Nederland - Terschelling, 4 dagen van de Waddenzee naar de Noordzee

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelen en fietsen vanuit goed hotel

Op de grens van land en zee vinden we op Terschelling een grote diversiteit aan landschappen en een gevarieerde natuur. We struinen over verstopte, kronkelige paadjes door duinvalleien en bossen, zoeken onze weg langs de immense kwelders van het Europees natuurreservaat de Boschplaat en komen zo op plekken die de meeste mensen links laten liggen. Met een boswachter zwerven we in het donker in het Dark Sky Reservaat, een van de donkerste plekjes van Nederland, en leren over de sterrenhemel.
We waaien uit op het eindeloze strand en speuren naar wat de zee aanspoelt. Genieten van de Hollandse luchten boven een eindeloze horizon en maken kennis met het rijke vogelleven op het eiland. Ontdek de charme van karakteristieke dorpjes als West-Terschelling, Lies, Hoorn en Oosterend.
Overnacht wordt er in een uitstekend hotel in Lies, mooi centraal gelegen op het eiland, en comfortabel uitgangspunt voor onze wandel- en korte fietstochten.

Uniek aan deze reis

 • Centraal gelegen hotel in Lies
 • Dark Sky excursie met boswachter
 • Kleine paadjes en struintochten
 • Strand-duin-bos-wad-kwelder
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - wandelreis

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: veerboot Harlingen - West-Terschelling, fietsen naar Lies, korte wandeling omgeving, overnachting Lies
 • Dag 2 : wandeling door de polder, over Waddenzeedijk, door bos, strand en duinvalleien, avondexcursie Dark Sky, overnachting Lies
 • Dag 3 : wandeling vanuit Oosterend over zand, duinen, Boschplaat met kwelder en wad. overnachting Lies
 • Dag 4 : terug fietsen naar West-Terschelling, wandeling Groene strand en Noordsvaarder, met veerboot naar Harlingen

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je naar de haven van Harlingen waar we als groep verzamelen in de veerbootterminal om 11.45, om de veerboot (sneldienst) met vertrek om 12.45 uur te nemen naar Terschelling. Ticket vind je in Mijn SNP. Na de vaart van ongeveer 50 minuten komen we aan in de haven van West-Terschelling. We springen op de gereedstaande huurfietsen, alle bagage wordt naar het hotel vervoerd, om naar Lies te fietsen. We rijden via de dorpen Halfweg en Formerum en bereiken na ongeveer 9 km het hotel in het dorpje Lies.
In de namiddag maken we een eerste, niet te lange wandeling (2 à 2,5 uur) vanuit het hotel door het Hoornse bos, het hier zeer brede strand en de duinen van natuurgebied de Koegelwieck.

Overnachting in

Lies - De Walvisvaarder

Dag 2

De eerste dagwandeling begint met een kort fietstochtje (4,5 km) over het binnenduin-fietspad naar het Koreabos. Hier begint de wandeling via het buurtschap Kinnum naar de Waddenzeedijk. Met een frisse bries 20 minuten door de haren, slaan we rechtsaf over de dijk richting Halfweg. Via een hoog zandduin genieten we nog een keer van het uitzicht over polder en wad. Langs de bosrand wandelen we om de Groenplak heen. Als hij open is, kunnen we even pauzeren bij de 'Bessenschuur', waar de liefhebbers zich kunnen verwennen met koffie en heerlijk cranberrygebak. De tocht voert ons vanaf daar regelmatig van de gebaande paden af! We vinden onze weg over graspaden, slingerend door halfopen naaldbos, losse zandpaden door met heide, riet en duindoorn begroeide duinvalleien totdat we het Noordzeestrand bereiken bij West aan Zee. Via het strand en het strandpaviljoen lopen we via een stukje fietspad en graspaden terug naar onze fietsen.

Wandeling: 16 km, kleine hoogteverschillen op de waddendijk, bij de duinen en voor we bij zee zijn.

In de avond, als het donker is, fietsen we in 20 minuten naar de ingang van de Boschplaat, een gerenommeerd Dark Sky reservaat waarvan er slechts 2 in Nederland zijn. Zonder verstorend kunstlicht, in het pikkedonker, leren we hier van de lokale boswachter over de nachtelijke sterrenhemel. Bij erg slecht weer kan de excursie helaas geen doorgang vinden en wordt geprobeerd deze te verplaatsen naar een andere avond.

Overnachting in

LIes - De Walvisvaarder

Dag 3

Na het ontbijt pakken we de fiets om een klein stukje (4 km) oostwaarts te fietsen naar het dorp Oosterend. Hier start de wandeling door droge duinvalleien, over mooie slingerpaadjes door de Berkenvallei en de Kopjesplak en het strand naar de kwelder- en graslanden van de Boschplaat.. Omdat de Boschplaat vanaf 16 augustus weer toegankelijk is, kunnen we over een smal (en mogelijk nat) pad een stukje dit natuurreservaat in richting enkele plasjes waar veel vogels zitten. Velen beweren dat hier "de mooiste kwelders van de wadden zijn". De Boschplaat was eens een losse zandplaat die door het dichtslibben van de geul aan Terschelling vast kwam te zitten. De Boschplaat is met zijn 4400 hectare het eerste gebied in Nederland dat de status Europees Natuurreservaat verkreeg. Het gebied staat bekend om zijn vele broedende vogelsoorten en rijke plantdiversiteit (400 verschillende soorten) in een zeer gevarieerd landschap.Over smalle paadjes lopen we langs een oude bunker en de prachtige berkenvallei naar het wad, dat we (indien mogelijk) heel even op kunnen gaan. Vanwege de mogelijke nattigheid vandaag: neem zeker goede waterdichte en hoogsluitende wandelschoenen mee!

Wandeling: 15 km, enkele geringe hoogteverschillen

Overnachting in

LIes - De Walvisvaarder

Dag 4

Na het ontbijt pakken we de fiets voor een fraaie fietsrit door de duinen terug naar West-Terschelling, terwijl de bagage vervoerd wordt.
Aangekomen in 'West' leveren we de fietsen in en maken een laatste, prachtige, wandeling via het Groene strand door de natte duinvalleien van de Kroonpolders en de hier steile duinenrij bij zee (ca. 10 km, 3 uur). Zowel op het Kaapsduin bij de fameuze Brandaris, als op de zeeduinen heb je schitterende uitzichten over het gebied en de zee. Het laatste stukje voert de route ons via de zandplaat van de Noordsvaarder terug naar de haven in West-Terschelling. Daar heb je nog even tijd dit gezellige stadje te verkennen. Met de afvaart om 16.15 uur (sneldienst) kiezen we het ruime sop en nemen we afscheid van Terschelling. In Harlingen eindigt het wandelarrangement en scheiden onze wegen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in Hotel de Walvisvaarder, rustig en centraal gelegen midden op het eiland bij het dorpje Lies. Indien je alleen reist verblijf je op een eenpersoonskamer, een tweepersoonskamer is uitsluitend te boeken voor deelnemers die tot hetzelfde huishouden behoren. Zie uitgebreide beschrijving van het hotel bij het dag-tot-dag-programma.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Het diner bestaat uit allerlei heerlijke lokale gerechten. Er wordt op dag 2 t/m 4 voor een lunchpakket gezorgd.

Inbegrepen

 • Veerbootovertocht Harlingen - West Terschelling retour 
 • Verblijf in hotel op een- of tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension (diner dag 1 t/m ontbijt dag 4)
 • Lunchbox (dag 2, 3 en 4)
 • Wandelingen zoals beschreven in het programma
 • Dark Sky excursie
 • Gebruik huurfiets (4 dagen)
 • Diensten SNP-reisleiders

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Harlingen
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens de reis maken we twee dagwandelingen van 15 en 16 km en 2x een kortere wandeling van 2 tot 3 uur. Over het algemeen is het terrein vlak, maar we moeten af en toe wel (een soms steil) duin beklimmen en ook zullen we af en toe rul zand op ons pad vinden. Op de Waddeneilanden wisselen de elementen der natuur (wind, zon en regen) net iets sneller dan op het vaste land. Sommige stukken kunnen wat sompig zijn na een buitje of omdat we door een kwelder wandelen. Met beide wandelingen ligt de nadruk op het genieten van de variatie in duinlandschappen, het observeren van vogels en het genieten van de natuur. Voor iedereen met een normale conditie zijn de wandelingen te doen. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele, hoge en waterdichte wandelschoenen uiteraard wel. We hebben de fietsen tijdens ons gehele verblijf op Terschelling tot onze beschikking. Hiermee fietsen we van de haven van West-Terschelling naar Lies en omgekeerd, tevens dienen de fietsen om naar het beginpunt van elke wandeling te fietsen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis naar Harlingen is niet inbegrepen. We verzamelen op dag 1 om 11.45 uur in de veerbootterminal van Harlingen Haven om de sneldienst met vertrek 12.45 uur naar West-Terschelling te kunnen nemen. Veerboot is inbegrepen; ticket vind je in Mijn SNP. Als je per auto reist kun je deze parkeren bij de veerbootterminal (tegen kosten). Indien je met het openbaar vervoer is je eindbestemming Station Harlingen Haven. Van daar loop je in 5 minuten naar de terminal.

Over de route en parkeergelegenheden

Je kan de auto in Harlingen parkeren.

Terschelling heeft een uitgesproken zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door de gematigde westenwinden van de Noordzee. Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen niet zo vaak voor. De reizen worden uitgevoerd in het voorjaar en in de herfst. Alle reizen zijn doordeweeks en buiten het hoogseizoen, zodat het redelijk rustig is op het eiland. Houd rekening met temperaturen overdag van 12-15 graden begin mei, van 18-20 graden begin juni, en 12-15 graden begin oktober. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Terschelling ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Mocht je met de eigen auto naar Harlingen komen, reken dan op parkeerkosten. Tijdens het verblijf op Terschelling zijn de drankjes, eventuele souvenirs en fooien niet inbegrepen. Neem je pinpasje mee.

De transfers van de haven van West-Terschelling naar Lies worden met de huurfiets uitgevoerd. Deze gebruiken we ook om op de dagen waarop wordt gewandeld naar het beginpunt te komen. De transfer per veerboot tussen Harlingen en Terschelling is bij de reissom inbegrepen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar Terschelling te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • comfortabele (ingelopen) liefst hoge wandelschoenen
 • evt. verrekijker
 • rugzakje voor overdag
 • wandelkleding
 • regenkleding
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (tijdens lunch in het veld)
 • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • evt. fototoestel
 • (kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • persoonlijke EHBO
 • mondkapje en handgel
 • hervulbare waterfles
 • eventueel kleine thermosflesje

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nederland - Terschelling

van de Waddenzee naar de Noordzee

Wandelen en fietsen vanuit goed hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.