Wandelvakantie Chartreuse

Frankrijk - Chartreuse, 5 dagen Wandelen aan de rand van de Alpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes

Een wandelvakantie door de spectaculaire en minder bezochte massieven van de Franse Vooralpen. Scherpe kalkpieken met almweiden en beukenbossen, bloemenweiden en schaapskuddes, maar ook het befaamde Klooster van Chartreuse, gelegen in een stiltegebied. In de sfeervolle chambres d'hôtes van de Nederlandse eigenaren zal je je zeker thuis voelen. Ze weten alles van de omgeving en wandelen zelf ook. Deze bestemming kan je uitstekend combineren met andere arrangementen tot een ware ’Tour de France’.

Uniek aan deze reis

 • Fraai landschap met scherpe rotskliffen
 • Gastvrije ontvangst
 • Het bekende Monastère de la Grande Chartreuse
 • Ontspannen verblijf in de natuur
 • Veel keuze uit korte en langere wandelingen
 • Watervallen van Cirque de Saint-Même
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Tour de France, Chartreuse

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomst in St.Pierre d'Entremont
 • Dag 2 rondwandeling St.Pierre d'Entremont
 • Dag 3 rondwandeling Charmant Som
 • Dag 4 transfer en lijnwandeling via Cascades de Cirque de Saint-Même
 • Dag 5 vertrek en mogelijk nog een wandeling en/of bezoek Monastère de la Grande Chartreuse

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in de Chartreuse. Je wordt vanaf 16.00 uur verwacht. Na het welkomstdrankje kan je een kleine wandeling maken

De rivier deelt het dorp St. Pierre d’Entremont doormidden: het ene deel ligt in het departement Isère en het andere deel in het departement Savoie. Tot in de negentiende eeuw was deze grens zelfs de landsgrens tussen Savoie en Frankrijk.

Overnachting in

nabij Saint Pierre d'Entremont

Dag 2

De eerste wandeling is een verkenning van de directe omgeving. Je daalt af naar St.Pierre d'Entremont en verkent dit gedeelde plaatsje. Na een klim bereik je Chateau de Montbel, de ruine van een van origine 14e eeuws kasteel. De kasteelheren hebben een mooie plek gekozen, met fijne vergezichten. Je komt terug bij de chambres d'hotes en kunt daar beslissen of je nog een middagrondje loopt langs wat gehuchten in de vallei.
Ochtendwandeling: 8 km, 350 m stijgen en dalen, ca 3,5 uur lopen, middagwandeling : 9 km, 370 m stijgen en dalen, ca 4 uur lopen

Overnachting in

nabij Saint Pierre d'Entremont

Dag 3

Na een ritje van een half uur met de eigen auto begin je aan de klim naar de Charmant Som. Eerst langs weilanden, dan door een dicht sparren-beukenbos. Op het laatste stukje van de klim zie je het topkruis al staan. Van 1867m hoogte heb je formidabel uitzicht, tot aan de Mont Blanc. Via een andere route daal je weer af naar Col de Porte en de auto.
Wandeling: 14 km, 600 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

nabij Saint Pierre d'Entremont

Dag 4

Na het ontbijt word je door de gastheer of -vrouw weggebracht naar La Plagne. Vandaar loop je onder- of bovenlangs de Sommet du Pinet (1867) met mooi uitzicht richting de fraaie Cascades van Cirque de Saint-Même. Vandaar via een afwisseling van bos en weide terug naar het gezellige onderkomen. Wandeling: 15 km, 820 m stijgen en 1050 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

nabij Saint Pierre d'Entremont

Dag 5

Vandaag eindigt het arrangement.
Je reist terug naar huis of naar je volgende vakantieadres.

We raden aan nog een bezoek te brengen aan het Monastère de la Grande Chartreuse. Het immense complex is zelf niet te bezoeken, wel het aanpalende museum.
Je kan hier een mooie rondwandeling maken door het stiltegebied met als hoogtepunt de Col de la Ruchere (1407 m). Onderweg veel doorkijkjes op het klooster in de diepte.
Wandeling 11,5 km, 700 m stijgen en dalen en 5 uur lopen. Een extra nacht in de Chartreuse is dan wel nodig.

Wil je nog langer in de Chartreuse blijven, dan zijn er meer wandelingen te doen.
Bijvoorbeeld een rondwandeling vanuit St.Pierre de Chartreuse naar de Dent des Crolles, een populaire plek om met een parapente vanaf te springen. Je hebt schitterend uitzicht over de vallei van Grenoble. Afgezien daarvan is het rond de bergkammen een grote bloemenzee.

Of de rondwandeling vanuit de accommodatie naar Cirque St.Même, langs weilanden door kleine gehuchten en St.Pierre d’Entremont via bospaadjes met mooie doorkijkjes naar de watervallen (cascades) van Cirque St. Même. Een geliefde plek om verkoeling te zoeken in de zomer en te genieten van het indrukwekkende amfitheater van kliffen en watervallen.
Wandeling: 15,5 km, 725 m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De chambres d'hôtes waar je verblijft is een oud schoolgebouw, gelegen in het hart van de Chartreuse. Vanaf het ruime terras heb je een supermooi uitzicht over de vallei en de bergen. Binnen is er een gezellige verblijfsruimte met houtkachel. De kamers zijn sfeervol ingericht en hebben elk een privé badkamer. Alleen ligt de badkamer bij een aantal kamers aan de overkant van de gang. Naast tweepersoonskamers is er ook een familiekamer. 

Over de maaltijden

De dag begint goed met een uitgebreid ontbijt. Het ontbijt wordt afhankelijk van het weer geserveerd op het grote terras of in de eetkamer.
Je kan in het dorp inkopen doen voor je lunchpakket, of in de accommodatie een lunchpakket bestellen.
Iedere dag, behalve donderdag, kun je aanschuiven voor de table d'hôtes. De table d’hôtes bestaat uit een heerlijk diner, bereid met streekproducten, afgesloten met koffie of thee. Op verzoek kan je ook prima vegetarisch eten.
De avondmaaltijden zijn inbegrepen in het basis arrangement. Als er een donderdag in je verblijf valt krijg je korting voor het missen van één diner. In het dorp is op donderdag altijd een restaurantje open om te gaan eten.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners met koffie en thee na afloop
 • Transfer op dag 4
 • SNP reisinformatie en Route App
 • Nederlandstalige routebeschrijving en goed kaartmateriaal (ter plekke te leen)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Eventuele transfers
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting (ca. 0,5 euro p.p.p.n.)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Chartreuse is een rotsachtig gebied met kale toppen tot 2000 m hoogte. In de dalen vind je bos en weides. De wandelingen gaan over (soms stenige) bergwandelpaden, bospaden, karrensporen en rustige asfaltweggetjes door afwisselend bos en open landschap.

De eigenaren van de accommodatie hebben speciaal voor SNP reizigers een aantal wandelingen uitgezet. Die vind je in de SNP Route App. Ter ondersteuning kan je ter plekke wandelbeschrijvingen en kaartmateriaal te leen krijgen. Naast de in het dag tot dagprogramma beschreven wandelingen, zijn er in de omgeving nog meer wandelingen te maken. Je gastheer en -vrouw kennen de omgeving goed en geven je graag advies.

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. De eigenaren van de accommodatie hebben nog verschillende tips voor wandeltochten en excursies in de omgeving. Ook in de winter kan je hier terecht voor sneeuwschoenwandelingen (zie reiscode 515303).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Saint-Pierre-d'Entremont is ca. 1000 km. Je kan de auto bij de accommodatie parkeren.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Chambery.

Station Chambery ligt 30 km van de accommodatie. Je kan deze afstand met een weinig frequente bus afleggen, of je (tegen betaling) laten ophalen door de gastvrouw/heer.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van half mei tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je huisdier kan helaas niet mee

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Chartreuse

Wandelen aan de rand van de Alpen

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.