423t34t

Italië - Südtirol - Ortler, 9 dagen Langs de König von Südtirol

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Rugzaktrekking langs berghutten

Stoere bergwandelweek door het meest vergletsjerde berggebied van de Italiaanse Alpen. De bergtoppen in Nationaal Park Stelvio torenen hoog boven de groene dalen uit. Wandel onderlangs de twee kilometer hoge noordwand van de Ortler. We komen dichtbij gletsjertongen, wandelen over puinhellingen en vriendelijke almen. In één week ronden we de Koning van Südtirol. Het gewicht van de rugzak blijft beperkt omdat je je overige bagage halverwege de trektocht weer treft. We overnachten in berghutten hoog in het park.

Uniek aan deze reis

 • Onderlangs gletsjertongen; over puinhellingen en almen
 • Oog in oog met de imposante Ortler
 • Overnachten hoog boven de boomgrens
 • Twee minitreks
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Ortler

Het sterk verijsde bergmassief van de Ortler ligt in het Parco Nazionale di Stelvio, dat samen met het Parco Nazionale Adamello-Brenta en het Zwitsers Nationaal Park het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen vormt. In dit deel van de Italiaanse Alpen zijn de bergen van indrukwekkende omvang; de 3905 meter hoge top van de Ortler torent bijna twee kilometer boven het groene dal van Sulden uit. Indrukwekkende gletsjers zoals de Zufallferner en de tongen van de Trafoier IJswand glijden traag van de hoogste toppen dalwaarts. De schurende werking van het ijs is overal tijdens onze trektocht door het hooggebergte zichtbaar. Waar gletsjers zich hebben teruggetrokken zien we morenewallen, kaarmeren, getrapte dalen en gladgepolijste roches moutonnées. We beginnen onze tocht in het vriendelijke Martelltal met een rustige inloopwandeling naar de Zufallhütte.

Onze eerste drie-daagse minitrekking voert ons door alle vegetatiezones, van de groene sparren- en larixbossen naar de steenwoestenij en sneeuwvelden van het Sällent Joch. Hoog bovenlangs het Ultental stijgen we over de bloemenhellingen van de Pilsberg naar de Soyscharte, waar het krumholz de elementen probeert te weerstaan. Het tweede deel van onze trektocht voert ons door een zo mogelijk nog spectaculairdere bergwereld. Opnieuw met wat extra bagage onze rugzak blijven we drie dagen lang op hoogte en trekken over het 3123 meter hoge Madritsch Joch. Hier staan we oog in oog met de magnifieke noordwand van de Ortler. Dicht onderlangs gletsjertongen, over puinhellingen en vriendelijke almen ronden we de Koning van Südtirol. Eenmaal op de messcherpe graat van het Tabarretajoch, scheidt ons slechts een fikse afdaling van een slotdiner en laatste nacht in Bolzano.

Dag 1

We vertrekken met de trein naar Noord-Italië. In de loop van de avond arriveren we in provinciehoofdstad Bolzano. Hier staat de bus klaar die ons in ca. 2 uur door het Vintschgau rijdt, een breed dal waar een groot deel van de Europese appels wordt geteeld. Wanneer we het nauwe zijdal van Martell inrijden, verandert het landschap abrupt en krijgt een karakter dat we eerder met Oostenrijk associëren. Het Martelltal is dan ook geheel Duitstalig. Halverwege het dal stappen we uit en brengen we de eerste nacht door in een comfortabel hotel. 

Overnachting in

Martell

Dag 2

Onze eerste wandeling voert door het Martelltal (Italiaans: Val Martello) naar de Zufallhütte. De route voert langs de Zufrittsee. Tegen het einde krijgen we uitzicht op de Zufallspitze. We lopen vandaag alleen met dagbagage, de overige bagage wordt naar de hut gebracht.
Wandeling: 10 km, 800m stijgen en 100 m dalen, wandelduur 3,5 uur.

Overnachting in

Zufallhütte

Dag 3

We beginnen aan onze eerste minitrek en nemen wat extra bagage voor de komende twee nachten in onze rugzak mee. De rest blijft in de Zufallhut, waar we over drie dagen weer terugkeren. Een inspannende klim over puinhellingen en sneeuwvelden voert ons naar de bijna 3000 meter hoge pas Sällentjoch. Aan de andere zijde dalen we af in de brede bergkom van het Valle Laghetti di Sternai. Voor ons uit strekt zich het diepe Val di Rabbi. Aan deze zijde van de bergen spreekt men Italiaans. Na aankomst in Rifugio Silvio Dorigoni kunnen de liefhebbers nog naar één van de ronde Laghetti di Sternai wandelen, op 45 min van de hut. Lengte 11 km, 1000m stijgen en 850m dalen, wandelduur 6 uur

Overnachting in

Rifugio Silvio Dorigoni, Val di Rabbi

Dag 4

Hoog over de flanken van het Val di Rabbi vervolgen we onze rondtocht om het massief van de Lorchenspitze en de Eggenspitze. De hellingen op deze naar het zuiden gerichte vallei, kennen een opvallende bloemenrijkdom. We klimmen naar de top van de Gleck (2957m) met een schitterend uitzicht. Tijdens de afdaling naar de Rif Stella Alpina nabij het Lago Corvo, passeren we enkele fraaie kaarmeren. Na de lunch klimmen we over een 2e pas en wandelen verder naar een hooggelegen stuwmeer. Daar nemen we onze intrek in de Höchster Hütte, die omsloten wordt door de verijsde toppen van de Eggenspitze, Lorchenspitze en de Zufrittspitze. Lengte 15 km, 1100m stijgen en 1000m dalen, wandelduur 7 uur. Wandeling is eenvoudig in te korten met 4 km en 350 hoogtemeters.

Overnachting in

Höchsterhütte, Ultental

Dag 5

Eerst dalen we af naar een bospad bovenlangs de Weisbrunnersee achterin het Ultental. Dan volgt de klim naar de 2888 m hoge Soyscharte. Hier duiken we over een stenige helling het Martelltal weer in en wacht ons een lange, steile afdaling. Hierbij passeren we alle vier de vegetatiezonen van het Ortlermassief. Van de Nivale met spaarzame begroeiing van oa. gletsjerranonkels, de Alpiene zone met bloemrijke almen. Na wat lekkers te hebben gedronken bij de zomerboerderij Soyalm, duiken we het sub-alpiene lariks- en sparrenbos in en net boven de dalbodem zien we de eerste loofbomen en hebben we de Montane zone bereikt. De afdaling eindigt bij het restaurant Waldheim onderin het dal. Na een korte transfer en een laatste wandelingetje van een half uur zijn we terug in de vertrouwde Zufallhütte. Lengte 17 km, 1200m stijgen en 1800m dalen, wandelduur 8 uur.

Overnachting in

Zufallhütte

Dag 6

Opnieuw nemen weer wat spullen voor de komende twee nachten mee. Door het Madritschtal klimmen we naar het hoge Madritschjoch (3123 m). Steile gletsjertongen hangen tegen de steile noordwand en voeden de brede ijsgordel van de Suldenferner. Schrik niet als u tijdens de afdaling naar de grote Schaubachhütte enkele yaks ziet grazen: ze zijn door de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner aan de gemeente Sulden geschonken en de dieren voelen zich hier blijkbaar thuis. Bij goed weer lopen we over de morenen van de Suldenferner gletsjer, met zicht op de Ortler, omhoog naar de prachtig gelegen Hintergrathütte. Lengte 14 km, 1200m stijgen en 800m dalen, wandelduur 6 uur (voor de beklimming van de Hintere Schöntaufspitze van 3325m komen hier nog 200 hoogtemeters en 1 uur wandelen bij).

Overnachting in

de Hintergrathütte boven Sulden

Dag 7

We vervolgen onze weg onderlangs de steile noordwand van de Ortler. Het prachtige pad voert ons hoog boven de vallei van Sulden en leidt ons afwisselend over met vegetatie bedekte ruggen, met puin gevulde kommen, over grindhellingen en langs steile rotswanden. De korte wandeling van vandaag voert ons langs de moderne K2 hut, nog een herinnering aan de Himalaya. Na enkele uren wandelen bereiken we de eveneens prachtig gelegen Tabarettahütte, die bovenop een smalle rotsrichel ligt. De middag is ter eigen besteding en kan gevuld worden met zalig-nietsdoen. Wie wil kan lopend of per kabelbaan vanaf de K2 hut afdalen naar Sulden en daar een bezoek brengen aan het leuke kerkje of het Messner Mountain Museum, gewijd aan de gletsjers. Lengte 7 km, 450m stijgen en 350m dalen, wandelduur 3,5 uur.

Overnachting in

de Tabarettahütte boven Sulden

Dag 8

Een korte, steile klim brengt ons op de beruchte Payergrat, waarlangs de belangrijkste klimroute naar de top van de Ortler voert. Bovenop de graat balanceert de gelijknamige hut, op 3029 meter hoogte. Vanaf de hut lijkt de top van de Ortler binnen handbereik, maar het zijn nog altijd 900 meters hoogteverschil naar de top. Aan de westzijde kijken we uit over diepe Trafoiertal en de indrukwekkende reeks ijstongen van de Trafoier Eiswand. Er scheidt ons nog een laatste afdaling naar Trafoi. Hier stappen we in een busje dat ons naar Bolzano brengt, een bijna mondaine stad met een charmante mix van oude Tiroolse cultuur en stijlvol design, moderne kunsten en een hoogstaande gastronomie. Het is de plek waar we de laatste nacht doorbrengen.
Lengte wandeling 8 km, 550 m stijgen en 1550 m dalen, wandelduur 4 uur.

Overnachting in

Bolzano

Dag 9

's Morgens vroeg nemen we de trein terug naar Nederland.

NB Programma

Het programma van de eerste en de laatste dag kan in verband met mogelijke veranderingen in vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden. Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste nacht brengen we door in een comfortabel hotel in het Martelltal op vierpersoonskamers. Tijdens de trektocht overnachten we in sfeervolle berghutten. Ze liggen eenzaam tussen de hoge bergpieken van het natuurpark. Je overnacht in meerpersoonskamers en op 'Matrazzenlager'. Kussens en dekens zijn aanwezig, voor een lakenzak, handdoek en kussensloop dien je zelf te zorgen. Er zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen: wasbakken, WC's en soms een douche (tegen extra betaling). De laatste nacht van de reis brengen we door op vierpersoonskamers in een goed hotel in Bolzano.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn tijdens de reis inbegrepen, vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 9. In de hutten wordt een goede avondmaaltijd en een stevig ontbijt geserveerd. De Hüttenwirt verzorgt elke dag een eenvoudig lunchpakket. Om de in sommige hutten eenvoudige lunches aan te vullen adviseren wij je extra snacks mee te nemen. In Bolzano dineren we in een restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • lunches dag 2 t/m 8
 • 1x bagagevervoer van deel bagage
 • toeristenbelasting Bolzano
 • transfers conform programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees

Over de activiteiten

De trektocht die u in de Ortler maakt is stevig. Feitelijk bestaat de reis uit twee minitrektochten van elk drie dagen, waarbij je in beide gevallen met een kleine rugzak loopt waarin bagage voor twee overnachtingen past. De overige bagage blijft dan achter in de hut of wordt vervoerd. Het gewicht van de rugzak kan beperkt blijven omdat je geen slaapzak hoeft mee te nemen; in de hutten zijn dekens aanwezig, zodat een lakenzak volstaat. Bovendien hoef je niet met extra eten te sjouwen, aangezien alle hutten bemand zijn. De paden gaan soms door bossen en over alpenweiden, dan weer over stenig terrein hoog in het gebergte. In het begin van de zomer vinden regelmatig sneeuwvelden op onze route.

De paden zijn vaak stenig, voeren soms over steile puinhellingen en zijn over het algemeen goed begaanbaar. Soms verlaten we het pad en zoeken onze weg over grashellingen of door stenig terrein. Geen hoogtevrees, tredzekerheid en ervaring met bergwandelen zijn zeer gewenst! We overwinnen op de meeste dagen aanzienlijke hoogteverschillen (800 tot 1500 meter stijgen en éénmaal zelfs 1800 meter dalen). De wandelingen zijn in het algemeen echter niet lang. Dagelijks loopt u 5 tot maximaal 8 uur per dag. Een goede conditie is dan ook van belang, wil je de reis zonder problemen kunnen volbrengen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op het treinstation van Bolzano of het hotel in Martell. Houd er rekening mee dat de reis eindigt in Bolzano. Indien je de auto parkeert bij het hotel in Martell dien je zelf vervoer te regelen van Bolzano naar Martell aan het eind van de reis.

Treininformatie

We reizen per dagtrein van Arnhem - Bolzano v.v.

Treinschema

 

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Duisburg Hbf  07:37 - 08:44                 ICE 131
Duisburg Hbf - München Hbf   09:03 - 15:09 ICE 1223
München Hbf  - Bolzano/Bozen                                        15:34 - 19:27 EC 83

Terugreis Tijden      Treinnr.
Bolzano/Bozen   -  Innsbruck Hbf                            07:32 - 09:38                 REX 1826
Innsbruck Hbf  - München Hbf                                          10:40 - 12:26 EC 286
München Hbf - Düsseldorf Hbf  12:50 - 17:39  ICE 626
Düsseldorf Hbf - Arnhem CS  18:13 - 19:58 ICE 132 

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

LET OP! De reis met vertrek op 21 juli heeft een ander schema

Heenreis Tijden Treinnr.
Utrecht Centraal - Mannheim Hbf 08:14 - 12:23 ICE 255
Mannheim Hbf - München Hbf 12:30 - 15:28 ICE 595
München Hbf -Bolzano/Bozen 15:33 - 19:27 EC 83

Terugreis Tijden Treinnr.
Bolzano/Bozen - Brennero/Brenner 08:02 - 09:22 R 20704
Brennero/Brenner - Steinach in Tirol 09:33 - 09:50 S 4 
Steinach am Brenner - Innsbruck Hbf (Verladestelle) 09:55 - 10:30 Bus SV300 
Innsbruck Hbf- München Hbf 10:40 - 12:30 EC 286
München Hbf - Frankfürt (M) Flughafen Hbf 12:38 - 16:22 ICE 626
Frankfürt (M) Flughafen Hbf - Utrecht Centraal  16:43 - 20:25 ICE 152

 NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Praktische informatie

Ondanks de de zuidelijke ligging van de Italiaanse Alpen, komt het voorjaar in het Ortlermassief pas laat op gang. Korte perioden met buien zorgen in het voorjaar voor een groen en relatief vochtig landschap. De overgang naar de zomer voltrekt zich snel en de dagtemperaturen lopen in juni al op tot 25 ºC in het dal en 15 ºC op grote hoogte. De nachten zijn altijd fris. Je wandelt de meeste tijd door het hooggebergte, met voor een dergelijk gebied typerende klimaatskenmerken: grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, tussen zon- en schaduwzijde, tussen dal en berg. We wandelen tussen 1000 en 3000 meter, zodat de temperatuurverschillen tijdens de tocht aanzienlijk zijn. Boven in de bergen kan het weer snel omslaan en kan zelf op een dag die zonnig begint, in de middag een flinke bui losbarsten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Ortler ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Eigenlijk ben je alleen geld kwijt aan drankjes en Apfelstrudel. In totaal heb je aan ca. € 120,- wel voldoende voor persoonlijke uitgaven. Wij adviseren je vanuit Nederland voldoende geld voor de hele reis mee te nemen, aangezien je onderweg geen gelegenheid heeft geld te pinnen.

Na aankomst in Bolzano volgt er een verplaatsing per minibus naar het Martelltal. Na de wandeltocht worden we eveneens per minibus weer naar Bolzano gebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Ortler te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

De dagrugzak die je voor deze reis nodig hebt, moet voldoende ruimte hebben voor een lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en een veldfles. Wij raden dan ook een dagrugzak aan van ca. 35 liter. De overige bagage wordt vervoerd. Je loopt 2 maal drie dagen met extra bagage voor twee overnachtingen in je rugzak. Het meest geschikt hiervoor is een rugzak van 45 tot 55 liter. De overige bagage blijft dan achter in een hut of wordt voor ons vervoerd. Houd bij de keuze van uw kleding rekening met temperaturen tussen 5º en 25 ºC. Eén stevige lange broek, een goede trui en één winddicht jack zijn daarom voldoende. Lichte wandelkleding zul je ook nodig hebben, evenals goede, winddichte regenkleding. Een ademend Gore-tex regenpakt is het meest geschikt. Een poncho raden wij af omdat deze de warmte niet vasthoudt, en bij harde wind het zicht op je voeten en waar je loopt belemmert. Het is aan te bevelen - als je geen waterdichte hoes voor de rugzak hebt - om je spullen in plastic zakken te verpakken, omdat rugzakken bij regen naar verloop van tijd niet meer waterdicht zijn. Synthetisch ondergoed en sokken hebben als voordeel dat als ze vochtig zijn de isolerende werking niet verloren gaat. Een stevig paar bergschoenen met een stugge zool en goed profiel is een vereiste als je zonder problemen in het gebied wilt rondtrekken. Om knieklachten te voorkomen adviseren wij om wandelstokken meenemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (goede regenjas en regenbroek, geen poncho)
 • zonnebrandolie, zonnebril, lippenbalsem en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • grote dagrugzak of kleine trekkingrugzak (min 40 liter)
 • evt. sloffen of hutslippers
 • lakenzak, kussensloop, handdoek
 • zaklamp en eventueel oordopjes
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • mueslirepen en andere tussendoortjes
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_ortler_torent_bijna_3_kilometer_boven_solden_uit.jpg

Italië - Südtirol - Ortler

Langs de König von Südtirol

Rugzaktrekking langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen