Nederland - Gelderland, 3 dagen Wandelen Rijk van Nijmegen: variatie aan landschappen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs 2 hotels

Nergens in Nederland vind je zoveel variatie aan landschappen al in de omgeving van Nijmegen. Tijdens deze korte wandelvakantie loop je elke dag door meerdere totaal verschillende landschappen. Het ene moment wandel je over de stuwwal van Nijmegen langs prachtige vergezichten, vervolgens door de oudste stad van Nederland en even later over de strandjes langs de Waal en vervolgens door de waterrijke Ooijpolder.  De steile hellingbossen van de Duivelsberg de volgende dag gecombineerd met de golvende akkers en weilanden van het Hemelrijk en het unieke natuurgebied De Bruuk, met haar bloemenrijke graslanden en broekbossen. En de volgende dag wisselen de hooggelegen heidevelden van De Mookerheide af met de weilanden en hagen van het fraaie Zevendal en het moerasbos van de Diepen. Kortom, een perfect wandelgebied dichtbij huis en verblijf in twee sfeervolle hotels! 
 

Uniek aan deze reis

 • Bloemen- en vogelrijke uiterwaarden en moerasgebieden van Ooijpolder en de Bruuk
 • De hooggelegen en historische Mookerheide
 • Duurzaam bagagevervoer per e-bike
 • Wandelen over de mooiste stuwwal van Nederland
 • Zeer afwisselende wandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Duurzaam bagagevervoer met Velocity

Bij SNP proberen we altijd zo duurzaam mogelijk te werken. Daarom wordt de bagage tijdens deze reis per elektrische fiets vervoerd in samenwerking met Velocity.

Dag tot dag

Nederland - Rijk van Nijmegen

In het kort ziet het programma voor de 3 dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: ’s ochtends aankomst in Beek, rondwandeling via Nijmegen en de Ooijpolder
 • Dag 2: wandeling van Beek naar Groesbeek
 • Dag 3: wandeling van Groesbeek naar Cuijk, per trein en bus terug naar Beek voor ophalen bagage. Einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Beek, onderaan de Nijmeegse stuwwal, een bijzondere heuvelrug, met hoogtes tot 100 meter. Zorg dat je ’s ochtends arriveert, zodat je een heel afwisselende rondwandeling kunt maken die je eerst over de hellingen van de stuwwal en de Heerlijkheid Beek naar Nijmegen leidt. Onderweg geniet je van mooie vergezichten over de Ooijpolder. Via het centrum van Nijmegen, met haar mooie Valkhofpark, wandel je zo de uiterwaarden van de Ooijpolder in.  Langs de strandjes van de Waal en een vogelrijke oude tak van de Waal bereik je het akkerbouwgebied van de Ooijpolder, waar eeuwenoude en door hagen omzoomde paadjes je weer naar de voet van de stuwwal leiden.  Voor vogelaars is dit een geliefde plek, waar ook de das en de bever voorkomen. Via het trekpontje bij Persingen en een klein moerasbos bereik je Beek weer. Lengte 15,5 km, 130 m stijgen en dalen, duur 5 uur.

Optionele uitbreiding
Kom je van ver dan zou je een extra nacht in Beek kunnen toevoegen voorafgaand aan het arrangement, zodat je alle tijd hebt voor de wandeling.

Overnachting in

Beek

Dag 2

Tijdens het eerste stuk van de wandeling gaat het flink op en neer tot je het uitzichtpunt van de Duivelsberg hebt bereikt. In deze prachtige hellingbossen hebben eeuwenlang heksen en ridders rondgewaard. Dan wandel je door een golvend landschap van bossen, akkers en weilanden tot je het laaggelegen bekken van Groesbeek bereikt. Via het dorpje De Horst, dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden heeft gehad, en langs de kronkelende Leigraaf bereik je het unieke natuurgebied De Bruuk. De bloemenrijke graslanden en de broekbossen vormen een uniek biotoop. Uiteindelijk wandel je naar Groesbeek, waar je verblijft in een aan de rand van het bos gelegen hotel. Hier ligt je bagage op je te wachten. Lengte 18,5 km, 5,5 uur, 220 m stijgen, 175 m dalen. 

Overnachting in

Groesbeek

Dag 3

’s Ochtends wandel je door de afwisselende bossen bij Groesbeek tot je de rand van de stuwwal bereikt. Hier lag vroeger de uitgestrekte Mookerheide, waar in de Tachtig Jarige oorlog de beruchte veldslag plaatsvond. Van de heide zijn nog een paar plukjes over, waar je steeds mooi uitzicht op de Maasvallei hebt.  Via 18e eeuwse aarden omwallingen, de ‘schansen’, volg je de stuwwal, steeds op en af wandelend. Zo wandel je het noordelijkste puntje van Limburg in. Je wandelt bovenlangs het prachtige Zevendal, met haar weilanden en hagen tot je onderaan de St.Jansberg staat.  Je volgt de voet van deze steile, dicht beboste stuwwal en via de natte graslanden van de Diepen en de Tielebeek bereik je het vriendelijke dorpje Middelaar. Uiteindelijk wandel je langs de Maas tot je het pontje naar Cuijk bereikt, In dit Oost-Brabantse stadje eindigt de wandeling bij het station. Per trein en bus keer je naar Beek terug, waar je bagage in het hotel ligt te wachten. Lengte 21 km, 150 m stijgen, 200 m dalen, duur 6 uur.

Optionele uitbreiding
Als je het rustig aan wilt doen, plak dan een extra nacht in Beek aan je arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Beek ben je te gast in een prima en gastvrij dorpshotel met een goed restaurant en een gezellig terras voor de deur. In Groesbeek verblijf je in een sfeervol hotel aan de rand van het bos en met een parkachtige tuin met terras en uitzicht over Groesbeek. Het restaurant is uitstekend. De kamers zijn comfortabel ingericht.

In het algemeen staat op een tweepersoonskamer òf een tweepersoonsbed òf 2 tegen elkaar geschoven eenpersoonsbedden, dat oogt als een tweepersoonsbed. Geef je geen voorkeur aan dan kan het een van beide opstellingen worden, dat laten we aan het hotel over. Geef je wel een voorkeur aan dat proberen we die vast te leggen indien beschikbaar.

NB: als het hotel in Beek vol is, verblijf je in een wat groter hotel in Berg en Dal, bovenop de stuwwal.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt iedere ochtend verzorgd door de accommodatie waar je verblijft. Dit is in de vorm van een ontbijtbuffet. In beide hotels kun je ook prima dineren.  In zowel Beek als Groesbeek zijn voldoende winkels om lunchinkopen te doen. 

NB: mocht je in Berg en Dal overnachten in plaats van in Beek; dan kun je daar ook dineren in het hotel en zijn er op loopafstand van het hotel ook andere restaurants. Lunch inkopen doe je dan in Beek, waar je de wandelingen op dag 1 en 2 start. 

Inbegrepen

 • 2 overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2 en 3 (max 1 stuks bagage p.p.)
 • digitale reisinformatie
 • toeristenbelasting op dag 1
   

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfer per trein en bus terug naar beginpunt
 • oversteken per veerpont op dag 3
 • lunches
 • diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting Groesbeek (€ 1,50 per persoon)

Over de activiteiten

Je wandelt afstanden van 15 tot 21 km per dag over bospaadjes, graspaadjes en (on)verharde weggetjes. Elke wandeling kent een vlak deel en een heuvelachtig deel over de stuwwal waarbij je meerdere korte (en soms voor Nederlandse begrippen best steile) stukjes stijgen en dalen tegenkomt. Bij regenachtig weer kunnen de paadjes modderig zijn.  Bij hoogwater (m.n. in de wintermaanden en het vroege voorjaar mogelijk) kan het voorkomen dat stukjes van de wandelingen op dag 1 en dag 3 moeten worden aangepast.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je de wandeling op dag 1 in alle rust wilt maken is een extra nacht in Beek aan te bevelen. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Het Spijker (Beek)

Hotel-restaurant ‘t Spijker is ideaal gelegen in het dorpje Beek, aan de voet van de heuvelrug. Een sfeervol familiehotel met een uitstekend restaurant. De vriendelijkheid en de bijzondere aandacht wordt ondersteund door 250 jaar traditie en ervaring. Wat twee en een halve eeuw geleden gestart is als een bescheiden dorpsherberg is uitgegroeid tot een fijn hotel met momenteel nog maar 5 hotelkamers. De gastvrijheid wordt nog steeds hoog in het vaandel gehouden door de zesde generatie van de familie Jansen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Beek is 90 km. Het hotel heeft zelf een paar (onbewaakte) parkeerplaatsen en in het dorp zijn meerdere gratis parkeerplaatsen vlakbij het hotel.  Aan het eind van het arrangement wordt de bagage standaard terug naar het hotel in Beek gebracht, waar je auto staat . Na de laatste wandeling reis je daarom van Cuijk per bus en trein in ca 40 minuten terug naar Beek. 

Trein informatie

Je reist per trein naar Nijmegen, vanwaar je per lijnbus in ca 20 minuten naar Beek gaat. Het hotel ligt op ca. 300m van de bushalte.
De laatste wandeling eindigt in Cuijk. Van daar ga je per trein en bus terug naar Beek om je bagage op te halen. Vanaf Nijmegen reis je per trein weer naar huis.

Je kunt dit arrangement het gehele jaar, dagelijks starten. Hou er rekening mee dat de meeste accommodaties voor overnachtingen op vrijdag of zaterdag een wat hoger tarief rekenen, en voor overnachtingen op zondagen juist een lager tarief.  Deze prijsverschillen zijn in de verkoopprijzen verwerkt zoals die in de reiskalender getoond worden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar het Rijk van Nijmegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Bagagevervoer per fietskoerier
Het bagagevervoer tijdens deze reis wordt op een duurzame manier uitgevoerd: namelijk per bakfiets. Een Nijmeegs bedrijfje van fietskoeriers zorgt voor het bagagevervoer per afsluitbare bakfiets. 

Eenmaal maak je gebruik van een pontje over de Maas, die niet in de reissom is inbegrepen. Aan het eind van de laatste wandeling reis je een stukje per trein en lijnbus om weer bij de eerste accommodatie te komen (waar je bagage staat, en eventueel je auto).

Je kunt je hond mee nemen op dit arrangement, maar dient dit vooraf bij boeking aan te geven, dan checken wij dit met de accommodaties. Je overnacht in Groesbeek dan niet in Hotel de Wolfsberg maar bij B & B de Bosrand. Er geldt een kleine toeslag. 

Op dag 2 en 3 wordt je bagage vervoerd. het bagagevervoer wordt op een duurzame manier uitgevoerd, per bakfiets. Per persoon is 1 stuks bagage van max. 15 kg toegestaan. 

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Nijmegen

Nederland - Gelderland

Wandelen Rijk van Nijmegen: variatie aan landschappen

Wandelvakantie langs 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.