Picos

Spanje - Picos de Europa, 12 dagen Dwars door het Nationaal Park

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels, pensions en berghut

Stevige voettocht door het hooggebergte van de Picos de Europa, met zijn grillige karstlandschap. In het spoor van de schaapsherders loop je over eeuwenoude voetpaden in het ruige bergland van Asturië in Noord-Spanje. Tijdens de voettocht overnacht je in sympathieke dorpjes als Posada de Valdeón, Espinama of Sotres, het hoogst gelegen dorp in de Picos. Ook verblijf je één nacht in een berghut aan de voet van de beroemde Picu Urriellu, ook wel Naranjo de Bulnes genoemd.

Uniek aan deze reis

 • Naar keuze met of zonder bagagevervoer
 • Pittige trektocht
 • Spectaculair en ruig landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video | Picos de Europa trektocht

Voettocht boven de wolken! In het spoor van de schapenherders loop je over eeuwenoude voetpaden in het ruige bergland van Asturië in Noord-Spanje.  Bekijk snel het filmpje!

Dag tot dag

Spanje - Picos de Europa

Het hooggebergte van de Picos bestaat uit een grillig karstlandschap waartussen rivieren diepe kloven hebben uitgesleten. Allerlei roofvogels, kleine zoogdieren en hordes gemzen voelen zich er uitstekend thuis. Liefhebbers van bergflora kunnen er hun hart ophalen. Deze wandeltocht voert je door de dalen en over bergpassen aan de rand van de drie centrale massieven. Hier en daar liggen in zichzelf gekeerde dorpjes, geflankeerd door loofbossen en dicht struikgewas, schuilplaats voor everzwijnen, wolven en een enkele beer. Op de hogere delen en (optionele) toppen heb je een schitterend uitzicht, tot aan de golf van Biskaje toe. Je kunt zelf kiezen of je je bagage wilt laten vervoeren of zelf draagt tijdens de wandelingen.

Dag 1

Aankomst in Arenas de Cabrales aan de voet van de Picos de Europa. Als je tijd hebt, maak je een wandeling naar de Romaanse dorpskerk Santa María de Llas. Of je bezoekt het kaasmuseum in een natuurlijke grot, waar haarfijn wordt uitgelegd hoe in de Picos een pikante schimmelkaas wordt bereid, nog steeds op traditionele wijze.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 2

Meteen van start met een pittige bergwandeling rondom de Pico Juan Robre, over stenige voetpaden met los grind en kriskras door een landschap van dolines en kalkrichels. Halverwege kom je door het weidegebied Nava, met uitbundige flora en mooie vergezichten over de Cares-kloof en de hoogste toppen van de Picos. Totaal 10,5 km, 650 m stijgen en dalen, ongeveer 5,5 uur. Bij nat weer, onweersvoorspelling of na een vermoeiende heenreis, kies je voor de kortere rondwandeling over landweggetjes via het dorpje Póo. Totaal 10 km, 390 m stijgen en dalen, ongeveer 4 uur.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 3

Een absolute klassieker uit het lokale wandelrepertoire, die jaarlijks duizenden mensen aantrekt, maar daarom niet minder mooi is. Het wandelpad Ruta del Cares is ontstaan na de aanleg van een kanaal dat de elektriciteitscentrale in Poncebos voedt.

Na een transfer van vijf minuten, klim je vanuit Poncebos eerst 150 meter steil omhoog over een zigzagpad. Als je eenmaal het onderhoudspad van het kanaal hebt bereikt gaat het vrijwel ‘vlak’ (vals plat) verder tot aan Caín (12 kilometer). Dan heb je de keuze uit nog 8 kilometer wandelen over verharde landweggetjes of je neemt een taxi naar het hotel in Posada de Valdeón. Wandeling: 11,5 of 21 km, 850 of 1300 m stijgen en 600 of 700 m dalen, 4 of 6,5-7 uur lopen.

Overnachting in

Posada de Valdeón

Dag 4

Na twee pittige wandelingen maak je vandaag een wat rustiger rondwandeling door het bosrijke dal van Valdeón, waar beren en wolven huizen. Doel is een herdershut aan de noordkant van het westelijke massief op de bergweide Vega de Llos (op 1545 meter hoogte), die uitnodigt tot een siësta. Maar, als je méér uitzicht wilt, dan bestaat de mogelijkheid om naar de pas El Frade (op 1785 meter) te klimmen. Daar zijn de noordkust en een waaier van bergruggen zichtbaar. Wandeling 12,5 km, 640 m stijgen en dalen, ongeveer 5 uur lopen. El Frade is 4 km en 200 m stijgen en dalen, ongeveer 1,5 uur lopen extra.

Overnachting in

Posada de Valdeón

Dag 5

De dag begint met een gestage klim over het oude marktpad (Camín del Mercadillo) van Posada de Valdeón naar Liébana. Halverwege bereik je de weidse pas Caben de Remoña, tevens de grens tussen de provincies León en Cantabrië. Hier heb je een keuze. Je kunt rechtstreeks afdalen naar Espinama (totaal 16 km, 850 m stijgen, 900 m dalen, 6,5 uur lopen). De andere mogelijkheid is een spectaculaire (enigszins hoogtevreesgevoelige) hoge route via de idyllische, hoog gelegen doline Vega de Liordes naar Fuente Dé, waar je de bus of een taxi neemt naar het hotel. Deze route is totaal 16 km, 1270 m stijgen, 1120 m dalen, ongeveer 8,5 uur lopen.

NB. Als je bagagevervoer hebt bijgeboekt, kun je je eventueel de eerste 5 km en 500 m stijgen besparen door mee te rijden.

Overnachting in

Espinama

Dag 6

Ben je moe, dan breng je de dag door in het tuin van het hotel, bij het (mini)zwembad, of je maakt een uitstapje naar het stadje Potes, met een middeleeuws centrum. Wil je wandelen, dan neem je eerst de bus naar Fuente Dé (1100 meter) en dan de kabelbaan naar 1835 meter hoogte. Daar begint een korte maar spectaculaire wandeling op en neer naar het uitzichtpunt Horcados Rojos. De route is 10 km, 500 m stijgen en dalen (ongeveer 4-4,5 uur). Rijdt er geen bus, of wil je vroeg op stap, breid de route dan uit door vanuit het hotel te voet naar de kabelbaan te gaan. Deze ‘aanlooproute’ is 4 km lang, ongeveer 1 uur.

Overnachting in

Espinama

Dag 7

Vandaag een lange maar in landschappelijk opzicht afwisselende en indrukwekkende tocht. Eerst ga je over voetpaden door bos omhoog naar Igüedri, dan over landrovertracks naar de pas Aliva (1645 meter) en vervolgens over een moreen het dal van de rivier de Duje in. Je deelt het weidse landschap met duizenden stuks vee die vrij rondlopen onder het waakzame oog van de gierenkolonie die nestelt in de spelonken van de hoogste pieken aan weerszijden van de pas. Doel is Sotres, het hoogstgelegen dorp in de Picos en een prima uitvalsbasis voor wandelingen. Maar helaas ligt het 150 meter boven de rivier, aan de rand van een zwevend dal. Je moet op het laatst dus nog even klimmen! Totaal 15 km, 700 m stijgen en 550 m dalen, 6,5-7 uur.

Overnachting in

Sotres

Dag 8

Na een korte transfer begin je aan een mooie en zeer gevarieerde route door het oostelijk massief, ook wel Ándara genoemd. Aan het begin volg je een voormalige mijnweg gestaag omhoog. Dan stap je over op stenige voetpaden die verder het massief in voeren; als je wil, ook naar een top op 2215 meter. Tijdens de afdaling volg je veepaden rechtstreeks naar het hotel in Sotres. Wandeling: 12,5 km, 500 m stijgen en 850 m dalen, ongeveer 5,5 uur lopen. De top beklimmen betekent 6 km extra, 200 m stijgen en dalen, ongeveer 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Sotres

Dag 9

Ter afwisseling maak je vandaag een kortere maar avontuurlijke rondwandeling door de hooilanden en beukenbossen van het naburige dorp Tresviso. Na een korte transfer wordt je een kijkje gegund in de diepe rivierkloof van de rivier de Urdón en hoor je wellicht de karakteristieke roep van het beschermde auerhoen (urugallo). Totaal 11 km, 450 m stijgen en 550 m dalen (ongeveer 4,5-5 uur). Vind je dit te veel, maak dan een korte rondwandeling van 2 uur (6 km, 250 m stijgen en dalen) over de landweggetjes rond het dorp.

Overnachting in

Sotres

Dag 10

Een echte koninginnetocht, naar de voet van de mythische en markante bergtop Picu Urriellu, ook wel Naranjo de Bulnes genoemd. Eerst loop je over landweggetjes het zwevende dal van Pandébano in. Vervolgens klim je over een stenig voetpad verder door een maanlandschap van robuuste schoonheid waar vooral gemzen, gieren en alpenkauwtjes zich thuisvoelen. Je neemt vandaag een lakenzak en wat persoonlijke bagage mee voor een overnachting op meerpersoons slaapzalen in de berghut Vega de Urriellu.

Totaal 10 km, 1100 m stijgen en 150 m dalen (ongeveer 4,5 uur). Eenmaal boven kun je nog verder het massief in lopen.

Overnachting in

Berghut Vega de Urriellu

Dag 11

Op de laatste wandeldag daal je over een ander en zeer spectaculair voetpad door de Camburero-kloof af naar het ingesloten bergdorp Bulnes (5,5 uur). Dit dorpje is alleen per treintje (via een tunnel) of te voet bereikbaar. De wandeling voert door een prachtig en vrijwel verlaten dal, over een steil en zeer stenig pad. Op enkele stukjes moet een paar meter worden geklauterd. Hier beleef je de Picos op zijn intenst. Dit traject is alléén geschikt bij goede weersomstandigheden en als je veel ervaring met wandelen in de bergen hebt.  Bij twijfel of als er kans op slecht weer of sneeuw op dit traject is, is het sterk aan te raden om dezelfde route als gisteren tot de pas Pandébano te nemen, van waar een minder lastige afdaling naar Bulnes volgt.
Vanaf Bulnes volgt nog een 1,5 uur durende afdaling door de mooie Teju-kloof naar Poncebos, waar je per lijnbus naar Arenas de Cabrales gaat, het beginpunt van de reis. Totaal 9 km, 1700 m dalen, 6 uur. Je kunt het laatste stuk van de afdaling na Bulnes ook per bergtreintje doen. 

Heb je in Sotres overnacht in plaats van in de berghut, volg dan de rechtstreekse route van Sotres naar Pandébano  en van daar verder via Bulnes naar Poncebos (12 km, 300 m stijgen en 1350 m dalen, ongeveer 5,5 uur).

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 12

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

NB Programma

In het vroege voorjaar kan het voorkomen dat de berghut bij Naranjo de Bunles niet bereikbaar is. Je slaapt dan een extra nacht in Sotres, waardoor er extra kosten zijn (omdat de hut een stuk goedkoper is dan het hotel). De volgende dag loop je dan vanaf Sotres rechtstreeks naar Poncebos.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in goede familiehotels op kamers voorzien van privé badkamer. Eén keer overnacht je op een slaapzaal in een berghut en deelt het (simpele koud-water) sanitair met andere gasten. Voor deze overnachting dien je een lakenzak (en sloop) en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt voor je verzorgd, alsmede de meeste avondmaaltijden (behalve in Arenas de Cabrales op dag 1, 2 en 11). De lunch koop je zelf in de dorpjes waar je verblijft of die je onderweg passeert.

Inbegrepen

 • 11 overnachtingen
 • 11 ontbijten
 • 8 diners (dag 3 t/m dag 10)
 • transfers op dag 3, 8 en 9
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (tenzij bijgeboekt: dag 3, 5, 7 en 11)
 • optionele bus- en taxiritjes om route in te korten (dag 2, 5 en 6)
 • eventuele entrees
 • kabelbaan op dag 5
 • taxis of bus op dag 3, 6 en 11
 • funicular op dag 11
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • kabelbaan op dag 5 (ca € 6,- pp)
 • taxis of bus op dag 3 en 6 (ca €10,- tot 20,- pp, afhankelijk van taxi of bus)
 • funicular op dag 11 (ca €18,- pp)
 • Over de activiteiten

  Je maakt eenvoudige tot stevige wandelingen door bergachtig terrein, met vaak flinke hoogteverschillen. De wandelingen gaan over stenige bergpaden, glibberige veepaadjes en (on)verharde weggetjes. De afdaling op dag 11 is pittig: lang en stenig. Een enkele passage is wat lastiger, maar dat zijn doorgaans optionele routes, zoals bijvoorbeeld onderdelen van de route uitbreidingen op dag 4, 5 en 8. Je dient voor deze voettocht geen hoogtevrees en wel bergwandelervaring te hebben. Door plotseling opkomende mist in de Picos kan de oriëntatie soms lastig zijn. Goede kennis van kaart- kompasgebruik is van belang. Het gebruik van een GPS is sterk aanbevolen.
  Je kunt kiezen voor een variant met bagagevervoer, wat de wandeltochten wel aanzienlijk lichter maakt.
  Vanwege het ruige terrein op een aantal wandelingen is het minimaal aantal deelnemers per boeking 2. 

  Extra dagen

  Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden de accommodaties in Sotres en Espinama aan vanwege de gunstige ligging t.o.v. wandelroutes.

  Extra's

  Verlengingshotels

  Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

  Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

  Transfers

  Bagagevervoer (vanaf € 500,- per boeking)

  Bagagevervoer tijdens je wandelreis door de Picos de Europa:  Als je deze service bijboekt is er op dag 3,5,7 en 11 bagagevervoer voor je geregeld. Dit maakt de wandelingen aanzienlijk lichter. Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.

  Voorwaarden: De kosten zijn per boeking.

  Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 274,- per boeking)

  Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 150,- per boeking)

  Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 211,- per boeking)

  Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport (vanaf € 274,- per boeking)

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport (vanaf € 150,- per boeking)

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport (vanaf € 211,- per boeking)

  Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Transfer van Unquera naar Arenas de Cabrales (vanaf € 56,- per boeking)

  Optionele taxitransfer van het busstation in Unquera naar  Arenas de Cabrales.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 6 personen.

  Transfer van Arenas de Cabrales naar Unquera (vanaf € 56,- per boeking)

  Optionele taxitransfer van Arenas de Cabrales naar busstation Unquera.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

  Praktische informatie

  Over de route en parkeergelegenheden

  De afstand Utrecht- Arenas de Cabrales is ca. 1750 km. Je kunt de auto voor de duur van het arrangement achterlaten op de gratis publieke parkeerplaats nabij het hotel.

  Vluchtinformatie

  Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao, Oviedo of Santander.

  SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
  e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

  Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

  Vlucht op Bilbao (BIO) :
  Je neemt de bus (lijn A3247) (of taxi) naar het centrale busstation (Terminal de Autobusses Garellano) van Bilbao. Van daaruit vertrekken heel regelmatig 'ALSA' bussen naar Unquera (o.a. om 12.30 en  15.30 uur; de laatste vertrekt om 18.15 uur, reistijd ca. 3 uur, reserveren sterk aanbevolen). Alleen de eindbestemming staat op de bus vermeld: Gijon.  In Unquera neem je de taxi naar Arenas de Cabrales (ca. 45 minuten, kosten ca €50,- voor maximaal 4 deelnemers per taxi).
  Je kunt eventueel een taxitransfer reserveren voor deze laatste etappe of voor de hele reis van vliegveld naar het hotel in Arenas.

  Vlucht op Santander (SDR):
  Idem als vanuit Bilbao. Santander ligt tussen Bilbao en de Picos. De busreis is ca. 2 uur.
  Er gaan enkele rechtstreekse bussen van Santander airport naar Llanes (duur ca. 2 uur). Van daar neem je dan een taxi naar Arenas de Cabrales (zelfde afstand en tarief als vanaf Unquera; ca. 45 minuten, kosten ca €50,- voor maximaal 4 deelnemers per taxi). let op: deze taxi's kun je het beste vooraf boeken  (bijvoorbeeld via ons: zie onder 'Extra's').

  Vlucht op Oviedo (OVD) :
  Vlieg je op Oviedo, dan neem je eerst een bus naar het centrale busstation van Oviedo (57 km, reistijd ca. 50 min, bij voorkeur reserveren). Van daaruit vertrekken bussen naar Arenas de Cabrales (reistijd ca. 2 uur, hoeft niet gereserveerd te worden). N.B. op weekend- en feestdagen is de dienstregeling beperkt.  In sommige gevallen dien je over te stappen in Arriondas of Cangas de Onis.
  Je kunt eventueel een taxitransfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie reserveren.

  Aan het einde van het arrangement maak je de reis in omgekeerde richting. Je kunt eventueel een transfer reserveren van Arenas de Cabrales naar vliegveld Oviedo of Bilbao.

  Bustijden en -tickets
  Kijk voor actuele bustijden op de website van ALSA. Je kan op deze website de buskaartjes zelf kopen. De website heeft een Engelse versie. Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is zeer raadzaam om vooraf kaartjes te reserveren, aangezien de bussen vaak vol zitten, met name in de zomermaanden en op vrijdagen gedurende het hele jaar. Het advies om de buskaartjes te reserveren geldt voor alle bovenstaande ritten (inclusief de bus tussen vliegveld Oviedo en de stad), behalve de bussen tussen het vliegveld van Bilbao en het busstation in het centrum van Bilbao. 

  Taxitransfers
  Taxiritten kun je via SNP boeken: Kijk onder 'Extra's'.

  TERUGREIS VANAF ARENAS DE CABRALES

  Naar vliegvelden van Santander en Bilbao

  Op weekdagen kun je de ochtendbus naar Llanes nemen, die aansluit op de bus naar het vliegveld van Santander en het vliegveld van Bilbao (er zijn rechtstreekse busverbindingen naar deze vliegvelden). Er gaat maar 1x een bus: om 9.00 uur (aankomst in Llanes om 9.55 uur)!  Voor meer informatie en reserveringen kijk op de website van ALSA.  

  Als je vanaf Unquera wilt reizen, dan dien je een taxi te nemen (vooraf te boeken via SNP, zie onder 'Extra's').  Vanaf Unquera gaat de eerste bus naar Bilbao om 08.05 (en op zaterdag pas om 13.55 en op zondag pas om 17.05).

  Je kan dit arrangement starten van half mei t/m half oktober. De Picos de Europa kent een bergklimaat, waar snelle weersomslagen mogelijk zijn. Vooral de snel opkomende mist is berucht. Noord Spanje kent een veel vochtiger klimaat dan de rest van Spanje.

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

   

  Bij deze reis kun je kiezen uit een varant mét en een variant zonder bagagevervoer. 

  22-4-24: In 2024 zijn er belangrijke wegwerkzaamheden op de weg van Unquera naar Arenas de Cabrales. Dus voor je heen- en terugreis is het niet aan te raden om deze weg te nemen als je per eigen auto reist. Reis je per vliegtuig en wil je een aansluitende transfer boeken, kies dan NET voor de taxirit van Unquera naar Arenas, maar reis per trein of bus door naar Llanes en neem van daar de bus naar Arenas.

  Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

  Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

  Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

  Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
  N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

  Gezondheidszorg
  Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

  EHBO
  Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

  N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

  European Health Insurance Card (EHIC)

  Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

  • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
  • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
  • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

   

  Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Spanje - Picos de Europa

  Dwars door het Nationaal Park

  Trektocht langs hotels, pensions en berghut

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  Kirsten de Baar

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.