Uitzicht Kronenburg

Duitsland - Eifel, Oberes Kylltal, 4 dagen Wandelen in het lieflijke Kylltal

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Een mooie wandelvakantie door het hart van de Eifel, langs de lieflijke Kyll en restanten van oude vulkanen. Wandelen door akkerland, dichte bossen, weides, beekdalen en hoogveengebieden met bijzondere vegetatie, zonder al te veel hoogteverschillen.

De rijke historie van dit gebied wordt weerspiegeld in de vriendelijke boerendorpjes, burchtruïnes en watermolens die je onderweg tegenkomt. En niet te vergeten het prachtige, hooggelegen vestingstadje Kronenburg.

Uniek aan deze reis

 • Beekjes en hoogveen
 • Even helemaal eruit voor een goede prijs
 • Goed gemarkeerde route
 • Relatief weinig hoogteverschillen
 • Ruïnes en vestingstadjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de bekendste wandelroutes van Duitsland. De Eifel heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Bekijk nu onze vijf alternatieven

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Oberes Kylltal

Het Oberes Kylltal ligt centraal in de Eifel en maakt deel uit van de Vulkaaneifel. Je volgt het riviertje de Kyll stroomopwaarts in de richting van het hogere gedeelte van de Eifel, de Schneifel. Dit is een verbastering van Schnee-Eifel, op de grens met België. Vervolgens keer je over het plateau, met restanten van oud vulkanisme, terug naar het beginpunt.

De wandelingen voeren door dichte bossen, beekdalen en hoogveengebieden met bijzondere vegetatie. Maar ze gaan ook door cultuurland, langs akkers en gemoedelijke stadjes. Het stadje Kronenburg ligt op een smalle heuvelrug en biedt een prachtig uitzicht op het Kylltal. Ook Steffeln, gebouwd op vulkanische rots, is een leuk plaatsje om te vertoeven. Je verblijft in gastvrije hotels en pensions.

Dag 1

Aankomst in Birgel, een klein dorpje dat tegen het grotere dorp Lissendorf aan ligt. In Lissendorf zijn enkele winkels en horecagelegenheden. Eventueel kun je een bezoek brengen aan het nabijgelegen Gerolstein in het hart van de Vulkaaneifel. Dit middelgrote stadje staat tot in de wijde omtrek bekend om zijn mineraalbronnen en de hoog boven de stad uittorenende dolomietrotsen. Of je neemt een kijkje in een interessante glasblazerij in Lissendorf (www.cosmo-ombre.eu).

Je kunt ook een inloopwandeling maken van 2-3 uur met behulp van de wandelkaart die in het hotel te koop is.

Overnachting in

Birgel

Dag 2

Vandaag wandel je door het glooiende landschap van de Eifel, in noordwestelijke richting naar Kronenburg. Het begin van de route wordt gekenmerkt door open velden, tussen weilanden en akkers door, met onderweg mooie vergezichten. In de loop van de dag voert de wandeling ook door loof- en naaldbossen en langs kronkelende beekjes. Aan het einde van de dag arriveer je in het historische Kronenburg, waar de oude vakwerkpanden op de ommuurde heuvel, in authentieke staat zijn gerestaureerd.

Wandelduur: 21 km, 390 m stijgen en 280 m dalen, ongeveer 7 uur lopen.

Overnachting in

Kronenburg

Dag 3

Vanuit Kronenburg daal je af naar een prachtig beekdal van het riviertje de Taubkyll, dat je de eerste kilometers van deze dag blijft volgen. Je wandelt langs een welhaast verstild stuwmeer. Na het dorpje Hallschlag klim je door dichte bossen naar de toppen van de heuvels rond Stadtkyll. Tot het einde van de dag weet je je omringd door bossen, over veelal vlak terrein.

Wandelduur: 21 km, 300 m stijgen en dalen, ongeveer 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Steffeln

Dag 4

De laatste wandeling brengt je door een afwisselend landschap terug in Birgel. Vanuit Steffeln volg je de route van de Joseph Schramm Weg, via het gehucht Auel. Je wandelt over karrensporen en graspaden, langs weilanden en akkers. Halverwege de dag bereik je het bos waarin je de zogenoemde Rossbusch-ontsluiting (restant van het vulkanisme in dit gebied) kunt bekijken. Je doorkruist het bos, en komt ten zuiden van Oberbettingen weer in de open vlakte. Van hieruit loop je via Lissendorf terug naar Birgel, waar het arrangement eindigt.
Wandelduur: 18,5 km, 200 m stijgen, 260 m dalen, ongeveer 5 uur lopen.

Als je de hele wandeling loopt is het prettig om een nacht in Birgel bij te boeken (zie tab extra's). Bij Auel kun je de route inkorten tot 9,5 km, 60 m stijgen en 120 m dalen, 2,5 uur. Handig als je vroeger naar huis wilt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in goede hotels en pensions op kamers met douche en toilet. Ze zijn gelegen in, of aan de rand van, dorpen.
NB: Vanwege de beschikbaarheid van kamers in de kleinschalige accommodatie is het mogelijk dat je in een andere plaats dan Birgel start om het rondje te lopen. Je krijgt altijd de routebeschrijvingen volgens het standaardprogramma en start dan niet op programmadag 1, maar op dag 2 of 3.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is. 

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een stevig Duits ontbijt. In sommige hotels waar je overnacht, kun je ook dineren, anders is er ook een restaurant in de buurt. Tegen betaling kun je een lunchpakket voor de volgende dag meekrijgen. Aangezien je onderweg slechts sporadisch winkels en horecagelegenheden tegenkomt, is dat zeker een aanrader.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4  (1 stuk max. 20 kg)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers met openbaar vervoer
 • lunches
 • diners
 • meer dan 1 stuk bagage
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)
 • toeslag bij meer dan 1 stuk bagage voor bagagevervoer

Over de activiteiten

De totale lengte van de wandeltocht in het Oberes Kylltal bedraagt ongeveer 60 kilometer, verdeeld over drie etappes. De route voert door een afwisselend landschap van dichte bossen, weilanden, akkers en beekdalen. De afstanden van de wandelingen zijn vrij lang, de hoogteverschillen daarentegen beperkt. Je loopt over landwegen, bospaden en rond de dorpjes over asfaltweggetjes.

Geschikt voor kinderen

Dichtbij en eens wat anders dan een huisje in de Ardennen: deze reis wordt regelmatig door gezinnen geboekt! Genoeg afwisseling tijdens wandelingen door de eerste 'echte' bergen buiten Nederland stimuleert sportievere kinderen vanaf ca. 8 jaar om aan de wandel te gaan. Dat je elke dag ergens anders overnacht helpt natuurlijk ook een beetje mee.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Assion (Birgel)

Aan de bosrand, bij het kleine dorpje Birgel, ligt het kleine hotel Assion. Gebouwd in 'chaletstijl', die wat aan de Alpen doet denken, voel je je hier echt 'in het buitenland'. Het hotel is omringd door een mooie tuin. Het verblijf is hier absoluut rustig, middenin het Eifeler heuvelland. Er is ook een restaurant dat 'gutbürgerliche' gerechten serveert.
De inrichting is typisch Duits, traditioneel en met veel hout. 

De kamers zijn degelijk en voorzien van een eigen badkamer.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Birgel is ca. 285 km. Je kunt je auto gratis parkeren bij het eerste hotel waar het arrangement ook eindigt.

Trein informatie

Vanuit station Lissendorf kan je lopend (ca. 10 minuten) de eerste accommodatie bereiken. Eventueel kan je het hotel bellen en vragen je op te halen. De laatste wandeling eindigt in Birgel/Lissendorf. 
Indien je de laatste wandeling zonder tijdsdruk wilt lopen om de laatste trein te halen, kan je een extra nacht bijboeken en de volgende ochtend de trein naar huis nemen (er zijn verbindingen in de ochtend).

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Lissendorf      08:08 - 12:49 1
Lissendorf – Amsterdam CS 17:09 - 21:58   1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken.

Nota bene: tussen november en Pasen zijn er op dinsdag in Kronenburg (dag 2) geen restaurants geopend (Ruhetag). We raden aan om in die periode je reis zo plannen dat je niet op dinsdag in Kronenburg verblijft. Lukt dat niet, dan is het mogelijk om een transfer naar een restaurant in Stadtkyll te krijgen (3 km verderop).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Steffeln

Duitsland - Eifel, Oberes Kylltal

Wandelen in het lieflijke Kylltal

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.