s

Frankrijk - Normandië, 6 dagen Wandelen langs landingsstranden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Op 6 juni 1944 vond de invasie van de geallieerde legers plaats op de Normandische kust. In de daarop volgende maanden vonden er in het binnenland zware gevechten plaats, met veel slachtoffers en schade. Inmiddels is Normandië weer het rustige groene schiereiland dat het was, maar de geschiedenis is nog duidelijk zichtbaar in de vorm van begraafplaatsen, monumenten, musea, kerkruïnes en bunkers. Je begint deze wandeltocht landinwaarts in het middeleeuwse Bayeux, een juweel van een stadje, met fraaie musea, het wereldberoemde ' Tapijt van Bayeux'  en de kathedraal. Vandaar loop je naar de kust, waar je de volgende dagen op twee mooie wandelingen vanuit Port-en-Bessin en Arromanches de Amerikaanse, Britse en Canadese landingsstranden van D-Day bezoekt. En ook al heb je niets met de oorlog, dan kan je volop genieten van de fraaie klifkusten, de brede zandstranden en het lieflijke binnenland.

Uniek aan deze reis

 • Landingsstranden van juni 1944
 • Historisch Bayeux
 • Afwisselend Normandisch landschap
 • Schitterende kust met kliffen en stranden
 • Levendige vissersdorpen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Fietsen langs de geschiedenis van WOII

Wist je dat je in Normandië prachtig kunt fietsen? Volgens Jaap vind je in deze streek, naast de indrukwekkende geschiedenis van WOII, over prachtige, groene achterlanden en middeleeuwse stadjes. Lees verder...

Dag tot dag

Frankrijk - Normandië - Calvados

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst, en overnachting in Bayeux
 • Dag 2 wandeling naar, en overnachting in Port-en-Bessin
 • Dag 3 transfer naar Omaha Beach, wandeling naar, en overnachting in Port-en-Bessin
 • Dag 4 wandeling naar, en overnachting in Arromanches
 • Dag 5 rondwandeling Asnelles, overnachting in Arromanches
 • Dag 6 taxi naar Bayeux, einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

 

Dag 1

Aankomst in het fraaie Bayeux. Bijna alle andere steden in Normandie zijn na de invasie in 1944 zwaar beschadigd. Omdat de Engelsen Bayeux al in de ochtend na de landing konden innemen, is het middeleeuwse centrum ongeschonden uit de strijd gekomen. Je kunt heerlijk slenteren door steegjes vol winkeltjes of langs de rivier de Aure. Mocht je op tijd zijn gearriveerd dan is een bezoek aan beroemde Wandtapijt van Bayeux een 'must'. Dit geborduurde doek uit de 11-de eeuw heeft een lengte van 70 meter (!) en illustreert het verhaal van de verovering van Engeland in 1066 door de Hertog van Normandië aka Willem de Veroveraar.

Overnachting in

Bayeux

Dag 2

Je volgt het riviertje de Aure de stad Bayeux uit naar het Normandische platteland, met haar groene weiden omgeven door vogelrijke hagen. Onderweg passeer je fraaie landhuizen, de zgn. Manoirs. Tenslotte kom je met een grote slinger naar Port-en-Bessin gelopen, een vissersdorp met een levendige haven en een nog actieve vissersvloot. Verbaas je hier over het enorme verschil tussen eb en vloed. De wandeling kent geen moeilijkheden, je wandelt over rustige paden en verharde landweggetjes.
Wandeling: 17 km, 50 m stijgen en 90 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Port-en-Bessin

Dag 3

Een taxi brengt je naar Colleville-s-Mer en het indrukwekkende oorlogskerkhof boven Omaha Beach. Het is de locatie van de openingsscène van de beroemde speelfilm 'Saving Private Ryan', waarin de gruwelijkheden van de landing zo indrukwekkend in beeld werden gebracht. Nu is er een schitterend zandstrand, waar weinig meer herinnert aan D-Day. Je kan over Omaha Beach 3 km westwaarts lopen naar het monument Signal Omaha Beach in Les Moulins met horeca en een museum over D-Day. Dan terug over het strand naar Colleville-s-Mer om vandaar bovenlangs de klifkust, met mooie vergezichten terug te keren naar Port-en-Bessin.
Wandeling: 16 km, 170 m stijgen en 200 m dalen, 5 uur. Als je rechtstreeks naar Port-en-Bessin loopt is het 10 km.

Overnachting in

Port-en-Bessin

Dag 4

Je verlaat Port-en-Bessin door terug het binnenland in te steken. Zo maak je een mooie halve bocht en keer je later terug naar de kliffen. Via het smalle kustpad loop je oostwaarts langs de Batteries de Longues-s-Mer, met zijn enorme kanonnen die wel 20 km ver konden schieten, een belangrijk punt in de Duitse afweer. Wanneer je daar rondkijkt, snap je wel dat deze plek is uitgekozen door het Duitse leger: je hebt oneindig uitzicht. Verder over mooie gravelpaden bovenlangs de klifkust bij Cap Manvieux naar Arromanches, in 1944 het hart van de Britse sector Gold Beach. Arromanches ligt beschut aan het strand en was van doorslaggevende betekenis bij de invasie, omdat hier een kunstmatige haven is aangelegd waarover alle voorraden en versterkingen konden worden aangevoerd. Vandaag de dag steken nog de restanten van enkele caissons boven water uit. 
Wandeling 16 km, 170 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Arromanches

Dag 5

Vandaag staat er een wandeling over de kliffen of langs zee naar het badplaatsje Asnelles op het programma. Vanaf hier kan je een extra lus maken langs het strand en terug langs een natuurgebied aan de kust (heen- en terug 5 km). Vanaf Asnelles wandel je via de binnenlanden terug naar Arromanches. Hou je de wandeling kort dan heb je voldoende tijd om de musea in Arromanches te bekijken. Wandeling 12 km, 140 m stijgen en dalen, 4 uur. Inclusief de lus over het strand: 16 km, 140 m stijgen en dalen, 5 uur. 

Overnachting in

Arromanches

Dag 6

Einde van het arrangement. 
Je wordt 's ochtends naar Bayeux gebracht (treinstation of je auto). Bayeux is zeker de moeite waard om een dag langer te blijven.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Bayeux overnacht je in een fraai hotel nabij het centrum. In Port-en-Bessin en Arromanches slaap je niet ver van zee in een gastvrij hotel. Je overnacht altijd op kamers met privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen. Voor de lunch kun je een en ander inkopen in de plaatsjes waar je overnacht. 's Avonds kies je zelf een restaurantje voor het avondeten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2 en 4 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • transfer naar Omaha Beach op dag 3 
 • transfer naar Bayeux op dag 6
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Over de activiteiten

De wandelingen kennen geen bijzondere moeilijkheden; de afstanden van de wandelingen variëren tussen de 12 en 19 kilometer. Je wandelt soms over rustige asfaltweggetjes, onverharde landwegen, karresporen, bos- en graspaden. Alleen bovenlangs de kliffen aan de kust is het een beetje oppassen, zeker met harde wind en/of regen. De hoogteverschillen blijven beperkt tot maximaal 250 m stijgen en dalen op een dag en meestal geleidelijk.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. We raden met name Bayeux en Arromanches aan. Bayeux vanwege het mooie centrum, Arromanches vanwege de zee. Daarbij zijn in Bayeux en Arromanches veel herinneringen aan de invasie in 1944, zoals monumenten en musea.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Bayeux is 675 km. Je kan gratis parkeren aan de rand van Bayeux op een openbare parkeerplaats. Op de laatste dag word je teruggebracht naar je auto.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Bayeux.

Het station van Bayeux ligt op 1 km van het centrum waar je hotel ligt. 
Op de laatste dag word je terug gebracht naar het station van Bayeux

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.


NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

 

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Normandië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Normandie

Frankrijk - Normandië

Wandelen langs landingsstranden

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.