Nederland - Kop van Drenthe, 4 dagen Prehistorie en arcadische landschappen

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit goed hotel, verblijf op eenpersoonskamer

Eeuwenlang was Drenthe Neerlands armste provincie, waar kleine keuterboertjes de grond bewerkten in kleine esdorpen. Grote delen van Drenthe zijn de grootschalige ruilverkavelingen uit de vorige eeuw ontsprongen waardoor er nu nog veel ruimte is voor 'ouderwetse' arcadische landschappen en eindeloze natuur. Verken met ons vanuit een goed hotel aan de rand van de heidevelden de Kop van Drenthe. Soms moeten we een stukje fietsen om naar het startpunt van de wandeltochten te komen.

We struinen over de heidevelden van het Ballooërveld en zien karakteristieke boerderijen rondom de hoge esgronden. Vanaf de centrale brink in kleine dorpjes wandelen we langs prehistorische hunebedden en grafheuvels, relicten uit een oeroud verleden. We volgen smalle paadjes door de drassige velden rondom het Loonerdiep, de Drentse Aa en Schipborgerdiep. We gaan op zoek naar kraanvogels en ander gevogelte in het Fochteloërveen, een eindeloos hoogveenmoeras. En tenslotte maken we kennis met de 'Maatschappij der Weldadigheid' en het heropvoedingsgesticht Veenhuizen, midden in de veenkoloniën.

Uniek aan deze reis

 • Essen, brinkdorpen, broekgronden
 • Heideveld met schaapskooi
 • Hunebedden en grafheuvels
 • Mooie verhalen van SNP natuurreisleider
 • Verblijf op eenpersoonskamer
Zwaarte
Comfort

Nieuwe meerdaagse groepsreizen in NL

Geen wandelmaatje voor op reis? Ga mee met een van onze nieuwe meerdaagse groepsreizen in Nederland. Verblijf in een fijn hotel op een eenpersoonskamer. Stevige wandelingen in de mooiste natuur van Nederland.

Dag tot dag

Nederland - Kop van Drenthe

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst, korte introductiewandeling en overnachting Zeegse
 • Dag 2: fiets naar startpunt wandeling in Gasteren, rondwandeling Noorderesch en Ballooërveld, overnachting Zeegse
 • Dag 3: rondwandeling via Anloo en Drentsche Aa, overnachting Zeegse 
 • Dag 4 : met eigen auto naar Fochteloërveen, wandeling en naar Veenhuizen, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je met de auto naar het hotel in Zeegse. Om 14.00 uur ontmoeten we elkaar en de reisleider in het hotel. We kunnen nog niet op de kamers, maar 'openen' het arrangement met een korte wandeling van ongeveer 6-7 km. Aansluitend kunnen we genieten van een goed diner.

Overnachting in

Zeegse - Fletcherhotel de Zeegser Duinen

Dag 2

Indien je via SNP een fiets hebt gehuurd staat ie vandaag klaar bij het hotel. Met de fiets rijden we in 20 minuten naar het startpunt van de wandeling nabij Gasteren. Hier volgen een mooi pad langs het Gasterensche Diep en de Noorder Esch naar Rolde. Rolde is nog een karakteristiek Drents dorp met es, brink, heidevelden en broekgronden. Over een voormalige spoorlijn belanden we in het Tumulibos met grafheuvels en even verder ook hunebedden. Via de Balooër Esch bereiken we de schaapskooi van het Ballooërveld, met 400 Drentse heideschapen.

Terug in Gasteren stappen we weer op de fiets voor de rit terug naar het hotel.

Wandeling: 17,5 km,ongeveer 50 meter klimmen en dalen

Overnachting in

Zeegse - Fletcherhotel de Zeegser Duinen

Dag 3

Vanuit het hotel wandelen we via het dorp Schiphorst over de Holle Drift, de vroegere uitvalsroute voor de schaapskudden, naar De Strubben en het Kniphorstbos. In het jaar 2000 werd dit uitgeroepen tot eerste Nederlandse archeologisch reservaat. Hunebedden en grafheuvels van ver voor onze jaartelling. Via Anloo met zijn fraaie 11de eeuwse Magnuskerk volgen we de natte hooilanden langs het kronkelende Anloërdiep. Via de vallei van de Oudemolensche Diep en Schipborger Diep, samen vormend de Drentsche Aa, bereiken we ons hotel weer. Het stroomdal van de Drentsche Aa is een van de laatste oorspronkelijke beekdalsystemen in ons land dat niet door menselijk ingrijpen is aangetast.

Wandeling: 16 km,ongeveer 75 meter klimmen en dalen

Overnachting in

Zeegse - Fletcherhotel de Zeegser Duinen

Dag 4

Met de eigen auto rijd je in 20 minuten naar de veenkolonie Veenhuizen. Begin 19e eeuw werd de 'Maatschappij der Weldadigheid' opgericht met als doel de armoede te bestrijden. Arme gezinnen uit heel Nederland werden verplaatst naar de dit gebied om mee te helpen het veen te ontginnen, wat geld te verdienen en zodoende een beter bestaan op te bouwen. Later werd in Veenhuizen een heropvoedingsgesticht geopend waar met name landlopers werden opgevangen. Het hele dorp is nog steeds in de typische veenkoloniale stijl met tal van historische gebouwen. We maken hier een rondwandeling om een goede indruk te krijgen van wat zich hier heeft afgespeeld.

Aansluitend rijden we naar het natuurreservaat Fochteloeërveen. Hier parkeer je de auto en starten we onze gezamenlijke wandeling. Het Fochteloërveen is het grootste hoogveengebied van Nederland, vergelijkbaar met de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. Het kenmerkt zich door haar weidse panorama's, waterlopen, drassige graslanden, vele vennetjes en is een paradijs voor talloze vogelsoorten. Met enig geluk zien en horen we de prachtige kraanvogels hier.

Rond 17.00 uur eindigen we hier ons arrangement en gaat iedereen op eigen gelegenheid naar huis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op een eenpersoonskamer in het 4(*) Fletcherhotel Zeegser Duinen. Een mooi gelegen hotel, ideaal als uitgangspunt voor onze wandelingen en fietstocht in de Kop van Drenthe. Zie uitgebreide beschrijving van het hotel bij het dag-tot-dag-programma.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Het diner bestaat uit allerlei heerlijke lokale gerechten. Er wordt op dag 2 t/m 4 voor een lunchpakket gezorgd.

Inbegrepen

 • Verblijf in hotel op eenpersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met ontbijt op dag 4
 • Lunchbox (dag 2, 3 en 4)
 • Wandelingen zoals beschreven in het programma
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Zeegse
 • Fietshuur
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens het arrangement maken we 3 dagwandelingen en 1 korte introductie wandeling. De nadruk ligt op het genieten van de variatie in landschappen, en kennismaken met de bijzondere natuur van het noorden van Drenthe. Voor iedereen met een normale conditie zijn de wandelingen prima te doen. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen (liefst waterdicht) uiteraard wel. 
We gebruiken een fiets om op dag 2 naar het startpunt van de wandeling te fietsen, maximaal 20 minuten fietsen over gewone wegen. Indien je met eigen auto komt zou je een eigen fiets kunnen meenemen. Daarnaast kun je via SNP ook een fiets laten reserveren via het hotel voor een toeslag.

Extra's

Fietshuur

huurfiets (vanaf € 22,- per persoon)

De huurfiets wordt geleverd via het hotel. Het betreft een toerfiets, merk Gazelle, met 7 versnellingen en handrem. Genoemde prijs is voor 2 dagen huur (dag 2 en 3).

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De heen- en terugreis naar Zeegse is niet inbegrepen. Aangezien het hotel vrijwel niet te bereiken is met openbaar vervoer gaan we er van uit dat je met eigen auto komt. Auto is gratis te parkeren bij het hotel. Indien je met de auto komt kunt je eventueel zelf een fiets meenemen zodat je geen fiets hoeft te huren.
We verzamelen om 14.00 uur in het hotel.

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je drankjes, eventuele souvenirs en fooien zijn niet inbegrepen. Neem je pinpasje mee.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar de Kop van Drenthe te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
 • kettingsslot voor fiets
 • evt. verrekijker
 • rugzakje voor overdag
 • wandelkleding
 • regenkleding
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (tijdens lunch in het veld)
 • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • evt. fototoestel
 • (kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • persoonlijke EHBO
 • mondkapje en handgel

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nederland - Kop van Drenthe

Prehistorie en arcadische landschappen

Wandelreis vanuit goed hotel, verblijf op eenpersoonskamer

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten