Frankrijk - Vallée de la Clarée, 5 dagen Wandelparadijs in de Franse Alpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Minitrek langs berghutten en hotel

Onbezorgde korte wandelvakantie in een hooggelegen en beschutte vallei, niet ver van de Italiaanse grens, met op de achtergrond fluitende alpenmarmotten en wellicht een groepje gemzen. Een spannende tocht, langs beekjes en meren, met overnachtingen in afgelegen berghutten. Goed te combineren met andere vakantiebestemmingen in dezelfde regio, zoals de Queyras en de Ecrins. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Korte familievriendelijke huttentocht
 • Schitterend berglandschap
 • Vallei met kleinschalig toerisme
 • Zonnig klimaat
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Family special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Frankrijk - Vallée de la Clarée

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Nevache, overnachting in Nevache
 • Dag 2: wandeling langs rivier de Claree (7 km), overnachting in 1e berghut
 • Dag 3: wandeling naar de 2e berghut (5,5 km), overnachting in 2e berghut
 • Dag 4: wandeling naar Nevache (11,5 km), overnachting in Nevache
 • Dag 5: optionele wandeling vanuit hotel (10,5 km)

Vallée de la Clarée is een beschutte, doodlopende vallei ten noorden van de vestingstad Briancon, op de grens tussen Frankrijk en Italië. Er zijn geen skipistes of ander grootschalig toerisme, deze vallei is er alleen voor wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers. Vanaf het dorp Nevache is de enige weg in het dal afgesloten. Met pendelbusjes kan je je verderop laten afzetten voor een mooie wandeling. Hoog boven het authentieke bergdorp Nevache liggen een aantal sympathieke, kleine berghutten, waar het goed toeven is en het uitzicht onovertroffen.
Tel daar bij op het zonnige, droge klimaat, de bloemenrijkdom, de vele bergmeren, de marmotten en gemzen, het lekkere eten en het wandelparadijs is gevonden...

Dag 1

Aankomst in het bergdorp Nevache, op 1600m hoogte in de Vallée de la Clarée, waar jullie kamer bij het het hotel vanaf het eind van de middag gereed is. Neem zeker de tijd om wat rond te struinen in de omgeving, bv. naar de oude kluizenaarswoning in het bos.

Overnachting in

Nevache

Dag 2

Vanuit het hotel loop je door weides langs de rivier naar het schilderachtige centrum van Névache, vandaar verder langs de ruige rivier de Claree. Al snel gaat het flink omhoog naar de eerste, mooi gelegen berghut, waar je heerlijke bosbessentaart kunt eten. 
Wandeling tot de hut: 7 km, 500 m stijgen, 30 m dalen, ca. 3 uur lopen.
Na de taart kun je nog een extra wandeling maken, bijvoorbeeld naar een onder een hoge bergtop verborgen bergmeertje. Vanuit de berghut naar het meertje op en neer is 4 km met 250 m stijgen en dalen.

Overnachting in

1e berghut

Dag 3

Steek achter de hut een riviertje over en daal af naar de rivier de Clarée door het mooie lariksbos. Volg de rivier – kinderen die niet bang zijn voor koud water kunnen hier lekker zwemmen – maar doe dit niet bij de woeste waterval waar je langsloopt. In een voormalige kaasmakerij, omgetoverd tot restaurantje, kun je wat eten en drinken. Nu alleen nog een breed pad omhoog, met steeds mooier uitzicht, naar de volgende berghut. 
Wandeling: 5,5 km, 300 m stijgen, 260 m dalen, ca. 2,5 uur lopen.
In de middag kan je vanuit de berghut een stuk verder klimmen naar twee mooie bergmeren. In de verte kan je de gletsjers van het Massif des Ecrins zien. In totaal 5 km lopen met 350 m stijgen en dalen (of minder als je alleen naar het eerste meer gaat).

Overnachting in

2e berghut

Dag 4

Vanuit de berghut loop je omhoog en begint aan een prachtige balkonwandeling bovenlangs een enorme berghelling. De uitzichten zijn fenomenaal. Bij een aantal almhuisjes wordt definitief de afdaling ingezet en via verschillende kapelletjes bereik je Névache, waar je kan bijkomen op een terrasje. Het laatste stuk wandelen naar het hotel, ken je nog van de eerste wandeling, over mooie paadjes langs de rivier, 
Wandeling: 11,5 km, 230 m stijgen, 750 m dalen, ca. 5 uur lopen.

Overnachting in

Nevache

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Je kan vandaag nog een fraaie wandeling vanuit het hotel maken (dit zou ook op dag 2 kunnen als je daar een extra overnachting in Nevache invoegt)

Je daalt een stukje af langs de rivier en stijgt dan flink door het bos naar een weidse, met gras begroeide hoogvlakte tussen grillige bergen van 2500 m hoogte.
Bij een groepje oude chaletjes op 2100 m draai je om en langs allerlei veelkleurige erosie verschijnselen daal je, genietend van de vergezichten, af naar Nevache.
Wandeling: 10,5 km, 680 m stijgen en dalen, ca. 4,5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste overnachting zijn in een familiehotel aan de rand van Nevache op kamers met privé badkamer. Het hotel ligt rustig, met mooi uitzicht en is helemaal ingesteld op wandelaars. Er is een sauna en zonnig  terras.

Tijdens de korte trektocht slaap je in 2 verschillende, kleinschalige berghutten, gelegen op een schitterende plek. In de berghutten overnacht je op meerpersoonskamers (bij de eerste hut max 5 bedden per kamer, bij de 2e hut max. 8 bedden) en er is eenvoudig sanitair met warme douche. We proberen per gezin een eigen kamer te reserveren, maar dat is in hoogseizoen niet altijd mogelijk. Je neemt je eigen lakenzak en handdoek mee.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden in het hotel en de berghutten geserveerd, veelal van lokale en soms biologische producten. In het hotel maak je zelf een lunchpakket klaar, in de hutten krijg je een lunchpakket mee. Vaak krijg je in Frankrijk, naast brood, ook een salade mee. Om afval van wegwerpverpakking te voorkomen kan je het best van huis afsluitbare bakjes en lepels meenemen.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • 4 diners
 • 4x uitgebreid lunchpakket
 • gebruik lokale wandelkaart
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Bagagevervoer (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare, maar stenige paden en zijn niet al te lang. Uiteraard moet er elke dag een flink stuk geklommen en gedaald worden. Onderweg kom je regelmatig beekjes en meertjes tegen, leuke plekken voor een pauze. Rond het hotel en de hutten is veel ruimte om te spelen en de laatste restjes energie kwijt te raken. Je draagt zelf wat kleding, toiletspullen, lakenzak en handdoek mee. Alle overige bagage kan in het hotel in Nevache blijven staan.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal extra dagen boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Nevache is ca. 1150 km. Let op : de routeplanner leid je meestal door de Frejus tunnel en dan via Bardonecchia naar Nevache. Dit is een snelle route maar de Frejus tunnel alleen kost al ca. €45 aan tol (retour ca. €55, zie www.sftrf.fr). Een mooie route met minder tolkosten gaat via Grenoble en Briancon.
Het hotel heeft een gratis parkeer terrein.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Bardonecchia (Italie).

In Bardonecchia (Italie) neem je een taxi naar Nevache (15 km over een bergpas van 1762m hoog).

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

Je kunt deze reis starten van begin juni tot half september. Vanwege de hoge ligging van de routes is het, ondanks de zuidelijke ligging, zeker niet te warm om in de zomer te lopen. Wel profiteer je van een zonnig klimaat.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Vallee de la Claree ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Denk, naast alles wat je normaal meeneemt, aan het volgende:

 • dagrugzak, met genoeg inhoud voor spullen hutovernachtingen (ca. 35 liter)
 • sloffen of hutslippers
 • lakenzak (of dekbedovertrek+onderlaken) en kussensloop
 • zaklamp
 • handdoek voor hutovernachtingen
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

c

Frankrijk - Vallée de la Clarée

Wandelparadijs in de Franse Alpen

Minitrek langs berghutten en hotel

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.