Julische Alpen

De kuiten in brand 10 pittige wandelreizen

Tekst: Matthijs Meeuwsen
Foto´s: Shutterstock, Koos Koopmans, Jaap Miltenburg, Edwin Tofield

Er zijn genoeg redenen om voor een gemoedelijke kuiervakantie te kiezen. Maar soms heb je als wandelaar simpelweg zin in wat steviger werk. Waarom? Omdat het uitzicht vanaf een bergtop nog net wat mooier is als je zelf omhoog bent gebuffeld. Omdat je pas weet dat je leeft als je spieren in de fik staan. En omdat het soms heerlijk relativeert om te overnachten in een bescheiden berghut of je reis aan te passen op de grillen van de weergoden. Gelukkig zijn er van die bestemmingen waar de avontuurlijke wandelaar op zijn wenken wordt bediend. Tien groepsreizen waarbij een goede conditie en flexibele geest deze zomer geen overbodige luxe zijn.

Frankrijk: De Transpyreneeën

Op de grens tussen Frankrijk en Spanje werpen de grillige pieken van de Pyreneeën al sinds mensenheugenis een fikse drempel op. Tweehonderd jaar nadat de Fransman Frederic Parrot de hele bergrug als eerste mens van oost naar west doorkruiste in ´het avontuur van mijn leven´, durven nog altijd maar weinig wandelaars hun tenen aan de monstertocht te branden. Gelukkig is de trektocht over de meedogenloze bergkam ook op te hakken in kortere, zij het nog steeds flink uitdagende etappes van elk 8 tot 11 dagen. We bikkelen van hut naar hut over uitgestorven bergpassen, langs adembenemende driezuidenders, door uitgestrekte bergwouden en over bont bloeiende bloemweides.

Bekijk deze reis

Frankrijk: Écrins

Het Parc National des Écrins is misschien wel het mooiste, meest veelzijdige hooggebergte van de Franse Alpen. Dat je in het natuurgebied geen kip tegenkomt, komt dan ook niet door een gebrek aan natuurpracht, integendeel!, maar eerder aan het feit dat hier berghellingen wachten die zelfs doorgewinterde wandelaars doen bibberen. Sauvage noemen de Fransen het. Een streek waar een helblauwe hemel, afbrokkelende gruisheuvels, bevroren granietmassieven en rondcirkelende gieren tezamen een ode aan de woeste wildernis smeden. De paden zijn uitstekend gemarkeerd op dit 10-daagse wandelavontuur rondom het stille massief. De spieren gloeien er niet minder om.

Bekijk deze reis

Nepal: Everest

De hoogste bergen ter wereld, de rijke sherpa cultuur en de landschappelijk zeer fraaie omgeving zijn uitstekende redenen om je wandelvakantie te besteden aan het lopen van deze trektocht naar de Everest. Een geweldig avontuur van 17 dagen door het Solo-Khumbu gebied, eerst over de Everest Trail naar Kala Patar (5600m) en het Everest Basecamp. Daarna zoek je de rust op, bezoekt de Gokyo meren en beklimt 2 passen boven de 5000m. Dé klassieker in de Himalaya.

Boek deze reis

Frankrijk: Mercantour

Met een beetje fantasie zou je de boswachtershuizen van Mercantour de vip-area van het gelijknamige nationale park kunnen noemen. Exclusieve optrekjes die normaal voor het gros van de gasten gesloten blijven, maar tijdens deze 8-daagse wandelvakantie wagenwijd de deuren openzwaaien. Vanuit deze unieke slaapplekken ontdekken we te voet de fascinerend bergwereld. Een landschap zo ongerept dat de smalle slingerpaden op de meeste wandelkaarten afwezig zijn. Misschien is dat wel de reden dat je in de wonderschone karstlandschappen een dennennaald kunt horen vallen en de edelherten, everzwijnen, sneeuwhoenders en steenbokken bijkans een privévoorstelling lijken op te voeren.

Bekijk deze reis

Spanje: Valle del Aragón

In de 19e eeuw moesten reizigers steevast de beurs trekken in het bergdorp Canfranc. Inmiddels is het stokoude tolhuis er getransformeerd in een uitstekend hotel, waar we tijdens deze 8-daagse ontdekkingstocht door de Valle del Aragón ´s avonds heerlijk kunnen wegdommelen. Het is een welverdiende dosis comfort in een reis die verder de nodige inspannende wandelingen aan elkaar rijgt. Onderwijl ontrafel je de vele mysteries van deze wonderlijke uithoek van de Spaanse Pyreneeën, een verstilde symfonie van rood leisteen en wit-zwart kalksteen. Van treinloze treinstations tot verdwaalde zee-egels en van torenhoge ijszuilen tot curieuze planten.

Bekijk deze reis

Groot-Brittanië: Glen Coe

De Schotse hooglanden herbergen genoeg hoogtemeters om zelfs een berggeit om zijn moeder te doen mekkeren. Tegelijkertijd liggen er tussen de gifgroene heuvels historische landhuizen verstopt waar de thee altijd warm staat en er voor de snelle stappers een volledige ´boot room´ is gereserveerd. Het is precies die combinatie tussen avontuur en comfort die deze wandelweek in een internationaal gezelschap zo aantrekkelijk maakt. Dagelijks heb je de keuze uit drie wandelingen van verschillende niveaus. Ideaal dus als je de ene keer de top van een Munro (lees: Schotse berg) wilt bedwingen, maar de volgende dag de voorkeur geeft aan een rustige rondwandeling om een van de talloze lochs (lees: Schotse meren).

Bekijk deze reis

Italië: Ortler

Boek hem alvast maar, die massage. Dikke kans namelijk dat je benen na terugkomst van deze rondreis door het Stelvio National Park wel wat aandacht verdienen. In negen dagen maken we twee driedaagse mini-trekkings, waarbij we lieflijke alpenweides doorkruisen, over geërodeerde puinheuvels apenkooien en dichtbegroeide bergbossen doorsteken. In de weg omhoog worden alle vegetatiezones afgeturfd en zie je van dichtbij hoe de vele gletsjers al glijdend, schurend en smeltend het landschap in hun greep houden. Natuurlijk maken we ook kennis met de ´Koning van Zuid-Tirol´: de schier loodrechte rotswand van de Otler, die twee kilometer boven het groene dal van Sulden uittorent.

Bekijk deze reis

Noorwegen: van fjell tot fjord

De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa. Het plateau is zo gigantisch dat een miljoen voetbalteams er tegelijkertijd een training zouden kunnen afwerken, elk op een ander veld. Gelukkig is het echter geen eentonig grasland wat hier de klok slaat, maar een veelzijdige roerbakmix van schier eindeloze toendra, fluisterstille berkenbossen en kleurrijke korstmossen. Een ander hoogtepunt is de driedaagse rugzaktrekking waarbij we van de arctische hoogvlakte, door het canyonachtige Aurlandsdal naar de loodrechte granietwanden van het Aurlandsfjord afdalen. Daarna krijgen de voetjes even rust, terwijl we met de legendarische Flåmsbanen richting Bergen boemelen; het eindpunt van deze tweeweekse reis.

Bekijk deze reis

Oostenrijk: Grossarltal

Het Oostenrijkse Grossarltal ligt diep verscholen in het massief van de Hohe Tauern. Om deze uithoek van het Salzburgerland überhaubt te bereiken moet je eerst langs imposante uitsmijters als de Heukareck (2.100 meter), Filzmooshörndl (2.189 meter) en Schuhflicker (2.214 meter); drie prachtpieken die we tijdens deze wandelweek ook te voet zullen beklimmen. Het zijn echter de grandioos glooiende graslanden die de show stelen in ´het Dal der Almen´. Nergens in Oostenrijk grijpen de bergweides zo wijds om zich heen. De streek is bovendien bezaaid met ruim 400 kilometer aan paden, alsmede 40 almhutten waar de afgematte wandelaar kan bijtanken met kakelverse streekproducten.

Bekijk deze reis

Oostenrijk: Stubaital

Je zou rond het Oostenrijkse Stubaital op elke willekeurige hoogte kunnen worden afgezet; een oogwenk is genoeg om als wandelaar voorgoed verliefd te worden. Allereerst is er het dal zelf, her en der bespikkeld met gemoedelijke boerendorpjes. Iets hoger wachten de hellingbossen en almen. Gevolgd door het echte spektakel: de imposante massieven van de Stubaier Alpen, bomvol ontzagwekkende rotspartijen, puinhellingen, moreneruggen, bergmeertjes en gletsjertongen. Dankzij de hulp van een punctuele streekbus en de nodige kabelbanen kunnen we tijdens deze 8-daagse reis elke uithoek van het dal aandoen. Let wel: zelfs bovenaan de lift zijn de wandelingen pittig. Gelukkig wachten ´s avonds de sauna, het stoombad en zwembad.

Bekijk deze reis