Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta & Adamello, 8 dagen Heerlijk wandelen vanuit Madonna di Campiglio

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Op 1500m meter hoogte, midden in het Parco Naturale Adamello Brenta, ligt het mondaine Madonna di Campiglio. Blikvangers zijn de imposante, lichtgrijze kalkkliffen van het Brenta Massief, zoals de meer dan 3000m hoge Cima Tosa. Het donkere, kristallijne gesteente aan de westkant van Madonna oogt minder spectaculair, maar de vele verscholen bergmeertjes zijn een lust voor het oog. Met behulp van een goed netwerk van bussen en gondelbanen maak je mooie, afwisselende bergwandelingen door de Dolomieten. Na gedane zaken keer je, net als vele andere wandelaars, terug naar een terrasje op het centrale plein, in afwachting van een heerlijke Italiaanse avondmaaltijd.

Uniek aan deze reis

 • Goed familiehotel in Madonna di Campiglio
 • Inclusief Dolomeetcard voor gondelbanen en wandelbussen
 • UNESCO-werelderfgoed Dolomiti di Brenta
 • Zeer afwisselende wandelingen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta & Adamello

Madonna di Campiglio is ooit ontstaan rond een eenzaam klooster op een bergpas en inmiddels uitgegroeid tot een toeristische plaats die zich sterk richt op de wintersport. Inmiddels doet men ook veel moeite om in de zomermaanden wandelaars een prettig verblijf te bieden. Het dorp is grondig opgeknapt en grotendeels autovrij, door de aanleg van een ringweg. Hoewel een deel van de appartementen in de zomer niet gebruikt wordt en met de luiken dicht staat, heerst er een gezellige, ontspannen sfeer met groepjes wandelaars en mountainbikers, die rondkeuvelen of wat drinken op een terras. Het verblijf is in een sfeervol familiehotel aan een rustig plein in het centrum, waar heerlijke Italiaanse maaltijden gekookt worden.
Door de ligging tussen twee zeer verschillende bergmassieven – aan de ene kant de loodrechte kalkkliffen van de Dolomiti di Brenta en aan de andere kant het kristallijne gesteente van de Adamello met veel bergmeertjes – zijn de wandelingen steeds afwisselend.
Groot pluspunt van wandelen vanuit een wintersportplaats zijn de gondelbanen, een perfect middel om snel hoogte te winnen en meteen te gaan wandelen met mooi uitzicht. Iedereen krijgt de Dolomeetcard, waarmee de hele week gratis gebruik kan worden gemaakt van gondels en bussen en ook musea te bezoeken zijn. Hierdoor is het mogelijk om sommige wandelingen in te korten door zelf eerder af te dalen met de gondelbaan.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Verona. Daar staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 3 uur naar ons hotel in het centrum van Madonna di Campiglio brengt. We dineren in het hotel.

Overnachting in

Madonna di Campiglio

Dag 2

Met de Spinalegondel stijgen we snel naar een glooiend plateau op 2100m hoogte boven Madonna. Het uitzicht op de Brenta en de Adamello is hier gelijk ademstokkend mooi. Na een ronde over het plateau, via Rifugio Graffer, begint de afdaling naar het Vallesinella, met steeds wisselende uitzichten op oa. Cima Tosa, met 3136m een van de hoogste en markantste pieken van de Brenta Dolomieten. Onderweg lopen we door een gebied met spectaculaire Vauclusebronnen en watervallen: na de stilte in de bergen, hier een donderend geraas. Vanaf Rifugio Vallesinella (1516m) kun je met de bus terug naar Madonna of lopend over een mooi bospad.
Wandeling: 14 km, 260 m stijgen en 810 m dalen, 5,5 uur lopen (met 4 km in te korten door in Vallesinella de bus naar Madonna di Campiglio te nemen).

Overnachting in

Madonna di Campiglio

Dag 3

Met de gondelbaan gaan we naar Pradalago (2109m) en wandelen dan via een aantal kleine kaarmeertjes, in een grote bergkom onder de Cima Lasté van 2767m, naar het grotere Lago Malghette (1890m) waar we even kunnen neerstrijken op een terras om wat te drinken. Vanwege een ander gesteente is het landschap hier in de Adamello totaal anders dan gisteren in de Brenta. Via het natuurgebiedje Fratta del Bagnol dalen we af naar Madonna di Campiglio.
Wandeling: 17 km, 350 m stijgen, 900 m dalen, 6 uur lopen (eventueel met 4 km in te korten door met gondel af te dalen)

Overnachting in

Madonna di Campiglio

Dag 4

Vandaag gaan we met de Grosté gondel omhoog naar 2400m. Geleidelijk dalend naar de Campo Flavona, een schitterende bergweide, waaruit de bijzonder gevormde Monte Turrion Basso en Alto omhoogsteken. De route gaat om beide rotspartijen heen door de bloemrijke weide en weer terug naar de gondelbaan. Wandeling: 15 km, 780 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Madonna di Campiglio

Dag 5

We nemen de openbare bus naar Pinzolo (30 min) en dan de kabelbaan naar Pra Rodont op ruim 1500m hoogte. We lopen rond Doss del Sabion en klimmen daarna gestaag naar Passo del Gotro. Hier kijken we mooi uit op de lieflijke Val d'Agola, waar we even later in zullen afdalen. Via het gelijknamige meer - zwemmen! - lopen we verder het dal uit tot de parkeerplaats waar een privébus klaar staat die ons terug brengt naar het hotel. Wandeling: 13,5 km, 400 m stijgen, 650 m dalen, 5 uur lopen.
Wil je het wat rustiger aan doen vandaag, dan kun je bijvoorbeeld met de bus naar Trento (ca. 2 uur reistijd enkele reis, inbegrepen). De belangrijkste bezienswaardigheden in deze cultuurstad aan de Adige zijn het Castello del Buonconsiglio (eeuwenlang de woonplaats van de bisschoppen van Trento), de Dom met zijn prachtige plein met de Neptunusfontein, de huizen met fresco’s en fraaie musea. Blijf je liever wat dichter bij Madonna, dan kun je bv de bus pakken naar Pinzolo (30 min.) met zijn markante kerk met 15e-eeuwse fresco's op de buitenmuren.

Overnachting in

Madonna di Campiglio

Dag 6

Nogmaals met de gondel naar Pradalago voor een bijzondere wandeling langs 5 schitterende bergmeren. Hoog boven Lago Nambino stijgen we geleidelijk naar Lago Serodoli en Lago Gelato in een alpien landschap op bijna 2400m hoogte. Langs het kleinere Lago Lambin naar Passo Ritort, waar we uitkijken op het gelijknamige Lago. We zijn vlakbij het terras van Rifugio 5 Laghi (waar je eventueel met de gondel kunt afdalen). De afdaling te voet gaat via Malga Ritort, een mooi gelegen alm.
Wandeling: 16 km, 400 m stijgen, 990 m dalen, 6 uur lopen (eventueel in te korten tot 9km door met de gondel af te dalen).

Overnachting in

Madonna di Campiglio

Dag 7

Met de gondel naar Groste (2400m), voor een van de mooiste wandelingen in het gebied, via Rifugio Tuckett (2273m) over het Sentiero del Fridolin naar Rifugio Brentei (2180m). Een schitterende route onderlangs de imposante kalkwanden van de Cima Brenta (3153m). De afdaling gaat via Rif. Casinei (1826m) naar Vallesinella. Met de shuttlebus rijden we in enkele minuten terug naar Madonna. Wandeling: 18,5 km, 350 m stijgen, 1200 m dalen, 6,5 uur lopen (eventueel met 5 km in te korten door gelijk van Rif. Tuckett af te dalen naar Rif. Casinei, bv. bij slecht weer)

Overnachting in

Madonna di Campiglio

Dag 8

Als het vluchtschema  het toelaat, kunnen de liefhebbers deze laatste ochtend nog een korte wandeling rond het dorp maken. In de loop van de dag rijden we in ca. 3 uur naar Verona, waar we op de rechtstreekse vlucht naar Nederland stappen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Ariston is een comfortabel en sfeervol driesterrenhotel, gelegen op een rustige plek in het centrum van het mondaine Madonna di Campiglio. De kamers zijn modern ingericht en hebben uiteraard een eigen badkamer. De groep wordt verdeeld over Hotel Ariston en de vrijwel ernaast gelegen bed & breakfast Arnica die wordt gerund door dezelfde familie. De kamers zijn van dezelfde standaard. In de kelder van Hotel Ariston bevindt zich de wellness-afdeling, waar je na de inspanningen van de dag heerlijk kan bijkomen in de sauna. Verder bestaat de mogelijkheid tot een heerlijke massage. In de kelder is verder een droogkamer voor de wandelschoenen.

Over de maaltijden

Zowel in Hotel Ariston en bed & breakfast Arnica staat er 's morgens een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Het diner is voor de gehele groep in het sfeervolle restaurant van Ariston. We krijgen er een heerlijk Italiaans 4-gangendiner. Lunchinkopen doe je in het dorp.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 7 diners
 • transfer dag 5 
 • 6-daagse Dolomeetcard (oa. voor gratis gebruik gondelbanen en lijnbussen)
 • gebruik wellness
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel) 
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze week maken we pittige bergwandelingen, waarbij elke dag gebruik wordt gemaakt van gondelbanen en bussen om de actieradius te vergroten. Op de hogere gedeelten wandel je over vaak stenige, steile bergpaden. Lager in het dal zijn er meer brede bospaden en (on)verharde weggetjes.
Omdat iedereen een eigen Dolomeetcard heeft is het op een aantal dagen mogelijk eerder af te dalen met de gondel en de wandeling in te korten.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op het vliegveld van Verona of in het hotel in Madonna di Campiglio. De transfer van het vliegveld naar de accommodatie (en van de accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Verona v.v.

Vluchtschema
HV 5461 Amsterdam - Verona vertrek om 13.20 aankomst 15.00 uur
HV 5462 Verona - Amsterdam vertrek om 15.45 aankomst 17.40 uur

Vluchtschema- 25 augustus 2024
HV 5461 Amsterdam - Verona vertrek om 13.20 aankomst 15.00 uur
HV 5465 Verona - Amsterdam vertrek om 21.30 aankomst 23.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 


 

Gewoonlijk is het Italiaanse deel van de Alpen aanzienlijk warmer en valt er minder regen dan in de noordelijke Alpengebieden van Oostenrijk en Zwitserland. In het op 1550m hoogte gelegen Madonna di Campiglio is de invloed van de Mediterrannée duidelijk merkbaar en zijn de temperaturen in de zomer aangenaam tot boven de 25°C. Er is veel zonneschijn en er valt maar weinig neerslag. Maar ook de Italiaanse berggebieden delen in de wisselvalligheden van het hooggebergteklimaat. Dat betekent grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, maar ook tussen dal en bergkammen. Ook bestaat er altijd kans op een bui of een snelle weeromslag. Met name in de namiddag kan bij mooi weer een onweersbui ontstaan. De hogere valleien en bergmassieven vangen de meeste neerslag. Hier moet u rekenen op een aanmerkelijk instabieler weerbeeld dan in de valleien: het ene moment schijnt de zon en is het prettig weer, maar even later kan een hagelbui boven u losbarsten en zakt het kwik naar 10ºC of lager.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord-Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. U heeft alleen geld nodig voor lunches, drankjes en voor ‘tussendoortjes’. Aan ca. € 20,- per dag zult u waarschijnlijk genoeg hebben. Ter plekke kunt u eventueel geld pinnen.

Vanaf het vliegveld van Verona naar de accommodatie en terug, reizen we met een gecharterde bus.
Voor de wandelingen maken we gebruik van gondelbanen en lokale bussen.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie uw vakantie te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt.

We adviseren uw bagage in een koffer met wieltjes, een rugzak of twee kleinere weekendtassen te vervoeren. Gedurende de dagwandelingen draagt u een dagrugzak (min. 30 liter) waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles, regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)
Voor de wandelingen
 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (gore-tex jack en regenbroek)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter) of thermosfles
 • lunchtrommel, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

AdamelloBrenta-F.jpg

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta & Adamello

Heerlijk wandelen vanuit Madonna di Campiglio

Bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.