wandelen op de heide

5x de mooiste meerdaagse wandeltochten Nederland

Voor een bijzondere meerdaagse wandeltochten hoef je de grens niet over. Al wandelend in Nederland geniet je van een enorme landschappelijke variatie in veelal beschermde natuurgebieden. Van uitgestrekte polders en stille bossen tot kleurige heides, schilderachtige rivierlandschappen en glooiende heuvels. Ons land telt tienduizenden kilometers aan bewegwijzerde routes. Laat je inspireren door de top 5 mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland: 

1. Dutch Mountain Trail

Bergwandelen in Nederland doe je als ervaren klimmer op het Dutch Mountain Trail. Dit is de zwaarste wandelroute van ons land, die de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg met elkaar verbindt. Tijdens deze meerdaagse wandeltocht in Nederland staan zes bergetappes op het programma, waarbij je meer dan 1.500 meter klimt en daalt. Je wandelt over steile paadjes en langs verticale rotswanden, bloeiende hellingen, snelstromende beken en glooiende wijngaarden. En dat alles met panoramisch uitzicht over het Zuid-Limburgse land. 

Bekijk deze reis

2. Edelherttrail

De Veluwe is met een oppervlakte van 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Uniek is de Edelherttrail tussen Harderwijk en het Duitse Monschau. Met een lengte van 370 kilometer is dit een van de mooiste meerdaagse wandeltochten die Nederland rijk is. Tijdens de reis wandel je een deel van deze route, van Garderen naar Velp. De route leidt over kleine paadjes dwars door de natuur, feitelijk de manier zoals het edelhert zich zou verplaatsen. Een extra uitdaging is dat je zonder markeringen en routebeschrijvingen wandelt. Oftewel een authentieke manier om tijdens een meerdaagse wandeltocht, Nederland op zijn puurst te zien. 

Bekijk deze reis

3. Heuvelrughike

De Utrechtse Heuvelrug werd zo'n 150.000 jaar geleden gevormd door landijs en in de loop van de tijd gepolijst door de mens en de elementen. Tijdens de Heuvelrughike trek je door het fotogenieke stuwwallenlandschap van Noord-Holland en Utrecht, beginnend aan het Gooimeer en eindigend aan de Nederrijn. Je wandelt in 5 dagetappes 100 km door heidevelden en woestijnachtige zandverstuivingen maar ook door dichte bossen. Onderweg kom je verder pittoreske dorpen, statige landgoederen, indrukwekkende kastelen en karakteristieke boerderijen tegen tijdens een prachtige tocht door centraal Nederland. Dit maakt de Utrechtse Heuvelrug een perfecte optie voor een meerdaagse wandeltocht in Nederland.

Bekijk deze reis

4. Wandelen door de Drentse nationale parken

Als een van de meest dunbevolkte provincies van Nederland is Drenthe een geliefde bestemming voor een natuurrijke vakantie. Beroemd zijn de hunebedden maar een aantal meerdaagse wandeltochten nemen je juist mee naar onbekende plekken. Startpunt voor een gevarieerde wandelreis in Drenthe is Veenhuizen. Ooit werd dit dorp opgericht door de 'Maatschappij der Weldadigheid' om de armoede in Nederland te bestrijden. Via deze veenkolonie trek je door het verlaten hoogveen van natuurpark Fochteloërveen naar Appelscha en via de zandverstuivingen van het Aekingerzand naar de donkere wouden van nationaal park Drents-Friese Wold. Vanuit het typische Drentse dorp Diever wandel je over uitgestrekte landgoederen naar de veenkolonie Frederiksoord waar je een bijzondere architectuur wacht. Deze veenkoloniale dorpen zijn in 2021 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Eindpunt van deze meerdaagse wandelvakantie zijn het grootste natte heidegebied van West-Europa, het Dwingelderveld Nationaal Park, en brinkdorp Dwingeloo.  

Bekijk deze reis

5. Trektocht over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

Liefhebbers van een mooie combinatie van natuur en cultuur maken een trektocht over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Zo bezoek je op Walcheren de historische stad Middelburg en bewonder je het verdedigingsbolwerk van Veere. Op Schouwen-Duiveland wachten de rustgevende bossen, stranden en duinen van Boswachterij Westerschouwen. Op Goeree-Overflakkee ga je buitendijks op de kwelders van De Kwade Hoek en op Voorne-Putten ontdek je het enorm biodiverse Quackjeswater. Dit is een paradijs voor vogelaars die hier onder meer zilverreigers en lepelaars spotten. Met de verrekijker speur je naar zeehonden op de Hinkerplaat. Deze reis combineert fraaie landtrajecten die je wandelt met passages over de lange waterkeringen Oosterscheldedam, Brouwersdam, Haringvliet met het openbaar vervoer. De reis maakt de lijst van mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland compleet. 

Bekijk deze reis

Wandelreizen in Nederland SNP

Een trektocht in Nederland, het kan gewoon! Bekijk al onze wandelreizen binnen Nederland. Tijdens deze wandelreizen loop je van hotel naar hotel dwars door het Nederlandse landschap. 

Bekijk alle wandeltochten in Nederland