picos de europa

Spanje - Picos de Europa, 11 dagen De witte toppen van España Verde

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pension, hotels en berghut

Wandelvakantie met bagagevervoer langs goede dorpshotels, rondom en door het Nationale Park Picos de Europa in Asturië (Asturias). Een klein maar uitgesproken ruig en spectaculair berggebied met diepe kloven, alpenweiden en steile kalkmassieven. Bijzonder rijke flora. Overnachting in comfortabele familiehotels en gezellige dorpspensions.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend kalme en pittige wandelingen
 • Diepe kloven en afgelegen bergdorpjes
 • Rondom het ruige kalkmassief van de Picos de Europa
 • Uitbundige flora
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Picos de Europa

Slechts dertig kilometer van de Atlantische Oceaan, op de grens van de Spaanse provincies Asturias en León, rijzen de witte kalkmassieven op van de Picos de Europa. Zo werden ze in het verleden genoemd door zeevaarders die vanuit het noorden de Spaanse kust naderden. De horizon afspeurend naar Europa, kregen zij als eerste de hoogste toppen van de Cantabrische berggordel in zicht. Door hun uitgesproken reliëf zijn de Picos de Europa nauwelijks toegankelijk. Wegen lopen dood op de dorpjes aan de rand van de massieven. Wie hoger wil, moet z'n bergschoenen aantrekken. Vooralsnog doen dat vooral Spaanse toeristen. Voor hen zijn de Picos de Europa een haast exotisch zomerverblijf, waar het groen en niet te heet is. Wij volgen hun voetsporen op deze voettocht dwars door de Picos de Europa: via de Cares-kloof en Fuente Dé, naar de markante en mythische bergtop Naranjo de Bulnes. We doorkruisen grillige maanlandschappen van kalkgesteente, het domein van gemzen, geiten en alpenkauwen; maar ook doodstille bossen waar nog beren en wolven wonen en idyllische zomerweiden met uitbundige alpenflora. De Picos de Europa zijn het oudste Nationale Park van Spanje. Het Park wordt gekoesterd door de lokale bevolking, die nog voornamelijk van de veeteelt en kaasproductie leeft. Men maakt heerlijke gerookte geitenkaasjes of pittige blauwe schimmelkazen die in natuurlijke grotten te rijpen worden gelegd. We zullen ze ongetwijfeld proeven in de goede dorpspensions en comfortabele familiehotels, waar ons aan het einde van iedere wandeldag een glas wijn en een stevige streekmaaltijd wacht. De bagage wordt natuurlijk vervoerd; ook naar het berghotel op 1640 meter hoogte met dat indrukwekkende uitzicht! Kortom, dat wordt genieten op deze echte wandeltrektocht door een van de meest spectaculaire en authentieke berggebieden van Spanje.

Dag 1

Vlucht naar Bilbao. Vanaf het vliegveld van Bilbao reizen we in 2,5 uur tijd per taxibusje naar de eerste accommodatie in Poncebos. Aangezien in Poncebos geen winkeltjes zijn, houden we tien minuten  voor aankomst nog even halt in het dorp Arenas de Cabrales om lunchinkopen te doen voor morgen. Poncebos is een gehucht van twee hotels en een waterkrachtcentrale, die letterlijk en figuurlijk ‘draaien’ op de Cares-kloof. De rivier de Cares levert het water voor de kleine elektriciteitscentrale uit 1905. Het rivierwater wordt via een kanaaltje naar Poncebos gevoerd vanuit Caín, dat elf kilometer zuidwaarts ligt. Vanaf Poncebos stort het water met kracht naar beneden in twee dikke buizen.

Overnachting in

Poncebos

Dag 2

Vroeg op, om in alle rust te kunnen genieten van de Cares-kloof. Na een korte klim volgen we het vrijwel vlakke pad naar Caín. De rivier de Cares heeft zich hier op spectaculaire wijze een duizend meter diepe weg gebaand tussen het westelijke en centrale massief van de Picos de Europa. Na een kop koffie in Caín overbruggen we vier kilometer asfalt per Landrover om vanaf het gehucht Santillán verder omhoog te wandelen over een oud voetpad door de weilanden en bossen naar Cordiñanes de Valdeón. De tocht door de kloof is 12,5 km lang en duurt 3,5 uur, waarbij slechts 330 meter wordt gestegen en 100 meter gedaald. Het tweede deel van de wandeling is 4 km en 350 meter stijgen en 100 meter dalen, 1,5 uur. Degenen die dit te zwaar vinden voor een eerste dag, kunnen vanaf Caín met de Landrover meerijden die ook de bagage vervoert.

Overnachting in

Cordiñanes de Valdeón

Dag 3

De wandeling van vandaag begint met een stukje rustig inlopen naar het dorp Posada de Valdeon, waar we een kopje koffie kunnen nemen, voordat we aan het zwaardere werk beginnen. Via bergweiden en dichte loofbossen klimmen we naar de rand van het westelijke massief. Een relatief leeg gebied, weg van de veel belopen wandelpaden, waar gemzen, herten, reeën, wolven en een enkele beer leven. De kans dat we beren of wolven tegenkomen is klein, maar wellicht vinden we wel sporen die op hun bestaan wijzen. Grotere kans maken we om reeën en vooral gemzen te zien. Als we obij de zomerhutten van Vega de Llos  aankomen, zien we de twee massieven van de Picos de Europa van nabij, terwijl we ook van indrukwekkende panorama’s over de omliggende berggordels genieten: een overzicht van de landschappen die we de komende dagen zullen doorkruisen. De afdaling wandelen we via het dorpje Soto de Valdeon terug naar Cordiñanes. In Soto kunnen we eventueel een taxi nemen om het laatste stukje van deze pittige dag over te slaan. Lengte 18 of 20 km, 7 of 8 uur wandelen, 810 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Cordiñanes de Valdeón

Dag 4

Na het ontbijt worden we een stukje op weg gebracht, naar Posada de Valdeón. Hier begint onze wandeling naar Espinama. De dag begint met een gestage klim over het oude marktpad (Camín del Mercadillo) van Posada de Valdeón naar Liébana. Halverwege bereiken we de weidse pas Caben Remoña, tevens grens tussen de provincies León en Cantabrië. Afhankelijk van het weer hebben we hier de keuze uit twee mogelijkheden. We kunnen rechtstreeks afdalen naar Espinama (totaal 16 km, 850 m stijgen, 900 m dalen, 6,5 uur lopen). De andere mogelijkheid is een spectaculaire (enigszins hoogtevreesgevoelige) hoge route via de idyllische, hooggelegen doline Vega de Liordes naar Fuente Dé. De bergflora is zeer rijk: gele gentiaan, voorjaarsgentiaan, wolverlei, ragebol, zwarte rapunzel, vanilleorchis, alpenvrouwenmantel, steenanjer, parnassia, astrantia etc. Vanaf Fuente Dé nemen we de bus of een taxi naar Espinama. Deze route kan alleen bij goed weer worden gedaan en is totaal 16 km, 1270 m stijgen, 1120 m dalen, circa 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Espinama

Dag 5

Vandaag kun je een rustig dagje in Espinama doorbrengen, maar wie wil kan ook een mooie wandeling maken door het vriendelijke heuvellandschap aan de zuidzijde van de Picos de Europa. Vanuit Espinama wandelen we  naar het klooster van Santo Toribio (20 km, 600 m stijgen en 900 m dalen, duur 6,5 uur) door het bosrijke dal van Liébana, langs vele authentieke dorpjes, zoals Pembes. Aan het einde van de dag reizen we per taxi of lijnbus terug naar Espinama. Je kunt de wandeling ook inkorten door halverwege in Los Llanos een taxi terug naar Espinama te nemen (niet inclusief). De wandeling wordt dan 12 km lang, duur 3,5 uur.

Overnachting in

Espinama

Dag 6

Vandaag gaan we vroeg op pad voor een gevarieerde en interessante tocht het hooggebergte in. Eerst lopen we in één uur naar de kabelbaan van Fuente Dé, om dan in vijf minuten tijd ruim achthonderd meter hoogteverschil te overbruggen. Eenmaal aan de rand van het centrale massief volgen we een veel belopen voetpad hoog het gebergte in, naar een pas op 2430 meter hoogte, met een schitterend uitzicht. De markante bergbeklimmersrots Picu Urriellu is zichtbaar aan de overzijde van een immense doline. Achter ons ligt de metalen koepel van de mini-berghut Cabaña Veronica. Op de terugweg dalen we af naar de bergweides in het hooggelegen gletsjerdal van Aliva. Honderden stuks vee brengen hier de zomer door, gadegeslagen door vale gieren, aasgieren, steenarenden, slangenarenden en alpenkauwtjes. Vanaf het terras van ons schitterend gelegen berghotel (op 1666 meter) kunnen we de bewegingen van de vogels volgen. Als we geluk hebben, zien we ook een lammergier. Deze bijzondere en beschermde giersoort heeft sinds de jaren ‘80 niet meer gebroed in de Picos de Europa. Via een speciaal project probeert men nu bezoekende dieren (die vanuit de Pyreneeën een jachtuitstapje maken naar de Picos de Europa) te verleiden om te broeden. De oude nesten worden gerestaureerd en er zijn zelfs plastic lammergieren op ware grootte neergezet op strategische plekken opdat ze zich niet ‘alleen voelen’. En het schijnt te werken! Wandelduur 6,5-7 uur. We leggen 15 km af, stijgen 850 m en dalen 700 m. 

Overnachting in

berghut van Aliva

Dag 7

Na de inspannende tocht van gisteren doen we het vandaag rustiger aan. Eerst dalen we over een gletsjermorene af naar het dal van de rivier de Duje en volgen een stenige landrover-track noordwaarts, langs herdershutten en hooilanden. Na circa 3,5 uur lopen (9,5 km, 850 m dalen en 150m stijgen), bereiken we rond lunchtijd het ruime familiehotel in Sotres, waar we drie nachten zullen verblijven. In de middag is er nog genoeg tijd voor een botanische rondwandeling van 2,5 uur (5,5 km, 350m stijgen en dalen) over onverharde landweggetjes en voetpaden rondom het dorp. Aangezien we weer aan de noordzijde van het gebergte zijn, is de omgeving opvallend groen en rijk aan flora, van ‘gewone’ atlantische weidebloemen tot bijzondere alpenflora en endemen. Totale wandelduur vandaag is 6 uur, 15 km, 500 m stijgen en 1200 m dalen.

Overnachting in

Sotres

Dag 8

Sotres is een goede uitvalsbasis voor allerlei wandelingen door het oostelijke en centrale massief. Er is vandaag bijvoorbeeld een lange rondwandeling mogelijk van 4,5 uur (13 km, 650 m stijgen en 900 m dalen) via de bergpas Hoyo el Tejo, boven Sotres, naar het verlaten mijngebied van Andara.

Overnachting in

Sotres

Dag 9

Vandaag wandelen we vanaf de parkeerplaats aan de voet van de pas Pandebano (op 1125 meter) in 6,5 uur op en neer naar een berghut gelegen aan de voet van de Naranjo de Bulnes (13 km, 850 m stijgen en dalen). Met zijn vijfhonderd meter loodrechte wand is dit de indrukwekkendste en markantste piek van het hele gebergte. Vanuit de hut kunnen we ook nog een stuk verder het ruigste deel van de Picos de Europa indringen, bijvoorbeeld naar de dolines van Hous Sin Tierre en de Hou los Boches, prachtige karstbekkens die te midden van indrukwekkende pieken liggen.

