Wandelen Drenthe

Nederland - Drenthe, 5 of 6 dagen Aekingerzand, Drents-Friese Wold en Dwingelder Veld Nationaal Park

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B en hotels

Denk je aan wandelen of fietsen in Nederland, dan zal de provincie Drenthe bij velen op een voorkeurslijstje staan. Wij kozen voor dit arrangement een stukje Drenthe dat wat onbekender is maar je zeker zal verrassen! Je wandelvakantie start in het dorp Veenhuizen, ooit opgericht door de 'Maatschappij der Weldadigheid' om de armoede in Nederland te bestrijden en landlopers her op te voeden.  Vanuit deze veenkolonie trek je dwars door de oorverdovende stilte van het hoogveen van natuurpark Fochteloërveen naar Appelscha. Hierna wachten de zandverstuivingen van het Aekingerzand op je en de donkere wouden van het Drents-Friese Wold. Vanuit het fraaie Drentse dorp Diever wandel je over landgoederen naar de veenkolonie Frederiksoord waar je een bijzondere architectuur wacht. De veenkoloniale dorpen zijn in 2021 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed! 
Tenslotte loop je in alle eenzaamheid door het grootste natte heidegebied van West-Europa, het Dwingelderveld Nationaal Park, naar het fraaie brinkdorp Dwingeloo. 

NB: er bestaat een 5-daagse en 6-daagse variant van deze reis. Lees verder bij beschrijving dag 5.

Uniek aan deze reis

 • 5-daagse en 6-daagse variant mogelijk
 • Dwingelderveld: grootste natteheide complex van Nederland
 • Fochteloerveen uitgestrekt hoogveenlandschap
 • Karakteristieke Drentse dorpjes
 • Veenkoloniën Frederiksoord en Veenhuizen
 • Wandeltrektocht met bagagevervoer
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Nederland - Drenthe

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

5-daagse variant

 • Dag 1 Aankomst in Veenhuizen, rondwandeling en overnachting
 • Dag 2 Wandeling Veenhuizen naar Appelscha, overnachting
 • Dag 3 Wandeling Appelscha naar Diever, overnachting
 • Dag 4 Rondwandeling via Frederiksoord, nogmaals overnachting Diever
 • Dag 5 Wandeling van Uffelte naar Dwingeloo, einde arrangement, met OV terug naar Veenhuizen om auto en/of bagage op te halen

6-daagse variant

 • Dag 5 Wandeling van Uffelte naar Dwingeloo, bagage in Dwingeloo, overnachting Dwingeloo
 • Dag 6 Einde arrangement, met OV naar huis of terug naar Veenhuizen indien auto opgehaald moet worden

Voor meer details klik je op de betreffende dag

Dag 1

Met auto of openbaar vervoer reis je naar Veenhuizen, westelijk van de stad Assen. 
Begin 19e eeuw werd de 'Maatschappij der Weldadigheid' opgericht met als doel de armoede in Nederland te bestrijden. Met koninklijke steun werden drie opvoedingsinstituten gebouwd: Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord. Arme gezinnen uit heel Nederland werden verplaatst naar dit gebied om mee te helpen het veen te ontginnen, wat geld te verdienen en zodoende een beter bestaan op te bouwen. Later werd in Veenhuizen een heropvoedingsgesticht geopend waar met name landlopers werden opgevangen. Er heerste een tucht als in een strafkamp. Het hele dorp is nog steeds in de typische veenkoloniale stijl met tal van historische gebouwen, zoals het Gevangenismuseum in het voormalige werkgesticht en het Hospitaalcomplex. Huizen zijn uitgerust met stichtelijke spreuken zoals 'orde en tucht', 'bitter en zoet' of 'lering door voorbeeld'.

Zorg dat je in de middag arriveert zodat je tijd hebt voor een rondwandeling van enkele uren. Je kunt kiezen uit routes van 3-7 km die je vooral langs de diverse gebouwen in het dorp leiden. Heb je wat meer tijd, kies dan voor een mooie route van 11 km die je naast de veenkolonie ook door het natte natuurgebied de Slokkert voert.

Overnachting in

Veenhuizen

Dag 2

Na het ontbijt zet je je bagage klaar zodat die vervoerd kan worden naar je volgende overnachtingsplaats. 
Je verlaat het dorpje te voet, als landloper, en begint aan je trektocht. Door bossen en landerijen bereik je de de grenzen van het natuurpark Fochteloërveen. Dit is het grootste aaneengesloten hoogveengebied van Nederland, vergelijkbaar met de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. Het kenmerkt zich door haar weidse panorama's, waterlopen, drassige graslanden, vele vennetjes en is een paradijs voor talloze vogelsoorten. De stilte is overweldigend. Met enig geluk zie of hoor je de prachtige kraanvogels hier. Hoogtepunt is de beklimming van de 18 meter hoge uitkijktoren 'de Zeven'. In de namiddag bereik je eindpunt Appelscha waar je overnacht.

Wandeling: 19 km, 60 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Appelscha

Dag 3

Net buiten Appelscha beklim je de 33 meter hoge Bosbergtoren. Aangezien deze op een 20 meter hoog duin ligt heb je dus een formidabel uitzichtpunt te pakken. Ongeveer de hele route die je vandaag gaat lopen ligt aan je voeten. De eerste kilometers gaan door de bossen van Boswachterij Appelscha totdat het bos zich opent en je de zandverstuivingen van het Aekingerzand betreedt. Dit stuifzandcomplex, ook wel 'Atlantische woestijn' genoemd, is een voor Nederland zeldzaam landschapstype. Hier heerst een woestijnklimaat waar op zomerse dagen de temperatuur op zonnehellingen kan oplopen tot boven de 40 graden. Alleen pionierplantjes, insecten en enkele reptielen kunnen het hier volhouden. Ook hier staat weer een uitkijktoren, ditmaal 10 meter hoog.
Nadat je het brongebied van de Vledder Aa en Tilgrup bent gepasseerd duik je de donkere wouden van het Drents-Friese Wold in, met 6000 hectare een van de grootste natuurgebieden van Nederland. En net als de energie een beetje opraakt doemt daar aan de rand van de natuur je onderkomen voor de nacht op in het dorpje Diever.

Wandeling: 19,5-21 km; 135 m stijgen en dalen, 5 uur

Overnachting in

Diever

Dag 4

 Na het ontbijt loop je vanaf je hotel, langs hunebed 'D52', in 15 minuten naar het dorpje Diever. Een mooi, typisch Drents esdorp met op de brink de 12e eeuwse Sint-Pancratiuskerk en meerdere gezellige horeca. Hier neem je de bus (niet inbegrepen, OV pas meenemen) naar Vledder, 10 minuten rijden. Vanuit Vledder wandel je door een mooi bos- en coulissenlandschap van het Landgoed Vledderoord en Boschoord. Je passeert Het Koelingsveld, het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, met grafheuvels uit de Late Bronstijd (1100 v Chr) en IJzertijd.
Door het Vledderveld en Landgoed Wilhelminaoord wandel je Wilhelminaoord binnen. Je volgt de Vaart en bereikt al snel Frederiksoord. Hier werd in 1818 door Generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij der Weldadigheid opgericht met als doel de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. Armlastigen uit heel Nederland konden hier op werk en onderdak rekenen. De kinderen gingen er verplicht naar school en er was een eigen ziekenfonds. Er kwamen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen liep de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat. Neem de tijd om de bijzondere sfeer en architectuur van deze veenkolonie te ontdekken: de ambtenarenwoningen, het doktershuis, postkantoor, arbeiderswoningen, de statige Boschbouwschool en Hotel Frederiksoord, de voormalige dienstwoning van Johannes van den Bosch

Eind van de middag reis je per openbaar vervoer terug naar Diever waar je opnieuw overnacht.

Wandeling: 15,5 km, 70 m stijgen en dalen, 4 uur.

NB: Tot 1 april rijden de benodigde bussen voor deze wandeling niet op zaterdag en zondag. Daarna rijden ze ook op zaterdag en zondag maar duurt de rit 1 uur en 20 minuten (met 4 x overstappen!). Plan je reis dus zodanig dat dag 4 niet op zaterdag of zondag valt.

Overnachting in

Diever

Dag 5

Na het ontbijt zet je de bagage klaar zodat ie vervoerd kan worden naar Veenhuizen (waar eventueel je auto ook staat). Voor een laatste maal strik je je veters vast en ga je op pad. Vanuit het landhotel wandel je 3,5 km naar Dieverbrug, waar je de bus pakt naar Uffelte, een rit van 6 minuten. Hier pik je het Drenthe LAW (Lange Afstand Wandelpad) op. Je steekt de Oude Vaart over, stroomopwaarts de Beilerstroom genoemd, die zijn oorsprong heeft op het Drents Plateau. Over het eeuwenoude Landgoed Rheebruggen en over modern boerenland gaat het naar de Anserdennen, waar je een pauze kunt nemen in het gezellige Theehuis. Dan betreedt je de open heidevelden van het Dwingelderveld Nationaal Park. Met 2000 hectare vormt dit het grootste natte-heidecomplex van Nederland. Je passeert een schaapskooi waar iedere ochtend de herder met zijn kudde vertrekt, en de radiotelescoop. Bij de Davidsplassen kun je plaats nemen in de vogelobservatiehut en sterntjes, geoorde fuut, slobeend en dodaars mogelijk gade te slaan. Tenslotte bereik je over de voormalige 'schapendrift' het karakteristieke dorpje Dwingeloo, waar je voetreis eindigt.
Wandeling: 3,5 + 20 km; hoogteverschil nihil, 45 min. + 5,5 uur.

Programma 5-daagse variant 
In Dwingeloo pak je de bus, via Dieverbrug en Assen, doordeweeks in 1 uur en 15 minuten en in het weekend in bijna 2 uur, terug naar Veenhuizen, waar je bagage vanuit Diever naar toe is gebracht en mogelijk je auto staat. Omslachtig, dus beter er voor te zorgen dat dag 5 van je reis niet op een zaterdag op zondag valt. Dit is het einde van het arrangement. 

Optionele uitbreiding
Wil je niet meteen na de laatste wandeldag nog helemaal naar huis moeten afreizen, dan boek je gewoon een extra nacht in Veenhuizen bij.

Programma 6-daagse variant
Na afloop van de wandeling overnacht je in Dwingeloo in een gezellig hotel. Je bagage is van Diever hier naar toe gebracht.

Overnachting in

Dwingeloo (alleen bij 6-daagse variant)

Dag 6 (alleen bij 6-daagse programma)

Na het ontbijt eindigt je arrangement. Met je bagage reis te terug naar huis of terug naar Veenhuizen als je daar je auto hebt geparkeerd.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Veenhuizen overnacht je in een sfeervol  kleinschalig hotel met slechts 16 kamers, en gehuisvest in de historische gebouwen van het Hospitaalcomplex van de voormalige kolonie Veenhuizen. Door gebruik te maken van de oude gebouwen zijn kamers allemaal anders van grootte en inrichting, maar wel voorzien van eigen douche/toilet en wifi. In het hotel is een erg goed restaurant en prettig buitenterras.
In Appelscha verblijf je in een kleinschalige Bed & Breakfast, inclusief ontbijt, maar voor het diner moet je even het dorp in wandelen.
In Diever verblijf je in een gastvrij landhotel, aan de rand van het dorp, in het groen. Met 17 kamers ook weer een mooi kleinschalig hotel. Het uitstekende restaurant is bekend tot in de verre omtrek. In de lounge wordt vaak op zondag live piano gespeeld en op het zonnige terras kun je terecht voor een verfrissend drankje.
In de 6-daagse variant verblijf verblijf je een laatste nacht in een boetiek hotel in Dwingeloo, met slechts 11 kamers, ieder in een eigen thema. Het hotel en de kamers zijn met zeer veel smaak en liefde ingericht door de eigenaren en service staat hoog in het vaandel. Een genot om hier je wandelreis af te sluiten.

Over de maaltijden

Ontbijt is overal inbegrepen in je hotel. Inkopen voor de lunch kun je makkelijk onderweg doen in de dorpjes die je passeert, of je doet een restaurant aan voor een middagmaaltijd. Voor het diner kun je altijd terecht in het hotel, of je zoekt een leuke plek in het dorpje waar je verblijft. Er is op de meeste wandelingen niet veel horeca, dus moet je zelfvoorzienend zijn.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen met ontbijt
 • bagagevervoer op dag 2, 3 en 5 (max 1 stuks bagage p.p.)
 • wandelroutes in SNP route-app
 • digitale reisinformatie
 • toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • openbaar vervoer tijdens het arrangement
 • overige maaltijden
 • overige entrees voor bv. musea
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je wandelt heerlijk rustig over kleine onverharde paadjes, over halfverharde grintpaden die je met fietsers deelt, en soms over een verharde weg om een dorp in of uit te komen. De route leidt je door boerenland, langs sloten en vaarten en karakteristieke boerderijen, door bos, heide en zandverstuivingen. Neem een verrekijker mee want de kans is groot dat je allerlei vogels gaat zien, maar ook wilde grazers, reeën of vossen.
Je bagage wordt vervoerd zodat je met een klein dagrugzakje op pad kunt. Op dag 4 en 5 maak je gebruik van het openbaar vervoer (niet inbegrepen) dus zorg voor een OV pas.

Je wandelt met de SNP Reis App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de SNP Reis App te downloaden en te gebruiken is.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Als je niet meteen na de laatste wandeling nog naar huis wilt afreizen raden we aan in Veenhuizen een extra nacht te boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Wandelen Drenthe

Hotel Bitter en Zoet (Veenhuizen)

Het Hotel Bitter en Zoet is gehuisvest in het voormalige hospitaalcomplex. De appartementen (4 persoons) zijn in het daadwerkelijke hospitaal, met  hoge ruimtes en gangen, echt een ziekenhuis. De kamers, waar je overnacht indien je met 1 of 2 personen bent, zijn in de voormalige woningen. De woning ‘Bitter en Zoet’ (huidige kamers 7 t/m 10) is gebouwd als apotheek van het complex. Later werd dit gebouw veranderd in een woning voor ambtenaren. De woning ‘Toewijding’ (huidige kamers 1 t/m 6) was het huis van de geneesheer-directeur. De woning ‘Plichtgevoel’ (huidige kamers 11 t/m 15) was de woning van de apotheker en later van het hoofd van de verpleging. Tussen de originele gebouwen zijn verbindende nieuwe gebouwen geplaatst, waarin de receptie en het restaurant is gevestigd.

Het hotel let erg goed op een duurzame bedrijfsvoering. Er wordt spaarzaam omgegaan met de energie, op je kamer liggen stukjes onverpakt zeep, en het hotel is een steunpunt voor activiteiten van Staatsbosbeheer. Al met al een groene uitstraling.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Indien je met de auto komt kun je die gratis parkeren op de grote parkeerplaats tegenover het hotel, midden in Veenhuizen.

Trein informatie

Indien je met het openbaar vervoer komt neem je de trein naar Station Assen. Hier pak je de bus (Arriva lijn 14 richting Leeuwarden) voor een rit van 30 minuten naar Veenhuizen. Vanaf de bushalte is het 1 km lopen naar je hotel.

Aan het eind van je reis ga je van Dwingeloo terug naar Veenhuizen om je bagage en eventueel auto op te halen en van daaruit per bus en trein naar je eindbestemming.

Je kunt dit arrangement het hele jaar door starten. Op dag 4 en dag 5 maak je gebruik van het openbaar vervoer. Tot 1 april rijden de benodigde bussen voor deze wandeling niet op zaterdag en zondag maar ook na 1 april is het OV op zaterdag en zondag zeer beperkt en duren de verplaatsingen veel langer dan doordeweeks. Plan je reis dus zodanig dat dag 4 en 5 niet op zaterdag of zondag valt.
In het vroege voorjaar, de late herfst en wintermaanden kan het erg nat zijn in het natuurgebied de Slokkert, op het veen en op de bospaden. Waterdicht schoeisel is dan essentieel. In de zomermaanden is de ondergrond natuurlijk veel droger, en zal het drukker zijn met wandelaars en fietsers op de paden.

Op 16 en 17 augustus vindt het Festival Veenhuizen plaats, met muziek en verhalen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Drenthe ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist en het verschil tussen de 5-daagse en 6-daagse reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tevens zijn in deze reis een paar transfers nodig. Wij hebben gekozen voor transfers per openbaar vervoer, dat is duurzamer dan privé-transfers per taxi.

Op dag 4 maak je gebruik van het openbaar vervoer (bus) om de wandeling te kunnen maken. In de 5-daagse variant reis je op dag 5 met openbaar vervoer (bus) van eindpunt Dwingeloo terug naar beginpunt Veenhuizen om auto en bagage op te halen. In de 6-daagse variant is je bagage in Dwingeloo en reis je van daaruit rechtstreeks naar je thuisbestemming of alsnog naar Veenhuizen om je auto op te halen. Reizen met openbaar vervoer is altijd duurzamer dan privé-transfers.

Op deze tocht is het meenemen van een hond mogelijk. Hier wordt een toeslag voor gerekend door de hotels van ongeveer € 55,- voor het gehele arrangement, ter plekke te betalen. In alle natuurgebieden moet de hond aangelijnd. Het Aekingerzand is van 15 maart t/m 15 augustus niet toegankelijk voor honden, ook niet aangelijnd. In dat geval moet je een iets andere route nemen om het Aekingerzand heen. Bedenk ook dat je op dag 4 en 5 gebruik maakt van het openbaar vervoer (bus) en de hond dus mee moet.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Drenthe

Nederland - Drenthe

Aekingerzand, Drents-Friese Wold en Dwingelder Veld Nationaal Park

Wandelvakantie langs B&B en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.