Italië - Te voet over de Alpen, etappe 4, 10 dagen Alpi Bellunesi & Veneto

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zu Fuss über die Alpen. Der Traumpfad von München nach Venedig. Ludwig Grasslers klassieker beschrijft een aaneengesloten wandelroute dwars over de Alpen. SNP zet het transalpiene kroonjuweel in de etalage. In vier etappes van München naar Venetië. Een adembenemende oversteek. En meer dan dat. “Das ist Ausdruck eines Lebensgefühls”. Ruim vierhonderd kilometer bergpad met in totaal ruim achttien kilometer stijging en daling in vier weken tijd, met uitschieters tot drieduizend meter hoogte.

Uniek aan deze reis

 • Afdalen naar de wijngaarden van de Veneto
 • Deels met bagagevervoer
 • In 4 etappes te voet de Alpen over
 • Slot in Venetië
 • Weinig bezochte Alpi Bellunesi
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Te voet over de Alpen, etappe 4

Een langeafstandswandeling nur für konditionsstarke Wanderer? Welnee! Natuurlijk, een ononderbroken transalpiene overschrijding is wel degelijk realiseerbaar, een onvergetelijke ervaring bovendien. SNP heeft het traject verdeeld in vier weeketappes, die ieder afzonderlijk een berggebied doorkruisen. De indeling is modulair; elke etappe staat op zichzelf en is naar believen te combineren. Overwegend goed gemarkeerde wandelpaden voeren door het berglandschap. Plaatselijke kabelbanen nemen de wandelaar soms op sleeptouw om de beenspieren te ontlasten. Misschien belangrijker, SNP vervoert waar mogelijk de bagage. Minder zwoegen, meer ongecompliceerd genieten.
In vier etappes over de Alpen van München naar Venetië. Twee werelden, verbonden door een grillig, transalpien wandelpad. Van noord naar zuidoost. Van land naar zee. Van geordendheid naar zwierigheid. Aanzienlijke culturele en klimatologische verschillen tussen Duitsland en Oostenrijk enerzijds en het aangrenzende Italië anderzijds wijzen op een geografische barrière. Een blik op de kaart verheldert; niet minder dan vijf bergmassieven scheiden de hoofdstad van de deelstaat Beieren: van de stad in het water aan de Adriatische zee. Karwendel, Tuxer Alpen, Zillertaler Alpen, Dolomieten en Alpi Bellunesi vormen een natuurlijke buffer. De transalpiene wandelaar is getuige van vele landschappelijke, culturele en klimatologische transformaties. Een wereld van contrasten.

Etappe 4: Alpi Bellunesi & Veneto
Vanuit Alleghe voert een lift naar de Col del Baldi (1922). Genoeg energie over om te genieten van een traverse van de indrukwekkende Civetta-Noordwestwand, de “wand der wanden”. De Dolomiten-Höhenweg voert door Geröll en blokkenvelden en onderlangs steile wanden om de eenzame Moiazza groep. De onbekende Belluneser Dolomieten geven met hun weelderige begroeiing voor het eerst een mediterraan gevoel. Natuur maakt plaats voor cultuur in de dalplaats Belluno. Maar niet voor lang: de volgende dagwandeling overbrugt 1450 hoogtemeters, een laatste stuiptrekking van de bergen. Dan de finale afdaling naar Tarzo: 1650 meter afdalen. Het laatste vlakke stuk slaan we over en we gaan per trein naar Venetië, voor twee dagen in deze ‘drijvende’ stad; een waardige afsluiter van onze reis ‘te voet over de Alpen'.

Dag 1

Aankomst in Bolzano, hoofdstad van Südtirol. Hier brengen we onze eerste nacht door in een hotel. We treffen er evt. deelnemers die etappe 3 én 4 lopen. 

Overnachting in

Bolzano

Dag 2

’s Morgens worden we in ca 1,5 uur naar Alleghe gebracht, dat aan het gelijknamige meer en aan de voet van de Monte Civetta ligt. Nadat we lunchinkopen gedaan hebben en wat extra bagage voor één nacht in onze rugzak hebben gestopt, gaan we op pad. Per kabelbaan overbruggen we in twee etappes bijna 1000 meter en stappen op de Col de Baldi uit (1922m). Een goed pad voert ons via de berghut van Coldai naar het mooie bergmeer Lago Coldai. Dan wandelen we onderlangs de imposante westwand van de Civetta naar de op 2262 meter hoogte gelegen Rifugio Tissi. ’s Avonds loont een uitstapje naar de vlakbij gelegen top van de Col Rean de moeite: een prachtig panorama over de avondlijke hemel in het westen, het dal van Alleghe in de diepte en daarboven een zee van bergtoppen en pieken…
Wandeling: 11km, 3 uur, 700m stijgen en 400m dalen

Overnachting in

Rifugio Tissi

Dag 3

We ronden het massief van de 3320 meter hoge Civetta en wandelen langs kleine bloemenveldjes en huizenhoge rotsblokken door het hoge Val Civetta en over het pasje Sella di Pelsa naar de Rifugio Vazzoler, vanwaar we uitkijken over het Valle Corpassa. Bij de hut ligt een klein Alpentuintje. Van hier betreden we de weinig bezochte bergen van het Moiazza-massief. Hier heerst vooral de rust. We wandelen door fraaie naaldbossen van onder meer lariks en spar. We wandelen net boven de bosgrens naar de vervallen hutjes van het Casera di Camp. De meeste zomerboerderijen verkeren hier in vervallen staat en vee is er nog maar weinig. Lariksbossen en grote blokkenvelden wisselen elkaar af als we onderlangs de wand van de Masenade geleidelijk afdalen naar de asfaltweg van de Passo Duran (1601m). Hier overnachten we in een van de berghutten.
Wandeling: 15km, 6 uur, 600m stijgen en 1250m dalen

Overnachting in

een berghut op de Passo Duran

Dag 4

Vandaag beginnen we aan de driedaagse doorsteek van de weinig bekende en weinig betreden, maar prachtige Alpi Bellunesi. Omdat we op hooggelegen plaatsen overnachten, nemen we extra bagage mee voor de komende twee nachten. We trekken door een ruig berggebied, door naaldbossen, over blokkenvelden en grashellingen. Het pad is smal en op sommige stukken in slechte staat, wat het wandelen vermoeiend maakt. Net boven de rand van het bos ronden we het massief van de Tamer, via het weidegebied Malga Moschesin. Dan klimmen we over de pas Forcella Moschesin, waar we in de groene diepte van het Valle Pramper kijken. We klimmen via het graszadel Pra della Vedova langzaam het bergmassief van de Talvena in. Dit is de noordelijke uitloper van het Parco Naturale Alpi Bellunesi, waar de rijke flora van de zuidelijke Alpen wordt beschermd. De lange afdaling naar de lager gelegen hut Pian de Fontana is inspannend en voert over een steil pad, deels door hoog gras. De kans dat we hier gemzen zien of edelweiss langs het pad vinden is groot.
Wandeling: 16km, 7,5 uur, 1000 m stijgen en dalen

Overnachting in

Rifugio Pian de Fontana

Dag 5

Vandaag wacht ons een lange dag om het ruige rotsmassief van de Schiara te omzeilen. We zeggen de vriendelijke beheerders van de Pian de Fontanahut op 1632 m al vroeg vaarwel en lopen een stukje in de richting van de ongenaakbare Chiara tot aan het pasje Forc. de Vareta op 1704. Vandaar begint de lange afdaling naar het hoofddal van Agordo. Halverwege passeren we rifugio Bianchet, waar we een korte koffiestop kunnen houden. Daarna vervolgen we de afdaling door het mooie dal van de Boral de la Forchetta naar de hoofdweg bij het gehuchtje Pinei, waar een taxibus wacht om ons naar de zuidkant van de Schiara te brengen. We rijden in een half uur via Belluno naar de parking bij Casa Bortot, de ingang van het dal waar de hut 7 Alpini ligt. Het is een gestaag stijgende wandeling van 2,5 uur over een goed pad door een mooi beekdal, waarbij we bij mooi weer in de natuurlijke poelen kunnen pootjebaden. Maar als we tegen de avond bij de hut zijn hebben we toch weer die laatste 800 meter omhoog gelopen en zien we de machtige wand van de Schiara voor ons.
Wandeling: 13 + 6km, 7 uur, 1100m stijgen en 1000m dalen

Overnachting in

Rifugio nr 7 Alpini

Dag 6

Vanaf de hut lopen we naar Belluno. We nemen eerst een andere route dan gisteren en klimmen in korte tijd 200 meter naar het prachtige pasje Pis Pilon, waar we een laatste blik werpen op de hut 7 Alpini diep onder ons. Na de pas dalen we af naar het dal. Na 1,5 uur komen we uit bij het pad van gisteren. We steken de beek over maar omdat we niet diezelfde route willen volgen wandelen we  via de oostoever  over kleine landweggetjes  naar Belluno, via het dorpje Sopracroda. Belluno is een gezellig stadje, met zijn mooie dom en het Palazzo dei Rettori. Hier spoelen we de inspanningen van de afgelopen dagen af in een goed hotel in de stad.
Wandeling: 20km, 6 uur, 300 m stijgen en 1500 dalen

Overnachting in

Belluno

Dag 7

Nog één laatste kam moeten we over, voordat we de laagte van Veneto bereikt hebben. Deze vanaf het noorden bezien geleidelijk oplopende bergkam, die de Nevegal heet, reikt nog 1761 meter naar de hemel. We klimmen vandaag de hele dag, eerst over kleine weggetjes met weinig verkeer en langs vriendelijke dorpen, zoals Caleipo. Verderop langs zomerboerderijen, door beukenbossen en over grashellingen. Langs de route zien we  veel bijzondere bosplanten zoals zijdeplantgentiaan, schaduwkruiskruid, monnikskap, paardenstaart, moesdistel, ooievaarsbek, vederdistel, elfenklokje en sterrenscherm. Vanaf het skistation Nevegal wordt de klim steiler en uiteindelijk bereiken we bij de 1763 meter hoge Col Visentin de kam. Bij helder weer is het uitzicht formidabel: voor ons ligt de vlakte van Veneto en schittert het water van de lagune van Venetië. Achter ons liggen de bergen van de Alpi Bellunesi en daarachter de Dolomieten. Op de col ligt, tussen de antennes, ook de eenvoudige hut waar we vannacht slapen. Een bizarre plek, maar met een onvergetelijk panorama! Als het donker is schitteren ontelbare lichtjes in de vallei van Belluno en in de vlakte van Veneto onder ons. Wandeling, 17km, 6 uur, 1450m stijgen

Overnachting in

Rifugio nr 5 Alpini

Dag 8

Er wacht ons nog één lange afdaling tot de lieflijke wijnheuvels van de Veneto bereikt zijn. We lopen vandaag nog een tijdje over de bergkam Nevegal, die de Veneto scheidt van de vallei van Belluno. Onderweg hebben we steeds prachtig uitzicht op de laagtes onder ons. Vanaf Col della Femene beginnen we aan de afdaling  naar Revine, via een steile stenige holle weg waarlangs duizenden cyclamen bloeien. We wandelen door een prachtig bos. Revine heeft een bijzondere kruisweg vanaf het dorp met 13 kapelletjes tot aan de mooie kerk. In het dorp kunnen we in het plaatselijke café even bijkomen en de benen laten rusten. Daarna wandelen we langs de tweelingmeertjes Lago di Santa Maria en Lago di Lago. Daarachter ligt ons doel van vandaag: het dorp Tarzo. We zijn beneden en de architectuur heeft een onmiskenbaar mediterrane uitstraling. We hebben de Alpen nu echt achter ons gelaten. Via de dorpjes Colmaggiore en Corona bereiken we uiteindelijk het dorp Tarzo. De doorsteek van de Alpen zit er op...  
Wandeling 22km, 7 uur, 200m stijgen, en 1650m dalen

Overnachting in

Tarzo

Dag 9

Een busje brengt ons in ca 20 minuten naar het treinstation van Conegliano. Van hier is het slechts een korte rit van ca. 1 uur door de vlakte van de Veneto naar Venetië. Als we over de Brug van de Bevrijding het station binnenrijden, zien we de stad als een fata morgana boven het water van de ondiepe lagune zweven. De rest van de dag staat in het teken van de ongeëvenaarde Dogen-stad Venetië. Als Venetië is er geen tweede. Het doolhof van steegjes, pleintjes en kleine kanalen achter het San Marcoplein laat nog wat van de sfeer van het èchte Venetië zien. Het Dogenpaleis en de San Marco-kathedraal op het gelijknamige en met loggia’s omzoomde plein stralen de unieke sfeer uit van het Dogenrijk dat zijn macht en rijkdom in het verre oosten verwierf. Bezoek de weelderige barokke kerken, de stadspaleizen die in de kanalen worden weerspiegeld, het Palazzo Ducale met zijn ongekend rijke interieur. Maak een tochtje met een watertaxi over het Canal Grande of naar de verder weg in de lagune gelegen eilandjes Burano en Murano. Beklim de bijna 100 meter hoge Campanile, van waaruit je een adembenemend uitzicht hebt. Of zoek een van de heerlijke stille pleintjes van de wijk Castello op. We brengen deze laatste nacht door in een hotel in het historische centrum van de stad.

Overnachting in

Venetië

Dag 10

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar.

Dag 11

Aankomst per nachttrein in Nederland.

Kijk voor details bij het treinschema onder tabblad 'heen en terugreis'.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten in berghutten of hotels. In de berghutten slaap je op meerpersoonsslaapkamers of slaapzalen (Matratzenlager), waar dekens en kussens aanwezig zijn. In principe kun je dus volstaan met een laken(zak). Je overnacht op sommige dagen in een hotel of pension op een twee- tot vierpersoonskamer, meestal voorzien van eigen badkamer. Het comfort van deze hotels loopt uiteen van eenvoudig tot comfortabel. We starten de reis met een overnachting in een hotel in Bolzano. Als afsluiter verblijven we één nacht in een klein hotel in het historische centrum van Venetië.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen, uitgezonderd de lunch in Venetië op dag 9. Ontbijt en diner worden meestal in de hut of het hotel verzorgd. Een enkele keer gaan we in een nabijgelegen restaurant eten. In de hutten is het eten vaak vrij eenvoudig, maar altijd ruim voldoende en voedzaam. In de meeste berghutten worden de lunchpakketten verzorgd en op sommige dagen doen we de inkopen voor de lunch in een dorpje. In sommige hooggelegen berghutten kunnen we echter geen lunchpakketten kopen, zodat we, naast de extra bagage voor de overnachting, ook een extra lunchpakket in onze rugzak moeten stoppen. Omdat de lunchpakketten in de hutten soms eenvoudig zijn, adviseren wij zelf aanvullende snacks mee te nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 7 lunches
 • bagagevervoer waar mogelijk
 • alle transfers volgens programma
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees

Over de activiteiten

Hoewel tijdens alle etappes lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen, zijn alle etappes pittig te noemen. Tijdens deze vierde etappe, die eindigt met een lange wandeling door de heuvels van Veneto, varieert de lengte van de wandelingen van 9 tot 22 km. We stijgen dagelijks tussen de 200 en 1450 meter en dalen 400 tot 1650 meter per dag. We lopen veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over kleine asfaltwegen onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte in gaan. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moeten we geregeld een moeilijke passage overbruggen over een terrein met losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld. Met name in de Alpi Bellunesi zijn de paden stenig en komen stukken voor die voor mensen met hoogtevrees niet geschikt zijn. Soms is het pad zeer steil en smal langs zeer steile hellingen. Bij regen kunnen sommige trajecten zeer glad worden. We raden voor deze wandelingen dan ook ten zeerste wandelstokken aan. Er zijn dagen dat we hoog boven de bewoonde wereld blijven. De bagage kan dan niet naar de overnachtingplaats worden gebracht. Deze dagen nemen we zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Dit betekent dat je op deze dagen zo’n 8 à 10 kg bagage in je rugzak meedraagt. Tijdens etappe 4 betreft dit éénmaal twee dagen met extra bagage voor één nacht en eenmaal 3 dagen lopen met extra bagage voor twee nachten in een hooggelegen berghut.


Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je reist op eigen gelegenheid naar Italië. Je ontmoet je reisgenoten in het hotel in Bolzano/Bozen of wellicht al op het treinstation. Na afloop reis je vanuit Venetië weer naar huis.

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. De heenreis naar Bolzano kan evt. ook per dagtrein. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Het hotel in Bolzano ligt schuin tegenover het treinstation.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Arnhem CS – Bolzano  17:37 - 11:27 2
Venezia S.L. – Arnhem CS 21:05 - 15:32 2

 

In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat. Tussen de dag en de nacht bestaan grote temperatuurverschillen. ‘s Morgens is het er koel en in de middag loopt de temperatuur op tot boven de 20 ºC. Een ander kenmerk van het weer in het hooggebergte is het wisselvallige karakter. Dagen met stralende zonneschijn kunnen worden afgewisseld met regen en onweersbuien. Ook gedurende de dag kan het weer snel veranderen. Het ene moment loop je in de zon en even later barst een hagelbui los. In de dalen kan de temperatuur in de zomer gemakkelijk boven de 25 ºC uit stijgen. Voor iedere honderd meter dat we hoger komen, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten die we boven de 2500 meter doorbrengen kan het nog wat kouder zijn. Globaal gezien wordt het weer bestendiger, droger en warmer, naarmate men verder naar het zuiden komt. Tijdens de eerste etappes is de kans op onbestendig weer en neerslag dus groter dan tijdens de laatste etappe. Tijdens de laatste etappe zijn de temperaturen ook wat hoger. In het heuvelland van Veneto en in de vallei van Belluno kan de temperatuur in de zomer tot boven de 30 ºC uitkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord-Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat men over het algemeen aan € 15,- per dag voldoende heeft. Loop je één etappe, dan kun je net zo goed voor de gehele reis geld meenemen vanuit Nederland. Het opnemen van geld is tijdens deze reis alleen in Belluno en Venetië mogelijk. Houdt er rekening mee dat het prijspeil in Venetië voor entrees, drankjes, hapjes etc. hoog is. 

Tijdens deze Transalpiene doorsteek is het aantal transfers zo minimaal mogelijk gehouden. Een enkele keer maken we gebruik van een kabelbaan om al te grote hoogteverschillen te vermijden. Op dag 2 gaan we na aankomst in Bolzano in ca 1,5 uur met een minibus naar Alleghe. In Bolzano hebben we de deelnemers opgepikt die ook etappe 3 gedaan hebben. In Alleghe beginnen we meteen aan onze eerste wandeling van deze etappe. Op dag 9 reizen we per trein naar Venetië. Zo vermijden we het laatste vlakke en eentonige stuk van de doorsteek.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Alpen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote drinkfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. Voor de nachten in de berghutten waar geen vervoermiddel kan komen, draag je zelf in je rugzak wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Neem daarom een rugzak mee van ca. 40 liter. In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van je rugzak beperkt tot 8 à 10 kg.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme (fleecevest) en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • waterdichte kleding: regenjas en regenbroek
 • zonnebrandolie, lippencreme, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter
 • regenhoes voor je (dag)rugzak
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

SNP Natuurreizen houdt de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) scherp in de gaten. We volgen de informatie van het RIVM, de adviezen van Buitenlandse Zaken en hebben nauw contact met de ANVR (de branchevereniging voor reisorganisaties in Nederland) en onze lokale vertegenwoordigers.

Voor het actuele reisadvies m.b.t onze reizen naar Italië kijk je hier.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

alpi_bellunesi.jpg

Italië - Te voet over de Alpen, etappe 4

Alpi Bellunesi & Veneto

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten