Pfalz

Duitsland - Pfalz, 5 dagen Fietsen langs de Duitse wijnroute

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie vanuit Gutshof of kasteelhotel

Fietsen door de Pfalz, het 'Toscane van Duitsland'. Met in het voorjaar bloeiende amandelbomen en in het najaar prachtig kleurende wijnvelden en bossen. Natuurlijk volg je per fiets de beroemde Weinstrasse. Onze hotels, naar keuze 3* of 4*, zijn een prima uitgangspunt voor prachtige tochten: van pittoreske wijndorpen aan de voet van het Pfalzerwald tot aan de historische Rijnstad Speyer.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen langs de Deutsche Weinstrasse
 • Keuze uit 3*-eco-Gutshof of in 4*-kasteelhotel
 • Wijn- en fruitboomgaarden
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Herademen op zijn Duits

Een lang weekend fietsen in Duitsland is, zoals de Duitsers zeggen, erholend. Je haalt weer adem, je herstelt. Bekijk hier het artikel...

Dag tot dag

Duitsland - Pfalz

Midden in de Pfalz, op de grens van de uitgestrekte beboste heuvels en de wijnbouwgebieden liggen Edenkoben en Edesheim. Deze dorpjes vormen een ideale uitvalsbasis, want in alle windrichtingen zijn fraaie ontspannen fietstochten mogelijk door de rijkgeschakeerde landschappen van de Pfalz, ook bekend als ‘Duits Toscane’. Ten westen bevinden zich uitgestrekte wijngaarden van de beste Duitse wijnen. Deze gaan oostwaarts over in respectievelijk fruitboomgaarden, akker- en weilanden, tabak en tenslotte de groene zomen van de Rijn. Langs de oevers van de Rijn bevinden zich talloze interessante overblijfselen uit het Romeinse en het Duitse keizerrijk. Bezoek hier keizerstad Speyer. De kuurliefhebber komt volledig aan zijn trekken in de fraaie kuurstad Bad Dürkheim.

Je kunt kiezen uit twee bijzondere hotels: het ecologisch gerunde 3* hotel Ziegelhütte in Edenkoben of het 4* kasteelhotel Schloss Edesheim in Edesheim.

Dag 1

Als je eind van de morgen, begin van de middag in Edenkoben of Edesheim aankomt, kun je nog een korte fietstocht maken waarop je kennismaakt met het landschappelijke gezicht van de Pfalz. Beboste bergen en heuvelachtige uitlopers naar de vlakke Rijnvallei, dicht beplant met wijnstokken. Om de twee à drie kilometer liggen in deze zee van wijngaarden karakteristieke wijndorpen, zoals vandaag de dorpen Rhodt, Kirrweiler en Maikammer. Een korte fietstocht om er in te komen met alle ingrediënten voor de komende dagen. Fietsafstand: ca. 25 km.

Overnachting in

Edenkoben of Edesheim

Dag 2

Vandaag kun je kiezen tussen een lichtere, vlakke fietstocht door de Rijnvallei of een zwaardere door heuvelachtig gebied. Je fietst niet alleen tussen de wijngaarden, maar ook door grootschalig akkerland en verkoelende bossen afgewisseld met natte hooilanden. Vooral de wijndorpen zijn schilderachtig en welvarend. De lichtere fietstocht gaat richting Speyer en weer terug naar Edenkoben of Edesheim. De zwaardere gaat onderlangs om Landau heen via de wijndorpen Ilbesheim en Nussdorf weer terug. Fietsafstand: ca. 55-70 km.

Overnachting in

Edenkoben of Edesheim

Dag 3

Vandaag neem je de trein (met fiets) naar Bad Dürkheim. Vanuit dit kuuroord fiets je langs de Deutsche Weinstrasse of gelijksoortige fietspaden via de wijndorpen Wachenheim, Deidesheim en Haardt naar Neustadt. Na deze stad doorkruist te hebben vervolg je deze wijnroute via Hambach, Maikammer en St. Martin naar Edenkoben. Verblijf je in Edesheim, dan fiets je nog een eindje door via het schilderachtige wijndorp Rhodt naar Edesheim. Fietsafstand: ca. 30 km (naar Edenkoben), ca. 35 km (naar Edesheim).

Overnachting in

Edenkoben of Edesheim

Dag 4

Vandaag neem je de trein (met fiets) naar Bad Bergzabern. Vanuit dit kuuroord fiets je langs het meest romantische deel van de Deutsche Weinstrasse of gelijksoortige fietspaden. Het is overal wijn wat de klok slaat rond de schilderachtige wijndorpen Pleisweiler, Gleiszellen, Siebeldingen, Burrweiler en Rhodt naar Edenkoben. Verblijf je in Edesheim, dan sla je voor Rhodt af naar Edesheim. Fietstocht: ca. 35 km.

Overnachting in

Edenkoben of Edesheim

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je hebt de keuze uit twee hotels:

 • Comfortabel: het ecologisch gerunde 3* Hotel Gutshof Ziegelhütte in Edenkoben
 • Luxe: het 4* kasteelhotel Schloss Edesheim in Edesheim

3* Gutshof Ziegelhütte is een CO2-neutraal hotel, met diverse Duurzaamheidscertificaten. De vestiging in oude industriële gebouwen geeft deze een tweede leven en levert een bijzonder gevarieerd hotel op met binnenplaatsen en diverse kleinere gebouwen, waar de prima kamers gevestigd zijn. Alle hedendaagse comfort is voorhanden en het hotel heeft een eigen restaurant. Het hotel is onderdeel van Bett&Bike hotels, dus goed ingesteld op fietsers.

4* Schloss Edesheim is een stijlvol kasteelhotel in Edesheim, op enkele kilometers afstand van Edenkoben. Het ademt de sfeer van een wijnlandgoed uit en de inrichting geeft een sfeervol idee van luxe. Ook hier is een eigen restaurant. Mooie en rustige ligging in een klein park, temidden van een groen omgeving.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Bij beide hotels is een restaurant waar je prima kunt eten, maar het is ook mogelijk een restaurantje in de omgeving te zoeken.

*) In Schloss Edesheim is het restaurant op zondag gesloten.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bij verblijf in Gutshof Ziegelhütte: Pfalzcard, met korting op entrees en gratis regionaal (trein) vervoer
 • Bij verblijf in Schlosshotel Edesheim: 2 treindagkaarten incl. vervoer fiets
 • Bij verblijf in Schlosshotel Edesheim: wijnproeverij (dag 2)
 • Fietsroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners (bij te boeken in Schloss Edesheim)
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)
 • Entrees (korting met Pfalzcard bij verblijf Ziegelhütte)
 • Niet genoemde transfers

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst door vlak tot lichtglooiend landschap. De fietstochten zijn hierdoor niet zwaar, waardoor je op je gemak de bezienswaardigheden kan bekijken. De routes bij dag 2 en 4 zijn eventueel in te korten. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement extra (rust)dagen bijboeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

 

 

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets - Gutshof (vanaf € 66,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 24 versnellingen, bagagedrager, stuurtas, reparatiesetje en fietspomp. De fiets staat klaar bij de accommodatie.

Voorwaarden:

Boek deze fiets als u verblijft in Gutshof Ziegelhütte *).

*) Bij boeking van Schlosshotel Edenkoben krijgt u de daar passende fietshuurinformatie te zien.

E-bike Gutshof (vanaf € 110,- per persoon)

Je kunt bij deze reis ook een e-bike huren met 7 versnellingen, bagagedrager, fietstas, stuurtas, reparatiesetje en  fietspomp. De fiets staat klaar bij de accommodatie.

Voorwaarden:

Boek deze fiets als u verblijft in Gutshof Ziegelhütte *).

*) Bij boeking van Schlosshotel Edenkoben krijgt u de daar passende fietshuurinformatie te zien.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Edenkoben/ Edesheim is ca. 475 km. Bij beide hotels waarmee we werken is parkeergelegenheid, in Edenkoben met kosten.

Treinreis

De accommodaties in Edenkoben en Edesheim liggen op loopafstand van het treinstation.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema: Let op welke variant je van deze reis boekt!

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Edenkoben 08:08 - 13:26 2
Edenkoben– Amsterdam CS    10:26 - 17:28 2

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS –Edesheim 08:08 - 14:31 1
Edesheim  – Amsterdam CS    15:29 - 21:58 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

 

Je kan deze reis op elke dag starten van 1 april t/m 31 oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Gutshof Ziegelhütte
Als je verblijft in dit hotel verblijf je in een hotel met aandacht voor het milieu. Het hotel maakt natuurlijk al gebruik van de oude gebouwen op een ex-fabriekterrein, maar doet ook aan afvalwaterzuivering, heeft zonnepanelen, zorgt voor herbebruik van restwarmte en vangt regenwater op voor besproeiing. Het hotel heeft diverse Duitse milieucertificaten, waaronder Klimahotel en DEHOGA.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Pfalz

Duitsland - Pfalz

Fietsen langs de Duitse wijnroute

Fietsvakantie vanuit Gutshof of kasteelhotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.