lapland

Zweden - Zweeds Lapland, 8 dagen Actieve vakantie tijdens midzomernachtzon

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief en avontuurlijk

Zomervakantie vanuit cottage en wilderniscabin

Je bent op bezoek bij de familie Malmström op een eiland in de Muonio rivier, het grensgebied tussen Zweden en Finland. Je wordt niet zozeer verwend met luxe faciliteiten, maar met lange excursies in kleine groepjes waarbij veel informatie gegeven wordt over de arctische flora en fauna. Elke avond wordt onder het genot van een drankje de dag geëvalueerd en veel verteld over het leven en het dierenrijk boven de poolcirkel. Afhankelijk van de periode ga je wandelen, vogels kijken, fietsen, wild observeren, kijken bij een traditionele rendierhouder en kanoën. Een tweedaagse wandeltocht, waarbij je in een houthakkershut overnacht, maakt je noordelijke avontuur compleet.

Uniek aan deze reis

  • Bijzondere ligging van de lodge
  • Grote kans op noorderlicht in de herfst
  • Lezingen over de fauna
  • Rendieren en husky's
  • Midzomernachtzon in juni en begin juli
  • Tweedaagse trektocht
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zweden - Zweeds Lapland

Je bent deze week in Zweeds Lapland te gast bij de familie Malmström op de Rajamaa Lodge, gelegen op een eiland in de rivier Muonio, 200 km boven de poolcirkel. In het dorpje Muonionalusta wonen slechts 7 personen,  inclusief Lars en Kaiso, de gastheer- en vrouw. 
Je beleeft, olv. een Engels sprekende gids, samen met de andere gasten van de lodge, een actieve week in Zweeds Lapland en maakt kennis met haar bewoners, de Sami.

In mei is er een week speciaal voor vogelaars, omdat dan de meeste soorten (trek)vogels aanwezig zijn in de omgeving.
Van 20 juni tot 20 augustus worden er zomerweken georganiseerd, met lange avonden en Midzomernachtzon (tot 10 juli).
Begin September is het al volop herfst in Lapland, met fraaie kleuren en nachtvorst, een echte Indian Summer.

Dag 1

Je vliegt naar Kittilä in Fins Lapland en wordt opgewacht door de gids en per bus (1 resp. 3 uur rijden) naar Rajamaa in Zweeds Lapland gebracht.
Je wordt hartelijk verwelkomd door de familie Malmström, die er deze week alles aan zal doen om er een onvergetelijke tijd van te maken. Je maakt kennis met de andere deelnemers, neemt intrek in je huisje en krijgt uitleg over het programma van de komende week. Na het diner worden er foto’s getoond van, en verteld over, de vogels en zoogdieren die rond Rajamaa voorkomen, met name de Lynx.

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 2 - 7 Vogel Week

De Vogel week wordt begeleid door een ervaren natuurgids. Met behulp van een minibusje deelt de gids de week flexibel in om er het maximum uit te halen.
De overgang van lente naar zomer gaat bijzonder snel in Lapland. Dieren en planten moeten klaar zijn voor de voortplanting in het korte zomerseizoen. En deze overgang is altijd weer anders. Daarom geen vast programma per dag, maar een impressie van wat er te gebeuren staat.

Er wordt elke dag zeer vroeg gestart, om al vóór het ontbijt de eerste vogelsoorten gespot te hebben. Op de dag dat er op zoek wordt gegaan naar (5 soorten) Korhoenders, begin je zelfs al om 2 uur in de nacht. Je gaat de bergen in naar 800 m hoogte, waar specifieke soorten voorkomen, maar bezoekt vooral wetlands, zoals Sisnakkavuoma, Natura 2000 gebieden en meren, waar de aantallen vogels niet meer te tellen zijn. Je gaat te water met een packraft en fluisterbootje om in alle stilte nog meer watervogels te ontdekken.
Hoogtepunt is de overnachting in een primitieve hut met uitzichttoren bij een wetland. Je eet bij het kampvuur en het vogelconcert gaat de hele midzomernacht door.

Wil je precies weten welk soorten er voorkomen, stuur dan een e-mail naar jaap.miltenburg@snp.nl, dan krijg je een overzicht in het Engels.

 

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 2 - 7 Zomer Week

Dag 2
We gaan op zoek naar Henrik Sevä, een Saami wiens familie voor generaties rendieren in de Taiga bossen heeft gehouden. Hij vertelt over de bijzondere cultuur, het leven van toen en nu.
Wandeling langs rivier de Muonio. Lunch pauze bij de Aijäkoski stroomversnelling, daarna terug naar Rajamaa. Na het diner wordt de mysterieuze Veelvraat besproken.

Dag 3
We rijden naar het dorpje Yli-Muoni in Finland en laten de kano's te water in de Muonio rivier. Met Finland links en Zweden rechts, peddelen we naar een historische begraafplaats. Verderop lunchen we aan de rivier en glijden over het stille water voort naar de kerktoren van Muonio. We gaan aan land en keren terug naar Rajamaa. Voor het eten wordt de Wolf besproken.
Na het avondeten gaan we op zoek naar Bevers. 

Dag 4
Vandaag gaan we de omgeving op de fiets verkennen. Via de kerk van Muodoslompolo bereiken we het Muodosjärvi, een mooi meer voor de lunch pauze. Na een stuk langs de Merasjoki rivier komen we weer terug in Rajamaa. Na het avondeten rijden we eerst een stuk en lopen dan naar een wild watching hide, waar we in de nachtelijke schemering comfortabel vogels en andere dieren in het bos kunnen observeren. Een bijzondere ervaring.

Dag 5
Luie ochtend om bij te komen van de korte nacht. Daarna lopen we naar de buren, een Husky Farm. Daar krijgen we uitleg over deze speciale honden en gaan met ze wandelen. Na het diner is het de beurt aan de Beer, de laatste van de Big Four roofdieren in Lapland. 

Dag 6
Voor een korte trektocht, verlaten we het eiland met de boot. Na een stuk varen gaan we te voet verder over oude paden door het dennenbos. Bij een kampvuur eten we onze lunch en gaan verder tot we de houten lodge aan de rivier bereiken, waar we een nacht zullen verblijven. De sauna aan de rivier wordt opgewarmd.....

Dag 7
Door de Taiga en over de heuvels, met uiteraard lunch bij een warm vuurtje, lopen we terug naar Rajamaa voor een laatste diner in het restaurant

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 2 - 7 Herfst week

Dag 2
Wandeling langs rivier de Muonio. Lunch pauze bij de Aijäkoski stroomversnelling, daarna terug naar Rajamaa. Na het diner wordt de mysterieuze Veelvraat besproken.

Dag 3
We gaan op zoek naar Henrik Sevä, een Saami wiens familie voor generaties rendieren in de Taiga bossen heeft gehouden. Hij vertelt over de bijzondere cultuur en het leven van toen en nu. 's Middags gaan we op zoek naar Bevers. Na het diner is het de beurt aan de Beer. Uiteraard gaan we ook weer buiten kijken of het Aurora Borealis aka Noorderlicht te zien is.

Dag 4
Vrije ochtend. Na een late lunch maken we sandwiches voor vanavond. We rijden eerst een stuk en lopen dan naar een wild watching hide, waar we in het donker comfortabel vogels en andere dieren in het bos kunnen observeren. Een bijzondere ervaring.

Dag 5
Luie ochtend om bij te komen van de korte nacht. Daarna lopen we naar de buren, een Husky Farm. Daar krijgen we uitleg over deze speciale honden en gaan met ze wandelen. Na het eten wordt de verre voorvader van de Huskies, de Wolf besproken, een van de Big Four roofdieren in Lapland. 

Dag 6
Voor een korte trektocht, verlaten we het eiland met de boot. Na een stuk varen gaan we te voet verder over oude paden door het dennenbos. Bij een kampvuur eten we onze lunch en gaan verder tot we de houten lodge aan de rivier bereiken, waar we een nacht zullen verblijven. De sauna aan de rivier wordt opgewarmd.....

Dag 7
Door de Taiga en over de heuvels, met uiteraard lunch bij een warm vuurtje, lopen we terug naar Rajamaa voor een laatste diner in het restaurant

Overnachting in

Rajamaa Lodge

Dag 8

Helaas alweer de laatste dag in Zweeds Lapland. Nog even genieten van een laatste ontbijt van Kaisu en dan de transfer terug naar het vliegveld voor de thuisreis.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gidsen. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De Rajamaa Lodge ligt op een eiland in de rivier Muonio. In het dorpje Muonionalusta wonen slechts 7 personen, inclusief Lars en Kaiso, de gastheer- en vrouw.

De Rajamaa Lodge bestaat uit een tiental cottages en een hoofdgebouw. De cottages liggen allen op loopafstand van het hoofdgebouw. Er zijn cottages voor 2 personen (25 vierkante meter) en wat grotere voor 3 en 4 personen (46 vierkante meter en twee kleine slaapkamers). Er zijn opgemaakte, comfortabele bedden en er is een badkamer met douche en toilet. De huisjes zijn in 2018 gerenoveerd en goed geïsoleerd. Dus lekker warm te stoken, met tevens een droogkast voor vochtige kleding en een kitchenette.

In het hoofdgebouw van de Rajamaa Lodge is de receptie, het restaurant, een zithoek en de sauna. De 10 cabins liggen allen op loopafstand van het hoofdgebouw. In het hoofdgebouw kun je gebruik maken van gratis WiFi.

Het restaurant biedt voldoende tafeltjes om privé te dineren, maar vaak zoeken de gasten elkaar op tijdens de maaltijden.

De familie Malmström doet er alles aan de Lodge zo duurzaam mogelijk te runnen (afvalscheiding, lokale producten, geothermie) en kregen daarvoor het Nature's Best Sweden label van de Ecotourism Society. 

Tijdens de tweedaagse trektocht verblijf je op meerpersoonskamers in een houthakkershut. Hier is geen elektriciteit en water komt uit de rivier. Je moet zelf een slaapzak meenemen. Dit kan een gewone slaapzak zijn, de hut wordt immers verwarmd. Het is overigens niet verplicht om mee te gaan naar de houthakkershut. Je kan ook bij de lodge blijven.

Over de maaltijden

Elke dag is er een stevig ontbijt en heerlijk diner. De maaltijden zijn eenvoudig maar met veel zorg bereid door gastvrouw Kaisu en geserveerd in het restaurant van de Lodge, met zicht op de rivier. Er worden zoveel mogelijk lokale producten verwerkt. Voor overdag krijg je een voedzaam lunchpakket mee. Neem hiervoor een lunchbox mee.

Inbegrepen

  • 6 overnachtingen in een cabin met eigen douche en toilet
  • 1 nacht in houthakkershut op meerpersoonskamer
  • beddengoed, handdoeken, verbruik water en elektriciteit en eindschoonmaak
  • alle maaltijden van diner op de eerste dag  t/m ontbijt op de laatste dag
  • retour transfer van/naar luchthaven Kittilä
  • voor het programma benodigde transfers en materialen
  • activiteiten olv Engels sprekende lokale gids
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis 
  • verzekeringen
  • uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes

Over de activiteiten

Je gaat met de andere gasten van Rajamaa Lodge op pad onder leiding van een lokale gids. De aangeboden activiteiten zijn voor iedereen die een normale conditie heeft te doen.

 

Geschikt voor kinderen

Deze reis is niet geschikt voor kinderen jonger dan 16 jaar.

Over de groepssamenstelling

De in het dagprogramma genoemde activiteiten worden aangeboden voor de gasten van de Rajamaa Lodge. De kans is zeer groot dat het een internationaal gezelschap is. De gids spreekt Engels. De groepsgrootte varieert tussen 4 en 15 personen (voor de Vogel week max. 7 personen).

Extra dagen

Het is niet mogelijk om het standaard arrangement te verlengen met extra dagen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht  naar het Finse Kittilä

De transfers tussen Kittila en Rajamaa Lodge sluiten aan op onderstaande vlucht

Heen:
AY1302  AMS - HEL  1155 1515  
AY 577   HEL - KTT   1920 2125 

Terug
AY 572  KTT - HEL   0930 1130 
AY1305  HEL - AMS   1600 1735 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming.

 

Informeer naar mogelijkheden en tarieven. e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op de luchthaven wordt je door een medewerker van de Rajamaa Lodge opgewacht en deze brengt je naar de accommodatie. Aan het einde van de reis wordt je weer naar de luchthaven gebracht.

Deze reis is te starten op de aangegeven dagen van mei tot september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zweeds Lapland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
ZweedsLapland_SE_330315LA_Carmacal-report

Een thermosfles, voor het meenemen van warme drank tijdens de tocht, is sterk aan te raden. Voor de overnachting in de houthakkershut heb je een gewone slaapzak nodig. Deze is ter plaatse niet aanwezig.
Het kan behoorlijk fris zijn in het zomerse Lapland, zorg voor warme kleding.

Paklijst:

  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • EHBO bv. sporttape en pijnstillers
  • Dagrugzak
  • Slaapzak
  • Verrekijker
  • Zaklamp/hoofdlamp
  • Bergschoenen, niet te krap
  • Slippers voor binnen
  • Zwemkleding voor sauna
  • Fleecejack
  • Handschoenen
  • Muts en evt. sjaal
  • Wind- en waterdicht jack
  • Zonnehoed of pet
  • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
  • Zonnebril en evt. skibril
  • Zakmes (niet in handbagage)
  • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
  • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
  • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

lapland

Zweden - Zweeds Lapland

Actieve vakantie tijdens midzomernachtzon

Zomervakantie vanuit cottage en wilderniscabin

Zwaarte
Comfort
Actief en avontuurlijk
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).