Spanje - Sierra de Grazalema, 8 dagen Trektocht langs witte dorpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en appartement

De Sierra de Grazalema is een onverwacht groen bergland in het hart van Andalusië, met fraaie witte dorpjes zoals Grazalema en Montejaque, en het bezienswaardige stadje Ronda. Je maakt hier mooie wandelingen in een door regenwater gebeeldhouwd karstlandschap en langs loodrechte rotswanden met nesten van de imposante vale gier. Elke middag loop je een volgend 'pueblo blanco' binnen dat je, met tapas en vino binnen handbereik, eens rustig op je laat inwerken…

Uniek aan deze reis

 • Het groenste deel van Andalusië
 • Moorse dorpjes
 • Slot in Ronda
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Sierra de Grazalema

In het glooiende binnenland van Andalusië overheersen de vele bruintinten van geploegde aarde tussen oneindige rijen olijfbomen en kurkeiken. Uit dit bruine landschap rijzen de grijswitte kalkbergen van de Sierra de Grazalema op, bedekt met de altijd groene Spaanse zilverspar. In dit beschermde natuurgebied liggen op loopafstand de beroemde witte dorpen, soms met een karakteristieke vierkante burcht. Ze dragen exotische namen als Zahara de la Sierra en Cortes de la Frontera, een herinnering aan de grens tussen katholiek en Moors gebied, die hier lag ten tijde van de Reconquista. De bewogen geschiedenis komt terug in de stad Ronda, waar de reis eindigt. Daar kun je de voor Andalusische steden kenmerkende mix bewonderen van Arabische en Europese monumenten. 

Dag 1

Je komt aan in het prachtig gelegen Grazalema. Dit witte dorp is een ideale uitvalsbasis voor een paar mooie wandelingen. Het is een vrij compact plaatsje, dat alles biedt wat je nodig hebt.

Overnachting in

Grazalema

Dag 2

Om 'in te komen' kun je kiezen uit twee korte rondwandelingen. Bij beide wandelingen kun je genieten van het fraaie uitzicht op de rode daken van Grazalema en de verre omgeving. Daarna is er gelegenheid tot een bezoek aan de vele terrasjes en winkeltjes. Wandeling: 4,5 of 7 km, 150 of 350 m stijgen en dalen, 2 of 3,5 uur.

Overnachting in

Grazalema

Dag 3

Door een typisch kalksteen- en karstlandschap, met steeneikbossen en mediterrane vegetatie, loop je naar Benaocaz. Dit is een van de minst aangetaste witte dorpen, met overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het is fraai gelegen, boven een dal met een prachtig uitzicht. Wandeling: 12 km, 500 m stijgen en 550 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Benaocaz

Dag 4

Voor de ochtend is er een korte wandeling uitgezet over oude paden in de omgeving van Benaocaz, waarbij je in het tweede deel mooie uitzichten heeft. Wandeling: 6 km, 200 m stijgen en dalen, 2,5 uur. Na de lunch kun je, gedeeltelijk over de oude Calzada Romana, een Romeinse weg, afdalen naar het witte stadje Ubrique (6 km, 400 m dalen). Ubrique heeft een levendig centrum en is bekend om zijn leerverwerkende industrie. Het is leuk om in Ubrique te blijven eten en met de taxi terug te gaan naar Benaocaz, maar teruglopen kan ook.

Overnachting in

Benaocaz

Dag 5

Je wordt na een korte transfer afgezet in het dorpje Villaluenga del Rosario, dat tegen de steile rotswand geplakt lijkt. Daarna daal je af naar Llanos del Republican, een vallei met een diepe kalkgrot waar het water in de ondergrond verdwijnt. Tussen de witgrijze kalkbergen van de Sierra de Libar en de Sierra del Palo wandel je door een schitterend gebeeldhouwd landschap, naar het juweeltje Montejaque, je laatste 'pueblo blanco'. De wandeling is relatief lang, maar niet zwaar. Wandeling: 18 km, 400 m stijgen en 600 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Montejaque

Dag 6

Vandaag heb je de keuze uit twee zeer verschillende rondwandelingen, die beide beginnen in het centrum van mooie witte dorpje Benaoján. De eerste route loopt rondom de berg El Hacho, die de vorm heeft van een bijl (=hacha), waar vaak gieren rondcirkelen. De tweede rondwandeling gaat naar de Cueva de la Pileta, een bekende druipsteengrot. Wandeling: 8 of 13 km, 240 of 500 m dalen, 3 of 4 uur.

Overnachting in

Montejaque

Dag 7

Tot slot een rustige wandeling terug naar de bewoonde wereld. Eerst stijg je een stuk over het oude stenen pad dat je al kunt zien liggen vanuit Montejaque. Vervolgens loop je door weilanden en langs boerderijen geleidelijk aan naar Ronda, dat je, spectaculair gelegen hoog op de klif, al vanaf grote afstand ziet liggen. Ronda is een gezellige stad die door een diepe kloof in twee delen wordt gesplitst. Het Moorse centrum wordt La Ciudad genoemd. Wandeling: 12 km, 400 m stijgen en 350 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Ronda

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht tijdens dit arrangement in goede hotels, met privé douche en toilet. In Benaocaz is het anders geregeld: hier verblijft u (meestal) in een eenvoudig appartementje met mooi uitzicht.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er 's ochtends een Spaans ontbijt voor u klaar. De lunch kunt u zelf kopen in de dorpen waar u overnacht.

U kunt vaak dineren in de accommodatie waar u overnacht, maar u kunt ook een eethuisje in het dorp zoeken. 
NB. In Benaocaz is er soms, buiten het seizoen, geen restaurant geopend. Dan kunt u inkopen doen bij het winkeltje in het dorp en zelf koken in uw appartement (er wordt ter plekke een kleine vergoeding gevraagd voro het gebruik van de keuken), eventueel aangevuld met tapas uit de lokale bar. U kunt er ook voor kiezen om te gaan eten in het stadje Ubrique. De accommodatiehouder brengt u eventueel weg en haalt u op tegen een vergoeding (20 min rijden).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3,5 en 7
 • korte transfer op dag 5
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Omdat de lange etappes afgewisseld worden met korte valt de totale zwaarte van de reis mee, alleen in de zomer zal de hitte het wandelen moeilijker maken.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Het mooie toeristenplaatsje Grazalema en het vriendelijke dorpje Montejaque worden aanbevolen.

Extra's

Verlengingshotels

hotel_miami.jpg

Hotel Miami (Torremolinos)

Een sfeervol hotel in Torremolinos, geheel in Moorse stijl (laagbouw) met door kleurrijke tegeltjes gesierde witte muren, een rustig terras met palmbomen en een klein zwembad. Het werd gebouwd door een vriend van Picasso in opdracht van een beroemde Flamenco danseres. De kamers zijn allemaal voorzien van een badkamer met douche / toilet. Uw kamer heeft verder telefoon en televisie.
De naam Torremolinos schrikt misschien af, maar tegenwoordig kunt u hier prima verblijven aan een schoon strand op slechts enkele kilometers van het vliegveld van Malaga.

acc10356att88.jpg

Hotel Reina Cristina (Granada)

Eén van de meest stijlvolle hotels in het hart van Granada, op loopafstand van de kathedraal en het Alhambra. Het gebouw is een fraai Andalusisch herenhuis uit de 19e eeuw en behoorde toe aan de dichter Luís Rosales. In 1936 bracht de beroemde dichter Federico García Lorca in dit huis zijn laatste dagen door.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Grazalema is ca. 2350 kilometer. U kunt uw auto (betaald) parkeren op een grote parkeerplaats aan de rand van het dorp. Aan het einde van uw arrangement keert u per bus terug naar Grazalema (45 min per bus, vertrektijd begin van de middag). Taxi kan ook (25 km).

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Malaga.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:
Vanaf vliegveld Malaga (AGP) neemt u de bus naar het busstation (elk half uur, 20 min reistijd) en reist verder per bus via Ronda naar Grazalema (140 km, ca. 3,5 uur). Er gaan echter maar twee bussen per dag rechtstreeks naar Grazalema, één ’s ochtends en één ’s middags. Er gaan echter meerdere bussen per dag van Malaga naar Ronda. De laatste bus van Malaga naar Ronda gaat halverwege de avond (zaterdag aan het einde van de middag) Hier kunt u een taxi naar Grazalema nemen (25 km). U kunt een taxi vinden bij de uitgang van het busstation in Ronda. U kunt ook een extra nacht in Torremolinos (slechts 4 km van vliegveld) of Malaga boeken en de volgende dag doorreizen.

Terugreis:
Vanuit Ronda reist u per bus naar Malaga. Reistijd ca. 2 uur. Er zijn meerdere verbindingen per dag. U kunt halverwege de ochtend op het vliegveld van Malaga zijn (zaterdag in het begin van de middag). Bij vroeg vertrek raden wij u aan een extra nacht te boeken in Torremolinos of Malaga.

Bovenstaande bustijden zijn onder voorbehoud, u kunt ze controleren op de website van busmaatschappij DAMAS: klik hier. Vervolgens vertrekplaats (Malaga) en bestemming (Grazalema of Ronda) kiezen.
Voor meer verbindingen tussen Malaga en Ronda: klik hier (busmaatschappij Avanzabus).

U kunt dit arrangement starten van 15 januari t/m 15 juni en van 1 september t/m 31 december. Tijdens de zomermaanden is te warm om in de Grazalema te wandelen. Het voorjaar en de herfst zijn ideaal om te wandelen. In de winter is het over het algemeen ook goed wandelweer, maar koude en natte periodes kunnen voorkomen. In de Sierra de Grazalema regent het meer dan in de rest van Andalusië.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sierra de Grazalema ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 • in het voorjaar: eventueel waadschoentjes of gymschoenen die nat mogen worden. Het kan dan voorkomen dat sommige van de beekbeddingen die je over moet steken, nog zoveel water bevatten dat je je wandelschoenen uit moet doen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Ronda_shutterstock_Sean_Pavone.jpg

Spanje - Sierra de Grazalema

Trektocht langs witte dorpen

Wandelvakantie langs hotels en appartement

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten