Ardeche

Frankrijk - Ardèche, 5 dagen Wandelen langs kraters en kastanjes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes

De Ardeche streek behoeft weinig introductie. Toch zullen niet veel mensen dit deel van de Ardeche, ver van de gelijknamige rivier, kennen. Stille dalen met fraaie kastanjebossen, hoogplateaus met vulkanen, heerlijke vergezichten en oneindige wandelroutes. Je bent te gast in een schitterend gelegen en gastvrije chambres d'hotes, uiteraard met zwembad, om na de wandeling af te koelen. Op loop afstand ligt het sympathieke dorpje Antraigues, waar het goed toeven is op het terras. Deze bestemming kun je uitstekend combineren met andere arrangementen tot een ware ’Tour de France’.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend vulkanisch landschap
 • Gastvrije ontvangst
 • Keuze uit korte en langere wandelingen
 • Leuk kunstenaarsdorpje
 • Ontspannen verblijf in de natuur
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Tour de France, Ardeche

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomstin Antraigues
 • Dag 2 wandeling langs Chateau de Craux en Bise
 • Dag 3 wandeling langs St.Eulalie
 • Dag 4 wandeling naar Cime de Rouyon
 • Dag 5 vertrek en mogelijk nog een wandeling

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in de Ardeche. Je wordt vanaf 16.00 uur verwacht bij de chambres d'hôtes.
Na het welkomstdrankje kan je het dorp Antraigues-sur-Volane gaan verkennen. Dit mooi gelegen dorp is wereldberoemd in Frankrijk vanwege de zanger Jean Ferrat die hier gewoond heeft. Zijn lied 'La Montagne' is bij Nederlanders bekend als 'Het Dorp' van Wim Sonneveld. 

Overnachting in

nabij Antraigues-sur-Volane

Dag 2

Op deze eerste wandeldag maak je een afwisselend rondje vanuit de chambres d'hôtes, het pad begint voor de deur. Als je de kastanjebossen verlaat kom je bij een behoorlijk chateau, gebouwd op een oude vulkaan. Bovenlangs Antraigues loop je verder langs wat dorpjes naar een bergrug met brem, varens en uitzicht. Je daalt af in het stille dal van Bise met kastanjebossen en een bijna verlaten dorpje. Bij terugkomst wacht het zwembad.
Wandeling: 17,5 km, 500 m stijgen en dalen, 5,5 uur wandelen.  Route in te korten tot 13,5 km, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

nabij Antraigues-sur-Volane

Dag 3

Vandaag een enorme verandering van decor...we gaan naar de hoge Ardeche, een vulkanische plateau op hoogtes tussen 1000 en 1500m, met een heel ander landschap en klimaat.
Je rijdt eerst naar het begin van de wandeling over smalle kronkelweggetjes. een mooie rit van 35 km.
Onderlangs de platte vulkaan les Coux (1527m hoog) loop je door stil beukenbos en over met stenen muurtjes begrensde weides naar het dorp St. Eulalie. Het dorp ligt op 1250m en de huizenbouw is aangepast aan de gure winden die hier kunnen waaien. Na een bezoek aan het lokale café gaat het verder over het plateau met afwisselend bossen en weides. Je ziet in de verte de hoogste - en daarom druk bezochte - vulkaan van deze regio, de Gerbier de Jonc (1551m). Wandeling: 11,5 km, 275 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

nabij Antraigues-sur-Volane

Dag 4

Deze wandeling is beschreven vanuit het onderkomen, maar je kan de route inkorten door met de auto naar Aizac te rijden. Je loopt door Antraigues en daalt af naar de Pont de l'Huile, vandaar verder door de kastanjebossen naar Aizac. Hier begint de pittige klim naar de Cime de Rouyon, eerst nog door steeds woestere kastanjebossen, totdat je boven de bomen komt en geweldig uitzicht hebt. Je kan een optioneel rondje maken om de Cime de Rouyon (2,5 km met 200 hoogtemeters extra) voor extra mooie vergezichten, onder andere op Antraigues en de chambres d'hôtes. De afdaling loopt langs twee gehuchtjes, maar vooral door veel natuur terug naar de Pont de l'Huile. 
Wandeling: 17,5 km, 880 m stijgen en dalen, 7 uur lopen.
Vanuit Aizac is het rondje naar de Cime de Rouyon 11 km, 530 m stijgen en dalen, 5 uur (inclusief mogelijke extra lus over de Cime de Rouyon 13,5 km, 750 m stijgen en dalen, 6 uur).

Overnachting in

nabij Antraigues-sur-Volane

Dag 5

Vandaag eindigt het arrangement. 

We hebben echter nog 2 extra wandelingen beschreven voor als je wat nachten wilt bijboeken.

Rondwandeling vanaf Col de Mezilhac, met de auto te bereiken in 17 km. Je bent hier op 1100 m hoogte op het vulkanische plateau. Je kan op en neer lopen naar een fraaie uitzichtvulkaan van 1441 m hoog (ca. 9 km, 350 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen) of een flinke, afwisselende ronde met een lange afdaling en klim, voordat je op de vulkaan komt (15 km, 630 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen)

Rondwandeling vanuit Genestelle, met de auto te bereiken in 8 km. Vanaf het hooggelegen Genestelle daal je af door cultuurland dat deels aan de natuur wordt prijsgegeven. Je ziet hoe oude percelen met terrasmuurtjes (hier 'faïsses' genoemd) overwoekerd raken met brem en varens. Dichter bij huizen en dorpjes zijn er echter nog mooie boomgaarden en moestuinen. En uiteraard ook kastanjebossen in deze korte wandeling, met veel uitzicht (8,5 km, 350 m stijgen en dalen, 2,5 uur). Deze wandeling kan je bijvoorbeeld doen op weg naar huis, als je nog ergens onderweg overnacht. Of in plaats van de wandeling naar St.Eulalie als je zonder auto naar de Ardeche bent gekomen. Je laat je dan na het ontbijt in Genestelle afzetten en loopt na het rondje zelf terug van Genestelle naar de chambres d'hotes (extra 4 km, 50 m stijgen en 250 m dalen).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je bent te gast in een eeuwenoud pand, opgetrokken uit robuuste granietblokken, met dikke muren en kleine ramen. Onlangs is de chambres d'hôtes volledig en goed gerenoveerd door de gastvrije Nederlandse eigenaren, die het roer 180 graden hebben omgegooid en hier met hond en katten zijn neergestreken. De kamers zijn ruim en hebben goede bedden en een moderne badkamer. Bij warm weer zit je buiten onder de bomen of lig je in het zwembad; bij fris weer geniet je van vloerverwarming in de badkamer en de houtkachel in de 'salon'.
Het verblijf ligt op loopafstand van het leuke dorp Antraigues.
NB. het zwembad is, afhankelijk van het weer, geopend van ca. half mei tot eind september. Je krijgt ter plekke een badlaken te leen.

Je kan kiezen uit de volgende kamers die allemaal min of meer even groot zijn en hetzelfde zijn uitgerust, met o.a. een bed van 180 x 200 cm (dat deelbaar is in 2 losse bedden).

Le Bleuet met eigen opgang vanaf het gezamenlijk ontbijtterras met zicht op het dorp.
La Lavande te bereiken vanuit de gezamenlijke eetkamer/salon
Le Tournesol een familiekamer met 2 slaapkamers, eigen opgang en beschaduwd balkonnetje
La Tulipe sfeervolle kamer met eigen opgang en eigen terrasje met zicht op het zwembad en het dorp

Over de maaltijden

De dag begint goed met een uitgebreid ontbijt. Het ontbijt wordt afhankelijk van het weer buiten geserveerd of in de eetkamer.
Spullen voor de lunch kan je in het dorp kopen, of je bestelt ter plekke een lunchpakket bij de gastheer/vrouw.
Op twee avonden per week wordt er 's avonds een heerlijke table d'hôte verzorgd. Hierbij kan je aanschuiven (ter plekke betalen). Op de andere dagen ga je in het dorp bij een restaurantje eten.
Koffie en thee is de hele dag gratis ter beschikking en je kan drankjes uit de koelkast pakken en op een streeplijst markeren.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Toeristenbelasting
 • SNP-reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Eventuele transfers
 • Overige maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

De Ardeche bestaat uit flinke bergruggen die overgaan in een vulkanisch plateau. De lagere delen zijn bebost, de hogere delen open, met veel brem en varens. 
De wandelingen gaan over (soms stenige) wandelpaden, bospaden, karrensporen en rustige asfaltweggetjes door afwisselend bos en open landschap. Er moet aardig wat geklommen en gedaald worden om bij de mooiste uitzichtplekken te komen. Je loopt alleen gemarkeerde en goed aangegeven routes (andere paden worden niet onderhouden en raken snel overgroeid).

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. De eigenaren van de accommodatie hebben nog verschillende tips voor wandeltochten en excursies in de omgeving.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Antraigues is ca. 1075 km. Je kan de auto bij de accommodatie parkeren. Er is een laadpunt voor elektrische auto's.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Valence TGV.

Van Valence TGV neem je bus Cars Region Express Ligne 73 naar Aubenas (ca. 2,5 reistijd, vertrekt ca. 5x per dag, in weekend en op feestdagen minder)
Klik hier voor bustijden (telecharger les horaires) of plan je reis hier via Oura

De eigenaren van de chambres d'hôtes komen je tegen een vergoeding ophalen in Aubenas (15 km).
Terugweg op dezelfde manier.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober, muv 15 juli tot 31 augustus. In het voorjaar is de Ardeche een bloemenzee, waar de kleur geel en de zoete geur van brem domineert. Het najaar is een kastanjefeest met mooie herfstkleuren. Hoogzomer vinden we hier te warm om lekker te wandelen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je hond kan mee, als je dit bij boeking aangeeft. Je betaalt ter plekke € 25 per hond voor 5-daags verblijf, aan extra (schoonmaak)kosten. Iedereen dient zich te houden aan de huisregels. Dit kan inhouden dat er geen honden op bed en andere meubels mogen liggen/zitten en dat honden niet welkom zijn tijdens de maaltijden.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Ardeche

Frankrijk - Ardèche

Wandelen langs kraters en kastanjes

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.