spaanse pyreneeen

Spanje - Spaanse Pyreneeën * vlinderreis, 8 dagen Vlinderen tussen de gieren

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Vlinderreis vanuit een hotel, groepsreis

De Spaanse Pyreneeën rond Jaca vormen voor vlinder- en natuurliefhebbers een prima reisdoel. De streek kenmerkt zich door een grote variatie aan landschappen met de bijbehorende vlinderbiotopen. We gaan er o.a. op zoek naar keizersmantels, kardinaalsmantels, zandogen (waaronder erebia’s), kleine pages, parelmoervlinders en bijzondere blauwtjes. Uiteraard zal er natuurlijk niet alleen naar vlinders worden gekeken. Zo staan de Spaanse Pyreneeën bekend om de vale gieren die we gewoon niet kunnen missen. En natuurlijk maken we kans op steenbokken en gemzen. De reis wordt begeleid door ervaren vlinderspecialisten Kars Veling en Jurriën van Deijk.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door vlinderspecialisten Kars Veling en Jurriën van Deijk
 • Duurzaam met de trein naar de Pyreneeën
 • Gebruik minibusjes dus flexibel qua programma
 • Vlinderen in de warme valleien van Aragón
 • Vlinders van het hooggebergte van de Pyreneeën
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. Zij maken zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa.

Dag tot dag

Spanje - Spaanse Pyreneeën * vlinderreis

Samen met de vlinderspecialisten Kars Veling en Jurriën van Deijk kun je deze zomer de ongekende vogelrijkdom van de Spaanse Pyreneeën ontdekken. De vallei van Aragón, de omringende bergen en de heuvels en het middengebergte in het hart van de Aragón vormen het gebied dat we vanuit het stadje Jaca verkennen. We zijn heel flexibel wat de indeling van het programma betreft, want we verblijven op één locatie en maken gebruik van 2 minibusjes die door de reisleiders zelf bestuurd worden en die dus permanent beschikbaar zijn. 
Wat aan de Spaanse zijde van de Pyreneeën bijna onmiddellijk opvalt, is het verschijnen van allerlei roofvogels. Waar we ook stoppen, we zien altijd wel enkele vale gieren rondjes draaien. Samen met de rode en zwarte wouw zijn dit de talrijkste roofvogels. Maar wie goed kijkt, ontdekt ook allerlei soorten arenden en aasgieren en met wat geluk kunnen we in de hoge regionen zelfs een lammergier in de kijker krijgen.
Tijdens deze reis bezoeken we zeer uiteenlopende biotopen. Langs de Franse grens liggen de hoge, besneeuwde toppen. Direct hieronder liggen alpenweiden (eigenlijk Pyreneeënweiden) met hun rijke vlinderfauna. Na een smalle strook loofbossen wordt het zuidwaarts steeds droger en bij Jaca (818 m) aangekomen lijkt het landschap al in niets meer op de veel vochtiger noordzijde van de Pyreneeën. Toch zijn we hier nog geen 30 km van de Franse grens verwijderd. Ten zuiden van Jaca ligt de Sierra de San Juan de la Peña (hoogste top 1546 m). Ook door de grote variatie in hoogte, we wandelen van 500 tot bijna 2000 meter hoogte, zijn er veel verschillende soorten vlinders te verwachten. We kijken niet alleen naar vlinders, maar ook andere insecten en planten hebben onze aandacht. In zo’n schitterend berggebied zijn ook allerlei vogels te zien. Toch kiezen we de locaties uit op hun vlinderrijkdom en daar ligt toch de focus. En als de weersomstandigheden gunstig zijn, gaan we bij het hotel ook op zoek naar nachtvlinders!

Dag 1

Treinreis naar Pau, aan de Franse zijde van de Pyreneeën. Daar word je door de reisleiders met de huurbusjes opgewacht om je in zo'n 3uur door de vallei van de Aspe en door de tunnel onder de Col de Somport naar de Spaanse kant van de Pyreneeën te rijden. Ons doel is het stadje Jaca, dat in de brede vallei ligt van de Rio Aragón. Als de tijd het toelaat houden we onderweg een paar keer halt om al wat vlindersoorten te spotten. We overnachten in een hotel dat in een lommerrijke straat ligt de rand van het centrum van Jaca en vlakbij de indrukwekkende citadel.

Overnachting in

Jaca - Hotel Conde Aznar

Dag 2

Deze eerste dag bezoeken we omgeving van het dorp Atares, niet ver rijden van Jaca. We zijn hier aan de noordzijde Sierra de San Juan de la Peña. Een rotspad dat geleidelijk omhoog loopt heeft ons de voorgaande keren altijd erg veel vlinders opgeleverd. Deze dag wandelen we misschien maar 2 of 3 kilometer lopen, maar als het meezit zien we zo’n 50 soorten! Dat zijn voornamelijk de ‘lage’ soorten zoals veel blauwtjes en parelmoervlinders. In de graslanden beneden is zelfs kans op de bijzondere kardinaalsmantel.
Niet ver van Atares liggen twee kloosters, waarvan vooral het oudste dat onder een indrukwekkende rotswand gebouwd is, een bezoek meer dan waard is. Of wij daar ook een bezoek zullen brengen is helemaal weersafhankelijk. Het was en is nog steeds een plek die door alle pelgrims naar Santiago de Compostela bezocht wordt. Daarnaast heeft men vanaf de Sierra een schitterend uitzicht in noordelijke richting op de Pyreneeën.

Overnachting in

Jaca - Hotel Conde Aznar

Dag 3

Het beekdal bij Aisa, ten noordwesten van Jaca, is ook een vlak terrein, waar we een aantal uren langs de beek zullen wandelen. Bijzondere soorten die we hier kunnen tegenkomen zijn grote vos en essenpage. Ook zijn de bomen hier de voortplantingsplek van de hoornaarvlinder. Deze nachtvlinder lijkt inderdaad sprekend op een hoornaar (een grote wespensoort). Bovenaan op de Sierra is meer het terrein voor de bergsoorten. Daar zijn minder vlinders dan beneden, maar wel interessante soorten.

Overnachting in

Jaca - Hotel Conde Aznar

Dag 4

Vandaag bezoeken we hogere delen van de Pyreneeën. Bij Sallent loopt een Grand Randonee, maar wij zullen aan de andere zijde van de beek op zoek gaan naar vlinders. Hier is onder andere de apollovlinder aanwezig, altijd een spectaculaire bergvlinder. Op Col el Portalet, die de grens vormt met Frankrijk en tevens de waterscheiding is, zijn veel minder vlinders dan bij Sallent maar, je raad het al, wel juist de leuke bergsoorten. Misschien dat we zelfs nog een zwarte apollovlinder te zien krijgen.
Tegen de Franse grens zien we de met schapen begraasde bergweiden. Dode schapen vormen de belangrijkste voedselbron voor de gieren. Het gevolg van deze begrazing is een vrij korte vegetatie. Rijk bloeiende hooilanden, zoals in de Alpen, vinden we hier dus niet. Omdat de begrazing redelijk extensief is, is er toch nog volop plaats voor vlinders. In juli is het hier heerlijk, vooral omdat het door de grote hoogte niet zo heel warm wordt. Opvallende soorten in de zomer zijn de kleine pages waaronder de essenpage en de bosparelmoervlinder en de westelijke parelmoervlinder. Deze twee laatste soorten vliegen hier door elkaar, waardoor we ze na een dag oefenen al in de vlucht uit elkaar kunnen houden. Van hoog tot laag vliegen overal de grote en spectaculaire parelmoervlinders en koninginnenpages rond. De loofbossen iets lager op de helling zijn ook rijk aan vlinders. Op open plekken langs de weg vliegt de witbandzandoog en de keizersmantel. Met een beetje geluk zien we dan plotseling een ’keizersmantel’ die opvalt doordat hij nog groter is en een wat groene zweem over zich heeft: de kardinaalsmantel, een van de grootste parelmoervlinders van Europa.

Overnachting in

Jaca - Hotel Conde Aznar

Dag 5

We gaan naar de afgelegen valleien van de Anso en Hecho. Dit wordt een busjesdag, waarbij we natuurlijk wel heel regelmatig uitstappen om vlinders en gieren te bekijken. Deze twee dalen zijn ook landschappelijk schitterend met prachtige kloven.
Waar de dorpjes liggen, zoals Biniés of Echo, wordt het landschap verrijkt met kleine akkertjes. Hier kan het dan weer ouderwets wemelen van de vlinders. Het loont de moeite om tussen de dambordjes te speuren naar nauw verwante familieleden zoals het zuidelijk dambordje. Het aantal soorten parelmoervlinders en blauwtjes neemt hier snel toe. Ook vliegt hier een van de mooiste zandoogjes, het Spaans oranje zandoogje, dat naar de mooie wetenschappelijke naam Pyronia bathseba luistert, en zich kenmerkt door een lichte, scherp begrensde band over de onderzijde van de achtervleugels. De tuinen en boomgaarden worden opgesierd door de vlucht van de koningspage.

Overnachting in

Jaca - Hotel Conde Aznar

Dag 6

In 2003 is er een rapport verschenen waarin waardevolle vlindergebieden in Europa zijn beschreven. Een daarvan, Sierra de Guarra, ligt niet al te ver van Jaca, waar het hotel is. Na een bustocht van ca 1 uur wachten ons de kalkbergen van de Sierra de la Guarra. Hier kunnen we, naast bijzondere vlinders als het klein brandkruiddikkopje en zuidelijk esparcetteblauwtje, ook volop genieten van het schitterende landschap en ook hier weer van de gieren. We zijn inmiddels vrij hoog gereden en we zien de gieren soms onder ons langs vliegen. Vanaf de rotsen komen ze af en toe op een meter of tien voorlangs, heerlijk voor vogelfotografen.

Overnachting in

Jaca - Hotel Conde Aznar

Dag 7

Nadat we de eerste dag de Noordzijde van Sierra de San Juan de la Peña hebben bekeken (bij Atares), gaan we nu wat meer zuidelijk. Een prachtig glooiend landschap met veel struiken en het ultieme gebied voor kleine pages. Riglos is alleen landschappelijk al de moeite waard met zijn prachtige donker oranje conglomeraatrotsen die steil uit het landschap oprijzen en al van ver te zien zijn. Blauwe ijsvogelvlinderen koningspage zullen we hier tegenkomen. In de rotsen broedt een grote kolonie gieren.
Een aantal soorten blauwtjes wordt alleen hier gevonden. Bij elkaar kunnen hier bijvoorbeeld drie soorten ’esparcetteblauwtjes’ gezien worden: het witstreepblauwtje, het zuidelijk esparcetteblauwtje en het westelijk vachtblauwtje. Ook komen hier maar liefst vier soorten ’bleek blauwtje’ voor. Het spectrum blauwe kleuren wordt nog verrijkt, doordat tussen de ‘echte’ soorten ook nog kruisingen vliegen. Dan wordt het zelfs de meest fanatieke vlinderaar wat te lastig. Verder kunnen we hier ook nog een hele stroom grote zandogen zien. De waarnemingen van onze eigen heivlinder en kleine heivlinder bieden dan gelukkig weer wat houvast tussen alle andere grote bruine en zwarte vlinders, zoals de prachtige gestreepte heivlinder. En als het ons allemaal even wat te veel is geworden, gaan we gewoon even zitten om te genieten van het prachtige uitzicht op de Pyreneeën.

Overnachting in

Jaca - Hotel Conde Aznar

Dag 8

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van Jaca en worden we in 3uur over de Pyreneeën naar het station van Pau gebracht.  Hier kun je de trein via Parijs naar Nederland nemen.

NB Programma

Het genoemde programma is indicatief. De uitvoering van het programma is sterk afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de SNP gids.
Noot: In de week voorafgaande aan de reis worden de potentiele locaties bezocht om te kijken of ze nog steeds bereikbaar zijn en de moeite van een bezoek waard. Dat kan voor de nodige mutaties zorgen. Bovendien wordt pas op de dag zelf bepaald waar we die dag heen gaan. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden. Is het heet dan kunnen we hoog, is het koeler dan blijven we lager. Is het in het noorden bewolkt, dan gaan we naar het zuiden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Al drie generaties runt de familie Abós op gastvrije wijze het kleine Hotel Conde Aznar, aan de rand van het historische centtrum van Jaca, tegenover een rustig parkje gelegen. De kamers zijn goed en in 2004 opgeknapt. De maaltijden die in het restaurant La Cocina Aragones worden geserveerd zijn uitstekend. Het hotel beschikt over een klein terras en een kleine binnentuin. Klasse *** (7 nachten).

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension. Het ontbijt en diner worden dagelijks verzorgd door het hotel waar we verblijven. Het ontbijt is, zoals in Spanje te verwachten is, vrij eenvoudig. Het diner is prima, de keuken typisch Aragonees. Voor de inkopen van uw lunchpakket is dagelijks gelegenheid. In de nabijheid van het hotel zijn enkele supermarkten en een bakkerij.

Inbegrepen

 • verblijf in hotel (7 nachten)
 • verblijf op basis van halfpension, vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 8
 • alle transfers volgens programma met 2 minibusjes
 • diensten 2 SNP-reisleiders

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per trein (optioneel)
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes tijdens maaltijden en picknick

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens het programma zijn niet lang en de hoogteverschillen zijn beperkt. Het tempo is rustig en we nemen alle tijd om de bloemenpracht te bewonderen. Kortom genoeg tijd 'to smell the roses'. De hoogteverschillen die u wandelend overbrugt blijven beperkt tot maximaal enkele honderden meters per dag.
Zoals gebruikelijk bij onze vlinderreizen is er geen vastomlijnd dagprogramma. De reisleiders maken de avond ervoor de plannen voor de dag erop, maar die kunnen zomaar ’s ochtends worden gewijzigd als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Als je op eigen gelegenheid reist ontmoet je de groep op het station van Pau of in de accommodatie in Jaca.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Jaca bedraagt ongeveer 1400 km. U kunt uw auto bij het hotel parkeren.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

 

 

Trein informatie

Aansluitend op onderstaand treinschema wachten de reisleiders met de busjes, die je naar het hotel brengt (en aan het eind van de reis ook weer terug).  

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam  CS – Pau 09:15 - 18:25 1
Pau– Amsterdam CS 11:32 - 20:44 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Zowel tijdens de heen- als de terugreis is er in Parijs een overstap per metro tussen station Paris-Nord en Paris-Montparnasse en vice versa (duur ca 30 minuten)

klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.euWij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft

De reis is zodanig gepland dat er onder normale weersomstandigheden zowel in het dal als op de hellingen volop bloemen in bloei staan en de vlinderrijkdom op diverse hoogtes maximaal is. Afhankelijk van de weerstomstandigheden kan het zijn dat we onze aandacht wat meer naar de lagere valleien verplaatsen, of juist naar de hogere hellingen. De natuur laat zich immers niet sturen. Het programma kan derhalve afwijken van het beschreven programma.
De Pyreneeën hebben een typisch bergklimaat. Dat betekent grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, maar ook tussen dal en bergkammen, zon- en schaduwzijde. Ook bestaat er altijd kans op een bui of een snelle weeromslag. Met name in de namiddag kan bij mooi weer een onweersbui ontstaan. Omdat de vallei van de Aragón in de regenschaduw van hoofdketen van de Pyreneeën ligt, is het er gemiddeld droger en zonniger dan aan de noordzijde van het gebergte. Een gunstig klimaat dus! In het beschut gelegen Jaca kan de temperatuur begin juli overdag gemakkelijk tot boven de 30 ºC oplopen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Spaanse Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Je kunt in Jaca pinnen. Aan ca. € 30,- per dag zul je waarschijnlijk genoeg hebben voor lunchpakket, drankjes, etc.

Tussen het treinstation van Pau en onze verblijfplaats Jaca reizen we met twee minibusjes. Ter plekke maken we ook regelmatig gebruik van deze busjes om bij de mooiste excursiegebieden te komen. Zo kunnen we ook de hoger gelegen vegetatiezones en wat verder weg gelegen vlindergebieden gemakkelijk bereiken. Omdat de reisleiders ook de busjes besturen, zijn we dus heel flexibel wat de invulling van het programma betreft.

Wij raden je aan om uitgerust aan je reis te beginnen.

De ruimte voor bagage in de bus is beperkt. We verzoeken u daarom uw hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor uw foto-uitrusting en/of telescoop.
Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we u bij het inpakken van uw tas of koffer aan het volgende te denken:

 • geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • lunchpakket voor de eerste dag
 • eventueel een (kleine) thermosfles voor heet water
 • schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • veldfles, plastic beker (mok)
 • (zak)mes
 • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • verrekijker en eventueel telescoop
 • rugzak/tasje voor overdag
 • lichte regenkleding
 • warme kleding (en eventueel handschoenen)
 • zaklamp
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
 • vlindergids
 • notitieboekje met schrijfgerei
 • deze reizigersinformatie
 • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (kopieën) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld (voor 'normale' uitgaven is ca. 50,- euro voldoende)
 • persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

Deze reis wordt begeleid door Kars Veling en Jurriën van Deijk, twee vlinderspecialisten die een grote kennis hebben van de Europese vlinderwereld.
Kars studeerde biologie in Utrecht en na zijn afstuderen werkte hij als vrijwilliger bij de Vlinderstichting, waar hij inmiddels al jaren een vaste betrekking heeft. Kars is een kei in het geven van lezingen en begeleiden van groepen. Samen met Jurriën doet hij er alles aan om uw reis zo gezellig en vlinderrijk mogelijk te maken.
Jurriën is een enthousiaste jonge vlinderaar. Hij is bij de Vlinderstichting met name betrokken bij allerlei projecten rondom nachtvlinders. Hij coördineert de Nationale NachtvlinderNacht, het Landelijk Meetnet Nachtvlinders en beheert de database. Daarnaast doet hij onderzoek, onder andere naar de gevolgen van kunstlicht op flora en fauna, de problematiek rond jakobskruiskruid en de eikenprocessierups. Jurriën en Kars besturen de twee busjes tijdens de reis.

De deskundigheid en passie voor vlinders van de SNP-reisleiders zorgen ervoor dat u langs de allermooiste plekjes wordt geleid waar u volop kunt genieten. Tijdens uw reis dienen de reisleiders als sleutelfiguren en zullen zij er alles aan doen om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. De reisleiders staan altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist, vlinders en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgen zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

grote_parelmoervlinder.jpg

Spanje - Spaanse Pyreneeën * vlinderreis

Vlinderen tussen de gieren

Vlinderreis vanuit een hotel, groepsreis

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)