Garagonaj

Spanje - La Gomera, 8 dagen het wandelparadijs van de Canarisch Eilanden

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pensions en hotel

Wie van kort maar krachtig wandelen houdt, zit met deze reis helemaal goed. Gomera is ruig, vol diepe ravijnen - door de Spanjaarden barrancos genoemd - in een bergachtig vulkanisch landschap. Dit is de ideale plek voor bergwandelaars. Geniet van de uitzichten vanaf steile kliffen en zoek de stilte op van verlaten kiezelstrandjes, met een afwisseling van nevelwouden van boomheide en laurier. De Canarische eilanden zijn een reeks vulkanen waarvan de toppen boven de Atlantische Oceaan uitsteken. Jaren van wind, regen en zee hebben de zijkanten van Gomera aangevreten tot steile rotskusten en diep ingesneden kloofdalen. Tot Gomera is het massatoerisme van de rest van de eilanden nog niet doorgedrongen. En dat willen we: natuur, avontuur en een authentieke ervaring.

Uniek aan deze reis

 • Wandel langs droge kloven en de palmenvalleien van de zuidkust
 • Bekijk de steile kliffen en de nevelwouden van de noordkust
 • Beklim Gomera’s hoogste top
 • Geniet van het Canarische eiland dat lijkt ontworpen te zijn voor wandelaars
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - La Gomera

Tijdens deze reis bezoek je de hoofdstad San Sebastian, met haar kleurrijke historische centrum waar Columbus een laatste stop maakte tijdens de reis waarop hij Amerika ontdekte. De natuurwandelingen brengen je van het hoogste punt van het eiland tot in het mooiste dal waar je een duik in zee kan nemen. En vergeet niet de magische vallei van de 1.001 dadelpalmen en Vallehermoso. Deze reis is veel wandelen en een beetje mysterie. Je overnacht in comfortabele dorpshotels en gezellige pensions, op drie verschillende plekken. Daardoor zijn er zo min mogelijk transfers, wat betekent dat er meer tijd is om te wandelen en te ontdekken.

Dag 1

Met het vliegtuig ga je van Amsterdam naar Tenerife-Sur, waar een lijnbus je een klein half uur naar de haven Los Cristianos aan de zuidkant van Tenerife brengt. Daar vertrekt de boot naar Gomera, uurtje varen. Eenmaal aangekomen kan je uitrusten in een goed hotel, in het centrum van San Sebastian. Of natuurlijk even de stad met al die gekleurde huisjes verkennen, rustig struinend door de straten.

Overnachting in

San Sebastián de la Gomera - Hotel Torre del Conde - Hotel Torre del Conde

Dag 2

De reis begint lekker licht: we nemen de bus naar uitzichtpunt Degollada de Peraza, op 820 meter hoogte. Vanuit hier kan je eerst eens kijken waar je eigenlijk bent. Over een bergrug wandel je terug naar San Sebastian. In het begin is het landschap rotsachtig, langs het verlaten gehuchtje Ayamosna. Tijdens een pittige afdaling heb je steeds prachtig uitzicht over zee en de oostkant van het eiland, tot de eerste huizen van San Sebastian langs het pad staan. Lengte van de wandeling 10 kilometer, 60 meter stijgen en 975 meter dalen; duur ongeveer 4,5 uur.

Overnachting in

San Sebastian - Hotel Torre del Conde - Hotel Torre del Conde

Dag 3

We doen inkopen voor de lunch in winkeltjes in San Sebastian en stappen op de bus. Vanuit het groene hart van het Nationale Park Garajonay wandelen we door het dichte nevelwoud over een slingerpad fiks stijgend langs boomvarens en grillig gevormde stammen van laurierbomen. Het hoogste punt is de ruim 1.486 meter hoge Garajonay. Met helder weer kan je hier het hele eiland zien en soms zelfs La Palma en Hierro en die herkenbare kegelvorm van stratovulkaan Pico del Teide op Tenerife. Vanaf hier wandelen we naar het pension in Chipude. Lengte van de wandeling is 13 kilometer, 650 meter stijgen en 400 meter dalen; 5,5 uur.

Overnachting in

Chipude

Dag 4

Na die klim van gisteren heb je misschien een beetje spierpijn, maar de beste remedie daartegen is om rustig door te lopen. Dus dat doen we vandaag! De wandeling begint op het terrassenlandschap bij Chipude, via een oude levada - een goot die gebruikt werd om regenwater te verzamelen voor landbouw. Voor spectaculair uitzicht kunnen we op en neer naar de "Ermita de nuestra senora de Guadalupe". En wie heeft er zin in een frisse duik in het water in een kom van de Barranco de Argaga? Uiteindelijk dalen we over het Kerkepad steil af in de exotische Valle Gran Rey. Als het lekker weer is hebben we de tijd om nog meer te zwemmen, in de zee. We nemen een lijnbus terug. Lengte van de wandeling is 12 km, 100 m stijgen en 1200 m dalen; 5,5 uur.

Overnachting in

Chipude

Dag 5

Intussen is iedereen lekker ingelopen en opgewarmd. We gaan door twee mooie valleitjes naar het dorpje El Cercado, het pottenbakkerscentrum van het eiland. Daarna steek je de meest bijzondere vallei van het eiland over, die van de Barranco de Valle Gran Rey, met vele terrassen en palmen. Na de lunch dalen we af door een uitbundig begroeid landschap en de lieflijke vallei van Los Loros tot het dorp Vallehermoso, een stadje in het noorden waarvan de naam 'Prachtige Vallei' betekent. Dat zegt toch al genoeg? Na de wandeling worden we in een half uur naar de vallei van Hermigua gebracht, waar we overnachten in een sfeervol hotel.

Lengte van de wandeling is 14 kilometer, 250 meter stijgen en 1.130 meter dalen; duur 6 uur.

Overnachting in

Hermigua

Dag 6

Een pittige rondwandeling vandaag, die begint met een korte, steile klim. Eenmaal boven voert een breed pad ons door een prachtig, dun begroeid en sterk geërodeerd landschap. De plantengroei bestaat voornamelijk uit cactusachtige wolfsmelksoorten. Al snel heb je hier een fantastisch uitzicht op vulkaan Pico del Teide op Tenerife. Halverwege dalen we af naar het strandje La Caleta. Een gezellige strandtent is hier een perfecte lunchplek. Na de lunch volgen we de kustlijn, stijgend en dalend terug naar de meest vruchtbare vallei van het eiland, de vallei van Hermigua. Lengte van de wandeling is 15 km, 600 m stijgen en dalen; duur 5 uur.

Overnachting in

Hermigua

Dag 7

Op de laatste wandeldag wordt je terug naar Vallehermoso gebracht, waar je een prachtige wandeling hoog langs de noordkust van Gomera maakt. Via de karakteristieke gestolde kraterpijp Roque El Cano klim je de vallei van Vallehermoso uit. De wandeling gaat naar het bezoekerscentrum van het Parque Nacional de Garajonay, waar je veel kan lezen en bekijken over de natuur en geografie van het eiland. Of even rustig koffie drinken. Over een kam lopen we verder en dalen af naar Agulo, vanwaar we per bus naar S. Sebastian terug reizen. Lengte van de wandeling 13 km, 700 m stijgen en dalen; duur 6 uur.

Overnachting in

San Sebastian - Hotel Torre del Conde - Hotel Torre del Conde

Dag 8

Het zit er alweer op! Per boot varen we in een uur terug naar Tenerife, waar we vanaf de haven van Los Cristianos in zo'n twintig minuten met de lijnbus naar het vliegveld van Tenerife-Sur reizen. Vanaf daar vliegen we terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: Alle vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in kleine hotels en pensions op tweepersoonskamers. De hotels zijn vriendelijk met prettige kamers. De kamers zijn eenvoudig maar voorzien van badkamers. Het hotel in San Sebastian, waar je drie nachten blijft, is een wat luxer stadshotel. Het pension in Chipude is wat eenvoudiger. Met name het hotel in Hermigua is sfeervol en in de authentieke Canarische stijl gebouwd, en prachtig gelegen. Vanaf het dakterras heb je uitzicht over de vallei en de omringende bergen.
Je kunt voor deze reis ook een eenpersoonskamer boeken.

Over de maaltijden

Ontbijt en diner zijn inbegrepen op alle dagen. Dit wordt geserveerd in de hotels en pensions. De lunch is niet inbegrepen en kopen we zelf in, voor vertrek naar de wandeling. In sommige hotels kun je een lunchpakket bestellen.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
 • alle overige transfers volgens programma
 • ferry's op dag 1 en 8
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • bagagevervoer
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • ·verzekeringen
 • lunches
 • eventuele entree
 • eigen uitgaven
 • transfer als je zelf nog verder reist

Over de activiteiten

Gomera is een echt wandeleiland, met een uitgebreid netwerk aan wandelpaden over bergachtige stukken. Je maakt dagelijks een overzichtelijke wandeling, met behoorlijke hoogteverschillen van 500 tot 1.100 meter. De paden zijn meestal goed verzorgd en de wandelingen zo'n tien tot max. vijftien kilometer lang. Zonder pauze kost dit 4 tot 6 uur. Een goede wandelconditie is noodzakelijk. Let op: soms zijn de paden steil en stenig en wat lastig voor mensen met hoogtevrees.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Tenerife-Sur of in de eerste accommodatie op la Gomera.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 
.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Iberia via Madrid naar Tenerife zuid v.v.

Vluchtschema

IB 3721 Amsterdam - Madrid vertrek om 07.35 aankomst 10.15 uur
IB 3910 Madrid - Tenerife Sur vertrek om 11.30 aankomst 13.30 uur
IB 3911 Tenerife Sur - Madrid vertrek om 14.05 aankomst 17.50 uur
IB 3720 Madrid - Amsterdam vertrek om 19.50 aankomst 22.25 uur

Vluchtschema - vertrek 25 mei 2019 met TUI
OR 669 Amsterdam Tenerife Sur vertrek om 07.15 aankomst 12.50 uur
OR 670 Tenerife Sur Amsterdam vertrek om 13.30 aankomst 19.15 uur

 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

In het voorjaar is de temperatuur zeer aangenaam en is het prima wandelweer. ‘s Avonds is het heerlijk koel. Hoger op het eiland, rond het plateau, kan het echter fris zijn door de straffe passaatwind en de klamme wolken. In het voor- en najaar is het zeker niet koud, overdag 18º tot 25 ºC, afhankelijk van de hoogte. Maar er kunnen dan dagen zijn dat het fris en winderig is. In elk geval is een trui noodzakelijk voor de avonden, winderige dagen en de wandelingen op grote hoogte. Op Gomera valt de meeste neerslag op de weelderig begroeide flanken van de noordkust. Dit gebeurt in de vorm van plotseling opkomende mist en korte buien.  Deze neerslag en bewolking is te verklaren door de Noordoostpassaat die over het eiland waait.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar La Gomera ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Tijdens de reis heb je voldoende gelegenheid om te pinnen. Reken voor de gehele reis op ca. € 100,- voor uw persoonlijke uitgaven.

Vanaf Tenerife Sur gaan we met een lijnbus naar de haven Los Cristianos in het zuiden van het eiland, vanwaar we per veerboot in 3 kwartier naar Gomera oversteken. De terugreis gaat op dezelfde manier. Op Gomera maken we een aantal keren gebruik van gecharterde busjes voor een korte transfer naar het beginpunt of van het eindpunt van een wandeling. Een enkele keer nemen we op het eiland de publieke bus.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Eventueel kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Terwijl je wandelt wordt je bagage voor je vervoerd. Je loopt met een kleine dagrugzak waarin plaats moet zijn voor een of meerdere (grote) veldflessen, een lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een verrekijker of fototoestel.

 

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • sandalen of teva's voor de wandelstukken op het strand
 • grote veldfles (min. 2 liter) of twee kleinere
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • warme en lichte kleding,
 • goede regen- en winddichte kleding. (bijv. gore-tex jack, regenbroek en fleecevest)
 • eventueel gamaschen en (uitschuifbare) wandelstokken, handschoenen, sjaal en muts
 • beschermingsmiddelen tegen de zon (crème, lippenvet, bril en hoedje)
 • zakmes (niet in uw handbagage!) en zitmatje voor lunch in het veld
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • zwemkleding
 • zaklamp
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht_vanaf_de_top_van_de_garajonay_op_tenerife.jpg

Spanje - La Gomera

het wandelparadijs van de Canarisch Eilanden

Wandelvakantie langs pensions en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten