Zweden - Zweeds Lapland, 8 dagen Winter wonderland met noorderlicht

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief in de sneeuw

Wintervakantie vanuit cottage en wilderniscabin

Je bent op bezoek bij de familie Malmström op een eiland in de Muonio rivier, het grensgebied tussen Zweden en Finland. Je wordt niet zozeer verwend met luxe faciliteiten, maar met lange excursies in kleine groepjes waarbij veel informatie gegeven wordt over de arctische flora en fauna. Elke avond wordt onder het genot van een drankje de dag geëvalueerd en veel verteld over het leven en het dierenrijk boven de poolcirkel. Je maakt een wandeling op sneeuwschoenen, een huskytocht en bezoekt een rendierfarm. Een tweedaagse tocht op traditionele ski’s, waarbij je in een houthakkershut overnacht, maakt je winterbelevenis compleet.

Uniek aan deze reis

  • Bijzondere ligging van de lodge
  • Grote kans op noorderlicht
  • Lezingen over de fauna
  • Rendieren en sledehonden
  • Tweedaagse tocht
Zwaarte
Comfort

Video | Met SNP naar Zweeds Lapland

Zweeds Lapland. Een winterweek met sneeuwschoenwandelen, rendieren, op pad met een huskyslee, een tweedaagse tocht op traditionele langlaufski's en een overnachting in een houthakkershut. Benieuwd? Bekijk de video op YouTube...

Dag tot dag

Zweden - Zweeds Lapland

Je bent deze winterweek in Zweeds Lapland te gast bij de familie Malmström op de Rajamaa Lodge. Deze ligt op een eiland in de rivier Muonio, die ’s winters bevroren is. In het dorpje Muonionalusta wonen slechts 7 personen,  inclusief Lars en Kaiso, de gastheer- en vrouw.

Je maakt samen met de andere gasten van de lodge kennis met een aantal winterse activiteiten die kenmerkend zijn voor Zweeds Lapland en haar bewoners, de Sami.

O.l.v een Engels sprekende gids maak je een wandeling op sneeuwschoenen en op de huskyslede glij je door de winterse omgeving. De tweedaagse tocht op traditionele langlaufski’s naar een mooi gelegen houthakkershut en hopelijk het noorderlicht zullen ongetwijfeld het hoogtepunt vormen van dit Laps winteravontuur!

Dag 1

Je vliegt naar Kittilä in Fins Lapland en wordt opgewacht door de gids en per bus in 1 uur naar Rajamaa in Zweeds Lapland gebracht. Je wordt hartelijk verwelkomd door de familie Malmström, die er deze week alles aan zal doen om er een onvergetelijke tijd van te maken. Je maakt kennis met de andere deelnemers en neemt intrek in je huisje. Daarna is er uitleg over het programma van de komende week en kan je een thermo-overall aanpassen. Na het diner worden er foto’s getoond van, en verteld over, een van de 'Big 4' roofdieren die in de omgeving van Rajamaa voorkomen: de lynx. 

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 2

Na een stevig ontbijt van gastvrouw Kaisu maak je je klaar voor een eerste échte Lapse ervaring: sneeuwschoenwandelen. Het lijkt moeilijk, die ‘tennisrackets’ onder je schoenen, maar ze geven perfect grip en met behulp van de ‘poles’ houd je je evenwicht en heb je steun. Je wordt meegenomen door de gids voor een tocht door het winterse landschap, op zoek naar sporen van vogels en wilde dieren in de sneeuw. De lunch wordt bij een kampvuur in het bos geserveerd. In de middag ben je weer terug in Rajamaa waar de sauna al voor je is warm gestookt. Na het diner is het tijd voor een presentatie over het tweede roofdier van Lapland: de veelvraat! De wandeling van vandaag duurt ongeveer 5 uur.

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 3

Na wederom een overheerlijk ontbijt ga je vandaag opnieuw de wildernis in, met een typisch Laps vervoermiddel; de huskyslee. Als je aankomt bij de huskyfarm zul je versteld staan van het enthousiasme van deze dieren, ze kunnen niet wachten tot ze mogen rennen en het gehuil en geblaf is dan ook oorverdovend. Er is alle tijd om kennis te maken met het hondenspan en je mag de honden rustig aanhalen. De huskyhouder neemt eerst alle instructies met je door, voordat je met 2 personen per huskyslee op pad gaat. Uiteraard kun je onderweg een keer wisselen. Na de lunch in Rajamaa probeer je onder begeleiding de traditionele ski’s uit, waarop je later deze week 2 dagen op pad gaat. Na het diner is als derde Lapse roofdier de wolf aan de beurt voor een uitgebreide presentatie. Duur huskyprogramma: ca. 2,5 uur en de afstand is ongeveer 17 km. Duur langlauftocht: ca. 1,5 uur.

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 4

Vandaag heb je de dag voor jezelf. Maak bv. een mooie tocht op langlaufski’s of sneeuwschoenen of ga ijsvissen, een Zweedse specialiteit (2,5 uur, op loopafstand).
Lunch en diner in het restaurant van Rajamaa. Vanavond wordt er meer verteld over de beer!

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 5

Na het ontbijt ga je op bezoek bij een Sami familie, die je alles zal vertellen over de tradities en het verleden van de Sami en het leven met de rendieren. Er wordt getoond hoe zij leven en werken en je krijgt een traditionele lunch geserveerd. Je kunt een aantal rendieren van dichtbij bewonderen en fotograferen, maar het grootste deel van de kudde loopt vrij rond in de bossen. Terug in Rajamaa kun je nog een tocht op de traditionele ski’s maken, om je 'klaar te stomen' voor de tweedaagse tocht die morgen van start gaat. 

 

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 6

Na het ontbijt vul je je rugzak met benodigdheden voor de komende dag. De rest van de nodige bagage wordt per sneeuwscooter naar de blokhut vervoerd. Je maakt op de traditionele ski’s een schitterende tocht langs bevroren meren en moerassen en over heuvels bedekt met dennenbomen. In dit gebied komen naast rendieren ook veel elanden voor. Je overnacht vanavond in een grote houthakkershut, die verwarmd wordt door houtvuur en de watervoorziening komt van gesmolten sneeuw. Je maakt met de groep het diner klaar en helpt mee om de sauna op te warmen. Wat zul je vannacht heerlijk slapen, tenminste; als het noorderlicht je niet wakker houdt...

Overnachting in

omgeving Rajamaa Lodge

Dag 7

Na een ontbijt in de wildernis pak je de spullen weer bij elkaar en ga je weer op pad met de traditionele ski’s. De route is afhankelijk van de locatie van de rendieren, om de dieren zo min mogelijk te storen. In de middag ben je weer terug in Rajamaa voor een welverdiend bezoek aan de sauna.

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 8

Helaas alweer de laatste dag in Zweeds Lapland. Nog even genieten van een laatste ontbijt van Kaisu en dan de transfer terug naar het vliegveld voor de thuisreis.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gidsen. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De Rajamaa Lodge ligt op een eiland in de rivier Muonio, die ’s winters bevroren is. In het dorpje Muonionalusta wonen slechts 7 personen,  inclusief Lars en Kaiso, de gastheer- en vrouw.

De Rajamaa Lodge bestaat uit een tiental cottages en een hoofdgebouw. De cottages liggen allen op loopafstand van het hoofdgebouw. Er zijn cottages voor 2 personen (25 vierkante meter) en wat grotere voor 3 en 4 personen (46 vierkante meter en twee kleine slaapkamers). Er zijn opgemaakte, comfortabele bedden en er is een badkamer met douche en toilet. De huisjes zijn in 2018 gerenoveerd en goed geïsoleerd. Dus lekker warm te stoken in de winter, met tevens een droogkast voor vochtige kleding en een kitchenette.

In het hoofdgebouw van de Rajamaa Lodge is de receptie, het restaurant, een zithoek en de sauna. De 10 cabins liggen allen op loopafstand van het hoofdgebouw. In het hoofdgebouw kun je gebruik maken van gratis WiFi.

Het restaurant biedt voldoende tafeltjes om privé te dineren, maar vaak zoeken de gasten elkaar op tijdens de maaltijden.

De familie Malmström doet er alles aan de Lodge zo duurzaam mogelijk te runnen (afvalscheiding, lokale producten, geothermie) en kregen daarvoor het Nature's Best Sweden label van de Ecotourism Society. 

Tijdens de tweedaagse trektocht verblijf je op meerpersoonskamers in een houthakkershut. Hier is geen elektriciteit en we smelten sneeuw om water te krijgen. Je moet zelf een slaapzak meenemen. Dit kan een gewone slaapzak zijn. de hut wordt immers verwarmd. Het is overigens niet verplicht om mee te gaan naar de houthakkershut. Je kan ook bij de lodge blijven.

Over de maaltijden

Elke dag is er een stevig ontbijt en heerlijk diner. De maaltijden zijn eenvoudig maar met veel zorg bereid door gastvrouw Kaisu en geserveerd in het restaurant van de Lodge, met zicht op de rivier. Er worden zoveel mogelijk lokale producten verwerkt. Voor overdag krijg je een voedzaam lunchpakket mee. Neem hiervoor een lunchbox mee.

Inbegrepen

  • 6 overnachtingen in een cabin met eigen douche en toilet
  • 1 nacht in primitieve houthakkershut
  • beddengoed, handdoeken, verbruik water en elektriciteit en eindschoonmaak
  • alle maaltijden van diner op de eerste dag  t/m ontbijt op de laatste dag
  • retourtransfer luchthaven Kittilä - Rajamaa
  • gebruik thermo overall, winterlaarzen en handschoenen tijdens het gehele verblijf
  • huskytocht, sneeuwwandeling, bezoek rendierhouder en tweedaagse tocht op ski's, incl. materiaal.
  • activiteiten olv Engels sprekende lokale gids
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis 
  • optionele excursies, bv ijsvissen (70 euro p.p.)
  • huur sneeuwschoenen of skies op vrije dag (14 resp. 20 Euro per dag)
  • verzekeringen
  • uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes

Over de activiteiten

De aangeboden activiteiten zijn voor iedereen die een normale conditie heeft te doen. Je kunt de tochten die je zelfstandig maakt natuurlijk zo zwaar maken als dat je zelf wilt.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is niet geschikt voor kinderen jonger dan 16 jaar.

Over de groepssamenstelling

De in het dagprogramma genoemde activiteiten worden aangeboden voor de gasten van de Rajamaa Lodge. De kans is zeer groot dat het een internationaal gezelschap is. De gids spreekt Engels. De groepsgrootte is maximaal 15 personen.

Extra dagen

Het is niet mogelijk om het standaard arrangement te verlengen met extra dagen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht  naar het Finse Kittilä v.v.

Vertrek is alleen op zondag mogelijk. TUIfly vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op de luchthaven wordt je door een medewerker van de Rajamaa Lodge opgewacht en deze brengt je naar de accommodatie. Aan het einde van de reis wordt je weer naar de luchthaven gebracht.

Deze reis is te starten op zondagen van half januari tot begin april.
De Zweedse winters zijn niet meer zo stabiel als vroeger en de ijs- en sneeuwomstandigheden kunnen variëren. Dit vraagt een flexibele instelling. Met deze reis is de kans op het Noorderlicht beslist aanwezig omdat de nachten donker zijn en je zeer noordelijk bent. Helaas is het niet te voorspellen hoe groot deze kans is, dit is afhankelijk van de zonne-activiteit. Zelfs de maand maart is nog een prima periode omdat de nachten nog donker zijn. Een website die veel info geeft over de kans op het Noorderlicht is Spaceweather.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zweeds Lapland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 Carmacal Zweeds Lapland Rajamaa 515315

Voor de hele week krijg je een warme thermo-overall met winterlaarzen en goede handschoenen. De temperaturen in de winter variëren in de winter van –15 ° C tot +5 ° C. Houdt hier rekening mee wat betreft de overige kleding. In januari is het tot 4 uur ‘s middags licht. In februari en maart worden de dagen snel langer. Bij een helder en koude nacht is er kans dat je het Noorderlicht kunt waarnemen. Een thermosfles, voor het meenemen van warme drank tijdens de tocht, is sterk aan te raden. Voor de overnachting in de houthakkershut heb je een gewone slaapzak nodig. Deze is ter plaatse niet aanwezig.
Sneeuwschoenen en de langlaufski's zijn ter plaatse aanwezig.

Paklijst:

  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • EHBO bv. sporttape en pijnstillers
  • Dagrugzak (35 liter)in de winter moet er meer kleding in passen
  • Slaapzak
  • Verrekijker
  • Zaklamp/hoofdlamp
  • Bergschoenen, niet te krap, want dan krijg je koude tenen
  • Slippers voor binnen
  • Zwemkleding voor sauna
  • Fleecejack
  • Handschoenen en wanten
  • Muts en evt. sjaal
  • Wind- en waterdicht jack
  • Zonnehoed of pet
  • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
  • Zonnebril en evt. skibril
  • Zakmes (niet in handbagage)
  • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
  • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
  • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen
  • Lang ondergoed (kunststof of Merino)
  • Winddichte en sneeuwafstotende broek

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zweden-bevrorenmeer.jpg

Zweden - Zweeds Lapland

Winter wonderland met noorderlicht

Wintervakantie vanuit cottage en wilderniscabin

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).