Oostenrijk - Grossarltal, 8 dagen Bergwandelen in het dal van de almen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit berghotel

Achter de diepe Liechtensteinklamm ligt de geïsoleerde en karakteristieke vallei van het Grossarltal. Wandelen langs oude zomerboerderijen, over bloemenrijke weiden en over panoramische bergkammen van de Niedere Tauern. Een heerlijke en comfortabele wandelvakantie. Verblijf in een heerlijk berghotel net buiten het dorp met fraai uitzicht over het dal.

Uniek aan deze reis

 • Mooie Höhenwege in de Hohe Tauern
 • Vanuit uitstekend hotel
 • Verscholen dal ver van massatoerisme
 • Wandelen langs almen en bergweiden
Zwaarte
Comfort

Tussen hemel en aarde

Halverwege het dal en de hoogste toppen ligt een andere wereld. Hier op de almen wordt de moderne tijd ontkend en schuilt het grote geluk in kleine dingen. Grossarl is met veertig bewoonde hutten de absolute almkampioen van Oostenrijk. Lees verder...

Artikel | Top 10 kuitenbijters

Jammerende kuiten, zweet op de rug en het hart snel kloppend. Deze reis is één van de 10 pittige groepswandelreizen waarbij je soms best een beetje moet doorbijten. Maar het uitzicht is altijd weer de perfecte beloning. Lees verder...

Deze reis met dertigers en veertigers?

Deze reis bieden we ook aan via ons label Yomads. Tijdens deze hike-, bike- en multi-activity-trips ga je op avontuur met andere Yomads. Nieuwsgierig? Bekijk deze reis hier.  

Dag tot dag

Oostenrijk - Grossarltal

Eeuwenlang heeft de boerenbevolking de hooggelegen berghellingen van het Oostenrijkse Grossarltal als hooi- en weidegrond gebruikt. In primitieve boerderijtjes, de almen, werd de zomer te midden van het vee doorgebracht. Men hooide er de weiden, molk de koeien, maakte er kaas en leidde het vee naar de hoogste alpenweiden.

Diep verscholen in het massief van de Hohe Tauern en door de nauwe Liechtensteinklamm van de rest van het Salzburgerland afgesloten heeft het dal veel van zijn oorspronkelijke karakter en schoonheid behouden. Tegenwoordig vormt het Grossarltal een perfect wandelgebied met meer dan tweehonderd goed onderhouden wandelroutes en bijna veertig 'bewirtschaftete' almen, waar de wandelaar de sfeer van weleer nog steeds kan proeven. Genietend van Kaffee mit Kuchen kijk je na een inspannende klim uit over bloemrijke weiden en de prachtige bergwereld eromheen.

Na een welverdiende pauze volgt de rest van de tocht: over brede bergkammen, langs prachtige aangelegde, panoramische Höhenwegen en tenslotte weer slingerend terug naar het dal. Dat is wandelen in het Grossarltal! Vanuit een gastvrij hotel, dat hoog op de flanken van het dal ligt, maken we stevige wandeltochten over de groene berghellingen van de Radstädter Tauern.

Dag 2

’s Ochtends beginnen we bij het begin, en dat is voor het Grossarltal de spectaculaire Liechtensteinklamm. Dit is de kloof die het almendal afsluit van de rest van de wereld. Vervolgens worden we per minibus naar de Sonneggbrücke op 1150 meter hoogte gebracht. Van daar maken we een mooie rondwandeling over de met sparrenbossen en weilanden bedekte helling van de Gabel. We komen langs de vierhonderd jaar oude Karseggalm. Aan het einde staat de bus weer klaar om ons op te pikken.
Lengte 1,5 km (kloof) + 9,5 km (almwandeling), 450 m stijgen en dalen, 1 + 4 uur wandelen.

 

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 3

Vanaf de slagboom onder de Breitenebenalm, een kwartier rijden van Grossarl, beginnen we aan een prachtige Höhenwanderung hoog over de bergflanken van de Grundegg en de Saukarkopf. Eerst klimmen we door het bos naar de Grosswildalm en dan lopen we net boven de bosgrens naar de Saukaralm, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over het dal. Bij helder weer zien we in het noorden de massieven van het Salzburgerland liggen.
Vanaf hier kan naar keuze de 225 m hoger gelegen Saukarkopf worden beklommen. Deze top, in de vorm van een tulband, is de meest markante berg aan de oostzijde van het Grossarltal. Vanaf de Saukaralm volgt de pittige afdaling naar het 600 meter lager gelegen Vorderstadtluck, waar een transfer volgt naar het hotel.
Lengte 17 km, 880 m stijgen en 830 m dalen, 7 uur wandelen. Zonder de Saukarkopf 1 uur minder en 225 m minder stijgen en dalen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 4

Per kleine gondel of taxibus gaan we ‘s ochtends vanuit het dorp omhoog naar 1850 meter om vervolgens het laatste stukje te voet naar de 2027 meter hoge top van de Kreuzkogel te klimmen. Vanaf de top kijken we uit over het diepe Gasteinertal en de met gletsjers bedekte toppen van de Hohe Tauern. Nadat we van het uitzicht genoten hebben, beginnen we aan de prachtige tocht over de kam van de Fulseck en de Kieserl naar de 2214 meter hoge Schuhflicker. Onderweg heb je aan weerskanten steeds een prachtig uitzicht. Liefhebbers kunnen het laatste stenige stukje doorklimmen naar de top, waar je in de diepte een donker bergmeertje kunt zien liggen. Een lange afdaling, via de Au-alm, brengt ons uiteindelijk weer bij het hotel op de Rattersberg.

Lengte 14 km, 570 m stijgen en 1500 m dalen, 5,5 uur wandelen (met de Schuhflicker 45 minuten extra en 120 m extra stijgen en dalen).

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 5

Per minibus gaan we dieper het Grossarltal in, tot iets ten zuiden van het dorp Hüttschlag (rijtijd 15 minuten). Daar begint de wandeling door het vriendelijke Hubalmtal.
We komen langs de gemoedelijke Hub-Grundalm op 1311 meter hoogte. Vanaf deze alm beginnen we aan een stevige klim via de Hühnerkaralm, waar men nog zelf zijn kaas, spek en brood maakt, naar de Spielkogelpas op 2048 meter. Hier staan we op de grens van het Nationalpark Hohe Tauern. Vanaf de pas heb je een mooi uitzicht over het Grossarltal en de toppen van de Hafnergruppe.
Aan de andere kant van de berg dalen we via de Aschlreitalm af naar het beginpunt. Al gauw laten we de met bloemen bezaaide hooi- en weilanden achter ons en duiken het donkere sparrenbos in, dat ons naar Wolfau voert.
Lengte 16 km, 1000 m stijgen en dalen, 6,5 uur wandelen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 6

Deze mooie wandeldag begint een paar kilometer ten noorden van Grossarl, boven het Unterviehhaus op 1160 meter. We lopen via de Niggltalalm, waar het nu nog lekker rustig is. Doel van onze wandeling is de 2100 meter hoge Heukareck. De kans dat je op deze wandeling gemzen te zien krijgt, is aanzienlijk. Nadat we bij Schober de boomgrens zijn gepasseerd, is het nog een flinke klim. De beloning is echter groot: een adembenemend uitzicht vanaf de top. We lopen grotendeels via dezelfde weg terug.
Lengte 13 km, 1100 m stijgen en 910 m dalen, 6 uur wandelen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 7

Een rit van twintig minuten brengt ons in Grund. Over een fraai bospad langs een ruisende beek klimmen we naar de Filzmoosalm. Door het bos en later over de almen stijgen we verder naar het hoogste punt van vandaag: de Filzmooshörndl (2189 meter). Dan volgt een glooiende wandeling over een spectaculaire kammenroute langs toppen met klinkende namen als Grosser Himmel en Remsteinkopf. We lopen naar de Bichlalm. Ook hier maakt men nog op traditionele wijze kaas; bezoekers worden vaak verwelkomd met muziek en gezang. Een steile afdaling door de Himmelleiter voert ons naar de Grafenalm, waar de taxi wacht.
Lengte 16,5 km, 840 m stijgen en 870 m dalen, 5 uur wandelen.

Overnachting in

Grossarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 8

Ons verblijf in Grossarl is ten einde.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gesteld.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Rattersberghof in het bergdorpje Grossarl is een perfect uitgangspunt voor een week bergwandelen. U combineert deze week de inspanningen van het bergwandelen met het comfort van een uitstekend, bijzonder gastvrij en schitterend gelegen hotel. Hotel Rattersberg in het bergdorpje Grossarl is een goed en sfeervol ingericht nieuw hotel, dat door zijn afgezonderde en hoge ligging boven het dorp nog één geheel vormt met de stallen en andere gebouwen op het erf van de familie Laireiter. Het uitzicht over het Grossarltal is vanaf het terras en de kamers prachtig. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien; de meeste kamers hebben een balkon. De service is uitstekend. Het hotel beschikt over een bar, lobby met gratis internetverbinding, sauna, solarium en stoombad, een prima restaurant en een ruim opgezet zonneterras. Loopafstand naar het dorp is 20 minuten (en 160 m dalen). Klasse ****, 7 nachten.

Over de maaltijden

Het hotel beschikt over een prima restaurant en de kok zorgt voor uitstekende viergangendiners, waarbij u dagelijks keuze hebt uit meerdere menu's. Er is een salade- en kaasbuffet.'s Ochtends wacht u een uitgebreid ontbijtbuffet, meest met biologisch geteelde producten uit de streek, en zelfgebakken brood. U kunt dagelijks zelf uw lunchpakket klaarmaken (inbegrepen).

Inbegrepen

 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers (optioneel)
 • overige transfers per minibus conform programma
 • entree Liechtensteinklamm (dag 2)
 • gondel of taxibus op dag 4
 • verblijf in berghotel op tweepersoonskamers op basis van volpension: vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze bergwandelreis is gewaardeerd met zwaarte '3', maar zit daarbij soms tegen '4' aan. U maakt stevige bergwandelingen door deels ruig terrein vanuit het dorp Grossarl diep de omringende bergwereld in. U dient voor deze reis over een goede wandelconditie te beschikken. U loopt gemiddeld 6 uur per dag, over goede, maar vaak stenige paden, die soms voor mensen met hoogtevrees lastig kunnen zijn. Soms verlaten we het pad en zoeken ons een weg over grashellingen. Een enkele keer lopen we een klein stukje over puinhellingen, waar u tredzekerheid nodig hebt.  De hoogteverschillen zijn flink: 400 tot 900 meter stijgen en dalen per dag, over vaak steile paden. Eenmaal daalt u 1500 meter. Bovendien wandelt u op flinke hoogte, hetgeen meer vergt van de conditie. Daarnaast moet u genoeg conditie en tredzekerheid hebben om bij verslechterende weerscondities snel te kunnen afdalen.  Hier tegenover staat wel dat we alle tijd nemen voor de wandelingen en dat er volop gelegenheid is voor het nemen van pauzes en voor het genieten van de natuur en van de uitzichten. U kunt natuurlijk ook altijd een dagje in het hotel blijven.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet je reisgezelschap op het station in St. Johann im Pongau of in de accommodatie in Grossarl. Je kunt parkeren bij de accommodatie.

De transfer van het station naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het station) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepstreinschema.

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Grossarl is ca. 1000 km. Je kunt je auto bij het hotel parkeren.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Aansluitend op onderstaand treinschema is er een transfer geregeld vanaf het station naar het hotel. Zorg dus dat je uiterlijk op de genoemde aankomsttijd op het station bent. Lukt dat niet, dan ga je op eigen gelegenheid naar je accommodatie

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – St Johann P. 07:46 - 19:02 3
St Johann P. – Amsterdam CS 10:58 - 22:30 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Het Grossarltal en de Hohe Tauern hebben een typisch bergklimaat. Dat betekent grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, maar ook tussen dal en bergkammen. Ook bestaat er altijd kans op een bui of een snelle weeromslag. Met name in de namiddag kan bij mooi weer een onweersbui ontstaan. In de dalen is het ‘s zomers vaak zeer aangenaam weer. De hogere valleien en bergmassieven vangen echter meer neerslag, hetgeen hun opvallend groene vegetatie verklaart. Hier moet u rekenen op een aanmerkelijk instabieler weerbeeld dan in de valleien: het ene moment schijnt de zon en is het prettig weer, maar even later kan een hagelbui boven u losbarsten en zakt het kwik naar 10ºC.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Großarltal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Omdat u meestal hoog in de bergen verblijft, kunt u bovendien niet veel geld uitgeven, behalve op de almen, waar we vaak even stoppen voor een drankje. Omdat u tijdens de reis nauwelijks gelegenheid heeft geld te pinnen, adviseren wij u om vanuit Nederland geld mee te nemen voor de gehele reis. Aan ca. € 10,- per dag zult u waarschijnlijk genoeg hebben.

Vanaf St.Johann im Pongau reist u met een minibus nog ongeveer een half uur verder naar Grossarl. Tijdens de reis zijn er meerdere korte verplaatsingen naar het beginpunt van de wandeling of vanaf het eindpunt terug naar Grossarl. Omdat alle wandelingen zich in het Grossarltal afspelen, zijn de transfers tijdens de reis nooit langer dan een kwartier.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de tochten in het Grossarltal te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Met een paar stevige wandelingen, voorafgaand aan de reis, kunt u uw conditie op peil brengen en uw bergwandelschoenen en voeten alvast aan elkaar laten wennen.

Vanwege het overstappen op de treinstations adviseren wij u uw bagage in een koffer met wieltjes, een rugzak of twee kleinere weekendtassen te vervoeren. Gedurende de dagwandelingen draagt u een dagrugzak waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles, regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)
Voor de wandelingen
 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandcreme, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • afsluitbare lunchbox om zelf te smeren boterhammen in te doen
 • thermosfles voor drankjes bij de lunch
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen

Januari 2024
Ons partnerhotel heeft ons laten weten verder te gaan als appartementenhuis. Daarom zijn we op zoek naar een nieuw hotel. We verwachten hier rond begin maart 2024 uitsluitsel over te hebben.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

schuhflickr.jpg

Oostenrijk - Grossarltal

Bergwandelen in het dal van de almen

Wandelvakantie vanuit berghotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)