Duitsland - Vulkaaneifel, 5 dagen Langs de Lieser van Wittlich naar Daun

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie langs hotels en pensions

Een zeer afwisselende wandelvakantie, dwars door het meest vulkanische deel van de Eifel, van Wittlich naar het kuuroord Daun. Wandelen langs ronde ’maaren’ - de blauwgroene kratermeren - en over het Lieserpfad langs de beboste oevers van de prachtige rivier de Lieser. Over voormalige lavastromen en gedoofde vulkaankegels. Overnachten in vriendelijke familiehotels en pensions.

Uniek aan deze reis

 • Korte trektocht
 • Overnachting aan Meerfelder Maar
 • Start in vakwerkstadje Wittlich
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Vulkaaneifel

Nog geen elfduizend jaar geleden vormde de Eifel het toneel van een groot vulkanisch spektakel: vuur, stoom en lava creëerden hier een compleet nieuw landschap. Na al dit tumult in de aardkorst vulden de gedoofde kraters zich met water en werden de oude vulkaankegels toegedekt met een groene plantenvacht. Nieuwe bewoners legden wederom akkers en weiden aan en bouwden er hun dorpjes en stadjes. Nog steeds behoort de 'Vulkaaneifel' tot één van Europa’s meest typische landschappen, waar je je als voetreiziger geen moment zult vervelen. Tijdens een trektocht van het dorpje Wittlich naar het kuuroord Daun vormt het prachtige dal van de kronkelende rivier de Lieser uw leidraad. Je wandelt door donkere bossen over vroegere lavastromen en passeert oude watermolens, groene weilanden en goudgele akkers. Je beklimt 'stille' vulkaantjes en geniet van de spiegelende blauwgroene kratermeren: de befaamde 'maaren'. Na een heerlijke dag wandelen, word je gastvrij ontvangen in een familiehotelletje of pension.

Dag 1

Aankomst in Wittlich dat een sfeervol oud centrum heeft. Misschien heb je tijd om door het stadje te lopen of een korte wandeling in de nabije omgeving te maken naar de overblijfselen van een Romeinse villa. Wandeling: 4,5 km, wandelduur: 1,5 uur.

Overnachting in

Wittlich

Dag 2

Tijdens de wandeling van Wittlich naar het dorpje Grosslittgen maak je kennis met twee verschillende landschappen van de Eifel: de steile, beboste hellingen van het Lieserdal en de hoger gelegen plateaus met weide- en landbouwgronden. Wandeling: 12,5 km, 275 m stijgen, 130 m dalen. Wandelduur: 4 uur.

Aan het eind van de dag kun je voor een bezoek heen en weer naar de idyllisch gelegen cisterciënzer Abdij van Himmerod wandelen. Wandeling: 8 km, 120 m stijgen en dalen. Wandelduur: 2,5 uur.

Overnachting in

Grosslittgen

Dag 3

Vanuit Grosslittgen voert de wandelroute eerst langs de weilanden en akkers bovenop het plateau. Later wandel je door het dal van de meanderende Lieser. Tegen het eind van de dag komt de vulkaan de Mosenberg in zicht. Je klimt naar de top (517 m) en loopt langs het kleine Windsborn kratermeer naar het dorpje Meerfeld, dat in een vulkanische explosiekrater en aan de oever van het prachtige Meerfelder Maar ligt. Wandeling 18,5 km, 400 m stijgen en dalen. Wandelduur: 6 uur.

Overnachting in

Meerfeld

Dag 4

Op deze afwisselende dagtocht wandel je van onderuit de explosiekrater met daarin het Meerfelder Maar omhoog naar de kraterrand en het plateau van de Eifel met mooie vergezichten over het Maar en de omgeving. Omlaag en omhoog kruis je het dal van de Kleine Kyll en bereik je aan het eind van de wandeling de lieflijke vallei aan de bovenloop van de Lieser. De wandeling eindigt in het Liesertal, vlakbij het dorp Üdersdorf. Wandeling: 17,5 km, 340 m stijgen en dalen. Wandelduur: 6 uur.

Overnachting in

Liesertal, Üdersdorf

Dag 5

Vandaag wandel je door het geologische hart van de Vulkaaneifel, langs de drie Maaren bij Daun: het Schalkenmehrener Maar, het Weinfelder Maar en het Gemündener Maar, die alle drie op verschillende hoogte liggen. Tot slot wandel je door het dal van de Lieser terug. Wandeling: 13,5 km, 310 m stijgen en dalen. Wandelduur: 4,5 uur.

N.B. de rondwandeling kun je alleen maken als je met de auto bent of later in de middag met het openbaar vervoer reist (zie je reisschema per trein).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in gezellige dorpshotels en pensions van prima kwaliteit op kamers die voorzien zijn van douche en toilet. In de hotels in Wittlich en Meerfeld boeken we de standaard kamer. Mocht die niet beschikbaar meer zijn, dan krijg je (tegen een kleine toeslag) de comfortkamer.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Ontbijt wordt verzorgd door de hotels. In Grosslittgen en Meerfeld wordt het avondeten ook verzorgd. In het stadje Wittlich zijn meerdere restaurants om lekker te dineren. In Pension Haus Liesertal (Üdersdorf/Tettscheid) zorgen wij dat er voor je gekookt wordt, je betaalt de maaltijd ter plekke. Op andere dagen kun je een restaurantje in de buurt opzoeken.

De lunchinkopen doen kan alleen in Wittlich. Onderweg zijn er geen supermarkten of levensmiddelenwinkels. Je kunt lunchpakketten ook in de accommodaties bestellen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4
 • SNP- reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt door het heuvelrijke vulkaanlandschap van de Eifel.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Vooral Meerfeld wordt aanbevolen voor een extra dag, vanwege de prettige accommodatie en de mooie omgeving, waarin leuke wandelingen te maken zijn.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Wittlich is ca. 350 km. Je kunt de eerste dag je auto het beste bij de laatste overnachtingsadres parkeren (gratis en veilig) en per bus terug naar Wittlich reizen. Als je te laat bent om nog een bus naar Wittlich te nemen, kun je je auto op 5 min. van het hotel in Wittlich op een grote parkeerplaats parkeren (betaald). Vanaf het eindpunt Üdersdorf of Daun reis je zelf met een bus terug naar Wittlich (1 uur).

Treinreis

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen, dan kan je via SNP je treinticket naar Wittlich en terug vanaf Gerolstein laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Doorreis naar de eerste accommodatie: Het station van Wittlich ligt in Wengerohr vanwaar u per bus of taxi naar Wittlich kunt (4 km). Op de terugreis gaan er bussen van Trittscheid en Daun naar Gerolstein (ca. 1u) voor uw aansluitende trein. Dagelijks rijden er meerdere bussen.

Trein Schema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Wittlich 08:02 - 13:03 2
Gerolstein – Amsterdam CS 14:56 - 20:26 1


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):

€ 128,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 188,50 (zitplaats, 1e klas, retour)

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.
Uw definitieve treinschema ontvangt u in de week voor vertrek.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Well garni (Wittlich)

Het hotel in Wittlich is sinds 1968 in het bezit van de familie Rinkel, die er een comfortabel hotel van hebben gemaakt. U wordt ontvangen in een bijzonder charmante en persoonlijke sfeer. Het hotel heeft 21 kamers en bevindt zich middenin de historische binnenstad van Wittlich.De kamers zijn aangenaam ingericht en beschikken allen over douche/WC, kabel-TV, minibar en internet.

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van 1 mrt t/m 30 nov. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken.

Zondag is geen ideale vertrekdag, in iets mindere mate maandag ook niet. Er rijden op zondag weinig bussen en vervolgens heeft bij bijna alle wandelingen de horeca onderweg Ruhetag.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

meerfelder_maar_2.jpg

Duitsland - Vulkaaneifel

Langs de Lieser van Wittlich naar Daun

wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen