Zwitserland - Aletsch, 5 dagen Uitkijken over de langste gletsjer van de Alpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit mooi gelegen berghotel

De Zwitserse Aletschgletsjer is zonder twijfel de indrukwekkendste gletsjer van Europa. Vanuit het hooggelegen en autovrije dorpje Bettmeralp in Wallis verken je, met behulp van enkele liften en bergbanen, op relatief eenvoudige wijze dit overweldigende gebied. Je onderkomen is het comfortabele Hotel Bettmerhof. De gastvrije familie Eyholzer doet haar uiterste best om je het zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Uniek aan deze reis

 • Autovrij dorp
 • Comfortabel hotel
 • Fraaie vergezichten over Matterhorn regio
 • Relatief lichte wandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

OpPad | Wallis heeft alles

In het Zwitserse kanton Wallis wachten de Aletscharena en het Binntal. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Zwitserland - Aletsch

De Zwitserse Aletschgletsjer is in 2002 uitgeroepen tot Unesco World Heritage Site. Met een totale lengte van 24 kilometer is deze ‘snelweg van ijs’, gevoed door beroemde vierduizenders als de Jungfrau, Mönch en Eiger, zonder twijfel de indrukwekkendste gletsjer van Europa. Vanuit het hooggelegen en autovrije dorpje Bettmeralp verken je, met behulp van enkele liften en bergbanen, op relatief eenvoudige wijze dit overweldigende gebied. Nabij het bijzondere natuurgebied Aletschwald, een van de hoogst gelegen wouden van de Alpen waar duizend jaar oude bergdennen hun tijd vol maken, vind je het fraaie natuurmuseum met botanische tuin. Hier leer je veel over de hier voorkomende plantensoorten en alpiene ecosystemen. Je onderkomen is het comfortabele, op 2000 meter hoogte gelegen, Hotel Bettmerhof. De gastvrije familie Eyholzer doet haar uiterste best het je zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Dag 1

Aankomst in Bettmeralp. Indien je op tijd aankomt kan je de omgeving gaan verkennen. Op deze eerste wandeling verken je de almen en de zomerweiden rond de hooggelegen dorpen Riederalp en Bettmeralp en kan je genieten van de prachtige alpenbloemen in de schaars bemeste en daardoor zeer bloemenrijke weilanden en grashellingen. In de botanische tuin rond het natuurmuseum Villa Cassel leer je de verschillende biotopen van het Aletschgebied met de belangrijkste plantensoorten kennen. De terugweg voert over de kam van de Hohflüe, met 2227m het hoogste punt van de dag. Voor het eerst heb je een uitzicht op de Aletschgletscher, een 24 kilometer lange 'snelweg van ijs'. Via de Blausee daal je af naar Bettmeralp.
Wandeling: 10,5 km, 360 m stijgen en dalen, 4 uur.
Je kan ook vanuit Riederalp een mooie rondwandeling maken door het prachtige Aletschwald naar de Grünsee en de beroemde Hängebrücke over de woeste Massaschlucht.
Wandeling: 10 tot 12 km, 640 tot 840 m stijgen en dalen, 4 tot 5 uur lopen.

Overnachting in

Bettmeralp

Dag 2

Vandaag staat de wandeling in het teken van de eeuwenoude waterleidingen waarmee de bergboeren het gletsjerwater van de Aletsch naar hun almen toe voerden. Op een spectaculaire wandeling kan je de resten zien van deze ingenieuze houten kanaaltjes, die op sommige plaatsen als dakgoten aan de loodrechte wanden waren bevestigd.
Na een korte busrit daal je per gondelbaan af naar het dorpje Ried-Mörel. Hiervandaan volg je de Massaweg die vrijwel horizontaal loopt langs stukjes van de oude waterleiding de 'Riederi', die rond 1250 werd aangelegd, en die aan de loodrechte wanden van de Massa-kloof was bevestigd. Uiteindelijk bereik je de Massa-kloof, die door het smeltwater van de Aletsch sinds het einde van de laatste ijstijd ca. 10.000 jaar geleden in de rotsen is uitgesleten. Je hebt verschillende mogelijkheden om de wandeling te vervolgen. De eenvoudigste is om via dezelfde weg terug te keren naar Bettmeralp. Maar je kan ook via een wat inspannendere route teruglopen, of juist met het openbaar vervoer teruggaan.
Afhankelijk van je keuzes is de wandeling 9 tot 25 km lang, tussen 200 en 700m stijgen en dalen, 3 tot 8 uur lopen.

Overnachting in

Bettmeralp

Dag 3

Tot halverwege de 20e eeuw leefde de gehele bevolking van het alpengebied tussen Betten en Bettmeralp nog een nomadisch agrarisch bestaan. Moeilijk voor te stellen is dat inmiddels na een periode van vijftig jaar het knusse autovrije dorp Bettmeralp behoort tot een van de grootste toeristische dorpen in het Zwitserse Wallis. Toch heeft Bettmeralp weinig aan karakter ingeleverd. Goed, er zijn kabelbanen en appartementen gekomen, maar de huizen en de kleine, vaak steile straatjes zijn voor het grootste gedeelte in authentieke stijl gebleven. Overal in het dorp is veel te leren over deze geschiedenis van dit alpengebied. Het Kulturlehrpfad helpt u op weg. Deze wandeling eindigt bij het kabelbaanstation in Betten. Hiervandaan gaat u met de gondelbaan weer terug naar Bettmeralp. Wandeling: 4 km, 725m dalen, 2 uur lopen.
Wil je een langere wandeling maken dan loop je vanuit Bettmeralp omhoog naar het bergstation van de Moosfluh-gletsjerlift. Op het uitkijkpunt wacht een fantastisch uitzicht op de grote Aletschgletsjer en de vierduizend meter hoge toppen van het Wallis. Volg vanaf daar het pad in oostelijke richting naar de Biel en vervolgens bergafwaarts naar de Chatzulech-meren, die direct aan de rand van de gletsjer glinsteren. De terugweg gaat over hetzelfde pad terug naar naar Bettmeralp. Wandeling: 10,5 km, 600 m stijgen en dalen, 5 uur. NB. deze laatste wandeling heeft geen routebeschrijving, maar is met de SNP Route app en de lokale markering goed te volgen.

Overnachting in

Bettmeralp

Dag 4

De mooiste wandeling hebben we voor het laatst bewaard. Vanaf de Bettmeralp neem je de gondelbaan naar de het bergstation vlak onder de Bettmerhorn. Een klein stukje klimmen over een stenig pad brengt je op de 2856 meter hoge top. Een heel nieuw panorama opent zich hier voor je: de brede tong van de Aletsch die sierlijk tussen de Aletschhorn, de Eggishorn, Oberaarhorn en de grosse Grünhorn door krult. Aan de overzijde van het peilloos diepe Rhônedal liggen de Ofenhorn en de Helsenhorn en bij helder weer zijn in het westen de Mont Blanc en in het zuiden de toppen van de Monte Rosa en de spits van de Matterhorn te ontwaren. Via de Aletsch Panoramaweg bereik je de Märjelensee, te midden van een ruige wereld van puin en sneeuwvelden. Na een wandeling door de 1 km langeTälligrattunnel daal je verder af naar Bettmeralp. Een fraaier afscheid van dit UNESCO World Heritage Site is nauwelijks denkbaar.
Wandeling: 15 tot 17 km, 100 tot 400 m stijgen en 900 tot 1100 m dalen, 6 tot 7 uur lopen.

Overnachting in

Bettmeralp

Dag 5

Einde van het arrangement. Indien je niet vroeg hoeft te vertrekken kan je vanuit het lager gelegen, mooie dorpje Betten, een korte wandeling maken. Je volgt de Höhenweg met mooie uitzichten over het dal van de Rhône naar Martisberg. Na een afdaling bereik je Lax in het dal. Je steekt de Rhône over en loopt door de weilanden omhoog naar het schitterende dorpje Ernen. Na een bezoek van dit authentieke Walliser dorp wandel je naar het station van Fiesch waarvandaan je per trein en gondelbaan terugkeert naar Bettmeralp.
Wandeling: 12 km, 350 m stijgen en 530 m dalen, 4,5 uur.
Indien je een dag extra hebt geboekt, kan je deze dag bijvoorbeeld besteden aan het maken van een gegidste wandeling over de tong van de Aletschgletsjer, onder leiding van een berggids. Dit kan je ter plekke zelf regelen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je onderkomen is het comfortabele, op 2000 meter hoogte gelegen Hotel Bettmerhof, dat onlangs een grondige renovatie heeft ondergaan. De kamers zijn van alle gemakken voorzien, hebben een balkon en mooi uitzicht (naar keuze op de Matterhorn). De tweepersoonskamers hebben gescheiden bedden die eventueel tegen elkaar geschoven kunnen worden. De driepersoonskamer heeft een klein bijzetbed, geschikt voor een kind.. De familiekamer heeft extra tweepersoons slaapbank, eveneens geschikt voor kinderen. Vanaf het zonnige terras heb je zicht op vele vierduizenders. Verder vind je in dit Wanderhotel alles wat een wandelaar nodig heeft, zoals een Sauna, Dampfbad en Erlebnisdusche om de stramme spieren op te warmen.
De gastvrije familie Eyholzer doet haar uiterste best het je zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet op je te wachten en aan het eind van de dag wordt er een heerlijk diner, van Zwitserse of regionale specialiteiten, geserveerd. De keuken van het hotel heeft een goede naam.
Voor de lunch kan je in het supermarktje terecht, maar je kan ook een lunchpakket in het hotel bestellen of onderweg op een terrasje neerstrijken.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Bus en gondelbanen (richtbedrag 50 euro)
 • Eventuele gletsjerexcursie
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (CHF 2,50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Dit is een prima arrangement voor beginnende bergwandelaars of voor als je zonder al te veel inspanning de mooiste uitzichten wil hebben. Ook als je wat meer uitdaging zoekt, zal je je rond Bettmeralp thuis voelen.
Omdat je de hele reis in dezelfde accommodatie verblijft, kan je iedere dag bepalen of je wel of niet gaat wandelen en hoe ver. Het gebied rond Bettmeralp heeft een zeer dicht net van goed bewegwijzerde wandelpaden. Wij hebben enkele mooie routes beschreven, meestal rustige tochten voor een halve dag, maar ook een enkele stevige tocht. Vaak kan je gedurende de wandeling nog beslissen of je korter of langer wil lopen.
Eventueel zijn ter plekke bij de VVV nog beschrijvingen voor eenvoudige wandelingen te vinden. De wandelingen voeren meestal over goede, maar vaak stenige paden. Omdat het dorp al hoog ligt, blijven de hoogteverschillen beperkt. De grootste stijgingen kunnen met behulp van gondelbanen worden omzeild.
NB. Het basisarrangement is vijf dagen, maar er zijn wandelingen genoeg beschreven om dit tot een hele week uit te breiden. Zie ook de dag tot dag beschrijving.

Optionele gletsjer excursie
Vanuit Bettmeralp worden excursies georganiseerd waarbij je met een gids een stuk over de Aletsch gletsjer wandelt. Je wandelt daarvoor op en neer naar de gletsjer. Bijzondere uitrusting heb je niet nodig.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor kinderen ouder dan 12 jaar.

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. Er zijn genoeg wandelingen beschreven voor een hele week.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Betten is ca. 900 km. Je parkeert de auto voor de hele week bij het dalstation van de gondelbaan in een parkeergarage (betaald) en gaat per gondel naar het autovrije Bettmeralp. Het hotel is ca. 10 minuten lopen vanaf het bergstation. Indien je tijdig belt, wordt je bagage opgehaald.
Klik hier voor informatie over de gondelbaan.
Klik hier voor informatie over het parkeren (het is mogelijk om een elektrische auto op te laden in de parkeergarage).

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Betten Talstation.

Vanuit Betten Talstation ga je per gondelbaan naar het autovrije Bettmeralp (10 min). Het hotel is ca. 10 minuten lopen vanaf het bergstation. Indien je het hotel tijdig belt, wordt je bagage opgehaald.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland (tevens gondelbanen).
NB. Mogelijk kan je een internationaal treinretour krijgen naar Bettmeralp, dus inclusief de gondelbaan. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs. Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

Klik hier hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Treintickets kun je ook zelf boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van eind juni tot begin oktober. Dit is de periode dat het hotel geopend is. In het weekend kan het in Bettmeralp erg druk worden met dagjesmensen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Aletsch ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zwitserland Aletschgletsjer Aletsch Bettmeralp

Zwitserland - Aletsch

Uitkijken over de langste gletsjer van de Alpen

Lichte wandelvakantie vanuit mooi gelegen berghotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)