Wandelen in de Pyreneeën

Wandelen in de Pyreneeën Kies je voor de Spaanse of Franse Pyreneeën?

Na de Alpen vormen de Pyreneeën het grootste berggebied van West-Europa. Het strekt zich met ruim 400 bergachtige kilometers uit van de Golf van Biskaje tot aan de Middellandse Zee. De hoofdkam, met ruim 120 toppen boven de 3000 meter, verdeelt de Pyreneeën in een Franse en Spaanse kant. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen ‘de twee Pyreneeën’? Wij zetten ze voor je op een rij en geven je de beste tips om te wandelen in de Pyreneeën.

Door: Roel van den Eijnde

Wandelaars en natuurliefhebbers weten natuurlijk al lang dat je in de hele Pyreneeën geweldig kunt wandelen. Zowel aan de Franse als aan de Spaanse kant liggen er talloze prachtige dalen, machtige bergtoppen, fraaie dorpen en stadjes en knusse berghutten. En toch zijn er grote verschillen tussen ‘de twee Pyreneeën’. Handig om te weten als je overweegt er te gaan wandelen of een wandelvakantie te maken.  

Verschil 1: gebied

Het grootste deel van de Pyreneeën, bijna twee derde, strekt zich uit over Spaans grondgebied. Aan de Spaanse kant zijn de Pyreneeën vooral grilliger, kaler, imposanter, onherbergzamer én hoger: de hoogste top van de Pyreneeën, de Aneto (3404m), ligt aan de Spaanse kant. De Franse Pyreneeën daarentegen kenmerken zich door een smal gebergte dat kort maar hevig de lucht inschiet. Aan Franse zijde zijn Les Pyrénées ook meer begroeid, ronder, minder ruig en minder onherbergzaam. Voor de volledigheid: er ligt er ook nog een brokje Pyreneeën in het zeer bergachtige dwergstaatje Andorra. 

Verschil 2: klimaat

Dan het klimaat. Dat is aan de Franse kant anders dan aan de Spaanse kant. De Spaanse ‘Pyreneeënprovincies’ Navarra, Aragón en Catalonië zijn duidelijk droger en zonniger dan aan de andere kant van de hoofdkam. Daar is het vaak natter, kouder en mistiger. Mist kan aan de Franse kant soms dagen blijven hangen wat uiteraard invloed heeft op de temperatuur. Wie wel eens in de zomer met de auto door de 5 km lange tunnel van Vielha van Frankrijk naar Spanje is gereden, kent het verschijnsel: op sommige dagen reis je in een paar minuten tijd van 15 graden aan de Franse kant naar 27 graden aan de Spaanse kant.

Verschil 3: natuur

Het grote klimaatverschil heeft uiteraard invloed op de natuur aan beide kanten van de Pyreneeën. De Franse kant is door al dat vocht veel groener, weelderiger en bedekt met vooral loofbos. De Spaanse kant is kaler en begroeid met sparren en dennen, hoewel je op de lagere delen ook uitgestrekte beukenbossen vindt.  Aan de Franse kant stroomt meer water van de hellingen naar beneden en blijft de sneeuw ook op de lagere passen veel langer liggen, tot zeker eind mei.

Verschil 4: drukte

Ondanks het mildere klimaat zijn de Franse Pyreneeën toeristisch meer ontwikkeld. Een dikke 100 jaar geleden verrezen er aan de Franse kant op wel dertig plekken kuuroorden die als een magneet toeristen uit heel Europa aantrokken. Die achterstand hebben de Spanjaarden nooit meer ingehaald. Het gevolg van die ‘drukte’ in hun eigen Pyreneeën is dat de Fransen tegenwoordig massaal de grens naar Spanje oversteken om daar te profiteren van beter weer, ongereptere natuur, rust, ruigere bergen en, last but not least, lekkere hapjes en drankjes voor ook nog eens de helft van de prijs! 

Volgens Ton Joosten, schrijver van talloze wandelgidsen over de zowel de Franse als Spaanse Pyreneeën en eigenaar van Le Petit Refuge in de Vallée de Bethmale, is het ook wel een beetje een gevoel, het verschil tussen de Franse en Spaanse kant. “Het heeft vooral met het klimaat te maken. Als je in dichte mist door een tunnel naar Spanje rijdt, betreed je een oase van licht. Mensen ervaren dat letterlijk als een bevrijding. Een andere wereld. Dat werkt op je gemoed.”
 

De mooiste wandelvakanties door de Pyreneeën

SNP organiseert een groot aantal verschillende wandelvakanties in de Pyreneeën, zowel aan de groene, koelere Franse kant als aan de ruigere, warmere Spaanse kant. Sommige reizen slingeren ook aan beide zijden van het gebergte: dan weer Spanje, dan weer Frankrijk. Als je graag een doorgaande wandeltocht maakt en iedere dag op een andere plek slaapt,  zijn de GR 11 en Transpyreneeën zeer geschikt. Wil je een gebied graag beter leren kennen, dan heeft SNP ook een aantal prachtige wandelvakanties in de mooiste dalen van de Pyreneeën waarbij je vanuit één plek de omgeving verkent.

 

Tip 1: GR11 (Spanje)

De GR-11 is een 840 km lange wandelroute die begint in Baskenland en eindigt in Catalonië. De GR11 voert door de hoogste, ruigste en mooiste stukken van de Spaanse Pyreneeën. Met SNP kun je twee prachtige wandeltrajecten van de GR 11 lopen; namelijk van Jaca (Aragón) naar Torla in Nationaal Park Ordesa en van Torla naar Aneto (Catalonië). De achtdaagse arrangementen zijn individueel en ‘self-guided', maar wel met ondersteuning van een lokale gids. Van hem krijg je elke avond een briefing waarbij de weersverwachting, condities van de paden en eventuele alternatieve wandelroutes worden besproken. Bovendien zorgt hij voor het bagagevervoer, zelfs naar een aantal hooggelegen berghutten.

Fotograaf: Lex van den Bosch

Bekijk etappe 1 van Aragon naar Ordesa

Bekijk etappe 2 van Ordesa naar Aneto

Tip 2: Transpyreneeën (Spanje)

Rondreis met de auto dwars door de Spaanse Pyreneeën, van west naar oost; dé ultieme roadtrip. Van de woeste branding van de Golf van Biskaje tot aan de azuurblauwe Middellandse Zee en de rode rotsen van de Catalaanse Cap de Creus. In 3 weken en twee etappes reis je door de mooiste berggebieden van Noord-Spanje. Deze westelijke etappe voert je van de mooie stadjes en ruige kliffen van de Baskische kust, via de groene valleien en boerenhoeves van Navarra, door de voetheuvels van de Prepirineos Aragonés, waar de geschiedenis voor het oprapen ligt, langs de diepe en vogelrijke kloven van de Sierra de Guara tot het ruige hooggebergte van de indrukwekkende cañyon van Ordesa. Verblijf in bijzondere accommodaties. Je digitale reispakket staat vol tips en wandelroutes en daarmee garant voor een actieve en gevarieerde vakantie! De oostelijke etappe is per 2024 te boeken.

Bekijk hier de reis


 

Tip 3: Valle de Boí & Aigües Tortes (Spanje)

Misschien wel de best verborgen schat is het Vall de Boí in de Catalaanse Pyreneeën. Deze vallei ligt diep ingesneden in de ruige granietbergen van het Aigües Tortes nationaal park. Je wandelt langs authentieke bergdorpen, prachtige Romaanse kerken en maakt kennis met een heel eigen cultuur. Opvallend is de aanwezigheid van veel water in de vorm van bergmeertjes, beken en watervallen; aan de Spaanse kant van de Pyreneeën is water nu eenmaal zeldzamer dan aan de Franse kant.

Bekijk deze wandelvakantie door Valle de Boi

Tip 4: Ordesa (Spanje)

Het Parque Nacional Ordesa in de Spaanse Pyreneeën is naast het nationaal park Aigües Tortes het tweede park in de Spaanse Pyreneeën. Het behoort zonder twijfel tot de mooiste berggebieden van Europa vanwege zijn majestueuze gletsjerdalen en diepe canyons. De Valle de Ordesa wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd. Door het dal loopt de Rio Arazas met watervallen en woeste stroomversnellingen. Smeltende gletsjers hebben de canyon in de loop van de eeuwen uitgesleten. Het uitzicht van bovenaf de canyon op de kloof is overweldigend qua natuurschoon en vergezichten.
 
Bekijk deze wandelvakantie door Nationaal Park Ordesa

Tip 5: Tour du Pic du Midi d’Ossau (Frankrijk)

De Tour du Pic du Midi d'Ossau staat bekend als een van de mooiste korte huttentochten in de Franse Pyreneeën. Letterlijk middelpunt van deze klassieker in de Franse Pyreneeën (en een heel klein stukje Spaanse) is de imposante 2884m hoge Pic du Midi d'Ossau. De Tour du Pic du d’Ossau is een rondwandeling die voor iedereen met een goede conditie te doen is. De landschappen zijn overweldigend: van woeste berggebieden met rondzwervende bruine beren tot heldere bergmeren en hoogplateaus met schaapskuddes en wilde paarden.

Bekijk deze huttentocht door Midi d’Ossau