Groot-Brittannië - Hebriden, 13 dagen Weerbarstige archipel aan de rand van Europa

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

De Hebriden zijn befaamd onder natuurliefhebbers. Tijdens deze rondreis beginnen we eerst met een verkenning van de Binnenste Hebriden: Mull, klooster-eiland Iona en Staffa met de befaamde Fingall’s Cave. Daarna per ferry naar de ‘Outer Hebrides’. Van het zuidelijk gelegen Barra tot het meeste noordelijke Lewis, bieden de eilanden u verlaten heidevelden, zompige veenmoerrassen, prachtige stranden, bloemrijke kalkgraslanden, historische monumenten die teruggaan tot in de steentijd en liefelijke vissersplaatjes. Het klimaat is onstuimig, het leven ruig.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek monumenten uit de steentijd
 • Bijzondere flora en fauna
 • Unieke eilandensfeer
 • Afwisselende landschappen
 • Verblijf in vriendelijke vissersplaatsjes
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Hebriden

De Hebriden, een archipel van 600 eilanden voor de westkust van Schotland, hebben bij natuurliefhebbers een goede naam. Uitgestrekte veenlandschappen, ruige bergen, helder water, zuivere lucht, zeehonden, dolfijnen en ontelbare zeevogels zetten de toon in dit ruige en verlaten landschap.
Het dichtst bij het vasteland liggen de ‘Inner Hebrides’. De ‘Outer Hebrides’ liggen gescheiden door de Sea of the Hebrides ver op zee. Water is voor de Hebriden dan ook het meest opvallende wezenskenmerk. Waar u ook staat, de kustlijn is bijna altijd te zien. In het heldere water van de Atlantische Oceaan en de "Minch" zit veel leven. De overtochten naar de verschillende eilanden geschiedt met comfortabele ferry's. Tijdens de boottochten kunt u genieten van de zeefauna; er leven hier veel zeehonden, dolfijnen en zelfs reuzenhaaien.
Deze rondreis begint met een verkenning van de Binnenste Hebriden: vanuit het gezellige havenplaatsje Tobermory, met zijn befaamde whiskystokerij verkent u het eiland Mull en bezoekt u het klooster-eiland Iona en Staffa met de befaamde Fingall’s Cave. Daarna brengt de ‘Hop-Scotch’ u verder naar de ‘Western Isles’. Van het zuidelijk gelegen Barra tot het meeste noordelijke Lewis, bieden de eilanden u verlaten heidevelden, zompige veenmoerrassen, prachtige verlaten zandstranden en bloemrijke kalkgraslanden, de ‘machair’. U maakt tijdens deze Schotland reis rustige wandelingen door een oerlandschap dat door water en wind vorm gegeven is. Het klimaat is onstuimig. Regen en zonneschijn wisselen elkaar meestal in hoog tempo af en zorgen voor de prachtigste wolkenluchten. De deskundige SNP-reisleider staat uitgebreid stil bij de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna van dit landschap. Ook bezoeken we enkele historische monumenten die teruggaan tot in de steentijd, zoals de bekende Callanish Stones en de ‘black houses’ van Garenin. We verblijven in vriendelijke vissersplaatjes, waar we in de plaatselijke pub, genietend van een op turf gestookte whisky de gastvrije locals ontmoeten. Het door hen nog veelal gesproken Gaelic komt u overal op de eilanden tegen. We overnachten in kleine, gemoedelijke dorpshotels.

Dag 1

U vliegt in de ochtend naar Glasgow. Na een busrit door de woeste westelijke Hooglanden arriveert u in de bedrijvige havenplaats Oban. Van hier vaart u met de Caledonian MacBrayne-ferry – in de volksmond Cal Mac - over naar het eiland Mull. Aan de overkant staat een lijndienstbus op u te wachten om u naar het kleurrijke hoofdplaatsje van het eiland, Tobermory, te brengen. Hier arriveert u aan het begin van de avond.

Overnachting in

Tobermory

Dag 2

Vanuit Tobermory maakt u ter kennismaking met het landschap van Mull twee korte wandelingen. Eerst volgen we een pad langs de besloten baai van Tobermory naar het zuiden. U loopt over goede paden door het fraaie landschapspark Aros, met gevarieerd bos, waterpartijen en watervallen. Rond het middaguur bent u weer terug in het stadje. In de middag is er nog de gelegenheid om uit te waaien aan de kust ten noorden van Tobermory. Langs de rotsachtige kust met bossen en heide wandelt u naar de vuurtoren Rubha nan Gall. Wandelduur ochtend 3 uur, 8 km, 150 m stijgen en dalen, middag 2 uur, 5 km, 150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tobermory

Dag 3

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar het zuidwesten van Mull. Vanuit Fionnphort maakt u een excursie naar het eiland Staffa. Dit prachtige uit basaltzuilen opgebouwde eiland is een juweeltje in de archipel en is het restant van heftige vulkanische activiteit bij het ontstaan van de Atlantische oceaan. Natuurlijk bezoekt u de beroemde ‘Mendelssohn Bartholdy's’ Fingal’s Cave. Aansluitend varen we naar het beroemde eiland Iona. In 563 landde Saint Columba hier vanuit Ierland met twaalf volgelingen en stichtte er een klein klooster, van waaruit de kerstening van Schotland, Engeland en zelfs Europa begon. Sindsdien is het een belangrijk bedevaartsoord. De prachtige gneisrotsen vormen een dramatisch decor voor de oude middeleeuwse abdij. Na een bezoek aan het dorp en de belangrijkste bezienswaardigheden is het tijd om terug te keren naar Tobermory.

Overnachting in

Tobermory

Dag 4

In de ochtend rijdt u weer naar de haven van Craignure. Via Oban waagt u zich op de ‘Sea of the Hebrides’ en maakt u de grote oversteek naar de ‘Western Isles'. Na uren varen ziet u aan de horizon de eilanden van de buitenste Hebriden verschijnen. Onderweg is er een kans op het zien van dolfijnen en reuzenhaaien. In Castlebay, de hoofdplaats van het eiland Barra gaat u aan land. Totale vaartijd: 6 uur.

Overnachting in

Castlebay

Dag 5

Na het ontbijt rijden we met een gecharterde bus naar Vatersay. Dit meest zuidelijk bewoonde eiland van de ‘Western Isles’ is via een kleine dam verbonden met Barra. Na een korte strandwandeling klimmen we omhoog naar de restanten van een oude Dun (woontoren) uit de IJzertijd. Van daar zwerven we over het zuidelijke schiereiland van Vatersay en kijken uit over het water van de zee-engte Caolas Shandraigh en zien de onbewoonde eilanden Sandray, Flodday, Lingay, Pabbay en Mingulay. Halverwege de middag rijden we met de bus terug naar Castlebay en is er gelegenheid om een bezoek te brengen aan het in de baai gelegen Kisimul Castle (bij veel wind niet mogelijk). Wandelduur 2,5 uur, 7 km, max. 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Castlebay

Dag 6

Barra is beroemd om zijn prachtige, witte stranden. Aan de noordzijde van het eiland verkennen we de brede stranden van Tràigh Eais en Tràigh Mhór. Op het laatste strand is de ‘luchthaven’ van Barra aangelegd! Na afloop vaart u over naar het eiland Eriskay, waar een bus op u staat te wachten om u weg te brengen naar Lochboisdale, de ‘grote’ havenplaats van South Uist. Wandelduur 3 uur, 10 km, 150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Dalaborgh

Dag 7

Een korte transfer brengt u in de ochtend naar het croftersgehucht Howmore. Door de duinen met hun typische ‘machair’-vegetatie loopt u naar het strand. Machair komt voornamelijk voor op de westelijke eilanden en is het vruchtbare gebieden achter de duinen, aan de rand van het veen. Naast prachtige bloemrijke graslanden wordt er op kleinschalige wijze landbouw bedreven. Midden tussen de bloemen vindt u akkers met aardappelen en graan. Ter hoogte van Stilligarry steken we door naar het natuurreservaat van Loch Druidibeg. Dit is een van de weinige broedgebieden van de grauwe gans op de Britse eilanden. Het laatste deel gaat over een rustige asfaltweg naar de ruige bergachtige oostkant van het eiland en eindigen bij de vervallen houten pier van Lochskipport. Hier staat een bus te wachten om ons naar het hotel terug te brengen. Wandelduur 4 uur, 12 km, 50 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Dalaborgh

Dag 8

Vandaag wacht een lange, afwisselende dag. Via Benbecula en het kleine eiland Grimsay reist u verder naar North Uist, een prachtige route door een landschap van venen, meertjes, eilandjes en gouden stranden. De vier eilanden zijn met dammen en zandstranden met elkaar verbonden. Op de flanken van de berg Langass bezoekt u een kleine steencirkel en de best bewaarde graftombe van de westelijke eilanden, Bharpha Langass. Een korte klim omhoog brengt u naar de top, vanwaar u een mooi uitzicht heeft over het uitgestrekte veengebied van het eiland. Na een korte transfer neemt u in het Natuurreservaat Balranald een rustige wandeling. Dit vogelreservaat herbergt niet alleen vele steltlopers en eenden, maar is ook een van de beste plaatsen om kennis te maken met de specifieke ‘machair’ vegetatie. Na een wandeling waarbij u ook een aantal schitterende stranden aandoet brengt de bus u in de namiddag naar de pier van Berneray. U vaart door een labyrint van kleine eilandjes over naar het bergachtige Harris. Daar wacht nog een rit van ca 40 minuten, alvorens we het gemoedelijke plaatsje Tarbert bereiken. Ochtendwandeling: 1 uur,  2 km, 100 m stijgen en dalen; middagwandeling: 2,5 uur, 7 km, nauwelijks hoogteverschil.

Overnachting in

Tarbert

Dag 9

Vandaag maakt u kennis met het ruige bergland van South Harris. Via de westkust met zijn prachtige zandstranden rijdt u naar Rodel’s St. Clements Church. Deze prachtige kerk uit de 16e eeuw werd gebouwd door Alasdair Mac Leod, een lid van de roemrucht clan van Harris en het eiland Skye. Na het bezoek vervolgt u uw weg langs de idyllische zuidelijke baaien. Deze ‘Golden Road’ komt langs Ardvey. Hier start u een korte wandeling naar de noordwestkust van het eiland. U volgt een eeuwenoud pad, dat door een ruig en grimmig landschap van afgesleten rotsbulten, beekjes over een pas voert. Ooit werd dit pad gebruikt om de doden over te brengen van de rotsige zuidelijke kust naar de zanderige noordzijde van eiland om daar te begraven. De wandeling eindigt in de ondiepe baai van Traigh Seilebost, vanwaar we per bus naar Tarbert terugkeren. Wandelduur 2,5 uur, 7 km, 175 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tarbert

Dag 10

Na een korte transfer maakt u een spectaculaire wandeling naar het tot voor kort zeer geïsoleerd gelegen Rhenigidale. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw is het gehuchtje uit zijn isolement gehaald en is de asfaltweg met aansluiting op de weg Tarbert-Stornoway aangelegd. De enige weg om te voet naar deze plaats te komen was een smal pad die langs de steile kust en door de bergen voert. Bij helder weer ziet u de bergen van het vaste land en het eiland Skye. Na de wandeling rijden we door naar Lewis. Naarmate de rit vordert laten we de bergen van North Harris achter ons en verandert het landschap. Voor ons strekt zich het eindeloze veengebied van Lewis zich uit. U bezoekt de beroemde Callanish Stone Circle. Dit bijna 5000 jaar oude monument is gelegen op een klein schiereiland. Kruisgewijs geplaatst hebben de hevig verweerde gneis stenen de tand des tijds doorstaan. Even verderop, nabij de imposante woontoren uit de IJzertijd 'Carloway Broch', ligt het hotel waar we onze intrek nemen. Wandelduur 3 uur, 6 km, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Carloway

Dag 11

Vlakbij Carloway ligt het gerestaureerde blackhousedorp Gearrannan. Dit tot museum omgebouwde vissersdorp, geeft een goed beeld van hoe de eilandbewoners ooit geleefd hebben. In een van de huizen is te zien hoe de Harris Tweed werd gemaakt, en nog steeds gemaakt wordt. Na een bezoek start u een wandeling over kliffen en langs verschillende stranden en baaien. Beneden onder u ligt de zee, waar in de zomer jan-van-genten overvliegen op weg naar goed viswater. Bij het strand van Dalmore wordt u door een bus opgepikt en rijdt u door het licht glooiende vlakke veenlandschap van het Lewis naar Eoropie. Hier maakt u een laatste wandeling naar de uiterste noordpunt van het eiland: The Butt of Lewis, waar de vuurtoren eenzaam op wacht staat. Aan het eind van de dag keren we naar Carloway terug. Wandelduur ochtendwandeling 2 uur, 4,5 km, 200 m stijgen en dalen, middagwandeling 1 uur, 3 km, 50 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Carloway

Dag 12

Zeer vroeg in de ochtend rijdt u naar Stornoway om in te schepen voor de overtocht naar het Schotse vasteland. Via de Summer Isles vaart u naar Ullapool. Dan wacht ons een lange busreis per openbaar vervoer, eerst dwars door de prachtige bergwereld van de Western Ross naar Inverness. Daarna voert de weg door de afwisselende bergwereld van de Highlands, langs diepe lochs en door wijde glens naar de grote stad Glasgow. Een rit die in totaal ca 6 uur in beslag neemt. We sluiten de reis af met een diner in een goed restaurant.

Overnachting in

Glasgow

Dag 13

Terugvlucht vanuit Glasgow naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft voornamelijk in prachtig gelokaliseerde hotels, veelal gelegen in een sfeervolle havenplaats. Een aantal hotels hebben een rijk historisch verleden. In Carloway op Lewis ligt het hotel midden in de natuur.
Op Mull verblijft u in het Western Isles Hotel, een imposant Victoriaans hotel dat dateert uit 1883. Het hotel ligt op het klif hoog boven de havenplaats Tobermory en vanuit het hotel heeft u een mooi uitzicht op de kleurrijke baai. Het restaurant van het hotel heeft een goede keuken. Klasse ***, 3 nachten.
Op Barra bent u te gast in Castlebay Hotel, dat midden in het piepkleine gelijknamige havenplaatsje ligt, uitkijkend over de baai. Dit vriendelijke hotel werd al in 1880 geopend. Een gezellige bar, restaurant, zitkamer met prachtig uitzicht over de baai, en smaakvol ingerichte kamers met badkamers, staan tot uw beschikking. Een deel van de kamers heeft uitzicht op zee. De bar is het centrale ontmoetingspunt van de lokale bevolking van het kleine eiland. Op de menukaart van het restaurant staan uiteraard veel vis en schaaldieren. Klasse ***, 2 nachten.
Op South Uist bent u te gast in het vriendelijke Borrowdale Hotel, in het gehucht Dalaborgh, De kamers zijn goed maar vrij klein, sommige hebben mooi uitzicht over het landschap van South Uits. De ontvangst is zeer gastvrij. Het hotel beschikt over een lounge en een bar, en de maaltijden worden geserveerd in een serre met uitzicht over het landschap van South Uist. Bij een volle groep worden enkele klanten die een eenpersoonskamer geboekt hebben ondergebracht in een vlakbij gelegen B&B met kamers van gelijkwaardige kwaliteit. Klasse ***, 2 nachten.
In Tarbert, op South-Harris overnacht u in het stijlvolle Harris Hotel, dat sfeervol ingerichte kamers heeft. Er is een gezellige bar, loung en een uitstekend restaurant. Er is ook een kleine tuin. Bij volle groepen  wordt een deel van de groep soms in een nabijgelegen B&B ondergebracht, met kamers van dezelfde kwaliteit. Klasse ***, 2 nachten.
In Carloway, op Lewis verblijft u in Doune Braes Hotel, een voormalig schoolgebouw, dat middenin het veengebied ligt. De kamers zijn hier klein. Het hotel beschikt over een goed restaurant, 2 lounges en een bar. Klasse **, 2 nachten.
De laatste nacht verblijft u in Glasgow in Argyll Hotel, een goed en charmant hotel aan de westelijke rand van de stad, vlakbij het beroemde Kelvingrove museum en de tuinen van de universiteit. Klasse ***, 1 nacht.

Noot:
Tijdens de reizen met vertrek op 16-6-20, 7-7-20 en 4-8-20 verblijft u in Castlebay in het gelijkwaardige Craigard hotel.  Ook dit hotel heeft standaard kamers met eigen badkamer. Een deel van de groep verblijft dan mogelijk wel in Castloebay hotel, afhankelijk van de uiteindelijke groepsgrootte.    
Tijdens de reis met vertrek op 2-6-20 verblijft u in Tarbert op Harris in het wat eenvoudiger Hebrides Hotel **. De kamers zijn wat kleiner en eenvoudiger ingericht. Wel dineren we in het uitstekende restaurant van Harris Hotel.  

Over de maaltijden

Het verblijf is tijdens deze reis op basis van halfpension, ontbijt en diner is inbegrepen. In de meeste plaatsen dineren we in het hotel. De laatste avond in Glasgow zoeken we een goed restaurant op in de stad. De lunch is voor eigen rekening en wordt meestal als picknick in de natuur genoten. U heeft bijna regelmatig gelegenheid lunchinkopen te doen.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle vervoer ter plaatse per charterbus, openbaar busvervoer en veerboten
 • verblijf in hotels op basis van tweepersoonkamers
 • verblijf op basis van halfpension (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 13)
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • entree Gearrannan Black Houses Museum
 • excursie Staffa & Iona

Niet inbegrepen

 • alle lunches
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis op de natuurbeleving van de Hebriden. De wandelingen die u maakt, zijn kort (maximaal 12 km) en niet zwaar. De hoogteverschillen zijn gering (maximaal 400 meter stijgen en dalen op 1 dag, maar op overige dagen veel minder. U wandelt afwisselend over stille (al dan niet verharde) landweggetjes, over stranden en kleine paadjes, die afwisselend over rotsachtig terrein of drassig veen voeren. Soms zoeken we ons een weg door ongebaand terrein. Vanwege het soms ongelijke en natte terrein zijn waterdichte en hoogsluitende wandelschoenen onontbeerlijk en is een zekere tredzekerheid gewenst. Wandelstokken kunnen dan van pas komen.
Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen. Ons programma is immers vrijblijvend.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Glasgow of in de eerste accommodatie.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Glasgow v.v.

Vluchtschema
KL 1473 Amsterdam-Glasgow vertrek om 09.25 aankomst 10.00 uur
KL 1478 Glasgow-Amsterdam vertrek om 16.55 aankomst 19.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jouw bestemming.

De Hebriden hebben een Atlantisch klimaat. Dat wil zeggen zachte winters, koele zomers en kans op regen in alle jaargetijden. Toch is deze karakterisering voor de Hebriden te algemeen. Plaatselijk zijn de verschillen groot. Op de Buiten-Hebriden regent het over het algemeen minder dan op de Binnen-Hebriden. Hier zorgen de bergen voor stijgingsregens, veel bewolking en neerslag. De wind speelt een grote rol in het weer op de Hebriden. De westenwind brengt echter beslist niet altijd neerslag, maar hult het land wel steeds in een andere kleur en sfeer. Het weerbeeld is uitermate afwisselend en geeft het landschap een fotogeniek tintje. Bovendien is de atmosfeer vaak erg helder. Het kan ‘s zomers op de Hebriden zeker zonnig weer zijn. De temperatuur ligt aan de kust overdag tussen 15° en 20°C. Winddichte regenkleding en waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Bij windstil weer is de kans op midges aanwezig.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Hebriden  ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Pinnen is op meerdere plaatsen mogelijk. In Schotland kunt u met Engelse en Schotse ponden betalen. Let u er wel op dat u naar Nederland geen Schotse ponden mee terugneemt, omdat deze in Nederland niet in te wisselen zijn. Rekent u op ca. € 250,- voor uw persoonlijke uitgaven.

De transfers tijdens de reis geschieden afwisselend per comfortabele ferry, per lijnbus en per gecharterde midi- of minibus. De lange transfer op dag 1 van Glasgow naar Oban geschiedt per charterbus; de transfer van Ullapool via Inverness naar Glasgow op dag 12 per comfortabele lijnbus.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis eventueel wat wandelingen, om uw voeten en schoenen (weer) aan elkaar te laten wennen.

Uiteraard wordt uw bagage tijdens de reis vervoerd en wandelt u alleen met een dagrugzak met daarin ruimte voor regenkleding, warme trui of vest, wat te eten en drinken en eventueel verrekijker, fototoestel en natuurgidsjes. Voor de stukjes (max. 300 m) die u tijdens de verplaatsingsdagen in ferryhavens zelf met uw bagage moet sjouwen (van boot naar bus of taxi) is het handig dat u uw bagage in koffers met wieltjes inpakt. Probeer het gewicht te beperken i.v.m. trappen (o.a. in hotels).

Uw kleding dient wind- en waterdicht te zijn. Uw wandelschoenen moeten waterdicht zijn en een goede steun geven aan de enkel. Fjelllaarzen, rubber- of leren laarzen met een goed profiel, zijn ook geschikt. Gamaschen zijn aan te bevelen. Dit zijn waterdichte kappen, die vanaf de knie tot over de schoen lopen. Hiermee houdt u niet alleen droge onderbenen maar kan er ook geen water via de schacht in uw schoenen lopen. Een regenjas/broek van ademende stof (goretex, MPC) is veel beter dan een plastic regenjas, maar ook duurder. Dit materiaal ademt maar laat geen regen door en is bovendien goed windwerend. Een regencape is gezien de steeds aanhoudende (vaak krachtige) wind af te raden.

Aangezien het terrein nog al eens onregelmatig is, kan het gebruik van wandelstokken het wandelplezier verhogen.

Ook op de Hebriden komen "midges", kleine steekvliegjes, voor. Deze steekvliegjes veroorzaken op windstille dagen in vochtige gebieden soms flink wat overlast. Antimuggenolie helpt maar een beetje, een fijn muskietennetje over het hoofd biedt meer uitkomst. Het enige echt werkzame hulpmiddel tegen deze kleine kwelgeesten is de wind en die is op de Hebriden gelukkig meestal present.

 • GELDIG paspoort; dit mag NIET verlopen zijn
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering.
 • Engelse ponden
 • warme en luchtige kleding
 • eventueel zwemkleding
 • voor elektrische apparatuur heeft u in Groot-Brittannië een verloopstekker nodig.
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, vogel- en/of plantengids en reisgids.
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pleisters, pijnstillers, middelen tegen blaren, sporttape (breed)

Voor de wandelingen:

 • ingelopen, stevige wandelschoenen: hoogsluitend, waterafstotend en met goed profiel
 • regen- en winddichte kleding
 • eventueel handschoenen en muts
 • eventueel wandelstokken
 • schoenvet
 • dagrugzakje (25 liter)
 • veldfles en/of thermoskan
 • mok, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • anti-muggen olie of zalf tegen de "midges"
 • eventueel fijnmazig muskietennetje voor over het hoofd

18-10-19:
Tijdens de reizen met vertrek op 16-6-20, 7-7-20 en 4-8-20 verblijft u in Castlebay in het gelijkwaardige Craigard hotel.  Ook dit hotel heeft standaard kamers met eigen badkamer. Een deel van de groep verblijft dan mogelijk wel in Castloebay hotel, afhankelijk van de uiteindelijke groepsgrootte.    
Tijdens de reis met vertrek op 2-6-20 verblijft u in Tarbert op Harris in het wat eenvoudiger Hebrides Hotel **. De kamers zijn wat kleiner en eenvoudiger ingericht. Wel dineren we in het uitstekende restaurant van Harris Hotel.  

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kustpad_langs_de_butt_of_lewis.jpg

Groot-Brittannië - Hebriden

Weerbarstige archipel aan de rand van Europa

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten