Frankrijk - Provence, 5 dagen Montagne Sainte-Victoire

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs 2 leuke hotelletjes

Begin deze tocht in het heerlijke Aix-en-Provence, de stad van de duizend fonteinen. Treed in de voetsporen van Paul Cézanne en bezoek de plekken waar hij woonde en werkte. Maak vervolgens een van de mooiste wandeltochten in de Provence over het bergmassief van de Mont Sainte-Victoire. Geniet van spectaculaire uitzichten, van de lavendelvelden in de diepte tot aan de glinsterende alpentoppen in de verte.

Uniek aan deze reis

 • Aix: een genot voor de zintuigen
 • Spectaculaire vergezichten Montagne Sainte-Victoire
 • Provençaalse land van Cézanne
 • Landelijk verblijf bij Puyloubier
 • Goed te combineren met korte wandelvakantie Calanques
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Montagne Sainte-Victoire

Je startpunt Aix (spreek uit Eks) staat ook wel bekend als de stad van de duizend fonteinen. In de wijk Mazarin vind je de bekendste: de Fontaine des Quatre Dauphins (Fontein van de vier dolfijnen). De stad heeft nog steeds de charme van een Provençaals dorp. Wandel door het oude centrum met zijn prachtige gebouwen en bijzondere monumenten. Bezoek in ieder geval de kathedraal van Saint-Sauveur, gebouwd op de plek van een voormalig Romeins Forum en strijk neer op een terras op het fotogenieke Place d’Albertas. De stad is onlosmakelijk verbonden met de impressionistische schilder Paul Cézanne. Hij werd hier geboren, groeide er op en bracht hier zijn succesvolste jaren door. Het onderwerp dat de wereldberoemde schilder mateloos fascineerde was het imposante bergmassief Montagne Sainte-Victoire, dat op maar liefst 87 van zijn werken is afgebeeld. Met deze witte, kalkstenen bergwereld als decor maak je een wandeltocht welke behoort tot de mooiste in de Provence. Te voet door dit rijke, beschermde natuurgebied heb je vanaf de bergkammen een ongekend uitzicht over het omringende, golvende Provençaalse land dat reikt tot aan de hoge bergtoppen van de Franse Alpen. Naast een prima stadshotel verblijf je in een heerlijk gelegen, comfortabel landelijk onderkomen.

Dag 1

Verken na aankomst het prachtige oude centrum van Aix-en-Provence. Slenter door smalle winkelstraatjes, over pleintjes met fonteinen, flaneer over de Cours de Mirabeau en strijk neer op een terras op het fotogenieke Place d’Albertas of op de Place des Trois Ormeaux. Geniet van de architectonische schoonheid van de kathedraal Saint-Sauveur, de Église Madeleine en het Hôtel de Ville. Snoep ‘calissons’, de plaatselijke zoete lekkernij en drink een ‘café’ onder de platanen. Is het nog geen tijd voor een lichte Provençaalse lunch of diner?

Overnachting in

Aix en Provence

Dag 2

Vandaag kun je kiezen voor verschillende wandelingen in en buiten Aix-en-Provence. Treed je in de voetsporen van de impressionistische schilder Paul Cézanne dan begin je in de ochtend met een boeiende, uitgezette stadswandeling gewijd aan zijn leven en werk. Stadswandeling: 3 km, wandelduur: ca. 2 uur. Aansluitend kun je daarna ’s middags een wandeling maken, de stad uit door bossen langs de steengroeve Bibémus waar Paul Cézanne vaak de imposante Montagne Sainte-Victoire schilderde, over de Barrage Zola ontworpen door de vader van de schrijver Émile Zola en door bossen en rotsig landschap naar het dorp Le Tholonet. Hier neem je dus bus terug naar Aix-en-Provence. Wandeling: 10 km, ca. 3 uur lopen, 260 m stijgen en 280 m dalen.

Overnachting in

Aix en Provence

Dag 3

Neem in de ochtend de bus naar Vauvenargues, net buiten Aix-en-Provence. Na een ‘café’ vormt het kasteel van Picasso de start van een mooie, pittige wandeling. Eerst volg je het dal van de Délubre vol lavendelvelden alvorens je over de met bossen en maquis begroeide noordkant stevig omhoog klimt. Geniet hogerop van de fraaie vergezichten en bezoek, als je nog lucht over hebt, zeer zeker de 17e eeuwse Prieuré de Saint-Victoire en het Croix de Provence. Je daalt af en eindigt bij het Sainte-Victoire bezoekerscentrum in St-Antonin-sur-Bayon. Van hieruit brengt een regelmatige busdienst je naar je nieuwe overnachtingsplek, fraai gelegen aan de voet van het massief. Wandeling: 15,5 km, ca. 6 uur lopen, 800 m stijgen en dalen.

Heb je deze dag geen puf, is het te heet, hangt er teveel mist of waait de mistral je uit je jack, maak dan de eenvoudigere wandeling met weinig hoogteverschillen over de fraaie zuidflank van het bergmassief van Le Tholonet naar Le Bouquet of het Sainte-Victoire bezoekerscentrum in St. Antonin-sur-Bayon. Wandeling: 5, 8 of 10 km, ca. 1,5, 2,5 of 3,5 uur lopen, max. 480 m stijgen en 240 m dalen.

Overnachting in

Puyloubier

Dag 4

Ga vroeg op pad voor een imposante rondtocht die begint met een prachtig, hooggelegen pad dat via de eeuwenoude Hermitage Saint-Ser de zuidflank van het massief volgt. De laatste 250 m zijn steil en vereisen hier en daar wat klauterwerk. Eenmaal boven volg je een spectaculaire route over de bergkam en bereik je via enkele cols de Pic des Mouches (1011 m) als ‘hoogtepunt’. Genietend van de schitterende uitzichten wordt het meer en meer duidelijk waarom de Montagne Sainte-Victoire een onuitputtelijke inspiratiebron vormde voor de schilder Paul Cézanne. Na een flinke afdaling kom je weer op je uitgangspunt terug. Wandeling: 15 of 20,5 km, ca. 6,5 of 8 uur lopen, 900 m of 1010 m stijgen of dalen.

Je kunt ook langs de voet van de Mont Victoire een lichte, interessante wandeling naar Puyloubier maken waarbij je de mogelijkheid hebt om de verschillende ‘Côtes de Provence’ wijnen te proeven (niet op zondag!). In Puyloubier zoek je een terrasje voor de lunch en keert terug. Wandeling: 7 km, ca. 2 uur lopen, 20 m stijgen en 90 m dalen. 

Wil je lekker relaxen? Dan blijf je heerlijk bij het zwembad van de sfeervolle landelijke accommodatie die wij voor je hebben uitgekozen.

Overnachting in

Puyloubier

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Eventueel kun je nog een paar dagen verder wandelen vanuit Marseille.
Klik hier voor meer informatie.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in 2 hotelletjes op kamers met privé badkamer.

In Aix is dit een charmant 2** hotel in de smalle straatjes van het historisch centrum. De kamers zijn niet zo groot, maar het mooie centrum van de stad ligt aan je voeten.

In Puyloubier een fraaie auberge in het groen met een mooi zwembad, gelegen op de helling van de Montagne St.Victoire, op 2,5 km van het dorp. Van binnen is de auberge modern en licht ingericht en het uitzicht is fraai.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een lekker Frans ontbijt klaar.
Voor 's middags kan je ter plekke inkopen doen voor een lunchpakket of in een eethuisje lunchen.

Voor het avondeten kan je in Aix terecht bij vele leuke eethuisjes, in Puyloubier heeft de Auberge een goed restaurant.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • bagagevervoer op dag 3
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • busritten (ca. €2 per rit)
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De twee wandelingen over de Mont Sainte-Victoire zijn pittig. Tezamen vormen ze een prachtige tocht die de gehele bergkam volgt. Aan het begin van de wandeling dient er te worden geklommen tussen de 500 en 600m. Weersomstandigheden andere oorzaken, zoals bosbrandgevaar, kunnen je doen besluiten van het programma af te wijken. Voor elke dag is er dan ook de mogelijkheid een lichtere rondwandeling te maken die zeker ook de moeite waard is. Je loopt veelal over kleine stenige paden en rotspartijen. De route zijn over het algemeen goed gemarkeerd en onder normale weersomstandigheden veilig. Voor wandelaars met heel veel hoogtevrees is de route ongeschikt. Aan het begin of eind van een wandeling zijn kortere stukken over steile zand- of asfaltweggetjes niet te vermijden. Kortom; een ontspannende, pittige wandelvakantie, die je naar eigen believen lichter kan maken.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In Aix is veel te beleven, Puyloubier is een plek om heerlijk te ontspannen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Aix en Provence is ca. 1200 km. Je kunt de auto parkeren op een openbare parkeerplaats, maar dat is in Aix vrij kostbaar. We adviseren dan ook de auto te parkeren op een openbare parkeerplaats, vlakbij de accommodatie in Puyloubier. Hier stopt ook buslijn 110 van Puyloubier naar Aix (20 km, ca. 45 min).

Klik hier voor bustijden (klik op Horaire en vul 110 in bij Numero ou nom de la Ligne).
Bus rijdt niet op 1 mei.

Klik hier voor algemene vervoersinfo.

trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Aix-en-Provence TGV.

Station Aix-en-Provence-TGV ligt 15 km van het centrum van Aix. Met de shuttlebus ben je in ca. 25 min in het centrum.
Het hotel ligt op ca. 1 km van het busstation (gare routiere) van Aix.
Op de laatste dag ga je met de lijnbus terug naar Aix (20 km, ca. 45 min, buslijn 110 van Puyloubier naar Aix, stopt voor de deur van het hotel in Puyloubier) en met de shuttlebus naar het TGV station. 

Klik hier voor bustijden tussen Puyloubier en Aix (klik op Horaire en vul 110 in bij Numero ou nom de la Ligne). Bus rijdt niet op 1 mei. 
Klik hier voor algemene vervoersinfo.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Marseille

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Marseille-Provence Airport ga je met de bus naar Aix-en-Provence (ca. 35 min)

Klik hier voor bustijden.

Het hotel ligt op ca. 1 km van het busstation (gare routiere) van Aix.
Op de laatste dag ga je met de lijnbus terug naar Aix (20 km, ca. 45 min, buslijn 110 van Puyloubier naar Aix, stopt voor de deur van het hotel in Puyloubier) en met de shuttlebus naar het vliegveld. 

Klik hier voor bustijden tussen Puyloubier en Aix (klik op Horaire en vul 110 in bij Numero ou nom de la Ligne).
Bus rijdt niet op 1 mei.

Klik hier voor algemene vervoersinfo.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober, muv. juli en augustus, want dan is het te warm om fijn te wandelen

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar XXXXXXXXXXXX  ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

a

Frankrijk - Provence

Montagne Sainte-Victoire

Wandelvakantie langs 2 leuke hotelletjes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten