Frankrijk - Gorge de l'Ardèche, 7 dagen De mooiste omwegen naar de Pont d’Arc

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en lodgetenten

Met of zonder ezel ontdek je het zonnige mediterrane landschap rondom de Gorge de l’Ardeche met fraaie oude paden en prachtige uitzichten over de kloof. Beneden op de rivier varen vele kano’s en wachten afgelegen strandjes en de prehistorische tekeningen in de imposante druipsteengrot Aven d’Orgnac. Natuurlijk ga je de beroemde ‘Pont d’Arc’ zien, een natuurlijke brug. De slaapplaatsen zijn familievriendelijk, waaronder stoere safaritenten vlak boven de kloofwanden en middenin het ‘Réserve Naturelle’.

Uniek aan deze reis

 • Bijzonder overnachten
 • De 'andere' kloof
 • Pont d'Arc en Aven Orgnac
 • Trektocht met of zonder ezel
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Frankrijk - Gorge de l'Ardèche

Het door een diepe kloof doorsneden kalkplateau van de Ardeche is al sinds jaar en dag een populaire vakantiebestemming. Buiten de beroemde kloof vind je slaperige dorpjes, velden, bossen en rotspartijen in een rustieke mediterrane sfeer. De weidse vergezichten reiken bij helder weer van de oude vulkanen van de Auvergne tot aan de Alpen. Hier vinden jullie zeker het goede vakantiegevoel.

Met deze wandeltocht beleef je de Gorge de l'Ardeche op wel heel bijzondere wijze. Afzijdig van de drukte die op sommige plaatsen in de kloofbodem heerst stappen jullie met (of zonder) ezel over weinig betreden paden langs de randen van de kloof. Na een overnachting vlak naast de beroemde grot van Orgnac met onvoorstelbare druipsteenformaties en prehistorische tekeningen, kom je boven de kloof uit met zicht op de beroemde natuurlijke brug. Via een muilezelpad kun je afdalen naar een mooi strandje.

Na de wandeling (en het verzorgen van de ezel) is het tijd voor een goed glas Rhône-wijn (of limonade...) bij de sfeervolle verblijfplaatsen. Voor de kinderen is er alle ruimte om te spelen of de ezel nog even extra te vertroetelen. In het wat toeristische Vallon Pont d'Arc is genoeg vertier voor de kinderen en het hotel heeft een zwembad. Naast de Aven d'Orgnac en vooral in de aan de aan de kloofrand gelegen safaritenten ervaren jullie de pracht van deze omgeving in een bijzondere entourage. Overal is lekker veel speelruimte; bij eentje is zelfs een zwembad aanwezig.

Dag 1

Aankomst in Vallon Pont d'Arc, nabij de ingang van de Gorge de l'Ardeche. Geniet van jullie fijne hotel met zwembad. Genoeg leuke terrasjes en restaurantjes om neer te strijken. Een wandelingetje langs de rivier de Ardeche, die voor jullie hotel langs stroomt, is ook een aardige namiddag-besteding.

Overnachting in

Vallon Pont d'Arc

Dag 2

Een leuke inloopwandeling in de omgeving van Vallon Pont d'Arc. Onderweg heb je regelmatig fraaie uitzichten; neem dus de tijd voor deze dag!
Wandeling: 9 km, 215 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.
Degenen die met een ezel op pad gaan krijgen bij de ezelhouder een “ezelinstructie”. De eigenaar van de ezels leert je alle kneepjes van het ezelvak. En dan mag je op pad met je tijdelijke nieuwe huisdier! Tijdens de rondwandeling van vandaag komen alle terreinsituaties langs die jullie op je tocht met de ezel meemaken, dus het is een ideaal oefenrondje. 

Overnachting in

Vallon Pont d'Arc

Dag 3

Van Vallon Pont d'Arc naar Aven d'Orgnac. Dit is een mooie, afwisselende, maar ook pittige dag. Als je de brug over de Ardeche bent overgestoken loop je via het fraaie vestingdorpje Salavas de mediterrane heuvels is. Wijnvelden, steeneikenbossen, een verborgen ruïne..... Met mooi zicht op het kasteel bereik je Bastide de Virac, een goede plek voor een versnapering. Daarna verder over het ruige kalkplateau van Orgnac naar de gelijknamige grot en het naastgelegen hotel. Midden in de natuur ervaar je hier een heerlijke rust.
Als de kinderen ondanks de stevige tocht nog energie kwijt moeten is er een avonturenspeelplaats voor het hotel!
Wandeling: 16 km, 370 m stijgen en 160 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Aven Orgnac

Dag 4

Vandaag is er tijd om de bijzondere grot Aven Orgnac en het bijbehorende museum te bezoeken. Omdat jullie hier vlak naast overnachten kun je dit doen voordat het echt druk gaat worden of juist als de drukte voorbij is aan het einde van de dag. Op speciale tijden zijn er ook Nederlandstalige rondleidingen.
Verder kun je vandaag een rondwandeling maken door de mediterrane omgeving, waar o.a. een dolmen kunt vinden, dat zijn een soort kleine hunebedden uit de steentijd. Maar wellicht imposanter is een immense ingestorte grot, waar je op avontuurlijke wijze in kunt komen (alleen de ezel helaas niet). Via een kort wandelingetje kun je in de namiddag ook nog even naar het openbare zwembad van het nabijgelegen dorpje Orgnac l'Aven.
Twee korte wandelingen: samen 9 km, 100 m stijgen en dalen, 3 uur. Grotbezoek ca. 1,5 uur.

Overnachting in

Aven Orgnac

Dag 5

Korte wandeling naar de volgende overnachtingsplaats. Via een plateau dat begroeid is met steeneikenbos (schaduw!) kom je langs een Dolmen. Na een stevige afdaling kom je bij je luxe Lodgetent pal aan de rand van de Gorge de l'Ardeche. Je kunt in de kloof van de Ardeche afdalen naar een prachtig klein zwemplekje. Heerlijk genieten van het water en de indrukwekkende natuur van het natuurreservaat Gorge de l'Ardeche, waar je nu middenin bent. Wandeling: 7 km, 130 m stijgen en 180 m dalen, 2 uur + 4 km, 190 m stijgen en dalen, 2 uur. 

Overnachting in

Mas de Serret

Dag 6

Een pittige, maar fraaie, laatste dag. Via een gevarieerde route bovenlangs de beroemde Gorge wandel je via Labastide de Virac terug naar de ezelstal bij Vallon Pont d'Arc. De lange variant via Rocher de Saleyron wordt beloond met een erg mooi uitzicht op de bekende geologische curiositeit van de Gorge de l'Ardeche:  de 'Pont d’Arc'.
Wandeling: 15 km, 140 m stijgen en 300 m dalen, 4 uur (lange variant 5 km, 120 m stijgen en dalen en 2 uur extra).

Degenen die met een ezel gelopen hebben nemen afscheid van langoor. Je haalt de auto op en kunt, via een mooie zwemplek in de kloof, naar de camping en je lodgetent terugrijden voor een laatste nacht op een van de mooiste plekjes in het natuurpark Ardeche.

Overnachting in

Mas de Serret

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Het is mogelijk om extra nachten bij te boeken in het hotel in Vallon Pont d'Arc. Dit kan alleen bij minimaal 2 overnachtingen. Zo zouden jullie nog een dagje kunnen gaan kanoën op de Ardeche.

NB Programma

Ezelinstructie:
Indien je een ezel hebt gereserveerd, krijgen jullie, voor je op pad gaat, een uitgebreide instructie over hoe je met je ezel moet omgaan en hoe je hem moet bepakken. De ezeluitleg duurt 1 à 1,5 uur totdat iedereen met plezier voor de ezel wil zorgen tijdens de reis.

De ezelhouder stelt de ezel aan jullie voor, legt jullie uit hoe jullie hem moet benaderen, en hij vertelt jullie enkele specifieke karaktertrekjes. Vervolgens neemt hij met jullie de dagelijkse verzorging van de ezel door.

Op het programma staan:

 • borstelen van de ezel (rug, borst, buik etc)
 • schoonmaken van de hoeven
 • plaatsing van de zadeldeken en het zadel
 • plaatsing van de draagtassen
 • afstellen van de buikriem
 • alle uitleg die nodig is voor het leiden van de ezel tijdens elke wandeling (verzorging 's avonds, rustpauze ezel, voeding)

Daarna moeten jullie deze handelingen zelf uitvoeren onder het waakzame oog van de ezelhouder, opdat de ezelhouder er zeker van kan zijn dat jullie alles goed begrepen heeft en hij zijn ezel met een gerust hart aan jullie kan toevertrouwen.

Vervolgens loopt de ezelhouder samen met jullie een stukje mee. Daarna pas mogen jullie alleen op stap met je nieuwe reisgezel! Omdat je de eerste dag een rondwandeling maakt kun je na afloop van die tocht nog vragen stellen bij de ezelboerderij, voordat je de volgende dag begint met je trektocht.

Tijdens de wandeling op dag 2 kom je alle mogelijke terreingesteldheden tegen, die verderop ook in de tocht zitten; het is dus een prima 'oefenwandeling'.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in familiehotels en in ruime lodge- (safari-) tenten. Het hotel in Vallon Pont d'Arc ligt dichtbij de rivier heeft een ruime tuin met zwembad voor verkoeling. Frisse kamers en airco.  Bij de Aven d'Orgnac verblijf je in een hotel met heerlijk terras vlak naast de grot. Overdag is het vrij druk in het restaurant, maar als jullie terugkeren van de wandeling is de rust teruggekeerd. De lodgetenten staan op een rustige kleine camping middenin het natuurpark van de Gorge de l'Ardeche. Gelegen aan de rand van de kloof in beschaduwde omgeving is dit echt een heerlijke plek. Je maakt gebruik van het campingsanitair.

Beddengoed en lakens zijn overal (dus ook in de lodgetent) aanwezig.

Over de maaltijden

Ontbijt, lunchpakket en diner worden elke dag verzorgd (behalve lunchpakket op vertrekdag). Doordat er onderweg geen inkoopmogelijkheden zijn hebben wij de lunches vast geregeld. De lunchpakketten zijn typisch Frans en heerlijk: zeer uitgebreid met vaak ook koude salades e.d.

Info kindvriendelijkheid

Bij het eerste hotel is een lekker zwembad. Het overnachten in een tent op een camping is altijd een genot voor de kinderen. Hier is volop speelgelegenheid.
Als jullie een ezel aanvragen dan is dit levensgrote knuffeldier een kleine week van de kinderen. Ze kunnen hem verzorgen, aaien en knuffelen. Tijdens de wandelingen kunnen de kinderen af en toe even uitrusten op de rug van dit vriendelijke dier. Ezels zijn zachtaardige dieren die het heerlijk vinden om veel aandacht te krijgen van de kinderen.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen in hotels
 • 2 overnachtingen in lodgetenten met bedden
 • servicepakket voor de lodgetent met o.a. linnengoed
 • entreekaarten voor de Aven d'Orgnac en het prehistorie-museum
 • alle diners en ontbijten
 • 5x uitgebreid lunchpakket
 • bagagevervoer (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon)
 • SNP-reisinformatie, kaartmateriaal en routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Ezelhuur (optioneel aan te vragen)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare paden door heuvelachtig terrein. De eenvoudige wandelingen zijn geschikt voor actieve kinderen vanaf ca. 4-5 jaar. De laatste wandeldag is met een extra wandellus voor jongere kinderen wat aan de lange kant, maar er is ook een kortere variant. Wanneer het kind moe is van het wandelen kan het op de rug van de ezel (mits aangevraagd).

Geschikt voor kinderen

We geven bij onze ezel-reizen aan dat ze geschikt zijn voor kids vanaf 6 jaar. Dit kan uiteraard ook al vanaf bv. 5 jaar, afhankelijk van hoe avontuurlijk/sportief de kinderen zijn.

Extra dagen

Extra rustdagen zijn tijdens dit arrangement niet mogelijk, maar wel na afloop. U kunt dan (minimaal 2) extra nachten bijboeken in Vallon Pont d'Arc. 

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Vallon Pont d'Arc is ca. 1130 km. Je kunt de auto bij de eerste accommodatie parkeren.

NB: omdat je de auto tijdens het arrangement op dag 1 en dag 6 nodig hebt, is het niet mogelijk deze reis met openbaar vervoer te doen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Le Clos des Bruyères (Vallon Pont d'Arc)

Aanvullende opties

Optionele ezelhuur

Praktische informatie

Jullie kunnen deze reis starten van begin april tot eind oktober. In de zomer kan het erg warm worden in dit gebied.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Ardeche ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

gorges_Ardeche_Formaat_wijzigen.jpg

Frankrijk - Gorge de l'Ardèche

De mooiste omwegen naar de Pont d’Arc

Wandelvakantie langs hotels en lodgetenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen