Duitsland - Vulkaaneifel, 7 dagen Beleef de Eifelsteig en het Lieserpfad

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Een zeer afwisselende wandelvakantie, dwars door het meest vulkanische deel van de Eifel, van Wittlich via Manderscheid naar Schalkenmehren nabij het kuuroord Daun. Wandelen langs ronde ’maaren’ - blauwgroene kratermeren - over het Lieserpfad langs de beboste oevers van de prachtige rivier de Lieser en delen van het lange-afstandswandelpad Eifelsteig. Over voormalige lavastromen en gedoofde vulkaankegels en langs indrukwekkende burchten.

Overnachten in vriendelijke familiehotels en bij een bijzonder klooster.

Uniek aan deze reis

 • Diepblauwe Maaren en groene vulkaankegels
 • Verblijf Klooster Himmerod
 • Start in vakwerkstadje Wittlich
 • Korte trektocht dicht bij huis
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Vulkaaneifel

Nog geen elfduizend jaar geleden vormde de Eifel het toneel van een groot vulkanisch spektakel: vuur, stoom en lava creëerden hier een compleet nieuw landschap. Na al dit tumult in de aardkorst vulden de gedoofde kraters zich met water en werden de oude vulkaankegels toegedekt met een groene plantenvacht. Nieuwe bewoners legden wederom akkers en weiden aan en bouwden er hun dorpjes en stadjes.

De 'Vulkaaneifel' behoort tot een van Europa’s meest typische landschappen, waar je je als voetreiziger geen moment zult vervelen. Tijdens een trektocht van het dorpje Wittlich naar het kuuroord Daun vormt het prachtige dal van de kronkelende rivier de Lieser je leidraad. We volgen de mooiste landschappen van het lange-afstandswandelpad de 'Eifelsteig', maar kiezen grotendeels ons eigen rustige pad. Je wandelt door donkere bossen over vroegere lavastromen en komt langs oude watermolens, groene weilanden en goudgele akkers. Je beklimt 'stille' vulkaantjes en geniet van de spiegelende blauwgroene kratermeren: de befaamde 'maaren'.

Na een heerlijke dag wandelen, word je gastvrij ontvangen in je onderkomen; een klein familiehotel, een knus pension of bij een statige abdij.

Dag 1

Aankomst in Wittlich, dat een sfeervol oud centrum heeft. Misschien heb je tijd om door het stadje te lopen of een korte wandeling in de nabije omgeving te maken naar de overblijfselen van een Romeinse villa.

Wandeling: 4,5 km, nauwelijks hoogteverschil. Wandelduur: 1,5 uur.

Overnachting in

Wittlich

Dag 2

Tijdens de wandeling van Wittlich naar het dorpje Grosslittgen maak je kennis met twee verschillende landschappen van de Eifel: de steile, beboste hellingen van het Lieserdal en de hoger gelegen plateaus met weide- en landbouwgronden. Vanaf het dorp wandel je verder naar de idyllisch gelegen cisterciënzer-abdij van Himmerod.
Wandeling: 16 km, 340 m stijgen, 190 m dalen. Wandelduur: 5 uur.

Overnachting in

Grosslittgen - Abtei Himmerod

Dag 3

Na goed uitgerust te zijn in het klooster, wacht je vandaag de meest uitdagende wandeldag. Vanaf de abdij van Himmerod loop je via de Eifelsteig richting het Liesertal. Vervolgens voert de wandelroute langs de weilanden en akkers boven op het plateau. Later wandel je weer via het Lieserpfad en en de Eifelsteig door het prachtige Liesertal. Uiteindelijk krijg je de imposante burchten bij Manderscheid in het zicht. Je hotel ligt in een romantisch beekdal of in Manderscheid zelf, een mooi authentiek dorp met het Maarmuseum.
Wandeling 18 km, 410 m stijgen en 400 m dalen. Wandelduur: 6 uur.

Overnachting in

Manderscheid

Dag 4

Door fraai loofbos loop je langs de rivier de Kleine Kyll en een plateau naar Meerfeld, waar je rond het grootste Maar van de Eifel, het Meerfelder Maar, kunt lopen. Van Meerfeld wandel je vervolgens naar de Windsborner Krater op de Mosenberg, een kleine stratovulkaan. Over oude lavavelden daal je af naar de Wolfsschlucht, waar je nog een kort stuk het fraaie beekdal volgt dat je gisteren op het einde van de route ook al gepasseerd bent; omdat het zo mooi is. Alternatief is een korte, maar fraaie, rondwandeling langs de burchten bij Manderscheid. In Manderscheid kun je het Maarmuseum en de Ober- en Niederburg bezoeken.

Wandeling: 13,5 km, 330 m stijgen en dalen. Wandelduur: 4,5 uur (2,5 km extra voor het rondje Meerfelder Maar).
Wandeling Manderscheid: 8 km, 280 m stijgen en dalen. Wandelduur: 3,5 uur. 

Overnachting in

Manderscheid

Dag 5

Op deze afwisselende dagtocht wandel je van Manderscheid via het Lieserpfad. In de ochtend is er nog tijd voor het Maarmuseum of de burchten van Manderscheid. Daarna volg je de lieflijke vallei van de Lieser, richting de bovenloop van dit riviertje. Onderweg passeer je het natuurmomument Eckfelder Maar, een dichtgeslibt Maar waar talloze paleontologische vondsten gedaan zijn. De wandeling eindigt in het Liesertal, vlak bij het dorp Üdersdorf of bij het beroemde Schalkenmehrer Maar.
Wandeling: 11-17 km, max. 420 m stijgen en 300 m dalen. Wandelduur: 4-5,5 uur.

Overnachting in

Schalkenmehren of Üdersdorf

Dag 6

Vandaag maak je tot slot een wel heel fraaie wandeling door het geologische hart van de Vulkaaneifel, langs de drie Maaren bij Schalkenmehren en Daun: het Schalkenmehrener Maar, het Weinfelder Maar en het Gemündener Maar, die alle drie op verschillende hoogte liggen. Vervolgens wandel je door het dal van de Lieser terug naar Schalkenmehren of Üdersdorf.
Wandeling vanuit Schalkenmehren: 11 km, 280 m stijgen en dalen. Wandelduur: 4 uur.
Wandeling vanuit Üdersdorf: 13,5 km, 310 m stijgen en dalen. Wandelduur: 4,5 uur. 

Overnachting in

Schalkenmehren of Üdersdorf

Dag 7

Na het ontbijt eindigt je arrangement, maar je kunt je verblijf in deze prachtige omgeving natuurlijk ook verlengen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op de meeste plekken in kleinschalige en familiair gerunde dorpshotels en pensions van prima kwaliteit met elk hun eigen charme. In het stadje Wittlich overnacht je in het centrum, maar verder laat je alles van stedelijkheid achter je en maak je kennis met typische Eifel-dorpjes. Nabij Grosslittchen overnacht je bij de Abdij Himmerod, een prachtige en sfeervolle locatie, maar wel wat eenvoudiger. Je kamer is in het gastenverblijf van het klooster. Douche en toilet zijn hier op de gang. Wat meer comfort vindt je dan weer in een goed hotel nabij of in Manderscheid en op je laatste overnachtingsplek bij Schalkenmehren of Üdersdorf.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is. In ons pension in Üdersdorf zijn enkele kamers met bedden die echt uit elkaar kunnen.

Over de maaltijden

Ontbijt wordt verzorgd door de hotels. Voor het avondeten zijn bij elke overnachtingsplaats andere mogelijkheden:

 • In het stadje Wittlich zijn meerdere restaurants om lekker te dineren; hier heb je de keuze.
 • Bij het klooster Himmerod kun je als avondeten altijd een 'Abendbrot', een broodmaaltijd, verkrijgen. Indien geopend, kun je ook een warme avondmaaltijd krijgen in de vlakbij gelegen Gaststätte Graf Zils of de kloosterherberg.
  NB: zoals op veel plaatsen kampt de horeca hier met een personeelstekort, waardoor helaas niet dagelijks meer in een warme maaltijd wordt voorzien.
 • In Manderscheid kun je prima eten bij ons hotel; daar hebben we dan ook het avondeten alvast voor je geregeld.
 • In Schalkenmehren kun je kiezen uit meerdere leuke restaurants. Indien je laatste overnachting in het pension in Üdersdorf is, zijn helaas geen warme avondmaaltijden mogelijk. Je kunt met de auto of bus eenvoudig naar de nabijgelegen plaatsjes Daun of Schalkenmehren, waar een paar restaurants zijn. Je kunt hier ook eten bestellen en laten bezorgen. Informatie vind je ter plekke.

Lunchinkopen doen kan alleen in Wittlich. Onderweg zijn er geen supermarkten of levensmiddelenwinkels. Je kunt in de accommodaties lunchpakketten bestellen (bij klooster Himmerod en in Manderscheid hebben we al een lunchpakket voor je geregeld).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2x avondmaaltijd in Manderscheid
 • 3x lunchpakket: Abdij Himmerod en in Manderscheid
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

Je wandelt door het heuvelrijke vulkaanlandschap van de Eifel over goede paden en kleine weggetjes. De afstanden per dag zijn gemiddeld tussen 14 en 18 km. De hoogteverschillen blijven in dit landschap beperkt, al kan er over een kort traject even flink gestegen moeten worden.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wil je echt een dag om tot rust te komen dan is er geen betere plek dan de Abdij van Himmerod, waar je een dag kloosterleven kunt meemaken of gewoon op een prachtig plekje een boek kunt lezen. Ook is een rustdag in de Abdij prettig omdat de volgende wandeldag de langste van de reis is. Manderscheid wordt aanbevolen voor een extra dag, vanwege de prettige accommodatie,  mooie omgeving, het Maarmuseum en de burchten. Vanuit Üdersdorf kun je nog een laatste mooie rondwandeling maken, zonder meteen zonder meteen naar huis te moeten.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand vanaf Utrecht is ca. 350 km.

We raden je sterk aan om je auto bij het begin van de reis bij de laatste accommodatie in Schalkenmehren of Üdersdorf neer te zetten. Parkeren kan deels gratis en de auto staat er veilig *). Je reist dan per bus (mogelijk vanaf de accommodatie in het Liesertal) of per taxi (vanaf Schalkenmehren) naar Wittlich. Als je te laat bent om nog een bus naar Wittlich te nemen, kun je je auto op 5 min. van het hotel in Wittlich op een grote parkeerplaats parkeren (Am Stadtpark, op ca. 500 m).

(*) Bij café Maarblick in Schalkenmehren betaal je € 5,- per dag voor de dagen dat je niet hier overnacht.

Trein informatie

Het station van Wittlich ligt in Wengerohr vanwaar je per bus of taxi naar Wittlich kunt (4 km). Op de terugreis gaan er bussen naar Gerolstein (ca. 1u) voor je aansluitende trein. Dagelijks rijden er meerdere bussen. Kijk voor dienstregelingen op de volgende website: www.vrt-info.de en kijk bij lijn 300.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Wittlich    08:08 - 13:03   2
Gerolstein – Amsterdam CS    16:56 - 21:58 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. .

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van 1 mrt t/m 30 nov. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken.

Zondag is geen ideale vertrekdag. Er rijden op zondag weinig bussen en vervolgens heb je onderweg vaak te maken met Ruhetage van horeca. De abdij Himmerod is in de weekenden een populaire bestemming; we raden aan om de vertrekdag zo te kiezen dat je hier niet in het weekend verblijft, zeker niet als je kort van tevoren boekt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Vulkaaneifel

Beleef de Eifelsteig en het Lieserpfad

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.