Frankrijk - Provençaalse Alpen, 7 dagen 'Retrouvance' op de grens van Mediterraan en Alpien

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

wandelvakantie langs boswachtershuizen

Bijzondere voettocht door de Devoluy, een onbekend, maar prachtig gebied in de Provençaalse Alpen, in de 19e eeuw nagenoeg geheel ontvolkt, waardoor de natuur de kans kreeg te herstellen. Fraaie kalkmassieven en een bijzonder rijke planten- en dierenwereld. Unieke accommodaties: u overnacht in gerestaureerde boswachtershuizen die midden in dit bergland liggen. Uitstekende maaltijden worden dagelijks naar de afgelegen accommodaties gebracht. Reis in samenwerking met het Franse Staatsbosbeheer.

Uniek aan deze reis

 • Door onbekende uitloper van de Alpen
 • Middenin de natuur
 • Prima maaltijden op afgelegen plekken
 • Schitterend landschap
 • Totale rust
 • Verblijf in gerestaureerde boswachtershuizen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Provençaalse Alpen

Verscholen achter de kalkplateaus van de Vercors en de bergen van de Diois, in een van de droogste en zonnigste delen van de zuidelijke Alpen, liggen de Provençaalse Alpen. In de naamgeving ligt het karakter al besloten: een uniek treffen van de mediterrane sfeer van de Provence met het koele hooggebergte van de Dauphiné. Met meer dan 1250 plantensoorten en 100 vogelsoorten waaronder steenarenden, oehoes en het auerhoen, behoort dit gebied tot een van de rijkste natuurgebieden van Frankrijk. Eind 19e eeuw werd deze landstreek getroffen door grootschalige aardverschuivingen als gevolg van ontbossing en overbeweiding. De bevolking trok noodgedwongen weg en sindsdien heeft het ONF (het Franse Staatsbosbeheer) vanaf 1880 een zeer doordacht herbebossingsprogramma uitgevoerd met oog voor resultaat op lange termijn. Alleen dankzij de herbebossing en het zorgvuldige bos- en natuurbeheer in dit gebied heeft de natuur zich zo fantastisch kunnen herstellen Vandaag de dag is het nog steeds stil in de -weer - bosrijke valleien. Op deze trektocht doorkruisen we deze nauwelijks bekende, maar fraaie bergketen. Van het verlaten dorpje Agnielles trekken we tijdens deze Frankrijk vakantie via de markante afgeplatte rotsklomp van de Pic de Bure naar de eenzame vlek Chaudun. Onderweg overnachten we in heel bijzondere accommodaties: het zijn authentieke boerderijen en boswachtershuizen uit de 19e eeuw, geheel gerestaureerd en fraai gelegen midden in de natuur. Een medewerker van het ONF verzorgt de logistiek van de reis en weet bovendien het nodige te vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere bergstreek.

Dag 1

Dagtrein naar Veynes-Devoluy. Daarna volgt een busrit van een half uur naar Agnielles, een stil gehucht waar tussen 1906 en nu het bevolkingsaantal afnam van 160 totdat het geheel ontvolkt raakte. We overnachten in een 16e-eeuws boshuis.

Overnachting in

Agnielles

Dag 2

Een pittige klim voert ons door het dichte bos van Durbon naar de 1705 m hoge Col de l’Eschaup. De kans op de ontmoeting met een everzwijn of edelhert is hier in deze stille bossen niet ondenkbeeldig. Vanaf de Col de l' Eschaup kunnen we de Durbonas beklimmen, om daar van het prachtige panorama te genieten. Diep onder ons ligt het dal van de Buëch, naar het noorden kijken we uit over de grillige kalksteentoppen van de Diois en de Dévoluy. Rond de top cirkelen soms steenarenden en op de hellingen worden geregeld herten en gemzen gesignaleerd. Daarna dalen we af naar het in de bossen verscholen gelegen boswachtershuis van Recours. Dit is het eenvoudigste onderkomen van de tocht.Lengte 12 km, 800m stijgen en 550m dalen, 5 uur. (Als u de Durbonas beklimt wandelt u 7 uur, stijgt u 1150m en daalt u 900m.)

Overnachting in

Recours

Dag 3

We klimmen nogmaals het dal van Agnielles uit en bereiken via de Col du Vallon de Laup de 1740 m hoge Col de Lauteret. We hebben het bos voorlopig achter ons gelaten en bereiken de zone van de alpenweiden. Via de markante top van de Tête du Rif de Lauze, vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de brede vallei van de Dévoluy, dalen we af naar het piepkleine dorpje La Cluse. Na de picknick lopen we onderlangs een van de grootste steenblokkenvelden van de Franse Alpen. De bodemerosie heeft hier een reusachtige aardverschuiving tot gevolg gehad, maar inmiddels ligt er een dikke laag aarde over het blokkenveld, zodat het wandelen niet lastig is. De wandeling eindigt bij het stille boswachtershuis van Rabioux. In dit gehucht leefden in de 19e eeuw nog enige tientallen gezinnen. Nu is het helemaal verlaten. Lengte 15 km, 800 m stijgen en dalen. 5,5 uur.

Overnachting in

Rabioux

Dag 4

We beginnen met een korte afdaling naar het ravijn van Rabioux. Na de oversteek stijgen we geleidelijk via het gehucht La Montagne en de Col de Gaspardon (1243 m) naar het met schitterende bossen begroeide dal van Sauvas. Wie niet opziet tegen een fikse inspanning kan vanaf deze prachtige lunchplek de 2709 m hoge Pic de Bure beklimmen, de hoogste top van het Massif du Dévoluy. Vanaf de top hebben we het mooiste uitzicht van de hele reis. Bij helder weer zijn de besneeuwde toppen van de Écrins in het noorden goed te zien. Op sommige dagen kan men vanaf deze plek zowel de Mont Blanc als de Mont Ventoux zien liggen. Via hetzelfde pad dalen we weer en door het bos gaat het verder naar beneden, totdat we bij het boswachtershuis Les Sauvas zijn. Lengte 9 km (incl. beklimming van de Bure: 20 km); 750 m stijgen en 650 m dalen (incl. beklimming van de Bure: 1650 m stijgen en 1450 m dalen). 4 uur (incl. beklimming van de Bure: 8 uur.)

Overnachting in

Les Sauvas

Dag 5

Vandaag gaan we op pad voor een van de mooiste en meest afwisselende wandelingen van deze reis. Via de kleine dam met waterval van de Sigouste klimmen we geleidelijk naar de Col de Matacharre (1659 m). We volgen de sterk geërodeerde, rotsachtige berghelling hoog boven het dal naar de volgende bergrug, de Col de Conode. We hebben prachtig zicht over de bergen van de Provençaalse Alpen. Hoog boven ons steken de kale, witte rotsen van het Montagne d’Aurouze scherp af tegen de felblauwe hemel. Via de kapel van La Crotte dalen we af in de Gorges de Buëch. In deze stenige kloof komen kudden gemzen en moeflons voor. Over de bodem van de kloof lopen we langs het beekje naar het stille gehucht Chaudun, dat onderin een immense ‘cirque’ ligt. Aan alle zijden rijzen de kalksteenwanden en kale hellingen tot 800 meter hoog boven ons op. Lengte 20 km, 700 m stijgen en dalen. 7 uur.

Overnachting in

Chaudun

Dag 6

We beginnen de dag met een rondwandeling door de indrukwekkende Cirque de Chaudun. Een fikse klim brengt ons op de Col de Chétive (1852 m), vanwaar we nogmaals een prachtig uitzicht over de hoge toppen van de Écrins hebben. Na dit uitzichtpunt dalen we iets af en wandelen door prachtige, bloemrijke weilanden om de rotspunten Roc des Noces en Roc de l’Aigle heen. Uiteindelijk bereiken we de brede pas van Chabanottes. Hier hebben we een prachtige gelegenheid om met de verrekijker de hoge bergweiden om ons heen af te speuren. Misschien krijgen we moeflons of herten in het vizier. Aan het eind van de middag dalen we geleidelijk af naar het stille gehucht La Rivière. Hier worden we opgehaald en naar Agnielles gebracht, het boswachtershuis waar we ook de eerste nacht verbleven. Lengte 17 km, 600 m stijgen en 750 m dalen; 6 uur.

Overnachting in

Agnielles

Dag 7

Na een transfer per bus van Agnielles naar het station van Veynes reizen we per trein naar huis.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in prachtig gelegen boswachtershuizen, die gerestaureerd zijn tot kleine groepsaccommodaties. Deze boswachtershuizen zijn alleen voor ons gereserveerd en er zijn dus geen andere gasten. We verblijven in twee- tot vierpersoonskamers. Er zijn dekens aanwijzig en aan het begin van de reis krijgt u een lakenzak en kussensloop van de lokale agent. U heeft wel handdoeken nodig. In elk boswachtershuis is tenminste één goede badkamer met douche, wc en warm water.

Over de maaltijden

Een Franse medewerker van het ONF haalt uitstekende maaltijden bij restaurants in de omgeving op. Hierbij komen lokale gerechten volop aan bod. Hij zorgt tevens voor een goed lunchpakket voor de picknick in het veld.

Inbegrepen

 • verblijf in boswachtershuizen op 2- tot 4 persoonskamers
 • elke dag ontbijt, lunchpakket en diner (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 7)
 • vervoer van bagage
 • lokale transfers
 • diensten 1-SNP reisleider en 1 lokale assistent/bagagevervoerder

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis (optioneel)
 • eventuele entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De voettocht in de Provençaalse Alpen is stevig te noemen. Een gezond mens met een goede wandelconditie kan de dagwandelingen aan. We volgen goed begaanbare paden, die echter vaak vrij stenig zijn. Er zijn enkele passages die voor mensen met hoogtevrees minder aangenaam zijn. De lengte van de wandelingen ligt rond de 15 km. U overbrugt dagelijks fikse hoogteverschillen: 500 tot 900 m (eenmaal kunt u 1650m stijgen en dalen). U wandelt maximaal zo'n 8 uur.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het station van Veynes.
Komt u met eigen auto dan kunt u deze gedurende de reis gratis parkeren bij het station in Veynes of bij de eerste - tevens laatste - accommodatie in Agnielles.

Treininformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je heen per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Veynes-Devoluy. Vandaar reis je met een bus verder naar de eerste accommodatie.

NB. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Bruxelles Midi  09:09 - 11:15                 IC 9220
Bruxelles Midi - Lyon Part Dieu                             12:17 - 16:00 TGV 9828
Lyon Part Dieu     -  Grenoble  16:14 - 17:42 TER 17625
Grenoble     -  Veynes-Devoluy  18:10 - 20:04 TER 85619

Terugreis Tijden      Treinnr.
Veynes-Devoluy- Valence Ville  11:18 - 13:25                TER 17358
Valence Ville- Paris gare de Lyon                         13:50 - 16:15 TGV 6196
Paris gare de Lyon - Paris Nord  16:15 - 17:25 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  17:25 - 20:02  THA 9369

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Praktische informatie

De Provençaalse Alpen liggen in de luwte van de bergen van de Vercors, de Diois en de Dévoluy en binnen de invloedssfeer van de Mediterrannée. Hierdoor vormen ze een van de droogste en zonnigste gebieden van de Franse Alpen. ‘s Zomers is het hier warm en droog met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 25º in de dalen. Hoger in de bergen laten ook in de zomermaanden de invloeden van het alpiene klimaat zich gelden. De temperaturen zijn er met name in de schaduw en in de ochtend koeler en het kwik loopt er overdag op tot ca 25º à 30 ºC. Bij warm weer bestaat de kans dat er in de namiddag een warmte-onweer ontstaat. In juni en september is de temperatuur aangenaam en meestal nog boven de 20 ºC. Ook dan is het meestal droog weer. Bijna alle neerslag valt in de periode van oktober tot april. Hierdoor is de natuur in het voorjaar op haar rijkst.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Rekent u voor de gehele reis op ca. € 70,- voor uw persoonlijke uitgaven. Omdat u vanaf het station direct naar de bergen wordt gebracht, is er geen gelegenheid om te pinnen en raden wij u aan om voldoende geld voor de hele week mee te nemen. Er is alleen bij aankomst in Veynes gelegenheid om te pinnen.

Ter plaatse wordt u een enkele maal een klein stukje per minibus vervoerd.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Provençaalse Alpen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Terwijl u van de ene naar de andere verblijfplaats wandelt, wordt uw bagage vervoerd. U draagt alleen een dagrugzakje met daarin uw lunchpakket,  een warm kledingstuk, een of meerdere grote veldfles(sen), een regenjack en eventueel een fototoestel en verrekijker. Vanwege de beperkte bagageruimte van het bagagebusje verzoeken wij u uw bagage te beperken tot 10 kg, en te vervoeren in een weekendtas of softpack rugzak.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige wandelkleding
 • goede regenkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzak (ca. 25 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes, vork, lepel,
 • afsluitbaar tupperware bakje voor de lunches (vaak salades)
 • zitmatje
 • eventueel: telescopische wandelstokken
 • handdoeken
 • eventueel zwemkleding
 • zaklamp
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5848.jpg

Frankrijk - Provençaalse Alpen

'Retrouvance' op de grens van Mediterraan en Alpien

wandelvakantie langs boswachtershuizen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen