Spanje - Sierra de Grazalema, 8 dagen Trektocht langs witte dorpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en appartement

De Sierra de Grazalema is een onverwacht groen bergland in het hart van Andalusië, met fraaie witte dorpjes zoals Grazalema en Montejaque, en het bezienswaardige stadje Ronda. Je maakt hier mooie wandelingen in een door regenwater gebeeldhouwd karstlandschap en langs loodrechte rotswanden met nesten van de imposante vale gier. Elke middag loop je een volgend 'pueblo blanco' binnen dat je, met tapas en vino binnen handbereik, eens rustig op je laat inwerken…

Uniek aan deze reis

 • Het groenste deel van Andalusië
 • Moorse dorpjes
 • Slot in Ronda
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Sierra de Grazalema

In het glooiende binnenland van Andalusië overheersen de vele bruintinten van geploegde aarde tussen oneindige rijen olijfbomen en kurkeiken. Uit dit bruine landschap rijzen de grijswitte kalkbergen van de Sierra de Grazalema op, bedekt met de altijd groene Spaanse zilverspar. In dit beschermde natuurgebied liggen op loopafstand de beroemde witte dorpen, soms met een karakteristieke vierkante burcht. Ze dragen exotische namen als Benaocaz en Cortes de la Frontera, een herinnering aan de grens tussen katholiek en Moors gebied, die hier lag ten tijde van de Reconquista. De bewogen geschiedenis komt terug in de stad Ronda, waar de reis eindigt. Daar kun je de voor Andalusische steden kenmerkende mix bewonderen van Arabische en Europese monumenten. 

Dag 1

Je komt aan in het prachtig gelegen Grazalema. Dit witte dorp is een ideale uitvalsbasis voor een paar mooie wandelingen. Het is een vrij compact plaatsje, dat alles biedt wat je nodig hebt.

Overnachting in

Grazalema

Dag 2

Om 'in te komen' kun je kiezen uit twee korte rondwandelingen. Bij beide wandelingen kun je genieten van het fraaie uitzicht op de rode daken van Grazalema en de verre omgeving. Daarna is er gelegenheid tot een bezoek aan de vele terrasjes en winkeltjes. Wandeling: 4,5 of 8,5 km, 130 of 350 m stijgen en dalen, 2 of 3,5 uur.

Overnachting in

Grazalema

Dag 3

Door een typisch kalksteen- en karstlandschap, met steeneikbossen en mediterrane vegetatie, loop je naar Benaocaz. Dit is een van de minst aangetaste witte dorpen, met overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het is fraai gelegen, boven een dal met een prachtig uitzicht. Wandeling: 12 km, 500 m stijgen en 550 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Benaocaz

Dag 4

Voor de ochtend is er een korte wandeling uitgezet over oude paden in de omgeving van Benaocaz, waarbij je in het tweede deel mooie uitzichten heeft. Wandeling: 6 km, 180 m stijgen en dalen, 2,5 uur. Na de lunch kun je, gedeeltelijk over de oude Calzada Romana, een Romeinse weg, afdalen naar het witte stadje Ubrique (6 km, 400 m dalen). Ubrique heeft een levendig centrum en is bekend om zijn leerverwerkende industrie. Het is leuk om in Ubrique te blijven eten en met de taxi terug te gaan naar Benaocaz, maar teruglopen kan ook.

Overnachting in

Benaocaz

Dag 5

Je wordt na een korte transfer afgezet in het dorpje Villaluenga del Rosario, dat tegen de steile rotswand geplakt lijkt. Daarna daal je af naar Llanos del Republican, een vallei met een diepe kalkgrot waar het water in de ondergrond verdwijnt. Tussen de witgrijze kalkbergen van de Sierra de Libar en de Sierra del Palo wandel je door een schitterend gebeeldhouwd landschap, naar het juweeltje Montejaque, je laatste 'pueblo blanco'. De wandeling is relatief lang, maar niet zwaar. Wandeling: 18 km, 400 m stijgen en 600 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Montejaque

Dag 6

Vandaag heb je de keuze uit twee zeer verschillende rondwandelingen, die beide beginnen in het centrum van mooie witte dorpje Montejaque. De eerste route loopt rondom de berg El Hacho, die de vorm heeft van een bijl (=hacha), waar vaak gieren rondcirkelen. De tweede rondwandeling gaat naar de Cueva de la Pileta, een bekende druipsteengrot. Wandeling: 8 of 13 km, 240 of 520 m dalen, 2,5 of 4 uur. Deze tweede wandeling voert wel hoofdzakelijk over een asfaltweggetje. Je kunt ook de grot per taxi bezoeken en dan daarna de wandeling van El Hacho doen.

Overnachting in

Montejaque

Dag 7

Tot slot een rustige wandeling terug naar de bewoonde wereld. Eerst stijg je een stuk over het oude stenen pad dat je al kunt zien liggen vanuit Montejaque. Vervolgens loop je door weilanden en langs boerderijen geleidelijk aan naar Ronda, dat je, spectaculair gelegen hoog op de klif, al vanaf grote afstand ziet liggen. Ronda is een gezellige stad die door een diepe kloof in twee delen wordt gesplitst. Het Moorse centrum wordt La Ciudad genoemd. Wandeling: 12 km, 400 m stijgen en 350 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Ronda

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht tijdens dit arrangement in goede hotels, met privé douche en toilet. In Benaocaz is het anders geregeld: hier verblijf je (meestal) in een eenvoudig appartementje met mooi uitzicht.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er 's ochtends een Spaans ontbijt voor je klaar. De lunch is het mogelijk om zelf inkopen te doen in het dorp waar je overnacht.

Vaak is het mogelijk te dineren in de accommodatie waar je overnacht, maar ook in het dorp zijn er eethuisjes te vinden.  
NB. In Benaocaz is er soms, buiten het seizoen, geen restaurant geopend. Je kan dan gaan eten in het stadje Ubrique. De accommodatiehouder kan je er tegen een vergoeding (20 min rijden) naartoe brengen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3,5 en 7
 • korte transfer op dag 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Omdat de lange etappes afgewisseld worden met korte valt de totale zwaarte van de reis mee, alleen in de zomer zal de hitte het wandelen moeilijker maken.

Extra dagen

Bij dit arrangement kan je overal een extra (rust)dag boeken. Het mooie toeristenplaatsje Grazalema en het vriendelijke dorpje Montejaque worden aanbevolen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Reina Cristina (Granada)

Eén van de meest stijlvolle hotels in het hart van Granada, op loopafstand van de kathedraal en het Alhambra. Het gebouw is een fraai Andalusisch herenhuis uit de 19e eeuw en behoorde toe aan de dichter Luís Rosales. In 1936 bracht de beroemde dichter Federico García Lorca in dit huis zijn laatste dagen door.
De kamers zijn comfortabel ingericht, hebben wifi en airco. Het hotel beschikt over een restaurant. Op ca 300m ligt een parkeergarage. 

Transfers

Transfer van Malaga Airport naar Grazalema (vanaf € 182,- per boeking)

Als je deze optionele transfer boekt word je na aankomst op Malaga Airport naar de eerste accommodatie in Grazalema gebracht.

Voorwaarden: De prijs is per boeking (max. 4 personen).

Transfer van Ronda naar Malaga Airport (vanaf € 140,- per boeking)

Als je deze optionele transfer boekt word je vanaf de laatste accommodatie in Ronda naar Malaga Airport gebracht.

Voorwaarden: De prijs is per boeking (max. 4 personen).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Grazalema is ca. 2350 kilometer.  De auto kan je (betaald) parkeren op een grote parkeerplaats aan de rand van het dorp. Aan het einde van het arrangement keer jeper bus terug naar Grazalema (45 min per bus, vertrektijd begin van de middag). Taxi kan ook (25 km).

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Malaga.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:
Vanaf vliegveld Malaga (AGP) neem je de bus naar het busstation (elk half uur, 45 min reistijd) en reis je verder per bus via Ronda naar Grazalema (140 km, ca. 3,5 uur). Er gaat in het voor- en naseizoen echter maar één bus per dag rechtstreeks van Malaga busstation.  naar Grazalema (om 12.30 uur); in het zomerseizoen gaat er één ’s ochtends en één ’s middags.
Een andere optie is om via Ronda te reizen: er gaan namelijk meerdere bussen per dag van Malaga naar Ronda. De laatste bus van Malaga naar Ronda gaat halverwege de avond (zaterdag aan het einde van de middag) Hier kan je een taxi naar Grazalema nemen (25 km). Een taxi is te vinden bij de uitgang van het busstation in Ronda. Je kan ook een extra nacht in Torremolinos (slechts 4 km van vliegveld) of Malaga boeken en de volgende dag doorreizen.

Terugreis:
Vanuit Ronda reis je per bus naar Malaga. Reistijd ca. 2 uur. Er zijn meerdere verbindingen per dag. Je kan halverwege de ochtend op het vliegveld van Malaga zijn (zaterdag in het begin van de middag). Bij vroeg vertrek raden wij aan een extra nacht te boeken in Torremolinos of Malaga.

Bovenstaande bustijden zijn onder voorbehoud, controleer ze op de website van busmaatschappij DAMAS: klik hier. Vervolgens vertrekplaats (Malaga) en bestemming (Grazalema of Ronda) kiezen.
Voor meer verbindingen tussen Malaga en Ronda: klik hier (busmaatschappij Avanzabus).

Je kunt ook een taxirit van Malaga airport naar Grazalema of van Ronda busstation naar Grazalema of van Ronda naar Malaga Airport bij ons boeken (zie onder 'Extra's').

Je kan dit arrangement starten van half  januari tot half juni en van 1 september t/m 31 december. Tijdens de zomermaanden is te warm om in de Grazalema te wandelen. Het voorjaar en de herfst zijn ideaal om te wandelen. In de winter is het over het algemeen ook goed wandelweer, maar koude en natte periodes kunnen voorkomen. In de Sierra de Grazalema regent het meer dan in de rest van Andalusië.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sierra de Grazalema ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 • in het voorjaar: eventueel waadschoentjes of gymschoenen die nat mogen worden. Het kan dan voorkomen dat sommige van de beekbeddingen die je over moet steken, nog zoveel water bevatten dat je je wandelschoenen uit moet doen.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Ronda_shutterstock_Sean_Pavone.jpg

Spanje - Sierra de Grazalema

Trektocht langs witte dorpen

Wandelvakantie langs hotels en appartement

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.