierfietsroutes in één reis
 • Barokke steden en benedictijnenkloosters
 • Boottocht 'Donaudurchbruch' inclusief
 • Middeleeuws UNESCO erfgoed Regensburg
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Altmühl- & Donauvallei

In het kort ziet het programma voor de komende 6 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst, overnachting Regensburg
 • Dag 2: Duitse Donauradweg stroomopwaarts, boottocht Donaudurchbruch, 55 km, overnachting Abensberg/Bad Gögging
 • Dag 3: langs de Donau naar Neuburg, 60 km, overnachting Neuburg
 • Dag 4: van Donau naar Altmühltal via het Wellheimer Trockental, 60 km, overnachting Eichstätt
 • Dag 5: Altmühlradweg naar Beilngries,45 km, overnachting Beilngries
 • Dag 6: fietsen naar Kelheim, 50 km, overnachting Kelheim
 • Dag 7: einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Je reis begint in Regensburg, de noordelijkste stad aan de Donau. De historische Middeleeuwse binnenstad geldt als één van de mooiste van Duitsland en werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Een wandeling is de beste manier om deze prachtige middeleeuwse stad te verkennen. Neem ook de tijd voor de prachtige parken of de vele musea. Je overnacht in een fijn hotel in of vlakbij de oude stad.

Overnachting in

Regensburg

Dag 2

Regensburg - Abensberg / Bad Gögging, ca. 55/50 km + boottocht
Je begint je fietstocht stroomopwaarts naar Kelheim, waar de Altmühl uitmondt in de Donau en het indrukwekkende klooster Weltenburg te vinden is. Je vindt op deze prachtige plek bovendien een heerlijke biertuin. Even verderop wringt de Donau zich via een nauwe kloof door steile kliffen: de beroemde 'Donauburchbruch'. Dit traject overbrug je per boot, omdat je dan dit bijzondere natuurverschijnsel het beste ervaart. Het laatste stuk van de tocht vervolg je de Donauradweg op de fiets.

Overnachting in

Abensberg of Bad Gögging

Dag 3

Bad Gögging - Neuburg, ca. 65/60 km
Na het ontbijt fiets je ontspannen door hopvelden naar Ingolstadt, waar de goed bewaard gebleven oude Beierse vestingstad uitnodigt tot een pauze. Hier werd meer dan 500 jaar geleden het Beierse 'Reinheitsgebot' voor bier ingevoerd. Je volgt de Donau verder naar Neuburg waar je een fraaie 'Altstadt' en een bijzonder renaissancekasteel vindt. Neem de tijd voor een bezichting!

Overnachting in

Neuburg

Dag 4

Neuburg - Eichstätt, ca. 60 km
Vandaag fiets je van de Donau naar de Altmühl door het Wellheimer Trockenental, dat ooit door de Oer-Donau is gevormd. Je komt in een heel ander en stil landschap met bijna ongerepte natuur. Bij Dollnstein ontmoet je de Altmühl en fiets je langs  indrukwekkende rotsformaties naar de barokke bisschops- en universiteitsstad Eichstätt. De Residenzplatz en de hooggelegen Willibaldsburg met geologisch museum zijn bijzonder interessant.

Overnachting in

Eichstätt

Dag 5

Eichstätt - Beilngries, ca. 45 km
Geniet voor vertrek nog even van het barokke Eichstätt of ruim tijd in voor een bezoek aan de Willibaldsburg met het Juramuseum, waar talloze bijzondere fossielen uit de omgeving te zien zijn. Het Altmühltal geldt als een bijzonder geologisch gebied waar o.a. de 'oervogel' Archeopterix gevonden is. Eenmaal op de fiets kom je langs het natuurreservaat 'Wacholderheide', een beschermd natuurgebied met in de omgeving talloze kastelen, waaronder dat van het charmante stadje Kipfenberg. Eindpunt van vandaag is Beilngries.

Overnachting in

Beilngries

Dag 6

Beilngries - Riedenburg - Kelheim, ca. 50 km
Al snel kom je in het stadje Dietfurt. Vanaf daar hier volg je de Altmühl in de bedding van het Main-Donau-kanaal. Vanaf Riedenburg fiets je verder naar de monding van de Altmühl in de Donau bij Kelheim.Een prachtige plek om deze fietsreis te beëindigen.

Overnachting in

Kelheim

Dag 7

Thuisreis of verlenging
Na het ontbijt, eindigt het arrangement. Maar het is de moeite waard om in het fraaie Regensburg nog een nachtje bij te boeken om deze stad te bekijken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in uitstekende en comfortabele hotels, niveau 3* en soms zelfs 4*. Er is onderweg een mooie afwisseling in hotels: van kleinschalig, authentiek en sfeervol tot artistiek design en wat groter met extra voorzieningen als wellness of een fraaie tuin. 

Nota bene: in Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 ruime matrassen (maar waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je graag twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, geef dat dan duidelijk aan bij boeking en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Volgens goed Duitse traditie is het ontbijt uitgebreid en kun je daarmee een flink eind fietsen. In elk stadje of dorp onderweg zijn genoeg (inkoop)mogelijkheden voor de lunch en voor het avondeten is overal keuze uit diverse restaurants. Soms kun je ook eten bij de accommodatie.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen
 • 6x ontbijt
 • bagagevervoer dag 2 t / m 6
 • boottocht Kelheim-Weltenberg incl. fiets
 • trein Saal am Donau - Regensburg incl. fiets
 • ondersteuning ter plaatse
 • digitale reisinformatie
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • fietshuur (zie Extra's - Fietshuur)

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting (Kurtaxe)
 • bij heen- en terugreis per auto: parkeerkosten Regensburg

Over de activiteiten

Deze fietstocht is voor iedereen met een goede fietsconditie te doen. De bewegwijzerde routes voeren grotendeels over vrij vlakke paden langs rivieren, maar af en toe kruist een heuvel je pad. Wel zijn de afstanden op sommige dagen vrij lang (tot 65 km) en fiets je soms over onverharde paden. We adviseren als huurfiets een fiets met 27 versnellingen, maar het is ook mogelijk een fietsmet 8 naafversnellingen bij te boeken. Indien je je eigen fiets meeneemt, zorg dan voor wat dikkere banden. Is de lengte toch wat aan de hoge kant, dan kun je ook overwegen een E-Bike te huren.

Geschikt voor kinderen

Deze reis kent een grote afwisseling en de overnachtingen zijn in stadjes waar het nodige te doen en te zien is. Een grotere stad als Regensburg heeft wat dat betreft zelfs nog meer te bieden. Grote delen van de route gaan over vrijliggende fietspaden of rustige landweggetjes, waar je dus veilig fietst. Alleen in en rond grotere plaatsen is meer drukte. Daarom is deze fietsreis bij zelf fietsen van de kinderen aan te raden vanaf ca. 10 jaar. Kinderen in een kinderzitje of op de aanhangfiets meenemen (t/m 7-8 jaar) is ook mogelijk.

Extra dagen

Het is mogelijk extra nachten bij te boeken in de overnachtingsplaatsen tijdens de reis. Dit kan bij boeking van de reis aangegeven worden.

Speciale verzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik: hier.

Extra's

Fietshuur

Toerfiets - 8 versnellingen (vanaf € 99,- per persoon)

De toerfiets heeft 8 (naaf)versnellingen en terugtraprem. De fiets is voorzien van een goed slot (één slot per 2 fietsen), pomp, bagagedrager met fietstassen en een zadeltasje.

Voorwaarden:

 • Je dient de fiets samen met de boeking van de reis te reserveren.
 • Vergeet niet om je lengte door te geven.

Trekkingfiets - 27 versnellingen (vanaf € 99,- per persoon)

De trekkingfiets heeft 27 versnellingen met derailleur. De fiets is voorzien van een goed slot (één slot per 2 fietsen), pomp, bagagedrager met fietstas en een zadeltasje.

Voorwaarden:

 • Je dient de fiets samen met de boeking van de reis te reserveren.
 • Vergeet niet om je lengte door te geven.

e-bike (vanaf € 237,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning, huren van het Zwitserse merk Flyer. De e-bike beschikt over 7-8 versnellingen en is uitgerust met fietstassen en een zadeltasje.

Voorwaarden:

 • Je dient de fiets samen met de boeking van de reis te reserveren.
 • Vergeet niet om je lengte door te geven.

Kinderfiets (vanaf € 49,- per persoon)

De kinderfiets met maat '24 inch' heeft 24 versnellingen met derailleur. De fiets is voorzien van een goed slot (één slot per 2 fietsen) en bagagedrager.

Voorwaarden:

 • Je dient de fiets samen met de boeking van de reis te reserveren.
 • Vergeet niet om je lengte door te geven.

Aanhangfiets (vanaf € 49,- per persoon)

Een handige aanhangfiets (derde wiel) die achter de fiets wordt gemonteerd zodat je kind mee kan fietsen zonder moe te worden. Vooral geschikt voor kinderen tussen ca. 4 en 7 of 8 jaar.

Voorwaarden: Je dient deze aanhangfiets reeds bij boeking te reserveren. Geef svp de lichaamslengte van het kind op bij boeking.

Fietszitje achter

Je kunt voor achterop de fiets een degelijk kinderzitje reserveren. Te gebruiken voor kinderen tussen 1 en 5 jaar.

Voorwaarden: Je dient de fietszitjes bij boeking te reserveren; dit is gratis.
Nota bene: in verband met veiligheid zijn er geen fietszitjes om voorop de fiets te monteren verkrijgbaar.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Regensburg is ca. 730 km. Afhankelijk van welk hotel je daar verblijft kun je wel of niet bij het hotel in Regensburg parkeren. Er zijn echter altijd kosten aan verbonden. Bij verblijf in een hotel in het oude centrum kun je alleen  parkeren in een parkeergarage; kosten vanaf ca. € 10,- per dag.
De reis eindigt in Kelheim en dus is het ook een optie om je auto daar te parkeren en vervolgens met de trein terug naar Regensburg te reizen. In Kelheim zijn meerdere (gratis) parkings nabij de Donau (onbewaakt).

Zeker indien je met eigen fietsen reist is het op de aankosmtdag aan te bevelen fietsen plus bagage naar Regensburg te brengen en vervolgens de auto in Kelheim te parkeren (en per trein naar Regensburg terug te keren). Indien je de auto in Regensburg laat staan kun je deze de laatste dag ophalen, om later fietsen en bagage in Kelheim in te laden.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Regensburg    08:08 - 15:24 1
Regensburg – Amsterdam CS
12:32 - 20:44   1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

 

Je kunt dit arrangement starten van medio april tot begin oktober. In deze maanden vind je in dit gebied fijne fietstemperaturen én varen de boten waar we gebruik van maken. Wel kun je onderweg af en toe een bui verwachten. In de zomer kunnen dat ook pittige onweersbuien zijn, meestal op het einde van dag.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Waterstanden Donau
27-7-2022: Deze zomer is er regelmatig weinig water in de Donau. Bij een te lage waterstand in de Donau kunnen de boten tussen Klooster Weltenburg en Kelheim niet varen. Deze verplaatsing incl. fiets kan dan dus tijdelijk niet doorgaan. Alternatief worden wel Zillenfahrten (met een soort kleine platbodems) ter plekke aangeboden, maar die varen onregelmatig. Het kan dus zijn dat dit ook niet mogelijk is. Houd er rekening mee dat dit traject bij uitzondering dus per fiets zal moeten worden afgelegd en dat is met een hoogteverschil van ruim 100 m stijgen en dalen. Meer informatie tref je aan bij het starthotel van de reis. Check de onderstaande informatie over het wel of niet varen van de boten:

 • Meer informatie over de dienstregeling voor de normale Donauboten vind je HIER.
 • Informatie over de Zillenfahrten vind je HIER
 • Eventuele extra kosten voor de Zillen (alleen ter plaatse te boeken) of een reductie voor het niet kunnen maken van de boottrip kunnen achteraf verrekend worden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Beieren

Altmuhltal radweg & Duitse Donauradweg

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten