Duitsland - Eifel, Oberes Kylltal, 4 dagen Door het hart van de Eifel

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Een mooie wandelvakantie door het hart van de Eifel, langs de lieflijke Kyll en restanten van oude vulkanen. Wandelen door akkerland, dichte bossen, weides, beekdalen en hoogveengebieden met bijzondere vegetatie, zonder al te veel hoogteverschillen. De rijke historie van dit gebied wordt weerspiegeld in de vriendelijke boerendorpjes, burchtruines en watermolens die u onderweg tegenkomt. En niet te vergeten het prachtige, hooggelegen vestingstadje Kronenburg.

Uniek aan deze reis

 • Beekjes en hoogveen
 • Even helemaal eruit voor een goede prijs
 • Goed gemarkeerde route
 • Relatief weinig hoogteverschillen
 • Ruines en vestingstadjes
 • GPS tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Oberes Kylltal

Het Oberes Kylltal ligt centraal in de Eifel en maakt deel uit van de Vulkaaneifel. U volgt het riviertje de Kyll stroomopwaarts in de richting van het hogere gedeelte van de Eifel, de Schneifel. Dit is een verbastering van Schnee-Eifel op de grens met België. Vervolgens keert u over het plateau met restanten van oud vulkanisme terug naar het beginpunt. De wandelingen voeren door dichte bossen, beekdalen en hoogveengebieden met bijzondere vegetatie. Maar ook door cultuurland, langs akkers en gemoedelijke stadjes. Het stadje Kronenburg ligt op een smalle heuvelrug en biedt een prachtig uitzicht op het Kylltal. Ook Steffeln, gebouwd op vulkanische rots, is een leuk plaatsje om te vertoeven. U verblijft in gastvrije hotels en pensions.

Dag 1

Aankomst in Birgel, een klein dorpje dat tegen het grotere dorp Lissendorf aanligt. In Lissendorf zijn enkele winkels en horecagelegenheden. Eventueel kunt u een bezoek brengen aan het nabijgelegen Gerolstein in het hart van de Vulkaaneifel. Dit middelgrote stadje staat tot in de wijde omtrek bekend om zijn mineraalbronnen en de hoog boven de stad uittorenende dolomietrotsen. Of u neemt een kijkje in een interessante glasblazerij in Lissendorf (www.cosmo-ombre.eu).
U kunt ook een inloopwandeling maken van 2-3 uur met de wandelkaart die in het hotel te koop is.

Overnachting in

Birgel

Dag 2

Vandaag wandelt u door het glooiende landschap van de Eifel in noordwestelijke richting naar Kronenburg. Het begin van de route wordt gekenmerkt door open velden, tussen weilanden en akkers door, met onderweg mooie vergezichten. In de loop van de dag voert de wandeling ook door loof- en naaldbossen en langs kronkelende beekjes. U arriveert aan het eind van de dag in het historische Kronenburg, waar de oude vakwerkpanden op de ommuurde heuvel, in authentieke staat zijn gerestaureerd. Wandelduur: 21 km, 400 m stijgen en 300 m dalen, ca. 7 uur lopen.

Overnachting in

Kronenburg

Dag 3

Vanuit Kronenburg daalt u af naar een prachtig beekdal van het riviertje de Taubkyll, dat u de eerste kilometers van deze dag blijft volgen. U wandelt langs een welhaast verstild stuwmeer. Na het dorpje Hallschlag klimt u door dichte bossen naar de toppen van de heuvels rond Stadtkyll. Tot het einde van de dag weet u zich omringd door bossen, over veelal vlak terrein. Wandelduur: 21 km, 300 m stijgen en dalen, ca. 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Steffeln

Dag 4

De laatste wandeling brengt u door een afwisselend landschap weer terug in Birgel. Vanuit Steffeln volgt u de route van de Joseph Schramm Weg, via het gehucht Auel. U wandelt over karrensporen en graspaden, langs weilanden en akkers. Halverwege de dag bereikt u het bos waarin u de zogenaamde Rossbusch-ontsluiting (restant van het vulkanisme in dit gebied) kunt bekijken. U doorkruist het bos, en komt ten zuiden van Oberbettingen weer in de open vlakte. Van hieruit loopt u via Lissendorf terug naar Birgel, waar het arrangement eindigt. Wandelduur: 18 km, 200 m stijgen, 250 m dalen, ca. 5 uur lopen.
Bij Auel kunt u de route inkorten tot iets meer dan 9 km. Handig als u vroeger naar huis wilt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in goede hotels en pensions op kamers met douche en toilet. Ze zijn gelegen in, of aan de rand van, dorpen.
NB. Vanwege de beschikbaarheid van kamers in de kleinschalige accommodatie is het mogelijk dat u in een andere plaats dan Birgel start om het rondje te lopen. U krijgt altijd de routebeschrijvingen volgens het standaardprogramma en start dan niet op programmadag 1 maar op dag 2 of 3.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is. 

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht u een stevig Duits ontbijt. In de hotels waar u overnacht kunt u prima dineren, soms is er ook een restaurant in de buurt. Tegen betaling kunt u een lunchpakket voor de volgende dag meekrijgen. Aangezien u onderweg slechts sporadisch winkels en horecagelegenheden tegenkomt, is dat zeker een aanrader.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers met openbaar vervoer
 • lunches
 • diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De totale lengte van de wandeltocht in het Oberes Kylltal bedraagt ongeveer 60 kilometer, verdeeld over drie etappes. De route voert door een afwisselend landschap van dichte bossen, weilanden, akkers en beekdalen. De afstanden van de wandelingen zijn vrij lang, de hoogteverschillen daarentegen beperkt. U loopt over landwegen, bospaden en rond de dorpjes over asfaltweggetjes.

Geschikt voor kinderen

Dichtbij en eens wat anders dan een huisje in de Ardennen: deze reis wordt regelmatig door gezinnen geboekt! Genoeg afwisseling tijdens wandelingen door de eerste 'echte' bergen buiten Nederland stimuleert sportievere kinderen vanaf ca. 8 jaar om aan de wandel te gaan. Dat je elke dag ergens anders overnacht helpt natuurlijk ook een beetje mee.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Assion (Birgel)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Birgel is ca. 285 km. U kunt uw auto gratis parkeren bij het eerste hotel waar het arrangement ook eindigt.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Lissendorf laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.  

Vanuit station Lissendorf kan je lopend (ca. 10 minuten) de eerste accommodatie bereiken. Eventueel kan je het hotel bellen en vragen je op te halen. De laatste wandeling eindigt in Birgel/Lissendorf. 
Indien je de laatste wandeling zonder tijdsdruk wilt lopen om de laatste trein te halen, kan je een extra nacht bijboeken en de volgende ochtend de trein naar huis nemen (er zijn verbindingen in de ochtend).

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Lissendorf      08:02 - 12:49 1
Lissendorf – Amsterdam CS 15:09 - 20:26 1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

U kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken.

Nota bene: tussen november en pasen zijn er op dinsdag in Kronenburg (dag 2) geen restaurants geopend (Ruhetag). We raden aan om in die periode uw reis zo plannen dat u niet op dinsdag in Kronenburg verblijft. Lukt dat niet, dan is het mogelijk om een transfer naar een restaurant in Stadtkyll te krijgen (3 km verderop).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

OK_Kronenburg-007.jpg

Duitsland - Eifel, Oberes Kylltal

Door het hart van de Eifel

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten