Italië - Puglia, 8 dagen Wandelen in het zuiden van Italië

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Lichte wandel groepsrondreis in het diepe zuiden van Italië. Apulië is een land voor fijnproevers in de ‘hak’ van de Italiaanse laars. Wandel langs een diepe sinkhole nabij Altamura, een overdag slaperig maar 's avonds bijzonder levendig stadje. Verken de mooiste stranden en kliffen, barokke steden, en mysterieuze ‘trulli'. Vanuit de uit de rotsen gehouwen Sassi verken je de verbijsterend mooie, oude stad Matera. Ontdek de rijke cultuur en de eerlijke keuken; koks uit Apulië zijn zelfs in Italië wereldberoemd.

Uniek aan deze reis

 • Eigenzinnige streek
 • (h)eerlijke keuken
 • Kustwandeling bij Otranto
 • Verblijf in grothotel in Matera
 • Zonderlinge trulli in Alberobello
Zwaarte
Comfort

Blog - Wandelen in Puglia, deel 1- 50 miljoen olijfbomen

Het blijft een van de leukste aspecten van mijn werk en ik zorg er dan ook standaard voor om één keer per jaar het kantoor te kunnen verlaten en de wereld in te trekken. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Puglia

Onze reis start in Altamura, een door toeristen weinig bezocht stadje nabij Nationaal Park Alta Murgia. 's Avonds wordt er druk geflaneerd in de smalle straten in het centrum rondom de kathedraal. De volgende dag maken we een eerste lichte wandeling langs het achthoekige, mysterieuze Castel del Monte. Op de omliggende landerijen wordt heerlijke wijn geproduceerd. Alberobello, in het binnenland van Apulië, is de zelfbenoemde hoofdstad van de trulli. We maken een rustige wandeling langs deze zonderlinge bouwsels. We sluiten onze heerlijke wandelweek af met een verblijf aan de Adriatische kust. Schilderachtig Otranto is de perfecte uitvalsbasis voor een zeer fraaie kustwandeling en een duik in zee.  

Tussendoor maken we een uitstapje naar het verbijsterend mooie Matera, één van de oudste steden ter wereld. Een lokale gids leidt ons rond langs de fameuze grotwoningen, de 'sassi' en we wandelen langs de diepe kloof waar Matera op uit kijkt. Overal worden we verwend door de eerlijke keuken van Apulië. De lokale koks weten als geen ander alledaagse ingrediënten om te toveren tot een geweldig bord eten.

 

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld van Bari staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 1  uur naar onze accomodatie in het centrum van Altamura brengt. De meeste smalle straten in het centrum komen samen bij de prachtige Romaanse kathedraal uit de 13de eeuw. 's Avonds, nog later dan in de meeste andere Italiaanse steden, komt Altamura echt tot leven en heerst er een broeierige sfeer als de lokale bevolking door de oude straten slentert.

Overnachting in

Altamura

Dag 2

Vandaag maken we een wandeling in de buurt van het Castel del Monte, op ongeveer een uur rijden van Altamura. Over landwegen lopen we door ommuurde velden met kleine, oude trulli (zonderlinge bouwsels met kegelvormige daken). Het stoere kasteel Castel del Monte staat op de top van een heuvel aan de rand van Nationaal Park Alta Murgia. Rondom het kasteel worden fijne wijnen geproduceerd. We bereiken het wereldberoemde kasteel na een klim door een schaduwrijk bos. Na een bezoek dat ons meer leert over de rijke geschiedenis van het kasteel dalen we af. De uitzichten over het dunbevolkte landschap zijn weids. Na de wandeling keren we terug naar Altamura.
Wandeling: 8 km, 220 m stijgen en 130 m dalen

Overnachting in

Altamura

Dag 3

We rijden wederom naar Alta Murgia Nationaal Park waar we de wandeling van vandaag starten vanaf de Pulo di Altamura, een gigantisch zinkgat van 80 meter diep met een diameter van 500m. In de steile wanden van dit indrukwekkende geologisch fenomeen zijn rotsen uitgehouwen die al in de prehistorie werden bewoond. Vandaag de dag zijn de grotten populair onder zeldzame vogels als nest en er groeien vele inheemse bloemen en planten. Na een rondje om het zinkgat en een wandeling door velden en graslanden bereiken we het archeologisch museum Lamalunga. Hier krijgen we het verhaal te horen over de 'man van Altamura', een soort Ötzi in Apulië. Deze Neanderthaler viel zo'n 185.000 jaar geleden in een grot nabij het zinkgat en zijn botten zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven in het kalksteen. 
Na het bezoek aan het museum verplaatsen we ons in ca. 3 kwartier naar de stad Matera, net over de grens met Basilicata. De ligging van Matera aan de kloof van de Gravinarivier is ronduit indrukwekkend en de stad is beroemd om zijn 'sassi'. Deze wijken met in de rotsen uitgehouwen woningen stammen uit de prehistorie.  
Wandeling: 7.5 km, 80 m stijgen en 100 m dalen.

Overnachting in

Matera

Dag 4

's Morgens worden we met de bus naar het Murgia-plateau gebracht, aan de overkant van de kloof van Matera. We maken hier een wandeling langs enkele grotkerken en hebben een schitterend uitzicht op de oude stad en de sassi. We dalen af in de Gravinakloof en klimmen aan de andere kant weer omhoog naar het centrum van Matera. Strijk hierna neer op het terras en zuig onder het genot van een drankje de magische atmosfeer van Matera op. 's Middags neemt een lokale gids ons mee door de sassiwijk en ontrafelt de geschiedenis - en de geheimen - van dit fascinerend stukje Matera. We dwalen 3 uur door steegjes en over trappenpaden en ontdekken verschillende plaatsen in de stad.
Wandeling (ochtend): 6 km, 200 m stijgen en dalen

Overnachting in

Matera

Dag 5

We rijden in ca. 1.5 uur terug naar Puglia, naar de trullihoofdstad Alberobello. Na aankomst maken we een wandeling door de olijfboomgaarden buiten Alberobello waar je enkele fraaie oude trulli tegenkomt. Na terugkomst hebben we gelegenheid om het bijzondere stadje te bekijken. Geniet van een ijsje of een drankje op de Piazza del Popolo, waar de lokale bevolking zich ook vermaakt. Daarna verplaatsen we ons vanuit trulliland in ca. 2 uur naar de Salento, het diepe zuiden van de hak van de Italiaanse laars. De trotse inwoners van de Salento produceren een aantal prima wijnen op hun wijngaarden die baden in het zonlicht. 
Wandeling: 8 km, 70 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Otranto

Dag 6

We verkennen vandaag de kust ten zuiden van Otranto. Na een blik op een door rode aarde omgeven bauxietmeer dalen we af naar het kustpad dat hier pal langs de zee voert. Op heldere dagen kunnen we aan de overzijde van de Adriatische Zee de bergen van Albanië zien liggen. Via de haven van Otranto, met zicht op het Castello Aragonese, wandelen we terug naar ons hotel.
Wandeling: 7 km, 75 m stijgen en dalen

Overnachting in

Otranto

Dag 7

De bus brengt ons over de glooiende kustweg naar het startpunt van de wandeling nabij Marina Serra. Over een stenig, ommuurd pad door olijf- en Johannesbroodboomgaarden bereiken we de Torre Specchia Grande, een verdedigingstoren uit de 16e eeuw. Na nog wat 'tratturi' bereiken we het rotsachtige strandje in Novaglie. Hier begint het adembenemende Sentiero Cipolliane, één van de hoogtepunten van onze wandelweek. Het pad langs de grillige kliffenkust voert langs de diverse grotten waar het zijn naam aan ontleent. Uiteindelijk bereiken we de brug van Ciolo. Na een duik of drankje stappen we in de bus die ons terugbrengt naar Otranto, waar we de rest van de middag kunnen doorbrengen in het compacte middeleeuwse centrum. Bezoek zeker de Normandische kathedraal met zijn prachtige mozaïekvloer.
Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en 200 m dalen

Overnachting in

Otranto

Dag 8

Na het ontbijt worden we - afhankelijk van het vluchtschema - in de loop van de dag naar het vliegveld gebracht voor onze terugvlucht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Altamura verblijven we in een bed & breakfast in het sfeervolle centrum van de stad. Bij sommige kamers is de badkamer op de gang of moet de badkamer gedeeld worden. Het kan voorkomen dat de groep wordt verdeeld over meerdere B&B's in het centrum. Het ontbijt is wel altijd gezamenlijk. Matera en Otranto ontdekken we vanuit een comfortabel hotel op loopafstand van het centrum. Je beschikt in Matera en Otranto over een kamer met eigen badkamer. 
Tegen toeslag kun je een éénpersoonskamer boeken.

Over de maaltijden

Alle ontbijten en diners zijn inbegrepen. Op de eerste avond in Otranto wordt het diner geserveerd in de accommodatie. Op de overige avonden dineren we in een goed restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • alle overige transfers volgens programma
 • entree Castel del Monte
 • entree museum Lamalunga
 • gegidste rondleiding Matera 
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • lunches
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

We wandelen elke dag, maar er blijft voldoende tijd over om de rijke cultuur te ontdekken en te genieten van de Zuid-Italiaanse keuken. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven beperkt tot enkele honderden meters per dag. De wandelingen voeren over gravelwegen, asfaltweggetjes en onverharde paden. De wandeling op dag 7 is prachtig maar voert deels over stenige paadjes. Deze wandeling is eerder van niveau 2 dan het niveau 1 waarop de rest van de wandelingen zijn ingeschaald. Zie je dit niet zitten dan kun je er uiteraard voor kiezen een dagje in Otranto te blijven.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Bari of in het hotel in Altamura. De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Bari v.v.

Vluchtschema
HV5821 Amsterdam Bari vertrek om 12.00 aankomst 14.25 uur
HV5822 Bari Amsterdam vertrek om 15.10 aankomst 17.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Het reisseizoen in dit zuidelijke deel van Italië is heerlijk lang; onze reizen zijn gepland in het zeer aangename voor- en najaar waarin de temperaturen overdag al / nog flink kunnen oplopen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Apulië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens het wandelen draag je een dagrugzak (min. 25 liter) waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een drinkfles, regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel.
Neem het volgende mee op reis:

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • Fotocamera
 • Enige EHBO-benodigdheden: bv pijnstillers, sporttape

 Voor de wandelingen

 • (Berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen
 • Warme en luchtige kleding
 • Regen- en winddichte kleding (bijv. Gore-Tex jack en fleecevest)
 • Zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Grote drinkfles (minimaal 1,5 liter) voor koude dranken
 • Zakmes, lunchtrommel en zitmatje voor lunch in het veld
 • Evt. wandelstokken

N.B. In Altamura dien je zelf over een afstand van een paar honderd meter de bagage mee te nemen van de bus naar de accommodatie. Houd hier rekening mee bij de keuze voor tas of koffer voor je hoofdbagage. 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Puglia

Italië - Puglia

Wandelen in het zuiden van Italië

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.