zweden

Zweden - Zuid Zweden, 11 dagen Het mooiste van Zuid Zweden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit mooi gelegen hotels

Wandelvakantie door drie zeer verschillende Zweedse provincies: Bohuslän aan de westkust, Dalsland met haar industrieel verleden en het lege Ostergötland. Kan het aan de kust nog wel gezellig druk zijn, aan het eind van de vakantie kom je helemaal tot rust in de stille natuur, slapend in een drijvend huisje op je eigen meer. Je rijdt met de auto langs drie comfortabele, mooi gelegen hotels en maakt afwisselende wandelingen aan de scherenkust, door het bos en uiteraard langs heldere meren. 

Uniek aan deze reis

 • Schitterende scherenkust
 • Unieke overnachting op je eigen meer (naar keus met sauna)
 • Groen en waterrijk Zweden
 • Sfeervolle hotels
 • Mooie wandelingen
 • Goed te combineren met de wandelvakantie op Gotland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zweden - Wandelrondreis Zuid Zweden

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1 aankomst in Bohuslän
 • Dag 2 wandeling Bohus-Malmön
 • Dag 3 wandeling Ramsvik
 • Dag 4 rit naar Dalsland
 • Dag 5 wandeling Sörknatten
 • Dag 6 wandeling Dalsland Kanaal
 • Dag 7 rit naar Ostergötland
 • Dag 8 wandeling vanuit het hotel
 • Dag 9 wandeling naar drijvend huisje
 • Dag 10 wandeling terug naar hotel
 • Dag 11 einde van het arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Bohuslän, het Zweedse scherengebied aan de kust boven Göteborg. Deze Zweedse Riviera is in de zomer en weekenden een populaire vakantiebestemming voor de mensen uit Göteborg en omgeving. Heel begrijpelijk gezien het mooie landschap en het vele water.

Overnachting in

Bohuslän

Dag 2

Met het gratis veerpontje bereik je het eiland Bohus-Malmön. Vanuit het vriendelijke dorpje, met grote jachthaven, maak je een afwisselende rondwandeling om het eiland. Regelmatig loop je langs het water, soms een zandstrandje, meestal gladgeslepen rotsen. Soms wat hogerop vanwaar je uitkijkt over het eiland en omringende eilanden en kusten. Op Bohus-Malmön werd vroeger, met veel dynamiet en kabaal, een bijzonder goede kwaliteit graniet gewonnen. Je wandelt nu in alle rust langs de verlaten groeve. 
Wandeling 10 km, 100 m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Bohuslän

Dag 3

Ramsvik is het meest westelijke, bewoonde eiland van Bohuslän en van het vasteland gescheiden door het Sötekanaal. Het eiland is een natuurgebied met afwisselend bos, weiland en kale rotsen. Regelmatig kom je langs een kleine nederzetting met witte, houten huisjes. In de zomer is het eiland paars van de bloeiende heide en je kan ver in het rond kijken. Vaak is er geen pad, alleen een gemarkeerde route over de rotsen, hetgeen het wandelen wat lastiger maakt.
Wandeling 14,5 km, 150 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen. De route kan makkelijk ingekort worden.

Overnachting in

Bohuslän

Dag 4

Het is slechts 150 km rijden naar je volgende verblijfplaats in Dalsland, niet ver van het Vänern meer, een van de grootste meren van Europa. Hierdoor heb je de kans om, noordwaarts langs de kust rijdend, nog wat leuke havenplaatsjes te bekijken, zoals Fjällbacka, met zijn jachthavens en terrassen onder een hoge rotswand. Leuke korte wandeling over de rots, met schitterende vergezichten. Iets verder het binnenland in, bij Tanumshede zijn er op verschillende plekken prehistorische rotsinscripties (Hällristningar) te bekijken. Je merkt al snel dat de wegen stiller worden en er minder dorpen zijn als je van de kuststrook weg rijdt.

Overnachting in

Dalsland

Dag 5

Dalsland kent een geschiedenis van industrie en handel. In de 18e eeuw al veel ijzerfabrieken, in de 19e eeuw veelal vervangen door papierindustrie. Op de ontboste gebieden werd veel haver verbouwd dat onder andere aan de paarden in Londen werd gevoerd. Al deze producten moesten vervoerd worden. Daartoe is rond 1870 het bekende Dalsland Kanaal geopend. Dit kanaal verbindt, via vele sluizen en een aquaduct, een aantal grote meren. Op weg naar het begin van de wandeling kan je een kijkje nemen in een oud fabriekscomplex, nu een plek voor kleine bedrijfjes en kunstenaars. De wandeling gaat over een rotsachtige heuvelrug, waardoor je mooi uitzicht hebt over de omgeving en het Vänern meer in de verte. De terugweg naar de auto gaat over een onverharde weg langs wat boerderijen.
Wandeling: 13,5 km, 200 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen. Je kan de wandeling ook inkorten tot ca. 6,5 km en combineren met een korte wandeling bij Yttre Bodane.

Overnachting in

Dalsland

Dag 6

Je rijdt door het afwisselende landschap van Dalsland naar Håverud, waar het Dalsland Kanaal met een ingenieuze constructie over een waterval tussen twee meren is geleid. Je kan een wandeling maken langs de sluizen en het aquaduct. Daarna verder over een stuk van het Pilgrimsleden, een 100 km lange wandelroute, door bossen, weilanden en langs meren, terug naar Håverud, waar je eventueel het Kanalmuseet kunt bezoeken en/of op een terras neer kan strijken. Wandeling ca. 14 km, 130 m stijgen en dalen.
Een andere optie is om door te rijden naar Yttre Bodane en een wandeling (4,5 tot 7,5 km) te maken langs de scherenkust van het enorme Vänern meer, het derde grootste meer in Europa.

Overnachting in

Dalsland

Dag 7

Het is ca. 330 km rijden naar het volgende overnachtingsadres, verstopt in de, zelfs naar Zweedse begrippen, dunbevolkte provincie Ostergötland.
Een eerste koffiestop in Åmål, met leuke jachthaven en oud centrum aan het Vänern meer. Dan door naar Karlstad, een veel grotere plaats, met kathedraal, aan het zelfde meer. Verder rijdend kom je ook langs het Vättern meer, na Vänern, het 2e grootste meer van Zweden. Een uitstapje leidt je naar Vadstena, een van de charmantste plaatjes in Zweden. Een fraai kasteel aan het Vättern meer en leuke winkeltjes en terrasjes in de smalle steegjes. Uiteraard ligt het hotel waar je de komende dagen te gast bent ook in een merengebied, maar niet direct aan het water.

Overnachting in

Ostergötland

Dag 8

Na een ontspannen ontbijt op deze mooie plek kan je een wandeling in de omgeving van het hotel maken over karrensporen, gravelwegen en bospaden. Eventueel kan je ook een fiets van het hotel gebruiken om de omgeving te verkennen (los bij te boeken). Het is een afwisseling van stille bossen en grotere en kleine meren, die uitnodigen tot zwemmen. Op het eind van de wandeling kan je het dorp, met als middelpunt een grote kerk met mooi kerkhof, verkennen.
Wandeling 14 km, 150 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Ostergötland

Dag 9

Vandaag vertrek je naar een bijzondere overnachtingsplek: een drijvende hotelkamer op een privé meer. De mensen van het hotel zorgen dat je bagage en het eten naar deze verborgen plek wordt gebracht. Zelf wandel je erheen over karrensporen en bospaden. Het is geen lange wandeling, zodat je tijd hebt om vol op te genieten van de rust en de natuur. Uiteraard verken je het meer met de bijbehorende kano en geniet van de lange avond, dobberend op het heldere water.
Wandeling: 5 km, 110 m stijgen en 60 m dalen, 1,5 uur.

Overnachting in

drijvend huisje in Ostergötland

Dag 10

Helaas moet je terug naar de bewoonde wereld, maar er is geen haast. Neem je tijd en wandel rustig terug naar het hotel, via een korte of langere route, waar je in de mooie tuin een biertje kan drinken op de goede afloop van deze mooie wandelreis in Zweden. Of doe zoals de Scandinaviërs en reserveer voor de laatste avond de hot-tub....
Wandeling: 13,5 km, 150 m stijgen en 200 m dalen, 4,5 uur. 

Overnachting in

Ostergötland

Dag 11

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Het is maar 140 km rijden naar Oskarshamn, waar de veerboot naar Gotland vertrekt. Je kan deze vakantie dus goed combineren met die op Gotland (330025).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in mooi gelegen, comfortabele hotels in kamers met eigen douche en toilet.

Omdat het in Bohuslän lastig kan zijn een kamer te vinden, werken we daar met meerdere kleinschalige hotels.

In Dalsland overnacht je in een klein familiehotel aan een meer. De kamers hebben een balkon en kijken uit over het water. Eventueel kan je bij het hotel een kano huren en het meer over peddelen.
Mocht er in bovengenoemd hotel geen plek zijn, dan proberen we een gelijksoortig hotel te reserveren. Dit ligt ook op een mooie plek, maar niet direct aan een meer.

In Ostergötland verblijf je in een zeer landelijk gelegen familiehotel in een oude pastorie. Dit hotel verzorgt een bijzondere overnachting in een 'drijvende hotelkamer' op je eigen privé-meer, verstopt in het bos. Deze plek is zo afgelegen dat er zelden iemand anders komt. Het kleine huisje op het vlot herbergt een tweepersoonsbed, tafel en stoelen, wc en terrasje. Zonnepanelen verzorgen de verlichting en je kan je telefoon opladen. Naast het vlot ligt een kano om het meer te verkennen. Je bagage en het eten wordt naar het huisje gebracht, terwijl je er zelf heen wandelt. Het eten staat in een koelkastje en warm je 's avonds zelf op. Je kamer in het hotel blijft beschikbaar, dus alles wat je niet nodig hebt voor de overnachting op het meer, kan daar blijven liggen.
Upgrade: wil je echt helemaal tot rust komen dan kan je (met toeslag) een (ander) drijvend huisje met privé sauna boeken voor twee nachten. Er blijven dan nog 2 nachten in het hotel over. Het totale verblijf in Ostergötland blijft 4 nachten.

Maaltijden

Iedere dag staat er een uitgebreid Zweeds ontbijt voor je klaar.

Omdat je tijdens de wandelingen maar zelden een plek treft waar je wat kan eten, krijg je in Dalsland en Ostergötland een lunchpakket mee op de wandeldagen. In Bohuslän kan je zelf wat inkopen.
Het is handig als je voor de lunch een lunchtrommel en thermosfles meeneemt.

In Bohuslän kan je voor het avondeten zelf een eethuisje zoeken. In Dalsland en Ostergötland liggen de hotels vrij afgelegen en is het avondeten inbegrepen. In Zweden gaat men standaard uit van een tweegangenmaaltijd. Voorgerecht + hoofdgerecht of hoofdgerecht + nagerecht. Eventueel kan je ter plekke nog iets bij bestellen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • waaronder 1 nacht in drijvend huisje
 • alle ontbijten
 • 5x lunchpakket
 • 7x avondeten
 • digitale SNP reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt over gravelpaden, karrensporen, bospaden, (soms stenige) wandelpaden en over, ooit door gletsjers gladgeschuurde, rotsen. De hoogteverschillen blijven beperkt. Omdat het veelal rondwandelingen zijn, is het vaak mogelijk om routes in te korten en aangezien je de auto bij de hand hebt, is er volledige vrijheid om het programma naar eigen inzicht in te richten.

Extra dagen

Je kunt in Bohuslän en Dalsland extra dagen bijboeken. Hier zijn nog meer wandelopties en bezienswaardigheden. 

Als je met de auto naar Zweden gaat is het leuk om op heen- of terugweg halverwege 2 nachten op het Deense eiland Møn te boeken en een rondwandeling over de bekende kliffen van Møn te maken.

Uiteraard kan je de reis uitbreiden met een verblijf in Stockholm, een stad waar veel te zien en doen is, maar waar je ook mooie en interessante wandelingen kan maken. We voegen er een toe aan de reisinformatie.
En je kan verder gaan met de wandelreis op het Oostzee eiland Gotland (330025), slechts 140 km van het laatste hotel.

Extra's

Verlengingshotels

NOFO Hotel (Stockholm)

Sfeervol en rustig gelegen hotel in hartje Stockholm. Hotel NOFO (voorheen Columbus) is gehuisvest in een historisch pand uit 1780. Het ligt in de wijk Söderalm, vlakbij het oude centrum, Gamla Stan.

De witte kliffen van Møn - Denemarken

Klintholm B&B

Vriendelijk guesthouse met mooie tuin in Magleby, vlakbij de beroemde kliffen van Møn. Je kan er 's avonds ook eten. De eigenaren zijn Vlaams en zullen je goed verzorgen. Vanuit het guesthouse kan je een fraaie rondwandeling boven- en onderlangs de witte kliffen maken.

Fietshuur

Fietshuur (vanaf € 21,- per persoon)

Bij het hotel in Ostergötland kan je een eenvoudige fiets huren. Hiermee kan je een dag in de omgeving van het hotel over (voornamelijk gravel) wegen fietsen. In het hotel hebben ze beschrijvingen van fietsroutes. De fietshuur is gepland voor dag 8, tenzij anders overeengekomen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Bohuslän is ca. 1200 km (via veerboot Puttgarden-Rodby en de brug bij Malmö). Je rijdt met je eigen auto van hotel naar hotel en naar het begin van de wandelingen.
Deze reis kan goed met een elektrische auto gemaakt worden. Het laatste hotel heeft een eigen laadpaal, elders zijn er genoeg laadopties onderweg.

Een comfortabele en leuke veerboot verbinding naar Zweden is de Stena Line nachtboot van Kiel naar Göteborg.

Het is leuk om op heen- of terugweg (ongeveer halverwege) 1 of 2 nachten op het Deense eiland Møn te boeken. Als je er 2 nachten blijft kan je een rondwandeling over de bekende kliffen van Møn maken.

 

 

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Göteborg-Landvetter. Als je verlengt in Stockholm, kan je ook van Stockholm-Arlanda (ca. 45 km ten noorden van het centrum) terugvliegen.

Op de luchthaven huur je een auto.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail:info@snp.nlof telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt deze reis op de aangegeven dagen starten van begin mei tot begin oktober. Rond Midzomer (21 juni) is in Zweden vaak alles al lang tevoren volgeboekt.

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zweden

Zweden - Zuid Zweden

Het mooiste van Zuid Zweden

Wandelvakantie vanuit mooi gelegen hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.