Spanje - Valle del Aragón, 8 dagen Voel de Spaanse Pyreneeën onder je voeten

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit een luxe hotel

Dit is een reis door spectaculaire natuur. Inspannend maar in alles de moeite waard. Vanuit het bergdorp Canfranc, met zijn reusachtige vervallen treinstation, verkennen we de rauwe bergwereld van de Spaanse Pyreneeën. Je wandelt door de weinig bezochte gletsjerdalen en langs kaarmeren van de Valle del Aragón, door een ruige bergwereld vol geologische fenomenen waar overal bijzondere bloemen staan. Ook voor vogelaars is deze reis de moeite waard. Bovendien slaap je in een negentiende-eeuws tolhuis dat is omgebouwd tot een stijlvol hotel. Kortom: een wandelvakantie waarin inspannende natuurwandelingen worden gecombineerd met stijl en klasse.

Uniek aan deze reis

 • Combinatie van comfort en stevige bergwandelingen
 • Veel flora in de bergen
 • Slapen in een historisch tolhuis dat is omgebouwd tot hotel
Zwaarte
Comfort

Artikel | Top 10 kuitenbijters

Jammerende kuiten, zweet op de rug en het hart snel kloppend. Deze reis is één van de 10 pittige groepswandelreizen waarbij je soms best een beetje moet doorbijten. Maar het uitzicht is altijd weer de perfecte beloning. Lees verder...

Dag tot dag

Spanje - Valle del Aragón

Canfranc is bekend om het vervallen treinstation. Dit is een vreemd groot gebouw uit de jaren twintig dat zoveel toeristen trekt dat er plannen liggen om het weer op te knappen. Maar voor wandelaars is Canfranc nog maar het begin: vanuit dit bergdorp trekken we een week de spectaculaire bergwereld in van de Spaanse Pyreneeën. Rondom Canfranc zijn die een paradijs voor de bioloog en de geoloog. Het ruige landschap bestaat uit rode leisteen en wit of zwart kalksteen en veel bijzondere planten. Kijk bijvoorbeeld naar de langbladige steenbreek, waarvan de populatie maar één keer per tien jaar gelijktijdig uitbundig bloeit, om vervolgens te sterven. Dat is nog eens bloeien!

De stevige wandelingen gaan tot hoog de bergen in, door in de zomer met bloemen bezaaide gletsjerdalen. We gaan op zoek naar een ijsgrot, opgetrokken uit ijszuilen, onbereikbaar voor de zomerzon. We bekijken fossiele zee-egels die vastzitten in het kalksteen, terwijl gieren ons vanuit de lucht bekijken. We maken pittige dagtochten, zoals naar de Pico del Águila - de piek van de arend - op duizend meter boven de vallei. Ook bezoeken we het stadje Jaca, lager in het dal van de Aragón.

Tijdens dit wandelavontuur rust je iedere dag uit in een stijlvol en lekker comfortabel hotel: Santa Cristina. Gebouwd in de negentiende eeuw, werd de Santa Cristina eerst vroeger gebruikt als tolhuis en woning voor de tolwachter. De naam Santa Cristina komt van het klooster uit de elfde eeuw waar pelgrims overnachtten onderweg naar bedevaartsoord Santiago. De ruïnes van dit oude klooster liggen vlakbij het historische hotel.

Dag 1

Aankomst in Pau, aan de Franse zijde van de Pyreneeën. Vanaf het treinstation van Pau kunnen we een transfer per gecharterde bus voor je regelen (zie onder 'Extra's') die je in zo'n twee uur door de vallei van de Aspe en door de tunnel onder de Col de Somport naar de Spaanse kant van de Pyreneeën brengt, naar het dorpje Canfranc-Estación. In dit dorpje staat het enorme negentiende-eeuwse treinstation Estación Internacional, groter dan Amsterdam Centraal. Dit was het begin van een spoortunnel naar Frankrijk die nooit in gebruik is genomen.

Overnachting in

Canfranc-Estación - Hotel Santa Cristina - Hotel Santa Cristina

Dag 2

De dag begint met een steile klim, waarna je uitkijkt op het mooie bergmeer van Tortiellas. Kleine beekjes slingeren door het gras naar het meertje toe, waar het vee graag komt drinken. Bij langdurige droge periodes verdwijnt het water in de kalkbodem, waar een put in is gesleten. Rondom is plantengroei te zien die typisch is voor deze bodem, met veel bijzondere plantensoorten die alleen hier voorkomen. We lopen terug naar ons hotel langs dezelfde route. Lengte 14 km, 850 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Canfranc-Estación - Hotel Santa Cristina - Hotel Santa Cristina

Dag 3

We gaan vandaag naar bloemenrijke bergweiden op achttienhonderd meter hoogte. Hier groeit onder andere de bekende edelweiss. Om hier te komen stijgen we door het Canal de Izas. In het ijskoude water van de beken leeft hier de Pyrenese beeksalamander. Bij het refugio van Iserias houden we pauze om van de bloemen te genieten. Dan klimmen we verder door de bloemrijke grasvelden van het Canal naar het op 2.090 meter hoogte gelegen meertje Ibón las Hoyas. We gaan via hetzelfde pad terug naar het hotel. Lengte 19 km, 1.000m stijgen en dalen, duur 7 uur.

Overnachting in

Canfranc-Estación - Hotel Santa Cristina - Hotel Santa Cristina

Dag 4

Vandaag nog meer bijzondere natuur! We nemen de taxi naar het zuidelijker gelegen dorpje Canfranc-Pueblo, het oorspronkelijke boerendorp. Vanuit hier maken we een prachtige maar inspannende wandeling naar de Peña Blanca. Je loopt over een breed pad tegen de beboste helling achter het dorp omhoog. Boven in het bos kom je in een ruige wereld van kalksteenrotsen en prachtige grashellingen. In de bergkom achter de herdershut van Lecherin zoeken we een geheimzinnige grot waarin na strenge winters het ijs niet smelt. De grot ligt goed verborgen in het bizarre landschap. Als we een kijkje hebben genomen in de glibberige afgrond, is het tijd om weer naar Canfranc-Pueblo af te dalen, waar de taxi wacht. Lengte 17 km, 1.100 m stijgen en dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Canfranc-Estación - Hotel Santa Cristina - Hotel Santa Cristina

Dag 5

Dit is de 'ontspandag' van de reis. Met de bus rijden we naar het pittoreske dorpje Castielllo de Jaca. We wandelen een stuk over de pelgrimsroute Camino de Santiago naar het stadje Jaca. Onderweg komen we langs een mooie zwemplek. In Jaca is naast het oude centrum met een middeleeuwse kathedraal en het immense fort ook een zwembad, voor wie onderweg nog niet het water in is geweest. 's Middags nemen we de bus terug naar Canfranc; wie nog wat langer wil blijven kan aan het eind van de middag zelf een trein of bus nemen. Wandeling 7 km, 2,5 uur.

Als je echt een rustdag wil, is dit de ideale kans om een dagje hotel te nemen en bijvoorbeeld een kijkje te nemen in de spa.

Overnachting in

Canfranc-Estación - Hotel Santa Cristina - Hotel Santa Cristina

Dag 6

Vandaag gaan we op pad voor misschien wel de mooiste wandeling die vanuit Canfranc te maken is: door het steile gletsjerdal Canal Roya naar de meertjes van Anayet, die als blauwe parels in de groene bergkom onder de Pico de Anayet liggen. Het is pittig wandelen in een mooi berglandschap. Zodra we de rotsmuur van Salto del Agua bedwongen hebben, staan we in de bergkom van Anayet, waar we die drie prachtige meertjes zien. Er staan veel alpenroosjes en ook komen er zeldzame vogels als de lammergier en de blauwe rotslijster voor. Via een steil pad onderlangs de Punta de las Negras beginnen we de inspannende afdaling over steile grashellingen en rotsblokken terug naar Canfranc. Lengte 17 km, 1.200m stijgen en dalen, 8 uur.

Overnachting in

Canfranc-Estación - Hotel Santa Cristina - Hotel Santa Cristina

Dag 7

Op deze laatste wandeldag hebben we nog iets bijzonders: we gaan even naar Frankrijk. Na een korte busrit lopen we vanuit Candanchu de mystieke, Franse beukenbossen in. Het is boeiend om te zien wat een enorm contrast deze kant is met de drogere en warmere Spaanse kant van de Pyreneeën. Door een weelderige vegetatie lopen we naar het weer in Spanje gelegen Ibon de Estanes, waar we kunnen zwemmen. In de middag dalen we af door de beroemde Vallee d’Aspe. Via een stukje van de Camino de Santiago lopen we over de Col du Somport naar ons hotel. Lengte: 21 km, 700 m stijgen en 1050m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Canfranc-Estación - Hotel Santa Cristina - Hotel Santa Cristina

Dag 8

Na een vroeg ontbijt eindight het arrangement. We kunnen een optionele transfer per gecharterde bus voor je boeken, die je in 2 uur over de Pyreneeën naar het station van Pau brengt.  Hier kun je de trein via Parijs naar Nederland nemen.

NB Programma

Let op: Alle vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Ons hotel is bijzonder: Santa Cristina, twee kilometer buiten het dorp Canfranc-Estacion. Het hotel werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd en gebruikt als tolhuis en woning voor de tolwacht. De naam Santa Cristina gaat verder terug in de tijd: dit komt van het oude elfde-eeuwse klooster van Santa Cristina van Somport dat vlakbij lag. In 1991 is het gebouw omgebouwd tot het prachtige hotel.

De kamers zijn comfortabel met televisie, airconditioning, verwarming en een ruime badkamer. Bovendien is er genoeg te doen: een bakkie in de koffiebar, ontspannen in de verschillende lounges om bij te komen van de wandelingen. In het restaurant worden lokale Pyrenese gerechten bereid. En wie echt een momentje luxe wil kan naar de spa met binnenzwembad (niet inbegrepen). We hebben goede één- of tweepersoonskamers met eigen badkamer. Klasse ***, 7 nachten.

Over de maaltijden

Ontbijt en diner zijn inbegrepen en worden geserveerd in het restaurant van het hotel. Op dag 2 tot en met 7 wordt er voor een lunchpakket gezorgd, voor een picknick onderweg in de natuur.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op tweepersoonskamers
 • alle diners
 • alle ontbijten
 • 6x lunch
 • transfers per trein, taxi en bus volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per trein (optioneel bij te boeken)
 • transfer van Pau naar Canfranc-Estacion v.v. (optioneel bij te boeken)
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees en extra transfers
 • gebruik spa van het hotel (circa € 8,- per uur)
 • verzekeringen
 • eigen uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze wandelweek maken we pittige wandelingen tot hoog in de bergen. Over het algemeen lopen we over goede paden, die wel behoorlijk stenig kunnen zijn. Soms lopen we stukken over grashellingen en gaan we even van de gebaande paden af. Boven de twee kilometer hoogte loop je soms over losliggende stenen en puinvelden. Let op: er zijn dagen met hoogtevreesgevoelige stukjes, zoals dag 6. De tochten duren 5 tot 8 uur en er zijn grote hoogteverschillen op een dag: van 800 tot 1.200 meter stijgen en dalen. Daarom zijn bergwandelervaring en een goede conditie belangrijk voor deze reis.

Extra's

Aanvullende opties

Reis je zelf met de trein naar je bestemming? Boek deze groepstransfer station-accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Boek je zelf je treinreis dan kan je gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op de groepstransfer. (Check de informatie bij heen- en terugreis van deze reis hoe laat en van waar de groepstransfer vertrekt of check het treinschema van de SNP groepstreinreis). Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet de groep op het treinstation van Pau of in de accommodatie in in Canfranc-Estación (graag doorgeven bij boeking waar je je bij de groep voegt).

De transfer van het treinstation van Pau naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie terug naar het treinstation) is niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je je voor deze service aan te melden (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het hieronder vermelde treinschema. 

 

 

Over de route en parkeergelegenheden

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

 

Treininformatie

Aansluitend op onderstaand treinschema kun je een transfer bijboeken van het station Pau naar het hotel (zie onder 'Extra's). Dit is alleen mogelijk aansluitend op onderstaand treinschema.

 

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Pau 09:15 - 18:44 1
Pau– AmsterdamCS 11:19 - 20:44 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Zowel tijdens de heen- als de terugreis is er in Parijs een overstap per metro tussen station Paris-Nord en Paris-Montparnasse en vice versa (duur ca 30 minuten)

klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.euWij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft

De Valle de Aragón ligt beschut tussen hoge bergkammen. De koele wind van de Atlantische oceaan kan de vallei daarom niet gemakkelijk bereiken. De warme zuidenwind dringt echter al vroeg in het voorjaar diep de vallei in, zodat de zomer er vroeg begint. In de zomer lopen de temperaturen in het dal op tot 20 ºC à 30 ºC. In de bergen is gemiddeld zo’n 10 graden koeler. Tot in begin juli kan er boven de 2000 meter nog sneeuw worden aangetroffen.De zomer is de droge tijd in de vallei, maar een bui of een regendag behoort in alle maanden tot de mogelijkheden. In de bergen komt op grote hoogte soms mist voor.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Valle del Aragón ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Reken voor de gehele reis op ca € 110,- voor uw persoonlijke uitgaven.In Canfranc-Estación is een geldautomaat. Wij raden u toch aan vanuit Nederland voldoende geld mee te nemen voor de gehele reis.

Tijdens de reis worden we enkele keren per taxi of openbare bus naar het beginpunt van een wandeling gebracht. 

Wil je op dag 1 na aankomst op het treinstation van Pau gebruik maken van de transfer met onze bus naar de accommodatie, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het onder heen- en terugreis genoemde treinschema.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Valle del Aragón te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Vanwege de overstap in Parijs, waar we met de metro tussen twee treinstations moeten reizen, adviseren we de bagage in een rugzak of twee lichtere weekendtassen te verpakken.
De dagrugzak die u voor deze reis nodig heeft, moet voldoende ruimte hebben voor een lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en één of twee veldflessen (min. 1,5 liter).

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • goede regenbroek en regenjas
 • winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandolie, zonnebril, zonnehoedje en lippenvet
 • eventueel: handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal. 1,5 liter)
 • eventueel: zwemkleding
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

iban_d_estanos.jpg

Spanje - Valle del Aragón

Voel de Spaanse Pyreneeën onder je voeten

Wandelvakantie vanuit een luxe hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.