Duitsland - Eifel, Gerolsteiner Land, 5 dagen Over Vulkanpad en Eifelsteig: vulkanisme dichtbij huis

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Wandelen over de Eifelsteig en het Vulkanpfad op zoek naar oude vulkanische verschijnselen. Oude mineraalbronnen, prachtige rotsformaties en kratermeren staan centraal in deze reis dicht bij huis. Deze kratermeren staan in de Eifel bekend als Maaren en zijn kenmerkend voor deze wandelvakantie die start en eindigt in het vulkaanstadje Gerolstein. Onder andere sporen van Romeinen, Kelten, oude watermolens en burchten, het Kriminalhaus en café Sherlock zorgen voor de broodnodige portie cultuur onderweg.

Uniek aan deze reis

 • Even helemaal eruit voor een goede prijs
 • Goed gemarkeerde route
 • Relatief weinig hoogteverschillen
 • Vulkanen en Kratermeren
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Gerolsteiner land

In het kort ziet het programma voor het Gerolsteiner land in de Eifeler als volgt uit:

 Dag 1: aankomst Gerolstein
 Dag 2: wandeling Gerolstein - Hillesheim (17 km)
 Dag 3: wandeling Hillesheim - Steffeln (17 km)
 Dag 4: wandeling Steffeln - Gerolstein (18 km).
 Dag 5: rondwandeling Gerolstein (15 km). Thuisreis of verlenging

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Gerolstein, gelegen aan de rivier de Kyll en centrum van de Vulkaaneifel.  Dit middelgrote stadje staat tot in de wijde omtrek bekend om zijn mineraalbronnen en de hoog boven de stad uittorenende dolomietrotsen. Gerolstein biedt levendigheid temidden van fraaie natuur. 

Overnachting in

Gerolstein

Dag 2

De dag begint bij het historische Gerolsteiner treinendepot en de imposante Kasselburcht met o.a. middeleeuwse ambachten en een groot wolvenpark. De wandelroute gaat langs Berlingen en de symbolische 'bevrijdingsbeuk' die bovenop een heuvel met prachtig uitzicht staat. Een moment later loop je het vulkanische complex Rockeskyller Kopf op, waarschijnlijk de meest intacte oude vulkaan van Duitsland en mooi te zien in de steengroeven. Na de vulkaan uitvoerig bekeken te hebben, wandel je via de Eifelsteig richting Hillesheim. Hillesheim geniet enige faam als 'Krimihauptstadt' van de Eifel, decor van vele bekende Duitse Krimi's.

Wandeling: 17 km, 450 m stijgen en 300 m dalen, ongeveer 6 uur lopen.

Overnachting in

Hillesheim

Dag 3

De route vandaag begint met de mooie rode zandstenen rotsen van de Birgeler Hardt, één van de vele interessante geologische natuurmonumenten uit de regio. Vanuit hier loop je het stadje Lissendorf binnen, dat wordt gekenmerkt door de vele molens en zelfs het grootste molencentrum van Europa is. Na de vele bijzondere bouwwerken in het stadje bewonderd te hebben, volg je weer het vulkaanpad. Deze route komt uit bij Steffeln, maar niet voor je onderweg even bedevaartskapelletje Wahlhausen bezocht hebt. 

Wandeling: 17 km, 200m stijgen en dalen, ongeveer 6 uur lopen.

Overnachting in

Steffeln

Dag 4

Na een heerlijk ontbijt breng je een bezoek aan de vulkanische tuin Steffelberg. Waar vroeger de kegel van de vulkaan stond, zijn nu de verschillende gesteentelagen bloot komen te liggen die de geschiedenis van het gebied vertellen. Door open velden wandel je naar het Eichholzmaar. Dit is één van de kleinere Maaren (kratermeren) in de omgeving en is prachtig gelegen tussen Steffeln en Duppach. Vanaf hier pak je het vulkaanpad weer op. De route komt uit bij de "Rother Kof", een typische basaltische Eifelvulkaan van bijna 600 meter hoog met een indrukwekkend uitzicht en gesteentes. Vanuit de Rother Kopf vervolgt de weg zich terug naar startpunt Gerolstein.

Wandeling: 18 km, ca 400m stijgen en 500m dalen, ongeveer 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Gerolstein

Dag 5

Als afsluiter staat een rondwandeling op de planning over het Kelten- en Felsenpad. Je begint met een beklimming naar de op 506m hoogte gelegen Heiligenstein . Het weidse uitzicht en de imposante Kasselburcht maken het de klim meer dan waard. Het volgende deel van de route gaat door de bossen over een kalkrif richting de 30m diepe Buchenlochgrot. Deze miljoenen jaren oude grot is veelvuldig gebruikt door de mens in het stenen tijdperk en laat mooi zien hoe druipsteen ontstaat. Via de vulkaanring en langs Duitslands grootste mineraalbron vervolgt de weg zich weer terug naar Gerolstein waar je arrangement eindigt. Je kunt huiswaarts gaan, maar je kunt ook extra nacht bij te boeken voor een rustige afsluiting van deze wandelreis.

Wandeling: 15 km, 237m stijgen en dalen, ongeveer 5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in kleinschalige, goede hotels en pensions (niveau 3*), typisch voor de streek. Alle kamers zijn comfortabel ingericht met een goede badkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht er een stevig Duits ontbijt op je. In de hotels waar je overnacht kun je prima dineren, soms is er ook een restaurant in de buurt. Tegen betaling kun je een lunchpakket voor de volgende dag meekrijgen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers met openbaar vervoer
 • lunches
 • diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

De totale lengte van de wandeltocht in het Gerolsteiner land bedraagt ongeveer 67 kilometer, verdeeld over vier etappes. De hoogteverschillen blijven beperkt, maar af en toe kom je een steiler klimmetje tegen. De route voert door een afwisselend heuvellandschap van dichte bossen, weilanden, gesteentes en vulkanen. Je loopt over landwegen, bospaden en rond de dorpjes over asfaltweggetjes.

Geschikt voor kinderen

Dichtbij en eens wat anders dan een huisje in de Ardennen. Genoeg afwisseling tijdens wandelingen door de eerste 'echte' bergen buiten Nederland stimuleert sportievere kinderen vanaf ca. 8 jaar om aan de wandel te gaan. Rondom de plaatsen zijn ook voldoende interessante activiteiten voor kinderen tijdens een extra dag.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Gerolstein is ca. 305 km. Je kunt de auto gratis parkeren bij het eerste hotel waar het arrangement ook eindigt.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Gerolstein     08:08 - 13:02 1
Gerolstein – Amsterdam CS 16:56 - 21:58  1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend of vakantieperiode wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Gerolsteiner land ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Vulkanische Maar wandelvakantie Duitsland

Duitsland - Eifel, Gerolsteiner Land

Over Vulkanpad en Eifelsteig: vulkanisme dichtbij huis

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 514 klanten