Zwitserland - Braunwald, 8 dagen In alle rust genieten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit gastvrij hotel

Je bent een week te gast in een zeer rustig gelegen en gastvrij familiehotel met prachtig uitzicht over het kanton Glarus. Er zijn een aantal zeer gevarieerde, niet al te zware, wandelingen uitgezet door het parkachtige landschap rond het autovrije dorp Braunwald, dat een uitbundige bloemenpracht en schitterende herfstkleuren kent. De perfecte plek om in alle rust te genieten.

Uniek aan deze reis

 • Autovrij dorp
 • Je wilt niet meer weg
 • Schitterende bloemenpracht
 • Fantastisch uitzicht
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zwitserland - Braunwald

Het kleine en onbekende kanton Glarus bestaat al sinds 1387. Traditiegetrouw komt de bevolking er op de eerste zondag in mei samen om over belangrijke thema’s te beslissen. In dit hart van Zwitserland ligt op 1300 meter hoogte het dorp Braunwald op een zogenaamd Sonnenterrasse, een wat vlakker gebied ver boven de dalbodem. Braunwald is lid van de Gemeinschaft Autofreier Schweizer Tourismusorte, waartoe bijvoorbeeld ook Zermatt en Saas Fee behoren. Hier echter geen bontjassen en rolexen, maar eenvoudige houten huizen en boerderijen, verspreid in een parkachtig landschap met op de achtergrond grillige, grijswitte kalkrotsen. Vervoer vindt plaats met paard en wagen en elektrische karretjes, het enige dat de rust verstoord zijn koeienbellen. Plantenliefhebbers halen hun hart op aan de bijzondere alpiene rozentuinen en het speciale reservaat voor bergflora. In de herfst, met zijn roodkleurende Ahorns, is wandelen over het uitgebreide padennetwerk zo mogelijk nog mooier. Je overnacht in een zeer rustig gelegen en comfortabel familiehotel waar veel aandacht aan het eten wordt geschonken, ook vegetarisch. Vanaf het balkon van je smaakvol ingerichte kamer heb je fraai uitzicht op de Glarner Alpen. De perfecte plek om in alle rust te genieten.

Dag 1

Aankomst in het autovrije Braunwald. Na aankomst kan je het heerlijk stille, ruim opgezette en groene dorp verkennen. De uitzichten zijn geweldig.

Overnachting in

Braunwald

Dag 2

Je vakantie kan beginnen met een mooie, eenvoudig te wandelen verkenning van Braunwald en omgeving. Je maakt een rustige rondwandeling over voornamelijk steenslagpaden. Door het glooiende landschap loop je naar het bergrestaurant bij Grotzenbüel op 1561m hoogte. Dit is overigens ook het eindstation van een kabelbaan uit Braunwald. Je daalt van hier af naar de onderkant van het dorp, om via de Höhenklinik (1180m), het station en het centrum van Braunwald naar Tödiblick terug te lopen. Deze wandeling geeft je een goed beeld van de bijzondere sfeer in dit hooggelegen, autovrije dorp. Wandeling: 10 km, 370 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Braunwald

Dag 3

Boven Braunwald ligt een groot Pflanzenschutzgebiet, als een amfitheater onder de steile rotswand. Een heerlijke plek om te genieten van de Alpenflora. Op de weg er na toe passeer je de bruisende Brumbachfall. Na een flinke klim bereik je Berghaus Gumen (1910m), het hoogste punt van de wandeling. Tijdens de afdaling kun je nog een uitstapje maken naar het lieflijke Bergetenseeli. Wandeling: 13 km, 680 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Braunwald

Dag 4

Vanuit Braunwald maak je een afwisselende wandeling bovenlangs het dal van de Linth naar Glarus, hoofdstad van het gelijknamige kanton. Steeds heb je uitzicht op de dorpen in de diepte of de indrukwekkende rotswanden boven je. Geleidelijk zie je de vegetatie veranderen en de bodem van het dal dichterbij komen. Vanuit het aardige plaatsje Glarus neem je de trein en de Braunwaldbahn terug naar het hotel. De wandeling kan op meerdere plekken ingekort worden. Wandeling: 18 km, 100 m stijgen en 1010 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Braunwald

Dag 5

Het wordt tijd voor een verkenning van het rotsachtige achterland. Via een steil pad ga je naar een gebied dat totaal afwijkt van de lieflijke hellingen rond Braunwald. Je klimt omhoog naar de de spectaculaire Bärentritt. Bij Erigsmatt vind je enorme karrenvelden, waar de kalksteen door regenwater is gebeeldhouwd tot grillige vormen. Vanuit Erigsmatt loop je eerst nog over een groot plateau voordat je afdaalt naar Braunwald. Wandeling: 16 km, 850 m stijgen en dalen, 6,5 uur.
Je kunt ook via de Brunalpelihöchi van 2252 m doorlopen naar de fjordachtige Klöntalersee, een schitterende maar zware tocht. Met postbus en trein keer je terug naar Braunwald. Wandeling: 19 km, 400 m stijgen en 1450 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Braunwald

Dag 6

Al kort nadat je bent begonnen aan de klim heb je een schitterend zicht op Braunwald. Je ziet het centrum rond het 'station' en de weid verspreide bebouwing mooi liggen. Je vervolgt de pittige klim naar de Rietstöckli, maar de beloning is een ongekend uitzicht op de Urner Boden. De lange afdaling is eerst wat steil, maar gaat dan door een fraai beukenbos. Naar keuze kun je via een berggasthaus teruglopen naar Braunwald of verder dalen naar Linthal, vanwaar je met de Braunwaldbahn terugkeert naar boven. Wandeling: max. 14,5 km, 720 m stijgen, 1220 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Braunwald

Dag 7

Je stijgt naar de smalle Chnügrat (1854m) met bijzonder fraai uitzicht op de steile rotswanden met gletsjers onder de Bächistock (2914m). De afdaling eindigt bij een Gasthaus op de grote morenewallen van het Bächital. Na een bezoek aan de Oberblegisee loop je via een mooie Höhenweg terug naar Braunwald. Wandeling: max. 17 km, 710 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Braunwald

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Braunwald is een ruim opgezet, autovrij dorp. Rond het bergstation van de Braunwaldbahn bevindt zich het ’centrum’ met enkele winkeltjes. Daaromheen liggen houten huisjes en boerderijen, half verscholen tussen de bomen. Goederenvervoer gaat met paard en wagen of elektrokarretjes. Het enige dat wellicht de rust verstoord, zijn koeienbellen.

Deze plek is vanwege bovenstaande zeer geschikt om met kinderen op vakantie te gaan. Zij kunnen op zoek naar Zwäärg Baartli, uit het lang geleden in Braunwald ontstane sprookje. Ook het hotel is ingericht op kinderwensen.

Je overnacht in een schitterend gelegen familiehotel op een kamer met eigen badkamer, balkon en uitzicht op de Glarner Alpen. Dit hotel is niet groot en er wordt veel aandacht aan de gasten geschonken, een perfecte plek om in alle rust te genieten.
NB. de eenpersoonskamers zijn relatief klein en hebben niet altijd een balkon. Vandaar ook de schappelijke prijs.

Over de maaltijden

In de ochtend kun je genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. De 5-gangen avondmaaltijden zijn met liefde gemaakt en op verzoek vegetarisch. De lunch kun je zelf kopen in het winkeltje of je bestelt een uitgebreid lunchpakket in het hotel. Het is daarnaast vaak mogelijk om onderweg in een bergrestaurant iets te eten en/of drinken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • transfers per trein, postbus en kabelbaan (30-40 CHF pp.)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (CHF 3,20 volwassenen, CHF 1,60 kinderen 6-16 jaar)

Over de activiteiten

Je maakt bergwandelingen over goede paden vanuit het op 1300m hoogte gelegen Braunwald. Om de actieradius te vergroten wordt een aantal keren gebruik gemaakt van kabelbanen en trein. Er zijn wandelingen uitgezet in verschillende lengtes en zwaartes (niveau 2 en 3). In de bergen moet natuurlijk altijd flink geklommen en gedaald worden. Het is vaak mogelijk om de wandeling minder zwaar of juist zwaarder te maken door meer of minder gebruik te maken van kabelbanen of de wandelingen in te korten of met een extra lus te verlengen. Het is zelfs mogelijk de ’huisberg’ van Braunwald, de 2716m hoge Ortstock, te beklimmen, een pittige bergtocht. De opgegeven wandeltijden zijn dan ook slechts indicaties. In aanvulling op de kaarten die je bij de routebeschrijving krijgt, kun je ter plekke in Braunwald een wandelkaart schaal 1:25.000 kopen met alle routes in de omgeving.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor kinderen ouder dan 12 jaar.

Extra dagen

Je kunt dit arrangement naar believen verlengen. Braunwald is een heerlijke plek om nog wat rond te kijken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Braunwald is ca. 865 km. Je kunt de auto in Linthal onderaan de Braunwaldbahn betaald parkeren.

Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.
Klik hier voor info over de Braunwaldbahn en parkeren.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Linthal Braunwaldbahn.

Vanaf station Linthal Braunwaldbahn vertrekt de Braunwaldbahn, een steil bergtreintje dat je binnen 10 minuten naar Braunwald brengt. Vanaf het bergstation van de Braunwaldbahn is het 15 min lopen naar het hotel. Je kunt in Linthal echter ook het hotel bellen en vragen je op te halen bij het bergstation van de Braunwaldbahn. Deze transfer is tot 18.00 gratis. Daarna kost het 25 Zwitserse Frank.

Klik hier voor info over de Braunwaldbahn.

Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland. 
NB. Mogelijk kan je een internationaal treinretour kopen naar Braunwald, dus inclusief de Braunwaldbahn.

SNP kan de treinreis voor je reserveren, maar enkel tot aan Zürich, daar het laatste stuk (1 1/2 uur) naar Linthal Braunwald wordt uitgevoerd door een lokale vervoerder waarbij we helaas geen treinticket kunnen inboeken. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs.
NB. Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis. Zij betalen alleen een zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

Nachttrein:
Het is ook mogelijk om met de nachttrein naar Zwitserland te reizen met onderstaand schema:

Amsterdam 20:28 – Basel 06:20 - Zurich 08:39
Zurich 21:34 -  Basel 23.13 – Amsterdam 09:05

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs. Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Klik hier hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Treintickets kun je eventueel ook zelf boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.interrail.eu.

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is! Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van half mei t/m eind oktober. Van hal mei tot ca. 20 juni (afhankelijk van weer en sneeuwhoeveelheden) zijn niet alle beschreven wandelingen te doen, maar in en om Braunwald is het in deze tijd van het jaar één kleurige bloemenweide en erg rustig. Indien je minder behoefte hebt aan wandelingen boven de 2000m, is dit een goede periode om te gaan. In juli verhuist de bloemenrijkdom naar de hogere weiden. De herfst is mooi vanwege het stabiele, heldere weer en de schitterend verkleurende Ahorn bomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Braunwald ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Braunwald Zwitserland Glarus

Zwitserland - Braunwald

In alle rust genieten

Bergwandelvakantie vanuit gastvrij hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.