Zweden - Dalarna, 7 dagen Rondje Siljanmeer op de fiets

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels, B&B en stuga

In het lieflijke Dalarna is het heerlijk fietsen. De inslag van een enorme meteoriet liet zijn sporen na in de vorm van het eneorme Siljanmeer, dat op mooie dagen spiegelt van geluk. In een week fiets je om het meer en maak je tussendoor een uitstapjes naar het er naast gelegen Orsameer en de zomerboerderijen van Fryksås. Over rustige wegen peddel je langs de typische steenrode, houten huizen en dorpjes aan het meer. Een korte klim wordt al beloond met fraai uitzicht op het meer of een blik op de 'waterval van de hel'. In Rättvik kun je de beroemde rode paardjes maar lastig ontwijken. Geniet op het terras aan het meer van je dagelijkse 'fika', dat zoveel meer is dan een koffiepauze. Overnachten doe je in sfeervolle, kleinschalige hotels, stuga, B&B en historisch herenhuis.

Uniek aan deze reis

  • Beperkte hoogteverschillen
  • Mooie doorkijkjes naar het meer
  • Sfeervolle Herrgård en stuga
  • GPS-tracks aanwezig
  • E-bikehuur mogelijk
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zweden - Dalarna

In het kort ziet je programma voor de komende 7 dagen er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst in Vikarbyn
  • Dag 2: fietsen naar Leksand
  • Dag 3: fietsen naar Mora
  • Dag 4: fietsen naar Fryksås
  • Dag 5: fietsen naar Orsa
  • Dag 6: fietsen naar Vikarbyn
  • Dag 7: vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Vikarbyn, aan het oostelijkste puntje van het Siljanmeer. 

Overnachting in

Vikarbyn

Dag 2

Tijdens je eerste etappe van de Siljansleden in Dalarna is volop te zien. De eerste stop zal een mooie zomerboerderij zijn en de liefhebbers van keramiek kunnen de keramiekfabriek in Nittsjö bezoeken. In het even verderop gelegen Dalhalla vormt een oude steengroeve een unieke locatie voor muzikale optredens. Maar de bekendste plaats die je vandaag bezoekt is Rättvik. In de ongekroonde 'hoofdstad' van het Siljanmeer is het goed toeven. Stap even van de fiets om over de ruim 600 m houten pier te wandelen. Strijk voor een ijsje of lunch neer op een terras aan de oever van het meer. Via het schilderachtige Tällberg fiets je aan het einde van de middag Leksand in. 
Fietstocht: 65 km, 740m stijgen en 765m dalen.

Overnachting in

Leksand

Dag 3

Je eerste fietstocht voert over de westoever van het Siljanmeer. De eerste kilometers na Leksand fiets je vrijwel pal langs het meer. Op de oever zie je de typische, steenrode houten huisjes die je deze week nog vaker gaat zien. Tussen Olsnäs en Gesunda zul je weinig mensen tegenkomen en fiets je heerlijk rustig door de bossen. Bij Gesunda steek je via een brug over naar het eiland Sollerön, dat in het spiegelende Siljanmeer ligt. Op het eiland kun je een wandeling maken op het terrein waar men vele Vikinggraven heeft gevonden. Je fietst verder naar Mora, dat precies tussen het Siljan- en het Orsameer ligt. Beide meren zijn een herinnering aan een enorme meteoriet die hier ooit in sloeg. 
Fietstocht: 76,5 km, 700 m stijgen en dalen. Je kunt de tocht van vandaag met 16 km inkorten.

Overnachting in

Mora

Dag 4

De eerste 15 km volg je de loop van de rivier Osterdalälven. Nadat je via de Spjutmodam deze rivier bent overgestoken fiets je door de bossen en langs enkele kleinere meren naar Våmhus. Hier kun je picknicken aan het Orsameer om wat energie te tanken. Na Våmhus verlaat je de vlakke oevers van het meer en staat je wat klimwerk te verwachten. Eindpunt vandaag is het fraaie gehucht Fryksås, dat 300 m hoger ligt dan het Orsameer. Het uitzicht over het Orsa- en Soljanmeer is de inspanning meer dan waard!
Fietstocht: 40,5 km, 660m stijgen en 350m dalen (korte variant: 29,5 km, 500m stijgen en 200m dalen).

Overnachting in

Fryksås

Dag 5

Over een onverharde, maar goed begaanbare weg daal je af naar Bjus, dat slechts bestaat uit enkele verspreide huizen en een bushalte. Omdat je hier vermoedelijk niet heel veel tijd gaat doorbrengen raden we je aan bij Mässbacken af te slaan richting Helvetesfallet. In de bossen van Orsa heeft de Ämånrivier een kloof van 30 m diep uitgesleten in de harde rotsen. Vanaf diverse punten heb je goed zicht op de Helvetesfallet ('waterval van de hel'). Na het bezoek daal je weer af naar Mässbacken en fiets je langs enkele gehuchten verder naar Orsa. Dit is de belangrijkste plaats aan het Orsameer.
Fietstocht: 61 km, 550 m stijgen en 850 m dalen (in te korten tot ca. 34 km door niet naar de Helvetesfallet te fietsen)

Overnachting in

Orsa

Dag 6

Door de weilanden op de oostelijke oever van het Orsameer fiets je verder over de Siljansleden naar het zuiden. De route gaat ook vandaag weer door de bossen en hier maak je kans op het zien van een eland. In Nusnäs moet je natuurlijk de fabriek bezoeken waar ze de wereldberoemde houten Dalarna paardjes maken. Je mag door de kleine fabriek wandelen en toezien hoe deze kleurrijke hästa worden gemaakt. Aan het einde van de middag kom je terug in het dorpje Vikarbyn, mooi gelegen aan het Siljanmeer. Het rondje om het Siljanmeer zit erop! 
Fietstocht: 55 km, 565m stijgen en 530m dalen.

Overnachting in

Vikarbyn

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in sfeervolle, kleinschalige accommodaties. Ze vormen een mix van Herrgard (letterlijk: herenhuis), hotels en B&B. Soms klassiek Zweeds ingericht en soms modern. Je beschikt overal over een comfortabele kamer met eigen badkamer en toilet. Alleen in Vikarbyn is er een gedeelde badkamer. In een enkel geval heb je een eigen keukentje. De meeste accommodaties zijn gelegen in of aan de rand van rustige dorpjes aan het Siljanmeer. In het hoger en enigszins afgelegen gehucht Fryksås kom je heerlijk tot rust.

Maaltijden

Iedere dag staat er een lekker ontbijt voor je klaar. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of een restaurant in het dorp. Het spreekt voor zich dat in Fryksås de keuze aan restaurants beperkt is. De lunch koop je zelf in of je vraagt je accommodatiehouder om een lunchpakket. Op diverse dagen kom je daarnaast onderweg eetgelegenheden tegen.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • bagagevervoer  (1 koffer/tas van max 15 kg per persoon)
  • fietskaart (1: 25.000) en detailkaarten (ontvang je ter plaatse)
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Over de activiteiten

Je fietst 40 tot 75 km per dag. De wegen rond het Siljanmeer zijn vrijwel vlak, maar na een dag fietsen heb je vaak toch enkele honderden meters gestegen en gedaald. Op dag 3 (op weg naar Fryksås) en dag 4 (naar de waterval) dient er wat geklommen te worden, maar nooit meer dan 400 m. Je fietst over rustige asfaltwegen (rond grotere plaatsen vaak wat drukker) . Daarnaast ook over stille gravelwegen. Hiervoor is het handig een fiets met dikkere banden te hebben. 

Extra dagen

Je kunt overal een (rust)dag bij boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Standaard fiets (vanaf € 98,- per persoon)

U krijgt een damesmodel city-bike mee met 7 versnellingen. Aan het stuur zit een metalen mandje waarin je je dagrukzak kunt plaatsen.

e-bike (vanaf € 199,- per persoon)

U krijgt een electrische fiets mee met 7 versnellingen. Aan het stuur zit een metalen mandje waarin je je dagrukzak kunt plaatsen. We adviseren voor deze reis een e-bike.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Vikarbyn is ca. 1500 km (vanuit Brussel ca. 1650 km), via veerboot Puttgarden-Rodby en tolbrug tussen Kopenhagen en Malmö.
Je kunt gratis parkeren bij de accommodatie, waar je aan het eind van de fietsvakantie ook weer terugkeert. 

Een comfortabele en leuke veerboot verbinding naar Zweden is de Stena Line nachtboot van Kiel naar Oslo of Göteborg.

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Stockholm-Arlanda.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail:info@snp.nlof telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar 1e accommodatie

Vanaf het vliegveld van Stockholm reis je in ca. 3 uur met de trein naar Rättvik.
Het is dan nog 8 km met een taxi naar Vikarbyn.

Klik hier voor openbaar vervoer tijden en tickets

Je kunt deze reis op elke dag starten van begin mei tot eind september.
Over het weer in Zweden hoort men vaak uiteenlopende verhalen. Dat is ook logisch, want het land is 1600 km lang! Het klimaat is in werkelijkheid gunstiger dan wij ons meestal voorstellen. Omdat het in het zomerhalfjaar zeer lang licht is treedt er ‘s nachts relatief weinig afkoeling op. Centraal-Zweden wordt van de oceaan afgeschermd door de Noorse bergruggen en het grootste deel van de regen valt zodoende aan de Noorse kant. Daardoor heeft het klimaat in Midden-Zweden een meer continentaal karakter met warme droge zomers en koude winters. De zomers zijn er vaak warmer dan in West-Europa. De eerlijkste manier om het weer te beschrijven is natuurlijk met officiële statistieken. Die geven aan dat Göteborg in de maanden mei t/m september 1268 zonne-uren telt en Stockholm 1327 en ter vergelijking: De Bilt 979. Natuurlijk regent het in Zweden geregeld, ook in de zomer. Meestal gebeurt dat echter in snel opkomende buien en zelden in langdurige regenperiodes. De nachten zijn vaak fris.

 

Graag willen we je wijzen op het volgende (laatste update 16 juni 2022):

  • i.v.m. werkzaamheden is de Spjutmodam (dag 4) afgesloten. Dit betekent dat de lange route van Mora naar Fryksås momenteel niet mogelijk is. We adviseren je de door ons beschreven korte route te nemen.

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zweden - Dalarna

Rondje Siljanmeer op de fiets

Fietsvakantie langs hotels, B&B en stuga

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.