Spanje - Vall de Boí & Aigües Tortes, 8 dagen Verborgen parel van de Catalaanse Pyreneeën

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs pensions, berghut en kuurhotel

Verborgen in een uithoek van de Catalaanse Pyreneeën ligt het ongerepte Vall de Boí. Deze vallei is een waar pareltje,  diep ingesneden in de ruige granietbergen van het Aigües Tortes Nationaal Park. Authentieke bergdorpen, prachtige romaanse kerken en een heel eigen cultuur kenmerken deze bijzondere vallei.  Een waar wandelparadijs, zeker in combinatie met de ruige en spectaculaire bergwereld van Aigües Tortes Nationaal Park, waar gletsjers tijdens de laatste ijstijden diepe kommen in het granietgebergte hebben uitgesleten, die nu gevuld zijn met heldere bergmeertjes. Water is overal en als de voorjaarssneeuw gesmolten is barst de natuur hier uit haar voegen.

Uniek aan deze reis

 • Authentieke Catalaanse bergcultuur
 • Bijzondere bergflora en fauna
 • Kaarmeren van Aigües Tortes Nationaal Park
 • Romaanse kerken van Vall de Boí
 • Verblijf in gastvrije dorpspensions, berghut en luxe kuurhotel
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Vall de Boí & Aigues Tortes

Het Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido, gelegen in de Spaanse Pyreneeën, behoort zonder twijfel tot de mooiste berggebieden van Europa vanwege haar majestueuze gletsjerdalen en diepe canyons. Lokale chauvinisten trekken zelfs vergelijkingen in overtreffende trap met de Grand Canyon. U ontdekt het zelf wanneer u tijdens de eerste dagen de omgeving van de grote canyon Ordesa verkent. Vervolgens verplaatst u zich naar Nerín, een klein dorpje in een afgelegen zijdal aan de zuidkant van het park, dat heel andere landschappen te bieden heeft. Minder neerslag en hogere temperaturen zijn de oorzaak van een meer mediterrane begroeiing, met lage maquis en uitgestrekte dennebossen. Hier beklimt u de Mondoto met zijn formidable uitzicht en daalt af in de nauwe kloof van Añisclo. De uitvalsbases voor de wandelingen zijn twee comfortabele hotels. Voor het uitvoeren van deze reis dient u de beschikking over een auto te hebben.

Dag 1

Aankomst in Barruera, onderin de vallei van Boí. Diner in de accommodaties.

Overnachting in

Barruera

Dag 2

De dag begint met een klim vanuit de vallei naar het hoger gelegen bergdorpje Durro. Hier kun je een extra rondje maken, hoog over de flank van de vallei via het op een prachtig uitzichtpunt gelegen kapelletje van Sant  Quirc de Durro, plaats waar het jaarlijkse vreugdevuur tijdens het Falles feest wordt ontstoken. De route over de flank biedt je informatie over de fauna die in de Vall de Boí en de omliggende bergen voor komt. Vervolgens wandel je van Durro over de panoramische Camí del Pago naar het dorp Boí, waar je de Romaanse Sant Joan kunt bezoeken, Tenslotte wacht nog een laatste klim naar het dorp Taüll, waar de mooiste van alle Romaanse kerken te bezichtigen is: de Sant Climent met haar indrukwekkende klokkentoren. Lengte wandeling: 10 km, 500m stijgen en 200m dalen, duur ca 4 uur (incl extra rondje: 17,5 km, 700m stijgen en 400m dalen, 7 uur). Diner in het hotel in het centrum van Taüll.

Overnachting in

Taull

Dag 3

’s Ochtends neem je het taxibusje dat frequent naar de toegang van het Parque Nacional de Aigües Tortes rijdt. Aigües Tortes betekent letterlijk ‘kronkelend water’; de Riu Sant Nicolau slingert zich hier door het struikgewas dat de vlakke valleibodem bedekt. Van hier maak je een pittige wandeling over kleine paadje door een deel van het Nationaal Park dat maar weinig wordt bezocht.  Het paadje loopt door een met gras en een overweldigende bloemenpracht bedekte kom naar de 2655m hoge pas Collada de Montanyó. Eenmaal op de pas kijk je uit over de ruige graniettoppen van de Aigües Tortes in het noorden, en voor je zie je in een mooie bergkom het bergmeer Estanys del Pessó liggen. Via een klein paadje daal je daar over een stenige helling naar af. Na een verkwikkende pauze aan het meertje vervolg je de steile afdaling naar de Pont de Ribeira en daal je verder af door een beboste vallei tot de markante Romaanse klokkentoren van Taüll weer in zicht komt.  Lengte 13 km, 850m stijgen en 1200m dalen, duur 7 uur.

Overnachting in

Taull

Dag 4

Vandaag wacht de inspannendste wandeling van de reis. Nogmaals neem je het taxibusje naar de rand van het Nationaal park, ditmaal met wat extra bagage voor de nacht in je dagrugzak. Dan wacht de prachtige wandeling geleidelijk stijgend door de vallei van de Sant Nicolau tot de hut Centraleta. Dan wordt de klim steiler en het terrein snel ruiger als je naar het mooie bergmeer Estany de Contraix klimt. Vanaf dit op 2575m hoogte gelegen meer is er nog een laatste fikse inspanning nodig om het laatste steile en stenige stuk tot de hoogste pas van deze reis te bereiken: de Collet de Contraix (2749m). Hier heersen de elementen en is amper nog vegetatie te vinden. Na een sneeuwrijke winter liggen hier tot ver in de zomer nog sneeuwvelden. Het uitzicht is adembenemend het terrein ruig en rotsig. Via een nauwe couloir daal je klauterend over rotsen en stenen steil af naar de bergkom Colieto waar het stenige terrein langzaam plaats maakt voor gras en bloemen. Hier ligt de hut Joan Ventosa i Calvell, waar je op 2215m hoogte overnacht. Lengte 11 km, 1000m stijgen en 550m dalen, duur 6,5 uur.

Overnachting in

Rifugio Joan Ventosa i Calvell

Dag 5

Omdat de wandeling naar Caldes de Boí maar kort is, kun je ’s ochtends nog een prachtige rondwandeling maken hoog door de imposante bergwereld van Aigües Tortes. Je wandelt  door een ruig granietlandschap langs de bergmeren van Travessani en Estany de Monges naar de bergpas Port de Rius (2475) en vervolgens bovenlangs het Estany de Mangades naar de Port de Colomèrs,  vanwaar je uitkijkt over de prachtige Cirque de Colomers aan de noordzijde van het Nationale park.  Deze rondwandeling is 6 km, 650m stijgen en dalen, duur 4,5 uur.
Dan daal je via een mooi pad vanaf de berghut af naar het stuwmeer van Cavallers, je volgt de oever tot je de dam bereikt en vervolgens gaat het door de mooie, beboste vallei verder omlaag tot je het diep in de vallei gelegen kuuroord Caldes de Boí bereikt. Hier tref je je bagage weer en kun je de vermoeienissen van de afgelopen dagen van je afspoelen, in het zwembad of in de Spa (tegen betaling). Lengte middagwandeling 8 km, 750m dalen, duur 3 uur).

Overnachting in

Caldes de Boi

Dag 6

Een korte wandeling door de nauwe vallei Ribeira de Caldes brengt je in het authentieke dorpje Erill la Vall, dat ook een prachtige Romaanse kerk heeft: de Santa Eulalia.  Deze wandeling is kort (5 km, 200m dalen, 50m stijgen, duur 1,5 uur), zodat je ’s middags nog voldoende tijd hebt voor een extra rondje door het hier bredere Vall de Boí.  Eerst daal je over de met weilanden en hooilanden bedekte helling via een eeuwenoud ommuurd pad af naar de vlakke valleibodem. Dan wandel je langs de rivier tot Barruera en keert aan de overzijde terug om aan het eind even kort te klimmen naar de rotspiek Tossal Gran, vanwaar je mooi over de vallei uit kijkt. Via het dorp Boí daal je weer af naar de rivier Noguera de Tor en wacht tenslotte nog een kort, pittig klimmetje tot je eer in Erill la Vall bent. Middagwandeling: 9 km  250m stijgen en dalen, duur 3 uur.

Overnachting in

Erill la Vall

Dag 7

Nog eenmaal zoek je het hoger op en maak je een rondwandeling over de bergkam boven het dorp Erill la Vall. De steile klim voert eerst door mooi bos, daarna over grashellingen omhoog tot je de bergrug bereikt bij de pa Collada del Basco (1918m).  Wie wil kan ook nog even door lopen naar de grastop Corona del Pinar voor een adembenemend 360 graden panorama. Door de vallei van  Barranc del Calbo  daal je via een steenslagweg af tot je de valleibodem bij Barruera bereikt. Dan wacht nog een stukje door de vallei en een kort, pittig klimmetje terug naar Erill la Vall. 13 km, 950m stijgen en dalen, 6,5 uur  (incl klim naar Corona del Pinar: 150m stijgen en dalen extra, 1,5 km extra, 1 uur extra).

Overnachting in

Erill la Vall

Dag 7

Na het ontbijt wordt je per taxi terug naar Barruera gebracht, waar het arrangement eindigt.

Ordesa

Bergwandelvakantie met (huur)auto vanuit twee hotels

7 dagen v.a. € 520
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in accommodaties met een sterk uiteen lopend karakter.  In Barruera, Taüll en Erill la Vall verblijf je in totaal 5 nachten in eenvoudige maar gastvrije dorpspensionnetjes op kamers met eigen badkamer. In de berghut Joan Ventosa i Calvell verblijf je op een slaapzaal of meerpersoonskamer (met andere gasten), in onopgemaakte bedden of stapelbedden. Dekens zijn aanwezig, maar voor deze nacht dien je wel een lakenzak, kussensloop en handdoek mee te nemen.  Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen in de hut.  In Caldes de Boí verblijf je in een luxe kuurhotel dat van alle gemakken is voorzien. De kamers zijn ruim en modern ingericht. Het hotel ligt in een grote tuin met zwembadcomplex. Voor het spa complex dien je entree te betalen.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten en 5 diners inbegrepen. Je dineert dan  in het restaurant van de accommodaties waar je verblijft en proeft daar van de traditionele keuken van de Catalaanse Pyreneeën. In de berghut krijgt u een eenvoudige,maar voedzame maaltijd. Alleen op dag 2 en 3 in Taüll is het diner niet inclusief, daar zijn diverse restaurants. Ook krijg je op dag 5 en dag 6 een lunchpakket mee vanuit de accommodatie, omdat er geen winkels aanwezig zijn om zelf lunchinkopen te doen. De overige dagen kun je zelf lunchinkopen doen in het dorp waar je verblijft.

Info kindvriendelijkheid

De sfeervolle berghotels zijn aan te raden voor gezinnen met tieners (12+). Het eerste hotel beschikt over stijlvolle kamers met gratis WiFi. Voor de fanatiekelingen is er een tafeltennistafel beschikbaar. Ook beschikt het eerste hotel over een terras en een tuin. Daarnaast is het tweede hotel gelegen middenin een prachtig natuurpark. Avonturiers en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Tevens zijn hier de kamers voorzien van moderne apparatuur en ingericht in traditionele berg-stijl.

Inbegrepen

 • 6 nachten verblijf in hotels (3x *, 2x ** en 1x ****) op tweepersoonskames met eigen badkamer
 • 1 nacht verblijf in berghut op meerpersoons slaapzaal en eenvoudige gedeelde sanitaire faciliteiten
 • 7x ontbijt
 • 5x diner (dag 1, 4, 5, 6, 7)
 • 3x lunchpakket (dag 5, 6 en 7)
 • Bagagevervoer dag 2, dag 4 (naar Caldes de Boi) en dag 6
 • transfer per taxibusjes (shared) dag  4  en dag 5 (Taüll – Aiguies Tortes, one way). Privetransfer optioneel te boeken
 • Transfer per taxi dag 8 (Erill la Vall -  Barruera)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige lunches
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je loopt in bergachtig gebied, wat een goede bergwandelconditie noodzakelijk maakt. De wandelingen zijn niet lang (6 tot 15 km) maar de hoogteverschillen aanzienlijk, tot 1000m stijgen en dalen per dag. Je wandelt over bergpaadjes, die met name in het Aigües Tortes Nationale park plaatselijk zeer stenig zijn. Mn de beklimming van de pas Coll de Contraix kent een steile klim en afdaling over rotsig terrein en blokkenvelden. Omdat je hier op grote hoogte wandelt kun hier, met name na sneeuwrijke winters, tot ver in de zomer sneeuwvelden op je pad tegen komen.  Op dag 4 en 5 loop je met wat extra bagage voor één overnachting in je dagrugzak.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Barruera is ca. 1350 km. Je kunt je auto in Barruera gratis, maar onbewaakt parkeren. De accommodatie heeft geen eigen parking. Aan het eind van de reis wordt je per taxi naar Barruera terug gebracht.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Barcelona of Gerona.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Barcelona (BCN)
Barcelona is het makkelijkst, u hoeft het minst over te stappen en heeft bovendien de meeste vluchtmogelijkheden. Kies voor een vlucht die uiterlijk halverwege de middag aankomt. Vanaf het vliegveld (El Prat) neemt u de trein of een taxi naar het trein/busstation Barcelona Norte. Hier neemt u de bus naar Pont de Suert van maatschappij IDA. De reistijd bedraagt ca 4 uur, de meeste bussen zijn rechtstreeks. Er gaat dagelijks onder meer een bus om 09.00 uur, 14.15 uur en om 16.00 uur. Controleer de reistijden en kijk voor verdere informatie en verkoop kaartjes (reserveren wordt aanbevolen) op de website: klik hier. Van Pont de Suert neem je een taxi (optioneel via SNP bij te boeken) naar Barruera. Er gaan ook bussen naar Barruera maar die rijden niet frequent.

Heenvlucht op Reus
Vanaf het vliegveld neemt u de bus naar het trein/busstation Barcelona Sants. Er is een rechtstreekse busverbinding, afgestemd op Ryanair reizigers. Zie voor de reistijden en verdere informatie op de website van Ryan Air. 

Terugreis:
Aan het eind van het arrangement wordt je van de laatste accommodatie terug naar Barruera gebracht. Van hier neem je een taxi (optioneel bij te boeken) of een bus (rijdt niet frequent) naar Pont de Suert, waar je de rechtstreekse bus naar busstation Barcelona Norte neemt. Deze bus gaat dagelijks om 6.59 en om 14.30 uur. Op werkdagen ook om 9.54 uur. Van daar per trein of taxi naar het vliegveld El Prat of naar Reus.

Klik hier voor bustijden en reserveringen.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Sant Agustí

Hotel Històric

Transfers

Prive transfers Taull - Aiguies Tortes, dag 4 en 5

transfer Erill la Vall - Pont de Suert busstation

transfer Pont de Suert busstation - Barruera

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van 1 juli t/m 23 september. Houdt er wel rekening mee dat  je tijdens de wandelingen door Aigues Tortes N.P. kans maakt sneeuwvelden op je pad te treffen. Dit geldt met name voor de wandeling van dag 5.

Tijdens de reis wordt je tweemaal met een taxibusje van het Nationaal Park Aigues Tortes naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Aan het eind van de reis brengt een taxi je van de laatste accommodatie terug naar de eerste accommodatie, waar je auto staat of van waar je de bus kunt nemen het dal weer uit.

Voor de overnachting in de berghut dien je zelf, naast wat toiletartikelen en kleding voor 1 overnachting, een lakenzak, kussensloop en handdoek mee te nemen in je dagrugzak. Een rugzak van ca 35 liter is daarom aan te bevelen.  Dekens zijn in de hut aanwezig. Je wandelt over bergpaden, die vaak stenig zijn. Goede hoogsluitende bergwandelstokken zijn dan ook sterk aanbevolen, evenals telescopische wandelstokken, goede regenkleding en gamaschen.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spanje - Vall de Boí & Aigües Tortes

Verborgen parel van de Catalaanse Pyreneeën

Bergwandelvakantie langs pensions, berghut en kuurhotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen