Duitsland - Te voet over de Alpen, etappe 1, 8 dagen Bayerische Alpen & Karwendel

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zu Fuss über die Alpen. Der Traumpfad von München nach Venedig. Ludwig Grasslers klassieker beschrijft een aaneengesloten wandelroute dwars over de Alpen. SNP zet het transalpiene kroonjuweel in de etalage. In vier etappes over de Alpen. Een adembenemende oversteek. En meer dan dat. “Das ist Ausdruck eines Lebensgefühls”. Ruim vierhonderd kilometer bergpad met in totaal ruim achttien kilometer stijging en daling in vier weken tijd, met uitschieters tot drieduizend meter hoogte.

Uniek aan deze reis

 • De kalkmassieven van de Vooralpen
 • Deels met bagagevervoer
 • Dwars door de ruige Karwendel
 • In 4 etappes te voet de Alpen over
 • Start in München
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Te voet over de Alpen, etappe 1

Te voet van Duitsland doorsteken naar Italië? Dat kan best. Over een grillig, transalpien wandelpad. In vier etappes loopt dit bergpad van ruim vierhonderd kilometer over de Alpen van München naar Venetië. Van land naar zee, van orde naar zwierigheid. Je gaat dwars over de vijf bergmassieven die Duitsland en Italië scheiden. Door deze natuurlijke grens zijn deze land zo verschillend ontwikkeld. Dit is een stevige tocht, maar laat dat je niet ontmoedigen. Wij hebben het overzichtelijk opgedeeld in vier etappes van een week. Waar mogelijk wordt bovendien je bagage vervoerd. Dat betekent: minder sjouwen, meer genieten.

Etappe 1: 1 Bayern & Karwendel


De eerste wandeling voert over een Grat van Brauneck naar de Benediktenwand. De wildheid van de nauwelijks ontsloten Karwendel openbaart zich. Die Köningsetappe doet zijn naam eer aan: 1450 meter stijgen en dalen door hoogalpien terrein langs de Birkkarspitze. Tot slot een stevige afdaling naar Hall in Tirol.e eerste wandeling

Dag 1

Dagtrein naar Lenggries, gelegen aan de voet van de Alpen.

Overnachting in

Lenggries

Dag 2

Na het ontbijt nemen we de lift naar de Brauneck (1500 m) en wandelen we onderlangs de zeer spectaculaire Benediktenwand (1800 m). Via de Glaswandscharte dalen we af naar Jachenau. Na een korte transfer komen we aan in het mooi gelegen Hinterriss. Wandelduur 6 hr, 15 km, 500m stijgen en 1000m dalen.

Overnachting in

Hinterriss

Dag 3

Vandaag maken we een mooie dagwandeling in de noordelijke Karwendel. Vanuit het hotel wandelen we het Rohntal in en een pittige klim brengt ons bij de Torscharte (1815 m), omgeven door de indrukwekkende Karwendelreuzen. Via het Tortal wandelen we terug naar Hinterriss. Wandelduur: 6 hr, lengte 15 km, 900m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hinterriss

Dag 4

Vandaag maken we een mooie dagwandeling over de noordelijke toppen van het Risstal. Vanuit het pension klimmen we door de bossen naar de boven de boomgrens gelegen Fleischbank (2025 m). Op hoogte lopen we verder het dal in, waarbij je steeds een mooi uitzicht hebt op de Karwendel. Via de Grasbergalm dalen we af naar de dalboden. Wandelduur: 6 hr, lengte 16 km, 1100m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hinterriss

Dag 5

We stoppen extra bagage voor de komende twee nachten in onze rugzak en beginnen aan de driedaagse doorsteek van het ruige Karwendelmassief. Die grillige kalkwanden van dit onbewoonde bergmassief dat ons van het Inntal scheidt, maken een ongenaakbare indruk. Niet voor niets is het landschap en de ongerepte natuur van dit gebied streng beschermd. Na een korte bustransfer naar het mooi gelegen Grosser Ahornboden, beginnen we aan de klim naar de wand van de spectaculaire Latiderer Spitze. Via de vervallen boerderij Johannestalalm en de bloemenrijke weiden van de Kleiner Ahornboden wordt het pad steiler en klimmen we boven de dennen van het Filzwald uit naar de 1803 meter hoge pas Hochalmsattel. De indrukwekkende kalkwand van de Bikkarspitze torenen 1000 meter boven ons uit. Aan de andere zijde van de pas ligt iets lager ons doel van vandaag; het Karwendelhaus, een van de populairste hutten van de Karwendel. Wandelduur 7 hr, lengte 18 km, 1000m stijgen en 300m dalen

Overnachting in

het Karwendelhaus

Dag 6

Vandaag de Königsetappe van deze reis! Een inspannende maar prachtige tocht door het hoogste deel van de Karwendel. Vanuit het Karwendelhaus gaat het vroeg in de ochtend meteen steil omhoog tegen de enorme puinhelling, die ’s ochtends nog in schaduw gehuld en daardoor nog ongenaakbaarder schijnt, die de pas Schlaugkasrsattel vult. Steil klimmen we tussen de wanden van de Bikkarspitze en de Odkarspitze omhoog. Na een inspannende klim bereiken we uiteindelijk de pas (2636m). Als we van het uitzicht over het ongenaakbare kalklandschap hebben genoten, beginnen we aan de lange afdaling, die het eerste stuk steil is en deels over los puin voert. Staalkabels bieden op de lastigste stukjes houvast. Uiteindelijk bereiken we de beboste bodem van het Hinterautal. Vlak hierbij ontspringt de Isar. Dan moeten we nog eenmaal flink klimmen, langs de Lafatscherbache en langs enkel oude zilvermijnen klimmen we onderlangs de 700m hoge noordwand van de Grossen Lafatscher omhoog naar de Halleranger Hütte (1768m). Wandelduur 9 hr, lengte 16 km, 1450m stijgen en dalen.
Deze tocht kan alleen onder goede weersomstandigheden uitgevoerd worden. Indien de weersomstandigheden te slecht zijn laten we ons per taxibusje naar Scharnitz brengen en wandelen we door het Hinterautal over een onverharde weg omhoog naar de Halleranger Hütte.

Overnachting in

de Halleranger Hütte

Dag 7

Het laatste traject van onze Karwendeldurchquerung is opnieuw een prachtige tocht. We klimmen geleidelijk, via de rotspartijen van de Durchschlag waar de verwering van de kalksteen bijzonder goed te zien is, omhoog naar het Lafatscher Joch (2085m). Hier ontvouwt zich een prachtig panorama over het Inntal, diep onder ons en de besneeuwde bergen van de Zillertaler Alpen, waar de tweede etappe van deze Alpenoversteek zich afspeelt. Dan dalen we af door Isstal, afwisselend door schaduwrijke bossen en langs weilanden. Via een goed pad dalen we verder af door het steile Hallertal, waar in de middeleeuwen veel zout gewonnen werd, het witte goud waar de stad Hall haar rijkdom aan dankte. Waar dit dal in het brede Inntal uitkomt ligt hall, het eindpunt van deze eerste etappe. Van verre zien we al de Münzerturm van de Hassegg burcht, maar het is dan toch nog een aardig stuk lopen, o.a. door het dorpje Absam. Wandelduur 6 hr, lengte 14 km, 350m stijgen en 1550 dalen). In ons hotel nabij het station treffen we onze bagage weer en wacht ons een goede douche en een afsluitend diner.

Overnachting in

Hall in Tirol

Dag 8

Vanaf Hall in Tirol reizen we per dagtrein terug naar Nederland. Degenen die ook de tweede etappe doen, hebben een dag ter eigen besteding in het Middeleeuwse Hall.

NB Programma

Let op: Alle wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in berghutten of hotels. In de berghutten slaapt u op meerpersoonsslaapkamers of slaapzalen (lager), waar dekens en kussens aanwezig zijn. In principe kunt u dus volstaan met een laken(zak). U overnacht op sommige dagen in een hotel of pension op een twee- tot vierpersoonskamer, meestal voorzien van eigen badkamer. Het comfort van deze hotels loopt uiteen van eenvoudig tot comfortabel.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen, uitgezonderd de maaltijden tijdens heen- en terugreis. Ontbijt en diner worden meestal in de hut of het hotel verzorgd. Een enkele keer gaan we in een nabijgelegen restaurant eten. In de hutten is het eten vaak vrij eenvoudige, maar altijd ruim voldoend en voedzaam! In de meeste berghutten worden de lunchpakketten verzorgd en op sommige dagen doen we de inkopen voor de lunch in een dorpje. In sommige hooggelegen berghutten kunnen we echter geen lunchpakketten bestellen, zodat we, naast de extra bagage voor de overnachting, ook een extra lunchpakket in onze rugzak moeten stoppen. Omdat de lunchpakketten in de hutten soms eenvoudig zijn, adviseren wij zelf aanvullende snacks mee te nemen.

Inbegrepen

 • verblijf in berghutten op meerpersoonskamers en in hotels op twee- tot vierpersoonskamers
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • bagagevervoer waar mogelijk
 • alle verplaatsingen in het gebied conform programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie) per trein (optioneel)
 • vervoer van en naar de opstapplaats
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige maaltijden
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Hoewel tijdens alle etappes lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen, zijn alle etappes pittig te noemen. Tijdens deze eerste etappe, die begint met een rustige wandeldag, varieert de lengte van de wandelingen 14 tot 24 km, stijgt u dagelijks tussen de 400 en 1400 meter en daalt u tussen de 500 en 1500 meter. We lopen veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over kleine asfaltwegen onvermijdelijk. Het terrein waarover u loopt, wordt moeilijker naarmate u hoger het gebergte in gaat. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet u geregeld een moeilijke passage overbruggen over een terrein met losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld. Met name in de Karwendel zijn de paden stenig en komen stukken voor die voor mensen met hoogtevrees niet geschikt zijn. Er zijn dagen dat u hoog boven de bewoonde wereld blijft. De bagage kan dan niet naar de overnachtingplaats worden gebracht. Deze dagen neemt u zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Dit betekent dat u op deze dagen zo’n 8 à 10 kg bagage in uw rugzak meedraagt, de laatste 3 wandeldagen door de Karwendel. In de Karwendel is mn dag 6 een zware tocht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Wanneer u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maakt, maar op eigen gelegenheid reist, dan ontmoet u uw reisgezelschap in de eerste accommodatie in Lengries.

Treininformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan reist u heen per dagtrein naar Lenggries en terug per dagtrein vanaf Hall in Tirol, Oostenrijk terug.


Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Mannheim Hbf  09:07 - 12:23                 ICE 105
Mannheim Hbf - München Hbf                       12:30 - 15:28 ICE 595
München Hbf Gl 27 - Lenggries  16:04 - 17:11  BOB 86929

Terugreis Tijden      Treinnr.
Hall in Tirol Hbf - Jenbach                              10:15 - 10:38                     S 2         
Jenbach - München Hbf       11:01 - 12:26 EC 286
München Hbf  -  Düsseldorf  12:50 - 17:36 ICE 626
Düsseldorf - Arnhem CS                      18:13 - 19:28 ICE 122

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat. Tussen de dag en de nacht bestaan grote temperatuurverschillen. ‘s Morgens is het er koel en in de middag loopt de temperatuur op tot boven de 20 ºC. Een ander kenmerk van het weer in het hooggebergte is het wisselvallige karakter. Dagen met stralende zonneschijn kunnen worden afgewisseld met regen en onweersbuien. Ook gedurende de dag kan het weer snel veranderen. Het ene moment loopt u in de zon en even later barst een hagelbui los. In de dalen kan de temperatuur in de zomer gemakkelijk boven de 25 ºC uit stijgen. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn. Globaal gezien wordt het weer bestendiger, droger en warmer, naarmate men verder naar het zuiden komt. Tijdens de eerste etappes is de kans op onbestendig weer en neerslag dus groter dan tijdens de laatste etappe. Tijdens de laatste etappe zijn de temperaturen ook wat hoger.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat men over het algemeen aan € 15,- per dag voldoende heeft. Het opnemen van geld is tijdens deze reis niet mogelijk. Het is dan ook verstandig om, wanneer u zich beperkt tot één etappe, voor de gehele reis geld mee te nemen vanuit Nederland.

Tijdens deze Transalpiene doorsteek is het aantal transfers zo minimaal mogelijk gehouden. Een enkele keer maken we gebruik van een kabelbaan om al te grote hoogteverschillen te vermijden.

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Alpen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loopt u met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat u in berghutten slaapt waar geen vervoermiddel kan komen, draagt u zelf in uw rugzak wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dient u een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter. In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van uw rugzak beperkt tot 8 à 10 kg.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter
 • regenhoes voor uw (dag)rugzak
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, pijnstillers en breed sporttape (onontbeerlijk om blaren af te plakken)

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

afdaling-van-1200-meter-naar-hall.jpg

Duitsland - Te voet over de Alpen, etappe 1

Bayerische Alpen & Karwendel

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 285 klanten