Oostenrijk - Großarltal, 8 dagen Door het dal van de almen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit comfortabel berghotel

Achter de diepe Liechtensteinklamm ligt de geïsoleerde en karakteristieke vallei van het Grossarltal. Wandelen langs oude zomerboerderijen, over bloemenrijke weiden en over panoramische bergkammen van de Niedere Tauern. Een heerlijke en comfortabele wandelvakantie.

Uniek aan deze reis

 • Mooie Höhenwege in de Hohe Tauern
 • Scherpe prijs
 • Vanuit uitstekend hotel
 • Wandelen langs almen en bergweiden
Zwaarte
Comfort

Tussen hemel en aarde

Halverwege het dal en de hoogste toppen ligt een andere wereld. Hier op de almen wordt de moderne tijd ontkend en schuilt het grote geluk in kleine dingen. Grossarl is met veertig bewoonde hutten de absolute almkampioen van Oostenrijk. Veters vast en naar boven! Lees verder...

Dag tot dag

Oostenrijk - Großarltal

Eeuwenlang heeft de boerenbevolking de hooggelegen berghellingen van het Oostenrijkse Grossarltal als hooi- en weidegrond gebruikt. In primitieve boerderijtjes, de almen, werd de zomer temidden van het vee doorgebracht. Men hooide er de weiden, molk de koeien, maakte er kaas en leidde het vee naar de hoogste alpenweiden. Diep verscholen in het massief van de Hohe Tauern en door de nauwe Liechtensteinklamm, van de rest van het Salzburgerland afgesloten, heeft het dal veel van haar oorspronkelijke karakter, landschappelijke schoonheid en rijke natuur behouden. Hedendaags vormt het Grossarltal een perfect wandelgebied met meer dan 200 perfect onderhouden wandelroutes en bijna 40 bewirtschafte almen: prachtig gelegen berghutten waar de wandelaar de sfeer van weleer en het echte berggevoel kan proeven. Genietend van kaffee und kuchen, kijkt u na een inspannende klim vanaf het terras uit over de prachtige bergwereld van de Radstädter Tauern. Na een welverdiende pauze vervolgt u uw weg over een brede bergkam en via een mooi aangelegde Höhenweg daalt u weer af naar het dal. Dat is wandelen in het Grossarltal! Vanuit een gastvrij hotel, dat hoog op de flanken van het dal ligt, maakt u stevige wandeltochten over de groene berghelling van de Radstädter Tauern.

Dag 1

‘s Ochtends vertrekt u vanuit Arnhem per trein naar Oostenrijk. Na aankomst in St. Johann im Pongau rijdt u in ongeveer een half uur per minibus verder naar uw hotel in het Grossarltal.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 2

’s Ochtends wordt u per minibus naar de Sonneggbrücke op 1150 m gebracht, vanwaar u een mooie rondwandeling maakt over de met sparrenbossen en weilanden bedekte helling van de Gabel maakt. U passeert de 400 jaar oude Karseggalm. Aan het einde staat de bus klaar om u op te pikken. Wandeling: lengte 11 km 450 m stijgen en dalen, 3 uur wandelen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 3

Vanaf de slagboom onder de Breitenebenalm, een kwartier rijden van Grossarl, begint u aan een prachtige Höhenwanderung hoog over de bergflanken van de Grundegg en de Saukarkopf. Eerst klimmen we door het bos naar de Grosswildalm en dan lopen we net boven de bosgrens naar de Saukaralm, vanwaar u een adembenemend uitzicht heeft over het dal. Bij helder weer zien we in het noorden de massieven van het Salzburgerland liggen. Vanaf hier kan naar keuze naar de 225 m hoger gelegen Saukarkopf geklommen worden. Deze top, in de vorm van een tulband, is de meest markante berg aan de oostzijde van het Grossarltal. Vanaf de Saukaralm volgt de pittige afdaling naar het 600 m lager gelegen Vorderstadtluck, waar een transfer volgt naar het hotel. Lengte 17 km, 880 m stijgen en 830 m dalen, 7 uur wandelen. Zonder de Saukarkopf 1 uur minder en 225 m minder stijgen en dalen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 4

Per kleine gondel gaat u ‘s ochtends vanuit het dorp omhoog naar 1850 m om vervolgens het laatste stukje te voet naar de 2027 m hoge top van de Kreuzkogel te klimmen. Vanaf de top kijkt u uit over het diepe Gasteinertal en de met gletsjers bedekte toppen van de Hohe Tauern. Nadat we van het uitzicht genoten hebben, begint u aan de prachtige tocht over de kam van de Fulseck en de Kieserl richting de 2214 m hoge Schuhflicker. Onderweg heeft u aan weerskanten steeds een prachtig uitzicht. Liefhebbers kunnen het laatste stenige stukje door klimmen naar de top, vanwaar u in diepte een donker bergmeertje kunt zien liggen. Een lange afdaling, via de Aualm brengt ons uiteindelijk weer bij het hotel op de Rattersberg. Lengte 14 km, 570 m stijgen en 1500 m dalen, 5,5 uur wandelen. (Met de Schuhflicker 45 minuten extra en 120 m extra stijgen en dalen).

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 5

Per minibus gaat u dieper het Grossarltal in iets ten zuiden van het naburige dorp Hüttschlag (rijtijd 15 min.). Daar begint de wandeling door het vriendelijke Hubalmtal. U passeert de gemoedelijke Hub-Grundalm op 1311 m hoogte, en vanaf deze alm begint u aan een stevige klim via de Hühnerkaralm, waar men nog zelf zijn kaas, spek en brood maakt, naar de Spielkogelpas op 2048 m. Hier staat u op de grens van het Nationalpark Hohe Tauern en vanaf de pas heeft u mooi uitzicht over het Grossarltal en de toppen van de Hafnergruppe. Aan de andere kant van de berg daalt u via de Aschlreitalm af naar het beginpunt. Al gauw laat u de met bloemen bezaaide hooi- en weilanden achter u en duikt u het donkere sparrenbos in, dat u naar Wolfau voert. Lengte 16 km, 1000 m stijgen en dalen, 6,5 uur wandelen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 6

Deze mooie wandeldag begint een paar kilometer ten noorden van Grossarl, boven het Unterviehhaus op 1160 m. U loopt via de Igglalm. Doel van de wandeling is de 2100 m hoge Heukareck. De kans dat u op deze wandeling gemzen te zien krijgt is aanzienlijk. Nadat u bij Schober de boomgrens gepasseerd heeft, is het nog een flinke klim naar de top. De beloning is groot: een adembenemend uitzicht vanaf de top. We lopen grotendeels via dezelfde weg weer terug. Lengte 13 km, 1100 m stijgen en 910 m en dalen, 6 uur wandelen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 7

Een rit van 20 minuten brengt ons in Grund. Over een fraai bospad langs een ruisende beek klimmen we naar de Filzmoosalm. Door het bos en later over de almen stijgen we verder naar het hoogste punt van vandaag: de Filzmooshörndl (2189 m). Dan volgt een glooiende wandeling over een spectaculaire kammenroute langs toppen met klinkende namen als Grosser Himmel en Remsteinkopf tot de Bichlalm. Ook hier maakt men nog op traditionele wijze kaas en bezoekers worden vaak verwelkomd met muziek en gezang. Een steile afdaling door de Himmelleiter voert ons naar de Grafenalm, waar de taxi wacht. Lengte 16,5 km, 840 m stijgen en 870 m dalen, 5 uur wandelen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 8

Uw verblijf in Grossarl is ten einde. Na het ontbijt wordt u in een half uur naar het station van St. Johann im Pongau gebracht, vanwaar u via Salzburg naar Nederland terugreist. In de avond arriveert u in Arnhem.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Rattersberghof in het bergdorpje Grossarl is een perfect uitgangspunt voor een week bergwandelen. U combineert deze week de inspanningen van het bergwandelen met het comfort van een uitstekend, bijzonder gastvrij en schitterend gelegen hotel. Hotel Rattersberg in het bergdorpje Grossarl is een goed en sfeervol ingericht nieuw hotel, dat door zijn afgezonderde en hoge ligging boven het dorp nog één geheel vormt met de stallen en andere gebouwen op het erf van de familie Laireiter. Het uitzicht over het Grossarltal is vanaf het terras en de kamers prachtig. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien; de meeste kamers hebben een balkon. De service is uitstekend. Het hotel beschikt over een bar, lobby met gratis internetverbinding, sauna, solarium en stoombad, een prima restaurant en een ruim opgezet zonneterras. Loopafstand naar het dorp is 20 minuten (en 160 m dalen). Klasse ****, 7 nachten.

Over de maaltijden

Het hotel beschikt over een prima restaurant en de kok zorgt voor uitstekende viergangendiners, waarbij u dagelijks keuze hebt uit meerdere menu's. Er is een salade- en kaasbuffet.'s Ochtends wacht u een uitgebreid ontbijtbuffet, meest met biologisch geteelde producten uit de streek, en zelfgebakken brood. U kunt dagelijks zelf uw lunchpakket klaarmaken (inbegrepen).

Inbegrepen

 • transfers per minibus conform programma
 • gondel op dag 4
 • verblijf in berghotel op tweepersoonskamers op basis van volpension: vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees

Over de activiteiten

U maakt stevige dagtochten vanuit het dorp Grossarl diep de omringende bergwereld in. Omdat u de hele reis in dezelfde accommodatie verblijft, kunt u iedere dag bepalen of u wel of niet mee wandelt. U dient voor deze reis wel over een goede wandelconditie te beschikken. U loopt gemiddeld 6 uur per dag, over goede, maar vaak stenige paden. Soms echter verlaten we het pad en zoeken ons een weg over grashellingen. Een enkele keer lopen we een klein stukje over puinhellingen, die voor mensen met hoogtevrees lastig kunnen zijn. De hoogteverschillen zijn flink: 400 tot 900 meter stijgen en dalen per dag, over soms steile paden. Eenmaal daalt u 1500 meter. Bovendien wandelt u op flinke hoogte; Grossarl ligt op 1000 meter, wat de inspanningen kan verzwaren. Ook plotselinge weersverslechteringen kunnen eveneens een verzwarende factor zijn.  Hier tegenover staat wel dat we alle tijd nemen voor de wandelingen en dat er volop gelegenheid is voor het nemen van pauzes en voor het genieten van de natuur en van de uitzichten. U kunt natuurlijk ook altijd een dagje in het hotel blijven.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het station van St. Johann im Pongau of in de accommodatie in Grossarl.

Treininformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan reist u per dagtrein naar St. Johann in Pongau v.v.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Düsseldorf Hbf                       08:37 - 10:20                 ICE 405
Düsseldorf Hbf - München Hbf   11:08 - 16:07 ICE 625
München Hbf  -  Salzburg Hbf  16:17 - 17:59 EC 219
Salzburg Hbf  -  St. Johann im Pongau                             18:12 - 19:02 RJ 698

Terugreis Tijden      Treinnr.
St. Johann im Pongau -  Salzburg Hbf                              08:56 - 09:48                 RJ 691
Salzburg Hbf  - Frankfurt (main) Hbf  10:00 - 15:40 EC 218
Frankfurt (main) Hbf- Arnhem CS  16:27 - 19:58 ICE 132

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Het Grossarltal en de Hohe Tauern hebben een typisch bergklimaat. Dat betekent grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, maar ook tussen dal en bergkammen. Ook bestaat er altijd kans op een bui of een snelle weeromslag. Met name in de namiddag kan bij mooi weer een onweersbui ontstaan. In de dalen is het ‘s zomers vaak zeer aangenaam weer. De hogere valleien en bergmassieven vangen echter meer neerslag, hetgeen hun opvallend groene vegetatie verklaart. Hier moet u rekenen op een aanmerkelijk instabieler weerbeeld dan in de valleien: het ene moment schijnt de zon en is het prettig weer, maar even later kan een hagelbui boven u losbarsten en zakt het kwik naar 10ºC.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Großarltal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Omdat u meestal hoog in de bergen verblijft, kunt u bovendien niet veel geld uitgeven, behalve op de almen, waar we vaak even stoppen voor een drankje. Omdat u tijdens de reis nauwelijks gelegenheid heeft geld te wisselen, adviseren wij u om vanuit Nederland geld mee te nemen voor de gehele reis. Aan ca. € 10,- per dag zult u waarschijnlijk genoeg hebben.

Vanaf St.Johan im Pongau reist u met een minibus nog ruim een half uur verder naar Grossarl. Tijdens de reis zijn er meerdere korte verplaatsingen naar het beginpunt van de wandeling of vanaf het eindpunt terug naar St.Johan. Omdat alle wandelingen zich in het Grossarltal afspelen, zijn de transfers tijdens de reis nooit langer dan een kwartier.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de tochten in het Grossarltal te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Met een paar stevige wandelingen, voorafgaand aan de reis, kunt u uw conditie op peil brengen en uw bergwandelschoenen en voeten alvast aan elkaar laten wennen.

Vanwege het overstappen op de treinstations, adviseren wij u uw bagage in een koffer met wieltjes, een rugzak of twee kleinere weekendtassen te vervoeren. Gedurende de dagwandelingen draagt u een dagrugzak waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles, regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)


Voor de wandelingen
 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • afsluitbare lunchbox om zelf te smeren boterhammen in te doen
 • thermosfles voor drankjes bij de lunch
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

schuhflickr.jpg

Oostenrijk - Großarltal

Door het dal van de almen

Wandelvakantie vanuit comfortabel berghotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten