Zwitserland - Glacier Express, 8 dagen Per smalspoor door de Alpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Treinwandelvakantie langs mooi gelegen hotels

Het Mekka voor elke treinenliefhebber. Spoor met een Swiss Pass onbeperkt door Zwitserland, reis per trein over het traject van de Bernina en Glacier Express langs gletsjers, bergmeren en over hoge Alpenpassen. Mooie treintrajecten worden afgewisseld met relaxte bergwandelingen. Pleisterplaatsen zijn een fraai hotel aan de oever van het beroemde Vierwoudstedenmeer, een bijzonder, historisch hotel in het Retoromaanse Engadin en een familiehotel in het autovrije Bettmeralp in Wallis, vlakbij de Aletschgletsjer en met uitzicht op de Matterhorn.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende wandelgebieden
 • Aletsch gletsjer en Vierwoudstedenmeer
 • Hét treinenland
 • Karakteristieke hotels
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zwitserland - Glacier Express

In Zwitserland liggen honderden kilometers smalspoor, met fraaie bruggen en tunnels, waarover de bekende rode treintjes zich een weg zoeken door het groene berglandschap. En als er geen trein kan komen dan gaat er wel een boot, gondelbaan of postbus, waarbij alle radertjes van dit netwerk met Zwitserse precisie in elkaar passen. Inbegrepen in de reissom is de Swiss Pass, waarmee u onbeperkt met trein, bus en boot kunt reizen. U begint in Luzern, waar u de boot over het Vierwoudstedenmeer neemt naar uw eerste hotel, mooi gelegen aan de oever. De volgende pleisterplaats is het geweldige Hotel Meisser in het Engadin. Geniet van de charme van dit eeuwenoude hotel en maak een wandeling naar de Piz Amalia, genoemd naar onze prinses, of klim met de Bernina Express over keerviaducten naar de 2253m hoge pas en daal af naar het Italiaanse Tirano op 229m. De beroemde Glacier Express brengt u tenslotte via het Rijn- en Rhônedal in Wallis, waar een fraaie wandeling naar de Aletschgletsjer deze reis afsluit.

Dag 1

Waarschijnlijk reist u per internationale trein naar Basel en stapt daar over op de trein naar Luzern, een rit door het relatief vlakke en dichtbevolkte deel van Zwitserland. Achter het station van Luzern vertrekt de boot naar Weggis, een heerlijk stukje varen over het schitterende Vierwoudstedenmeer. Uw hotel ligt niet ver van de aanlegsteiger aan de oever.

Overnachting in

Weggis

Dag 2

Tijdens de wandeling van vandaag kunt u wederom genieten van een fantastisch uitzicht op het Vierwoudstedenmeer en de omringende bergen. U gaat met de kabelbaan omhoog naar Rigi-Kaltbad en wandelt met fraai uitzicht naar Rigi-Scheidegg. Over weilanden en langs bossen gaat u met de kabelbaan (of lopend) naar beneden naar het stadje Vitznau aan het meer. Hier neemt u bus of boot terug naar Weggis. Wandeling: max. 13 km, 1000 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Weggis

Dag 3

Met de boot keert u terug naar Luzern en stapt daar op de trein. Via het Rijndal rijdt u het hooggebergte binnen. Vlak voor Chur kunt u kiezen: de kortste route naar Guarda, via een lange tunnel (totaal ca. 3,5 uur treinen met 2 overstaps) of de mooiste route, met de klassieke beklimming naar de Albulatunnel, met vele keertunnels en hoge bruggen (totaal ca. 5,5 uur treinen met 3 overstaps). Uw hotel ligt een half uur lopen van het stationnetje, maar er rijdt ook een bus.

Overnachting in

Guarda

Dag 4

Vanuit het hotel maakt u een ontspannende rondwandeling over bloemrijke bergweiden en door fraaie larikswouden, die in de herfst schitterend rood, bruin en geel kleuren. Maar een treinrit naar het hooggelegen kuuroord Davos behoort ook tot de mogelijkheden. Of een rondje over de Albulapas als dat gisteren niet gelukt is. Wandeling: 8 km, 250 m stijgen en 500 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Guarda

Dag 5

Met de trein reist u een klein stukje naar Scuol, het grootste plaatsje in het Unter Engadin, en neemt daar de postbus naar S-charl. Door dit schitterende en doodstille dal maakt u een rondwandeling in de richting van de naar onze prinses genoemde Piz Amalia. Daarna via dezelfde weg terug naar Guarda.U kunt ook met de Bernina Express naar Tirano gaan om daar Italiaanse sfeer te proeven. De spectaculaire rit langs gletsjers, over keerviadukten en de Berninapas van 2328m duurt iets meer dan 3 uur, met overstap in Pontresina. Op de terugweg kunt u nogmaals genieten van het fraaie berglandschap. Wandeling: 14 km, 350 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Guarda

Dag 6

Vandaag reist u over het traject van de beroemde Glacier Express van het Unter Engadin naar Wallis. De fraaie treinrit naar Betten duurt ca. 7 uur met 2 overstaps. U heeft onderweg tijd om op een mooie plek, bijvoorbeeld de 2044m hoge Oberalppas, uit te stappen en te lunchen of wat te wandelen.
In Betten neemt u de Bergbahn naar het op 1950m hoogte gelegen autovrije Bettmeralp, waar het nog 10 minuten lopen is naar het hotel. Uw bagage wordt door het hotel opgehaald. Indien u nog wat tijd hebt kunt u gaan genieten van de prachtige alpenbloemen in de schaars bemeste en daardoor zeer bloemenrijke weilanden en grashellingen.

Overnachting in

Bettmeralp - Chalet Hotel Bettmerhof

Dag 7

Vandaag wordt de keus erg moeilijk. Er is een niet al te zware wandeling beschreven langs de mooi gelegen Blausee richting Aletschgletsjer en door het beroemde Aletschwald met zijn duizendjarige Arven. Wandeling: 9,5 km, 350 m stijgen en dalen, 4 uur.
Indien u met de kabelbaan naar de Bettmerhorn (2856m) gaat kunt u een stevige bergwandeling maken met superieure uitzichten over de unieke bergwereld en de 24 km lange Aletschgletsjer, geclassificeerd als UNESCO World Heritage Site. Wandeling: 16 km, 150 m stijgen en 950 m dalen, 7 uur.
Een andere optie is het maken van een gegidste wandeling over het ijs van de Aletschgletsjer. U kunt zich via het hotel voor deze tocht aanmelden (ca. 35 Euro pp).
Maar de echte treinliefhebber reist misschien liever in 2 uur naar Zermatt om de Matterhorn van dichtbij te gaan bekijken….

Overnachting in

Bettmeralp

Dag 8

U daalt met de bergbahn van Bettmeralp naar het Rhônedal en aanvaardt de thuisreis. Via een tunnel spoort u door de bergrug naar het Berner Oberland en via Bern naar Basel.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in schitterend gelegen drie- en viersterren hotels, waar u gastvrij wordt ontvangen. De kamers zijn voorzien van douche en toilet. Het hotel in Weggis ligt direct aan het Vierwoudstedenmeer. In Guarda overnacht u in een historisch familiehotel en in Bettmeralp proberen we een kamer voor u te reserveren met zicht op de Matterhorn. In alle hotels is gratis wifi.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet op u te wachten en aan het eind van de dag wordt er een heerlijk diner geserveerd. De lunch kunt u ter plekke inkopen of in het hotel bestellen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • Swiss Pass voor 8 dagen
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal voor wandelingen
 • originele overzichtskaart Zwitserland

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • transfers die niet gedekt worden door Swiss Pass
 • plaatsreserveringen
 • persoonlijke uitgaven
 • toeristenbelasting
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (CHF 3,50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Reisdagen worden tijdens deze reis afgewisseld met wandeldagen. De beschreven wandelingen gaan over goede, maar vaak stenige bergpaden.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Bij elke overnachtingsplaats zijn genoeg wandelmogelijkheden, met name in Bettmeralp.
In Guarda kunt u ook een extra nacht boeken om het Bernina Express traject af te leggen èn alle wandelingen te doen. De inbegrepen Swiss Pass is 8 dagen geldig. Indien u de reis verlengt kunt u eventueel een Swiss Pass voor 15 dagen bestellen.

Extra's

Aanvullende opties

Toeslag 15-daagse Swisspass, 1e klas

Toeslag 15-daagse Swisspass, 2e klas

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Weggis is ca. 775 km. U kunt uw auto gedurende de reis parkeren bij het hotel voor ca. 50 euro. Op de laatste dag heeft u ca. 3,5 uur nodig om met de trein van Bettmeralp naar Luzern te reizen. Vandaar neemt u de boot naar Weggis (ca. 50 min.).

Treinreis

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf Basel gaat je Swiss Pass in. Met de lokale trein reis je door naar Luzern. Vanaf het treinstation neem je de boot naar Weggis (ca. 50 min.), het hotel ligt op loopafstand van de aanlegsteiger. De laatste boot vertrekt in het begin van de avond.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – BaselBad   08:02 - 14:34 geen
Basel Bad – Amsterdam CS 15:23 - 21:56 geen

U kunt dit arrangement starten van half juni tot begin oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Glacier express ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De Swiss Pass is 8 dagen geldig op alle treinen, postbussen en boten in Zwitserland. Op veel kabelbanen krijgt u 25 tot 50% korting. Ook bij veel musea krijgt u korting (www.museumspass.ch). U hoeft dus normaalgesproken weinig meer te betalen voor vervoer. NB. Geef bij boeking duidelijk aan op welke dag u de pas wilt laten ingaan.

Voor informatie over treintijden: www.sbb.ch, voor postbussen: www.postauto.ch en voor de boot op Vierwoudstedenmeer: klik hier.
NB. Let goed op de periode waarvoor de tijden gelden. In Juni gaat de nieuwe dienstregeling in en in het hoogseizoen rijden er meer treinen en bussen dan in voor- en najaar.

De echte Glacier en Bernina Express met panorama rijtuigen zijn vaak erg vol en dienen vooraf gereserveerd te worden. Op dezelfde trajecten rijden echter ook ‘gewone’ treinen, waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden, hetgeen meer vrijheid geeft. SNP maakt geen plaatsreserveringen. Indien u wel graag in de panoramarijtuigen zit kunt u dit ter plekke zelf reserveren en betalen.

Bagagevervoer is bij dit arrangement niet inbegrepen, dus u neemt zelf uw bagage mee naar de volgende overnachtingsplek. Het aantal overstaps bij deze treinreis is beperkt (zie dagprogramma) en de gekozen onderkomens liggen niet ver van de stations en haven. In Bettmeralp wordt uw bagage door het hotel van het station resp. de bergbahn naar het hotel vervoerd. Toch zult u veel plezier hebben van een koffer op wieltjes waar goed mee te rijden valt. Er bestaat ook een kruising tussen een koffer en een rugzak waar u comfortabel een stukje mee kunt lopen. Als u de rugzakbanden opbergt in een apart vak gebruikt u hem als koffer/weekendtas.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Zwitserland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zwitserland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zwitserland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Autobahnvignet
Het Autobahnvignet Zwitserland is verplicht voor alle gebruikers van de Zwitserse autowegen: de Zwitserse Nationalstrassen, de N-wegen. Op het rijden zonder vignet staat een boete van ca. 100 Zwitserse francs. Voor een auto plus een caravan zijn twee vignetten nodig. Komt men dus niet op deze wegen, maar alleen op de Bundesbahnen, dan heeft u geen vignet nodig. U kunt ze aan de grens kopen, maar ook bij de ANWB.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Zwitserland is een van de veiligste landen ter wereld, maar toch is het ook hier raadzaam om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Een ziektekosten- en een reisverzekering zijn essentieel, vooral vanwege de hoge medische kosten die ski-ongelukken met zich kunnen meebrengen. De eerstehulpafdeling van de ziekenhuizen is 24 uur per dag geopend en in steden is altijd een apotheek open. Alle apotheken horen op hun deur of raam te vermelden welke apotheken wanneer geopend zijn. Nooddiensten, waaronder de helikopter-reddingsdienst zijn zeer efficiënt. U kunt ook een speciaal telefoonnummer bellen voor informatie over lawines. Als u op grote hoogte gaat skiën of wandelen, kijk dan uit voor uitdroging of verbranding door de zon.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rtr7020att75.jpg

Zwitserland - Glacier Express

Per smalspoor door de Alpen

Treinwandelvakantie langs mooi gelegen hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten