Wandelen over de Via Spluga, van Zwitserland naar Italië

Italië, Zwitserland - Lombardije, 6 dagen Te voet over de Via Spluga

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

De Via Spluga verbindt al eeuwenlang het Zwitserse Rheinwald met het Italiaanse Lombardije. Je wandelt over oude muilezelpaden door het hart van de Alpen. De officiële Via Spluga start in Thusis; wij kozen voor het traject van historisch Splügen naar het warme Chiavenna. Geniet van het alpiene landschap en de frisse wind op de Splügenpas. Daal af door de spectaculaire Cardinellokloof. Je overnacht in karakteristieke, comfortabele hotels, allemaal met hun eigen verhaal. Sluit je Alpendoorsteek af in een typisch grotrestaurant in Chiavenna met een dampend bord pizzoccheri, de pasta van de streek. 

Uniek aan deze reis

 • Eeuwenoude Alpendoorsteek
 • Karakteristieke overnachtingsadressen
 • Te voet van Zwitserland naar Italië
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië, Zwitserland - Lombardije - Via Spluga

In het kort ziet je programma voor de komende 6 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Splügen, overnachting Splügen
 • Dag 2: wandeling naar Montespluga, overnachting Montespluga
 • Dag 3: wandeling naar Isola, overnachting Isola
 • Dag 4: rondwandeling Isola , overnachting Isola
 • Dag 5: wandeling naar Chiavenna, overnachting Chiavenna
 • Dag 6: einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Splügen, in het Zwitserse Rheinwald. Maak een ommetje door de klinkerstraatjes in de uitstekend bewaarde dorpskern. Achter Splügen zie je de bergen al liggen die je de komende dagen gaat doorkruisen.

Overnachting in

Splügen

Dag 2

Op naar Italië vandaag! Je steekt de Achter-Rijn over en begint met de lange klim naar de Splügenpas. Af en toe zie je een glimp van de pasweg waarop voertuigen zich slingerend omhoog zwoegen. Jij moet ook omhoog, maar kunt gelukkig rustig van het prachtige uitzicht genieten. Door bossen en Alpenweiden klim je steeds verder. Na een serie haarspeldbochten bereik je de winderige Splügenpas op de Zwitsers-Italiaanse grens. Door een schitterend, open en boomloos gebied wandel je verder. Je overnacht in het eerste dorp dat je tegenkomt: Montespluga, op 1900 m hoogte. 
Wandeling: 9 km, 650 m stijgen en 200 m dalen

Overnachting in

Montespluga

Dag 3

Je verlaat Montespluga via een wandelpad langs de oever van het stuwmeer van Montespluga. Je kunt hier volop genieten van het omringende berglandschap en uitzicht op het meer. Na een uurtje bereik je de stuwdam aan het eind van het Lago di Montespluga. Hier begint één van de spectaculairste delen van de hele route. Over een oud muilezelpad daal je af in de Cardinellokloof. Eerst is de kloof smal en stenig, later wordt het breder en het landschap vriendelijker. Door Alpenweiden en wat kleine boerendorpjes wandel je de kloof uit. Aan het eind ligt, aan het gelijknamige meer, het schilderachtige Isola. Hier verblijf je de komende twee nachten.
Wandeling 9 km, 100 m stijgen, 700 m dalen

Overnachting in

Isola

Dag 4

De omgeving van Isola is te mooi om meteen weer verder te trekken. We hebben dan ook nog een nacht voor je geboekt in Isola zodat je de omgeving nog wat verder kunt verkennen. Maak een wandeling door de stille Val Febbraro. Dit ongerepte zijdal van de Val San Giacomo werd vroeger veel gebruikt door smokkelaars op weg naar Zwitserland. Je kunt een rondwandeling maken of het wat rustiger aan doen en heen en weer te wandelen langs de rivier. Wandeling: 14 km, 850 m stijgen en dalen

Overnachting in

Isola

Dag 5

Vandaag staat de laatste en langste wandeling op het programma. De rivier de Liro wijst je grotendeels de weg door de Valle Spluga. Je daalt langzaam af door schaduwrijke kastanjebossen met hier en daar een afgelegen pelgrimskerk. De temperatuur gaat vandaag oplopen. Eindpunt Chiavenna wordt omringd door hoge bergen maar ligt op een hoogte van slechts 300 m. Hier heerst dan ook een bijna mediterraan klimaat, waar optimaal van geprofiteerd wordt op de gezellige terrasjes in het centrum. Chiavenna staat bekend om zijn ‘crotti’, restaurantjes uitgehouwen in rotsen. Sluit je wandelavontuur af met bresaola en pizzoccheri en een goed glas lokale wijn. 
Wandeling: 19 km, 50 m stijgen en 1000 m dalen

Overnachting in

Chiavenna

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Hopelijk heb je nog even tijd om te blijven plakken, want in Chiavenna kun je je nog prima vermaken. Bezoek de botanische tuin, de donderende waterval Acquafraggia of slenter nog wat rond in de historische kern.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in karakteristieke, comfortabele hotels in dorpjes langs de wandelroute. Je hebt overal een eigen badkamer. 

Maaltijden

Je krijgt iedere dag een voedzaam ontbijt. Verder zijn de diners in Montespluga en Isola inbegrepen. Van het hotel in Montespluga krijg je ook een lunchpakket mee voor tijdens de wandeling. De overige lunches koop je zelf in. Voor de diners in Splügen en Chiavenna zijn er genoeg restaurants in de buurt om uit te kiezen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • lunchpakket dag 3
 • 3x diner
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone en/of met de Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je volgt gemarkeerde wandelroutes over goed begaanbare paden. De ondergrond is deels stenig. Voor mensen met hoogtevrees is deze reis af te raden. Op dag 2 moet er voornamelijk geklommen worden; dag 5 gaat juist grotendeels bergafwaarts. De wandeling vanuit Isola op dag 4 kan ingekort worden tot een wandeling met minder hoogteverschil. Je kunt die dag ook helemaal niet gaan wandelen.

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten boeken. Een extra nacht in Splügen geeft je de mogelijkheid nog een stuk van de Via Spluga te lopen door de bus te nemen naar Andeer en terug te wandelen naar Splügen. Chiavenna is een leuke plaats om langer te blijven. Er is veel te doen en te zien in de omgeving. Een dagje Comomeer behoort ook tot de mogelijkheden.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Splügen is ongeveer 950 km; vanaf Brussel rijd je in ongeveer 820 km naar Splügen. Je kunt parkeren op een openbare, niet bewaakte parkeerplaats in het dorp. Aan het eind van de reis neem je vanuit Chiavenna de bus terug naar Splügen.

Trein informatie

Kies een treinreis heen naar Thusis, terug vanaf Sankt Moritz. Het eindpunt van de reis (het Italiaanse Chiavenna) heeft ook een treinstation, maar het is sneller om de bus te pakken naar Sankt Moritz. Vanuit Chiavenna kun je wel gemakkelijk per trein verder Italië in reizen, bijvoorbeeld richting Milaan. Vanuit Chiavenna kun je evt. ook de trein nemen naar Tirano vanwaar de Bernina Express vertrekt richting Sankt Moritz en Chur. Houd er dan wel rekening mee dat je onderstaande verbinding vanuit Sankt Moritz niet haalt. Voor dienstregeling en reserveringen zie de website van de Rhätische Bahn .

Je kunt zelf je treintickets boeken viawww.nsinternational.nl

SNP kan wel de nachttrein naar Zurich voor je boeken. Vanaf daar ga je zelf per trein verder naar Thusis of reis je aan vanaf Sankt Moritz. Daarbij geldt het volgende schema:

Amsterdam - Zurich 20:28 - 08:39
Zurich - Amsterdam 21:34 - 09:05

Je kan ook in Utrecht en Arnhem opstappen.

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Na aankomst in Thusis neem je de bus naar Splügen (25 km). Aan het eind van de reis neem je vanuit Chiavenna de bus naar Sankt Moritz

Trein schema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Thusis 08:08 – 17:58 3
Sankt Moritz – Amsterdam CS 10:49  21:59 2

Je kunt deze wandelvakantie starten op elke dag van de week in de periode half juli - eind september. Vroeg en laat in het seizoen kun je in de omgeving Montespluga nog te maken krijgen met losse sneeuwvelden op de route. 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen over de Via Spluga, van Zwitserland naar Italië

Italië, Zwitserland - Lombardije

Te voet over de Via Spluga

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.