Overnachting in

Sotres - Hotel Sotres

Dag 10

Op deze laatste stevige bergtocht van onze wandelreis rondom het massief van de Picos de Europa, worden we opnieuw beloond met onovertroffen uitzichten. Nadat we vanuit Sotres via een besloten beekdal naar de ‘majadas’ (herdersverblijven) van Portudera zijn geklommen, pakken we een oud Romeins pad op dat afdaalt naar Arenas de Cabrales, een afdaling van ruim duizend meter. De endemische heidesoort Daboecia cantábrica hult de hellingen in een diep-paarse gloed. Als we aan de noordkant van het massief zijn aangekomen, beginnen we aan een lange afdaling. We overnachten in Arenas de Cabrales in een comfortabel familiehotel. Bij slecht weer of mist dalen we via het ingesloten dorpje Bulnes af naar Poncebos en nemen daar de bus naar Arenas de Cabrales. Wandelduur standaardroute: 6,5 à 7 uur, 19 km, 525 m stijgen en 1450 m dalen, verspreid over twee bergruggen.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 11

Na het ontbijt brengen taxibusjes ons naar het vliegveld van Bilbao (2,5 uur), vanwaar je naar Nederland terugvliegt.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis door de Picos overnacht u doorgaans in goede pensions en comfortabele hotels op twee- en éénpersoonskamers die voorzien zijn van een badkamer met douche of ligbad. In het berghotel Aliva is het berghotel verblijven we op tweepersoonskamers met privé-badkamer. Hier zijn echter geen éénpersoonskamers beschikbaar (1 nacht). In Espinama en in Sotres (totaal 5 nachten) zijn de accommodaties dermate klein dat het voor kan komen dat een deel van de groep in een naburig hotel of appartement wordt ondergebracht. In dat geval dineren we wel allemaal samen. We hebben bij voorkeur accommodaties uitgezocht in kleine plaatsjes, zodat u zoveel mogelijk van het lokale leven meekrijgt. Doorgaans betreft het kleinschalige familieondernemingen, waar u gastvrij zult worden ontvangen.

Over de maaltijden

‘s Ochtends krijgt u een ontbijt voorgezet dat voor Spaanse begrippen redelijk uitgebreid is. ‘s Avonds wordt u op een eenvoudige, doch stevige streekmaaltijd onthaald. Aan wensen van vegetariërs kan worden voldaan. Vlees is hier echter niet afkomstig van de bioindustrie, maar wordt aangeleverd door lokale boeren en ambachtelijke slagers. De avondmaaltijd gaat vergezeld van wijn of water. Als u iets anders wilt drinken, dan is dat voor eigen rekening, evenals de eventuele koffie, thee of sterkers toe. Voor uw lunch zorgt u zelf. De reisleider adviseert u waar en wanneer u het beste welke boodschappen kunt doen. Reken echter niet op bruin brood of een uitgebreid sortiment aan muesli-repen; neem dus eventueel een voorraadje mee uit Nederland.

Inbegrepen

 • alle overige transfers conform programma
 • overnachtingen in pensions en hotels op 1- of  2-persoonskamers met eigen badkamer (uitgezonderd 1 overnachting in berghotel op 2-persoonskamers met badkamer, geen éénpersoonskamers beschikbaar)
 • verblijf op basis van halfpension (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 11)
 • kabelbaan dag 6
 • bagagevervoer
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De grote afwisseling in het terrein maakt de trektocht door het Picosgebergte tot een moeilijk te classificeren tocht. Dagen waarop u slechts 4,5 uur a 5uur loopt over goed begaanbare paden, worden afgewisseld met lange tochten van 6,5 tot 7 uur door lastig terrein. De te overbruggen hoogteverschillen variëren van 400 tot 1450 meter. De lengte van de wandelingen loopt uiteen van 10 tot 21 km. De opzet van de reis is zodanig dat er de eerste dagen meer geklommen wordt dan gedaald. We wisselen langere en inspannendere wandelingen af met kortere en rustiger tochten. En omdat we in de meeste accommodaties twee nachten verblijven kunt u er dus ook regelmatig voor kiezen een dagje iet mee te wandelen. Korte wandelingen bieden zo tegenwicht aan de langere en inspannender dagen. Een goede wandelconditie is van belang. Ook dient u over enige tredzekerheid te beschikken en niet te veel last te hebben van hoogtevrees. Sommige paadjes zijn erg stenig en voeren een enkele keer langs steile hellingen. Gekletterd hoeft er echter niet te worden. Het gebruik van een uitschuifbare wandelstok is sterk aan te raden. Het bevordert de tredzekerheid en helpt knieklachten voorkomen. Hoog sluitende bergschoenen zijn beslist noodzakelijk.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Bilbao of in de eerste accommodatie. 
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Bilbao v.v.

Vluchtschema - vertrek 2024
KL 1525 Amsterdam - Bilbao vertrek 09.15 aankomst 11.15 uur
KL 1528 Bilbao - Amsterdam vertrek 17.15 aankomst 19.20 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.

De Picos de Europa vormen de scheidslijn tussen het vochtige, koele Atlantische klimaat en het warme droge landklimaat van Centraal-Spanje. Tijdens deze wandelreis begint u aan de relatief vochtige en koele noordkant, maar zakt snel af naar het beschermde dal Valdeón, aan de zuidkant. Daar kunt u iets hogere temperaturen verwachten, zonder bang te hoeven zijn voor drukkende hitte. Zelfs hartje zomer lopen de temperaturen zelden op boven de 30 graden. ‘s Nachts kan het flink afkoelen omdat we vrij hoog in de bergen zitten. Als we terug naar het noorden gaan, wordt de kans op wisselvallig weer groter. Een dag die hier met mooi weer begint, kan eindigen in een regenbui. Maar ochtendmist kan ook onverwacht opklaren en het begin inluiden van een stralende dag. Vooral in het najaar kunt u van zeer weidse vergezichten genieten, omdat de luchtvochtigheid dan relatief gering is. Föhnwinden uit het zuiden zorgen dan soms voor onverwacht zomerse zwoele avonden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen (zie bovenstaand overzicht), hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Rekent u voor de gehele reis op ca. € 120,- voor uw persoonlijke uitgaven. U kunt op dag 1, 6 en 11 geld pinnen.

Vanaf het vliegveld van Bilbao reizen we per gecharterde bus naar de eerste accommodatie; ook op de laatste dag is er een langere transfer per charterbus naar het vliegveld van Bilbao. Tijdens de rest van reis, op de schaarse dagen dat een korte transfer nodig is, wordt die uitgevoerd door landrover-taxis.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Picos de Europa te beginnen. Het wandelplezier is veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. U kunt dan uw conditie bijspijkeren en bepalen welke bagage u wel en niet nodig heeft op reis.

Terwijl u van de ene verblijfplaats naar de volgende wandelt, wordt uw bagage vervoerd. U wandelt zelf met een dagrugzakje met daarin voldoende ruimte voor de lunch, een warm kledingstuk, een of meerdere veldfles(sen), regenkleding, zonnepet, beschermende crèmes en eventueel een verrekijker en fototoestel.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • eventueel gamaschen
 • eventueel handschoenen
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • lunchtrommel, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zwemkleding en badhanddoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)
 • eventueel oordopjes (omdat het in de Spaanse dorpjes 's avonds nog lang gezellig kan zijn op straat)

19-3-24:
Hotel Cumbres in Posada de Valdeon gaat dicht en wordt vervangen door het gelijkwaardige hotel El Tombo in Cordiñanes (dag 2+3). De wandeling dag 2 wordt hierdoor 2,5 km korter; de rondwandeling dag 3 wordt iets aangepast en voorafgaand aan wandeling dag 4 wordt groep eerst met bagagevervoer naar Posada de Valdeon gebracht, waardoor de wandeling op deze dag ongewijzigd blijft.

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Picos de Europa

Spanje - Picos de Europa

De witte toppen van España Verde

Wandelvakantie langs pension, hotels en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.