Spanje - Pyreneeën GR11 etappe 2 Ordesa - Aneto, 8 dagen La Senda Pirenaica

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs berghutten, hotels en pension, mèt logistieke ondersteuning

De GR11 voert door de hoogste, ruigste en mooiste stukken van de Spaanse Pyreneeën. Met SNP kun je in twee etappes van Jaca in Aragón naar Catalonië wandelen, individueel en ‘self-guided', maar wel met ondersteuning van een lokale gids. Van hem krijg je elke avond een briefing waarbij de weersverwachting, condities van de paden en eventuele alternatieve routes worden besproken. Bovendien zorgt hij voor het bagagevervoer, zelfs naar een aantal hooggelegen berghutten. En hij kan je op de meeste wandelingen met zijn terreinwagen een stukje op weg helpen, mocht de route te lang zijn of het weer te onzeker. Een echt bergwandelavontuur mèt lokale ondersteuning.

Deze tweede etappe voert door het ruigste en hoogste deel van de Spaanse Pyreneeën: door het met diepe kloven doorkliefde Nationale Park Ordesa en het bergmassief van Maladeta, waar de hoogste top van de Pyreneeën ligt: de 3400 meter hoge Pico de Aneto. De etappe eindigt in de vallei van de Noguera Ribagorçana, die de grens vormt tussen Aragón en Catalonië.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer naar de meeste overnachtingsplaatsen
 • Dagelijkse briefing Engelssprekende berggids
 • De hoogste toppen van de Maladeta en de diepste kloven van Ordesa
 • De mooiste bergmassieven van de Spaanse Pyreneeën
 • Goed gemarkeerde GR11, gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS-tracks
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Pyreneeën - GR11, etappe 2 Ordesa - Aneto

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Torla, overnachting Torla
 • Dag 2: transfer naar Pradera de Ordesa, wandeling naar Refugio de Góriz, overnachting Refugio de Góriz
 • Dag 3: wandeling naar Refugio de Pineta, overnachting Refugio de Pineta
 • Dag 4: wandeling naar Parzán, overnachting Parzán
 • Dag 5: wandeling naar Refugio Biados, overnachting Refugio Biados
 • Dag 6: wandeling naar Puente S. Jaime, transfer naar Benasque, overnachting Benasque
 • Dag 7: transfer naar Puente S. Jaime, wandeling naar Refugio Cap de Llauset, overnachting Refugio Cap de Llauset
 • Dag 8: korte wandeling naar parking Lac de Llauset, transfer naar Pont de Suert of Torla, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Torla, toegangspoort tot de cañyon en het Nationale Park van Ordesa. Na aankomst maak je kennis met de lokale gids en krijg je je eerste briefing.

Overnachting in

Torla

Dag 2

Na het ontbijt word je naar Pradera de Ordesa gebracht, onder in de kloof van Ordesa. Je neemt in je dagrugzak wat extra spullen voor de nacht mee, omdat het bagagebusje niet bij de volgende overnachtingsplek kan komen.

Er zijn twee manieren om bij de volgende overnachtingsplek te komen, de hoog boven de cañyon gelegen berghut van Góriz. De meest spectaculaire, maar ook lastigste en hoogtevreesgevoelige optie, is de steile klim over het Senda de los Cazadores (jagerspad) naar een schitterend uitzichtpunt over de Ordesa-vallei. Je vervolgt het jagerspad Faja Pelay hoog boven de Rio Arazas, langs de steile rotsen van de Sierra de las Cutas en ziet voor het eerst de hoogste berg van Ordesa: de Monte Perdido (3355 meter). De kans is groot om in deze omgeving de lammergier te zien zweven, een machtige roofvogel, die in Ordesa nog met enkele paren vertegenwoordigd is. Het pad komt uit bij de Circo de Soaso aan het einde van de vallei. Je klimt de Circo de Soaso uit over een pad dat hier en daar met kabels is gezekerd, maar je kunt ook over een normaal, goed begaanbaar pad naar boven. Eenmaal boven loop je in ruim een uur naar de Refugio de Góriz (2200 meter), aan de voet van de Monte Perdido. De lengte van de wandeling is 14 km, 6,5 uur lopen, 1450 m stijgen en 650 m dalen. 

De lichtere en eenvoudiger optie is om vanaf Pradera de Ordesa, de Ordesa-vallei langs de Rio Arazas te volgen tot de Circo de Soaso. Ook deze wandeling is erg mooi en je vermijdt zo de steile klim over het Senda de los Cazadores en het lastige stuk over de Faja Pelay. Lengte 12 km, 5,5 uur wandelen, 880 m stijgen en 190 m dalen.

Overnachting in

Refugio de Góriz

Dag 3

Vandaag wacht je een van de meest spectaculaire en ook pittigste wandelingen die je in de Pyreneeën kunt maken. Je wandelt door ruige kalkmassieven die door gletsjers zijn verweerd en hebt steeds prachtige uitzichten. Eerst krijg je de korte klim naar de Collata Arrablo (2343 meter). Daarna is er de inspannende afdaling naar de Refugio Fon Blanca, waar je via een bruggetje de Rio Belos oversteekt, die stroomafwaarts de spectaculaire Añisclo-kloof heeft gevormd. Dan gaat het weer omhoog naar de Añisclo-pas (2453 meter) waar je, terugkijkend, een werkelijk spectaculair zicht hebt op de nauwe Añisclo-kloof. Deze tot duizend meter diepe en nauwe kloof vormt het ruigste en meest ongerepte deel van het Ordesa Nationaal Park. De afdaling van de  Añisclo-pas is steil, stenig en inspannend en eindigt uiteindelijk in de Pineta-vallei bij de gelijknamige hut. Hier tref je je bagage weer. Lengte 13 km, 8,5 uur, 1010 m stijgen en 1950 m dalen.

Alternatieve route: Er is ook een minder inspannende route, afdalend door de Añisclo-kloof. Deze wandeling is langer, maar minder steil dalend. Aan het eind van deze wandeling wordt je dan door de begeleider naar de Pineta hut gebracht (deze route niet beschreven in het reispakket, maar je krijgt er ter plekke informatie over en er is wel een GPS track van).

Overnachting in

Refugio Pineta

Dag 4

De dag begint met een wandeling door de Pineta-vallei via het kapelletje en de Parador achter in de beboste vallei. Dan volgt een stevige klim naar de bergkam van de Pico de la Estiva. Van hier heb je mooi zicht op de Circo (bergkom) van Pineta en de indrukwekkende noordwand van het Perdido-massief, met z'n 3355 meter het op één na hoogste van de Pyreneeën. Dan volg je een stukje de kam van de Sierra de Espierba. Vanaf de 2159 meter hoge Collata de Coronetas daal je af in de mooie vallei van de Rio Real, die je via een goed pad volgt langs de restanten van de oude zilvermijn van Chisagüés. Uiteindelijk bereik je de hoofdvallei van Bielsa, bij het dorpje Parzán, waar je overnacht.

Lengte 19 km, 7,5 uur wandelen, 930m stijgen en 1030 m dalen. Je kunt de wandeling inkorten door je achter in de vallei van de Rio Real te laten oppikken (16 km, 6,5 uur wandelen, 880 m stijgen en 770 m dalen).

Overnachting in

Parzán

Dag 5

Je laat het karstlandschap van Perdido en Ordesa achter je; het landschap verandert dan ook flink. Je klimt, met wat extra bagage voor de overnachting, door een nauwe vallei van rode graniet en schistgesteenten naar de 2346 meter hoge Collata Chistau. Hier vlakbij ligt het prachtige en bijna ronde kaarmeer Ibón de Urdizeto onder de kam van de Punta Folsa. De afdaling naar de vallei van de Río Zinqueta is afwisselend en mooi. Onderweg kom je langs diverse herinneringen aan de tijden dat de transhumance, de jaarlijkse seizoenstrek van de schaapskuddes en hun herders, hier nog volop plaatsvond. Je passeert kleine weiden en herdershutjes en wandelt over het eeuwenoude herderspad. De wandeling eindigt bij de wild stromende Río Zinqueta. Een kort laatste klimmetje brengt je bij de mooi gelegen Refugio de Viadós, waar het bagagevervoer vandaag niet kan komen.

Lengte 19,2 km, 9 uur wandelen, 1370 m stijgen en 840 m dalen. De wandeling kan worden ingekort door bijna boven aan de eerste grote klim te starten (lengte 11 km, 5 uur wandelen, 400 m stijgen en 1000 m dalen).

Overnachting in

Refugio de Viadós

Dag 6

Al gauw na de start van de wandeling betreed je het Natuurpark van Posets-Maladeta dat het hoogste bergmassief van de Pyreneeën binnen z'n grenzen heeft. Vandaag wandel je door de stille en groene vallei en zomerweiden van Añes Cruzes naar de 2577 meter hoge Puerto Chistau. Via puinhellingen daal je af naar de hut van Estós waarna het landschap vriendelijker wordt en het pad gemakkelijker. Over de beboste flanken van de vallei Ball d’Estós daal je af tot je de diepe vallei van Benás bereikt bij het gehuchtje Puen de San Chaime. Dan is het nog een stukje wandelen langs de oever van de Río Ésera naar de toeristenplaats Benasque. Hier tref je je bagage weer.

Lengte 19,8 km, 9 uur wandelen, 870 m stijgen en 1350 m dalen. De wandeling is niet in te korten.

Overnachting in

Benasque

Dag 7

Deze wandeling brengt je door de vallei van Ballibierna diep het massief van Maladeta in. Met 3404 meter is de Pico de Aneto het hoogste punt van de Pyreneeën. Je betreedt de hoogste delen van de Pyreneeën en kunt, naarmate de wandeling door de vallei vordert, steeds pittiger en stenig terrein verwachten. Met wat extra spullen voor de laatste overnachting in een hooggelegen hut in je dagrugzak, word je vanuit Bielsa een stukje op pad geholpen, tot het begin van de Ballibierna-vallei. Het eerste deel van de route is het pad goed, maar na de hut van Coronas (waar je je eventueel ook naar toe kunt laten brengen) wordt het terrein ruig en steil. Via blokkenvelden en de meertjes van Ballibierna klim je naar de gelijknamige 2728 meter hoge pas. Het terrein is ruig en er is maar weinig vegetatie. Vanaf de pas heb je mooi zicht over de bergmeertjes. Het ruige granietlandschap is door gletsjers en weer uitgeschuurd en overal hebben kommen zich gevuld met water, zodat dit grillige gebied aan de voet van de hoofdkam van de Maladeta rijk aan meertjes is. Dan volgt een korte afdaling over blokkenvelden, en tot in de zomer ook sneeuwvelden, naar de nieuwe en glimmende hut aan het meertje van Cap de Llauset (2490 meter hoogte).

Lengte 17 km, 8 uur, 1470 m stijgen en 290 m dalen. Als je de wandeling wilt inkorten door bij de hut van Coronas te beginnen: 7 km, 4,5 uur, 740 m stijgen en 360 m dalen. 

Overnachting in

Refugio de Cap de Llauset

Dag 8

Na het ontbijt wacht je een korte wandeling naar de parking bij de dam van het meer Embalse de Llauset (3 km, 100 m stijgen en 275 m dalen, duur 1,5 uur). Hier wacht het busje met de rest van de bagage. Je wordt naar Huesca gebracht (duur ca 2,5 uur), waar je de bus naar Barcelona kunt nemen, of naar Torla (2,45 uur), als daar je auto staat. Hiermee eindigt deze etappe. 

NB Programma

Je wordt dagelijks gebrieft door een Engelstalige berggids. Hij of zij adviseert je over de route, de gesteldheid van de paden, sneeuwvelden en de weersverwachting. Op sommige dagen kun je de wandeling een stukje inkorten door je aan het begin door het bagagebusje een stukje op weg te laten helpen, of door je aan het einde van de wandeling een stukje vóór het eindpunt op te laten pikken. Als de weersverwachtingen (te) slecht zijn, kun je ook een wandeling overslaan en met het bagagevervoer meerijden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je afwisselend in comfortabele hotels, eenvoudige dorpshotelletjes en berghutten. In de hotels slaap je op tweepersoonskamers met eigen badkamer, in de berghutten meestal op meerpersoonskamers of ‘dormitorios’ in (stapel)bedden. De sanitaire voorzieningen zijn in de hutten gedeeld en meestal eenvoudig, al is er in de meeste hutten wel warm water en elektriciteit voor handen. In de hutten is meestal geen wifi of telefoonbereik. Sommige hutten zijn sfeervol en comfortabel, andere primitief. Inde hutten zijn dekens en kussens aanwezig, wel moet je zelf voor lakenzak, kussensloop en handdoek zorgen. Wat de hutten wel allemaal gemeen hebben is hun mooie ligging hoog in de bergen!
Tijdens de eerste etappe slaap je in Torla en Benasque in een comfortabel hotel. Het hotel in Benasque heeft een SPA-centrum. In Parzab verblijf je in een eenvoudig dorpshotel. De hut van Goriz is groot en met goede sanitaire voorzieningen. Het is hier wel vaak erg druk. De hut in Pineta is sfeervol met redelijk sanitair. De hut van Biados is mooi gelegen, maar met simpele sanitaire voorzieningen. De hut Cap de Llauset is modern, met goede sanitaire voorzieningen, maar kleine kamertjes.

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension, wat betekent dat alle ontbijten en diners vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8 inbegrepen zijn. Ontbijt is in Spanje meestal eenvoudig, al verzorgen steeds meer hotels wel een goed ontbijtbuffet. Zeker in de berghutten is het ontbijt karig. Het is daarom raadzaam om voor de ontbijten in de hutten zelf wat extra’s mee te nemen. Het avondeten is in de hotels goed, soms een buffet, soms een meerkeuzemenu. In de hutten is het avondeten vaak eenvoudig, maar voedzaam en ruim voldoende. 
In de hutten eet je vaak gezamenlijk met de andere gasten, zowel mensen die hetzelfde arrangement doen, als andere gasten in de hut.
De lunch dien je zelf te verzorgen. In alle berghutten kun je een lunchpakket bestellen, maar meestal zijn die duur en vrij sober. Het is daarom raadzaam om je lunchpakketje daar met wat eigen snacks, fruit etc. aan te vullen. Op andere dagen kun je in de dorpjes lunchinkopen doen. De gids geeft je hiervoor dagelijks tips.

Inbegrepen

 • 3 nachten in hotels of herberg op kamers met badkamer
 • 4 nachten in berghut op meerpersoonskamers met stapelbedden (niet opgemaakte bedden)
 • 7x ontbijt
 • 7x diner
 • Bagagevervoer (behalve op 2 naar Goriz, op dag 5 naar Biados en op dag 7 naar Cap de Llauset)
 • Dagelijkse briefing Engelstalige berggids
 • Support-auto voor mogelijkheid tot inkorten wandelingen (op dag 4, 5 en 7) en eventuele transfers naar alternatieve accommodaties)
 • Vervoer op dag 8 terug naar Huesca of Torla
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze reis is bij uitstek bedoelt voor iedereen die graag een uitdagende bergwandeltocht wil maken, maar daar niet zoveel ervaring mee heeft.  De wandelingen zijn pittig, maar je hebt de zekerheid van de back-up van de berggids die je dagelijks brieft en tal van tips geeft en die je bagage vervoert!

Je loopt in bergachtig gebied en de wandelingen zijn pittig, wat een goede (wandel)conditie noodzakelijk maakt. Het terrein waar je doorheen loopt is sterk uiteenlopend: van beboste valleien, grashellingen en ruig stenig terrein. Je wandelt afwisselend over goede paden, maar ook stenige paden, en soms ook ‘cross-country’ door steenvelden of over grashellingen. Omdat je hier op grote hoogte wandelt kun je hier, met name na sneeuwrijke winters, tot ver in de zomer sneeuwvelden op je pad tegen komen. Het gebruik van wandelstokken is sterk aanbevolen. In het voorjaar zijn gymschoenen die nat mogen worden ook handig, wanneer de beken hoog staan vanwege het smeltwater.

Tijdens deze etappe kun je de wandelingen op dag 4, 5 en 7 een stukje inkorten door je door het bagagebusje een eindje op weg te helpen of vóór het eindpunt te laten ophalen. De wandeling op 2 is te verlichten door deels een andere route te nemen.

Tijdens deze etappe zijn 3 berghutten niet bereikbaar voor het bagagetransport, zodat in totaal op 6 wandelingen met wat extra spullen voor steeds één overnachting in je dagrugzak loopt. De rest van je bagage wordt dan wel gewoon vervoerd naar de volgende overnachtingsplek waar de bus wél kan komen.

Omdat deze reis door ruig hooggebergte voert, kun je de reis vanwege de veiligheid alleen met 2 personen of meer boeken. Gezien de zwaarte van de wandelingen en het terrein stelt onze lokale partner de minimum leeftijd op 17 jaar. 
 

Over de groepssamenstelling

Ofschoon dit een individuele wandelreis is, bestaat de kans dat je met meerdere wandelaars tegelijk loopt. Mogelijk zijn dit ook andere klanten van SNP. Dit is vanwege de vaste startdata van deze etappe. Je kunt uiteraard zelf bepalen of je met de andere wandelaars samen loopt. Wel zul je hen 's avonds in de accommodaties treffen. De briefings en eventuele transfers zijn gezamenlijk met de andere klanten die hetzelfde arrangement op dezelfde datum gestart zijn (tot maximaal 8 personen). In de berghutten eet je ook samen met hen. 

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement geen extra (rust)dagen  bijboeken. Als je beide etappes boekt is dag 8 van de eerste etappe tevens dag 1 van de 2e etappe, en daarmee een rustdag.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Sant Agusti (Barcelona)

Hotel San Agustí in Barcelona is een modern stadshotel dat kan bogen op een oude traditie. Het is het oudste hotel van Barcelona (1840), ondergebracht in het volledig gerenoveerde historische gebouw waar vroeger (1720) het Convent van Sint Augustinus resideerde. Het ligt op een rustige locatie aan een plein in het stadscentrum, 50 meter van de Ramblas en vlakbij het operahuis Liceu en de Boqueria markt. Sant Augusti heeft 75 kamers die van alle gemakken zijn voorzien met goed uitgeruste badkamers. Continentaal ontbijt, restaurant service, lounge en koffiebar. Vrije internet en e-mail service voor de gasten. Een vriendelijke en familiaire atmosfeer.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Torla is ca. 1500 km. Je kunt je auto op de grote parkeerplaats aan de rand van Torla parkeren of bij de accommodatie. Aan het eind van de reis wordt je per taxibusje naar Torla terug gebracht.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je vanaf Amsterdam in ca 12,5 uur naar Barcelona-Sants (vertrek 9.15, aankomst ca 21.45 uur) Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt met de trein (Thalys en TGV) naar Barcelona reizen en dan verder per bus via Barbastro door naar Broto (bij Torla). Maar je zult dan vanwege de late aankomst wel een overnachting in Barcelona moeten boeken.  Dit geldt ook voor de terugweg vanwege het vroege vertrek van de TGV. 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Barcelona. 

Barcelona is het makkelijkst, je hoeft niet over te stappen en hebt bovendien de meeste vluchtmogelijkheden. Vanwege de vrij lange aansluitende reis naar Torla is het van belang een ochtendvlucht heen en een avondvlucht terug te kiezen. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Barcelona (BCN)
Vanaf het vliegveld (El Prat) neem je de trein (elk half uur) of een taxi naar het trein/busstation Barcelona-Sants. Van daar neem je bus naar Barbastro (Avanzabus, 5x per dag, vertrek elke 3 uur, duur 3.10 uur). De meest ideale bus is die van 11.00 die om 14.10 in Barbastro aankomt. Dan kun je namelijk de Avanzabus halen die eenmaal daags om 17.15 naar het dorpje Broto gaat (duur 1.50 uur), aankomst 19.05.  Van daar kun je je door de gids laten ophalen voor de laatste paar kilometers naar Torla.

Heenvlucht op Reus 
Vanaf het vliegveld neem jr de bus naar het trein/busstation Barcelona Sants. Er is een rechtstreekse busverbinding, afgestemd op Ryanair reizigers. Zie voor de reistijden en verdere informatie op de website van Ryan Air. 

Terugreis 
Aan het eind van het arrangement word je naar Huesca gebracht. Hier kun je de bus naar Barcelona nemen. Er gaat ’s middags o.m. een bus 14.45 en 16.30 van Avanza bus (duur 4 uur). (Er rijdt ook een trein, maar die gaat alleen ’s ochtends vroeg, of ’s avonds laat.). Van daar per trein of taxi naar het vliegveld El Prat of naar Reus.

Klik hier voor bustijden en reserveringen.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Vanwege de logistieke organisatie van deze reis (dagelijkse briefing door de berggids, bagagevervoer, etc) kun je deze reis alleen op 7 vaste data starten in de periode juni t/m september (zie onder vertrekdata en Prijzen).
De Pyreneeën kennen een echt bergklimaat, met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter, vallei en berg, schaduw- en zonzijde van de bergen. Dit betekent ook dat het weer relatief onstabiel is en er altijd kans is op een (onweers)bui, een regenachtige dag of mist.  De Spaanse zijde van de Pyreneeën is echter een stuk droger, zonniger en warmer dan de noordelijke Franse kant. In de valleien kan de temperatuur in de zomermaanden gemakkelijk oplopen tot tegen de 30 graden, hoger in de bergen is het dan zo’n 10 tot 15 graden koeler.  
In de maand juni is er kans dat je op de paden nog sneeuwvelden treft, wat het wandelen lastiger maakt.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spanje ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je kunt, desgewenst, een aantal wandelingen een stukje inkorten, door een stukje met het bagagevervoer mee te rijden, hetzij aan het begin, hetzij aan het eind van de wandeling. Tijdens je dagelijkse briefing met de berggids kun je daar per dag beslissen of je van deze inkortingsmogelijkheid gebruik kunt maken. Tijdens de tweede etappe is dat op dag 4, 5 en 7 mogelijk. 

Je bagage wordt dagelijks naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd, uitgezonderd op dag 2, 5  en 7: naar de berghutten van Goriz, Biados en Llauset. Een rugzak van ca 35-40 liter is daarom aan te bevelen. Dekens zijn in de hut aanwezig. Maar in je dagrugzakje dien je dan wat extra kleding, een lakenzak, kussensloop, handdoek, en evt. slippers/hutsloffen, zaklamp en oordoppen mee te nemen.  
Je wandelt over bergpaden, die vaak stenig zijn. Goede hoogsluitende bergwandelschoenen zijn dan ook sterk aanbevolen, evenals wandelstokken, goede regenkleding en gamaschen en warme kleding. In de eerste helft van de zomer zijn waterschoentjes (of gymschoenen die nat mogen worden) aanbevolen, omdat de beken dan vaak nog hoog staan vanwege het smeltwater.

We adviseren je de volgende spullen mee te nemen:

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 35-40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • aanbevolen: gamaschen
 • aanbevolen: GPS of kompas
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop
 • lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoek
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Zoals bij de meeste individuele wandelreizen van SNP loop je ook tijdens deze reis op eigen houtje, onbegeleid, uitgerust met een gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving van SNP, eenvoudig kaartmateriaal en GPS tracks. 
Maar wat deze reis uniek maakt is dat er een back-up aanwezig is in de vorm van een lokale berggids: je wordt dagelijks gebrieft door een ervaren lokale berggids die goed Engels spreekt. Hij geeft je tips over de wandelingen en eventuele alternatieven, over het weer en kan je voorzien van de nodige achtergrondinformatie. Hij zorgt ook voor het bagagevervoer (naar de meeste overnachtingsplaatsen, en hij kan je op een aantal dagen een stukje op weg helpen of aan het eind van de wandeling oppikken, zodat je deze wandelingen lichter kunt maken of een wat saaier stuk kunt overslaan. Indien nodig (bijvoorbeeld bij slechte weersverwachtingen) kan je ook een wandeling overslaan en het hele traject met het bagagevervoer mee rijden. Op deze manier kunnen ook wandelliefhebbers die misschien wat minder ervaring in de bergen aan met een gerust hart deze pittige trektocht doen.
Omdat er een aantal vaste startdata zijn is de kans aanwezig dat je gedurende de reis met dezelfde wandelaars (dat kunnen ook Nederlanders zijn) mee oploopt. Je kunt uiteraard zelf bepalen of je samen wandelt of dat je elkaar alleen ’s avonds in de accommodatie treft. 

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xxxx

Spanje - Pyreneeën GR11 etappe 2 Ordesa - Aneto

La Senda Pirenaica

Bergwandelvakantie langs berghutten, hotels en pension, mèt logistieke ondersteuning

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.