Garagonaj

Spanje - La Gomera, 8 dagen De groene parel van de Canaren

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pensions en hotel

Dankzij het bergachtige karakter en de talrijke paden is Gomera bij uitstek geschikt voor een korte wandelvakantie. De diepe kloven van het karakteristieke barranco-landschap, imposante basaltpieken en nevelwouden van boomheide en laurier. Wandel hoog over steile kliffen naar stille kiezelstrandjes. Beklim de hoogste top voor een magnifiek panorama. Geen massatoerisme en daarom nog authentiek. We verblijven op drie verschillende plekken, verspreid over het eiland. Zo blijft het aantal transfers in deze wandelweek pur sang tot een minimum beperkt.

Uniek aan deze reis

 • De droge kloven en palmenvalleien van de zuidkust
 • De steile kliffen en nevelwouden van de noordkust
 • Gomera’s hoogste top beklimmen
 • Ultiem wandeleiland
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - La Gomera

Gomera, de groene parel van de Canaren, rijst als een enorme schelp uit de Atlantische Oceaan. Steile rotskusten omzomen haar vulkanische binnenland. Diep ingesneden kloofdalen, de zogenaamde barrancos, maken het bergland van Gomera ruig en moeilijk toegankelijk. Gomera is dan ook een uitgelezen en uitdagend wandeleiland. Op onze eerste wandeltocht niet ver van de hoofdstad San Sebastian maken we direct kennis met dit typische barranco-landschap. We klimmen naar de hoogste top van het eiland. Op 1487 meter hoogte en met helder weer hebben we een prachtig uitzicht over het gehele eiland en soms tot aan de eilanden La Palma en Hierro en de markante vulkaan Teide op Tenerife. Een spectaculaire afdaling langs het Kerkpad brengt ons onder in de Valle Gran Rey, volgens velen het mooiste dal van het eiland en nagenoeg de enige plek waar de zee veilig genoeg is voor een verkwikkende duik. Via de betoverende vallei van 1001 dadelpalmen wandelen we naar Vallehermoso aan de noordkust.  Langs het informatiecentrum van het Garajonay Nationaal Park, waar we leren over de oorspronkelijke nevelwouden, boomheide, laurierboom en de Canarische wilg, wandelen we hoog boven de steile noordkust naar S. Sebastian terug. Tijdens deze reis verblijven we afwisselend in vriendelijke pensionnetjes en comfortabele dorpshotels. In Hermigua verblijven we in een sfeervol en landelijk gelegen hotelletje. We verblijven op drie verschillende plekken, verspreid over het eiland. Zo blijft het aantal transfers in deze wandelweek pur sang tot een minimum beperkt.

Dag 1

We vliegen van Amsterdam naar Tenerife-Sur, vanwaar we de lijnbus naar de haven Los Cristianos, aan de zuidkant van Tenerife nemen (20 minuten rijden). Aansluitend stappen we op de boot en vertrekken we naar Gomera, waar we 1 uur later aankomen. We overnachten in een goed hotel, in het centrum van San Sebastian.

Overnachting in

San Sebastián de la Gomera - Hotel Torre del Conde

Dag 2

Per bus worden we na het ontbijt naar het op  820 m hoogte gelegen uitzichtspunt Degollada de Peraza. Vandaar maken we een wandeling over een bergrug terug naar San Sebastian. In het begin is het bergachtige landschap rotsig en spaarzaam begroeid. U wandelt over de kam tussen oude terrassen en door het verlaten gehuchtje Ayamosna. Dan volgen een pittige afdaling over de kam, met steeds prachtig uitzicht over zee en de oostkant van het eiland. Uiteindelijk bereiken we de eerste huizen van San Sebastian. Lengte van de wandeling 10 km, 60m stijgen en 975 m dalen; duur 4,5 uur.

Overnachting in

San Sebastian - Hotel Torre del Conde

Dag 3

Nadat we de inkopen voor de lunch hebben gedaan, worden we naar het immens groene hart van het Nationale Park Garajonay gebracht. De wandeling begint bij het gehucht El Cedro aan de rand van het dichte nevelwoud. Het pad slingert geleidelijk omhoog langs de grillig gevormde stammen van de laurierbomen en boomvarens. We bereiken na een lange klim de centrale bergkam. Het is nog een klein stukje verder naar het hoogste punt van het eiland: de ruim 1486 m hoge Garajonay. Met helder weer heeft u van hier uitzicht over het gehele eiland en soms tot aan de eilanden La Palma en Hierro en de markante strato-vulkaan de Teide op Tenerife. Daarna wandelen we naar het pension in Chipude. Lengte van de wandeling is 13 km, 650 m stijgen en 400 m dalen; 5,5 uur.

Overnachting in

Chipude

Dag 4

Vandaag wandelt u door het terrassenlandschap bij Chipude naar beneden naar de Valle Gran Rey. Onderweg loopt u door een oude levada (watergoot), die op enkele plaatsen in een dusdanig slechte toestand verkeert, dat we sommige stukken moeten omzeilen. We kunnen nog op en neer naar de "Ermita de nuestra senora de Guadalupe", vanwaaruit we een prachtig uitzicht hebben. Nadat we teruggekeerd zijn en eventueel nog een frisse duik hebben genomen in een "kom" van de Barranco de Argaga, nemen we het kerkepad dat steil afdaalt in de Valle Gran Rey. Vanuit deze mooie, exotische vallei is het niet ver meer naar zee. Daar kunnen we als het weer het toelaat nog in zee zwemmen. We keren met een lijnbus terug naar Chipude. Lengte van de wandeling is 12 km, 100 m stijgen en 1200 m dalen; 5,5 uur.

Overnachting in

Chipude

Dag 5

We steken twee mooie valleitjes, zogenaamde barranco’s, over en bereiken het dorpje El Cercado, het pottenbakkerscentrum van het eiland. Daarna steekt u de mooiste vallei van het eiland over, die van de Barranco de Valle Gran Rey, met zijn vele terrassen en palmen. Na de lunch dalen we door een uitbundig begroeid landschap van Palmen, Jeneverbessen, Boomhei en Laurier tot we uiteindelijk door de lieflijke vallei van Los Loros het dorp Vallehermoso bereiken. Lengte van de wandeling 14 km, 250 m stijgen en 1130 m dalen; duur 6 uur. Na de wandeling worden we in ca 30 minuten naar de vallei van Hermigua gebracht, waar we overnachten in een sfeervol en mooi gelegen hotelletje.

Overnachting in

Hermigua

Dag 6

Vanuit het diepe dal van Hermigua maken we een pittige rondwandeling. De wandeling start met een korte, steile klim. Eenmaal boven voert een breed pad ons door een prachtig, spaarzaam begroeid en sterk geërodeerd landschap. De vegetatie bestaat voornamelijk uit cactusachtige wolfsmelksoorten. Al snel hebben we een fraai uitzicht op de op Tenerife gelegen Pico del Teide, een markant punt gedurende de hele reis. Halverwege dalen we af naar het strandje La Caleta, met sympathieke strandtent, een perfecte lunchplek. Na de lunch volgen we de kustlijn, stijgend en dalend terug naar de meest vruchtbare vallei van het eiland, de vallei van Hermigua. Lengte van de wandeling is 15 km, 600 m stijgen e dalen; duur 5 uur.

Overnachting in

Hermigua

Dag 7

We worden terug naar Vallehermoso gebracht, waar we aan een prachtiige wandeling hoog langs de noordkust van Gomera beginnen. Via de karakteristieke gestolde kraterpijp Roque El Cano klimmen we de vallei van Vallehermoso uit. De wandeling voert naar het bezoekerscentrum van het Parque Nacional de Garajonay, waar informatie over de natuur en geografie van het eiland overzichtelijk gepresenteerd wordt. Ook kunnen we hier een drankje nuttigen. Daarna lopen we over een kam en dalen we af naar Agulo, vanwaar we per bus naar S. Sebastian terug reizen. Lengte van de wandeling 13 km, 700 m stijgen en dalen; duur 6 uur.

Overnachting in

San Sebastian - Hotel Torre del Conde

Dag 8

Per boot keren we terug naar Tenerife (1 uur varen), waar we vanaf de haven van Los Cristianos in ca 20 minuten per lijnbus naar de luchthaven van Tenerife-Sur reizen. Van daar vliegen we terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in kleine hotels en pensions op tweepersoonskamers. De hotels in zijn vriendelijk met prettige kamers. De kamers zijn eenvoudig maar voorzien van badkamers. Het hotel in San Sebastian, waar je 3 nachten verblijft is een wat luxer stadshotel. Het pension in Chipude is wat eenvoudiger. Met name het hotel in Hermigua is sfeervol en in de authentieke Canarische stijl gebouwd, en is prachtig gelegen. Vanaf het dakterras heb je prachtig uitzicht over de vallei en de omringende bergen. 
Je kunt voor deze reis ook een eenpersoonskamer boeken.

Over de maaltijden

Deze reis is op basis van halfpension, van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. Ontbijt en diner wordt geserveerd in de accommodaties. De lunch is niet inbegrepen en kopen we zelf in. In sommige hotels kun je een lunchpakket bestellen.

Inbegrepen

 • verblijf in pensions en hotels op 2- persoonskamers (eenpersoonskamers optioneel boekbaar)
 • verblijf op basis van halfpension: vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers conform programma per gecharterde mini- of midibus, of lijnbus
 • ferry op dag 1 en 8
 • bagagevervoer
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • verzekeringen
 • lunches
 • eventuele entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Gomera is een wandeleiland bij uitstek, met een uitgebreid padennet. Je maakt dagelijks een wandeling die niet lang is, maar wel flinke hoogtevreschillen kent. De wandelingen variëren in lengte van 10 kilometer tot maximaal 15 kilometer en voeren meestal over goede paden. Gewoonlijk duren de wandelingen 4 tot 6 uur (zonder pauze). Een goede wandelconditie is dan ook vereist, gezien het bergachtige karakter van het eiland. Plaatselijk zijn de paden steil en stenig en soms wat lastig voor mensen met hoogtevrees. We overbruggen dagelijks 500 tot 1100 meter hoogteverschil.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Tenerife-Sur.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Iberia via Madrid naar Tenerife zuid v.v.

Vluchtschema 

IB 3721 Amsterdam - Madrid vertrek om 07.35 aankomst 10.15 uur
IB 3910 Madrid - Tenerife Sur vertrek om 11.30 aankomst 13.30 uur
IB 3911 Tenerife Sur - Madrid vertrek om 14.05 aankomst 17.50 uur
IB 3720 Madrid - Amsterdam vertrek om 19.50 aankomst 22.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

In het voorjaar is de temperatuur zeer aangenaam en is het prima wandelweer. ‘s Avonds is het heerlijk koel. Hoger op het eiland, rond het plateau, kan het echter fris zijn door de straffe passaatwind en de klamme wolken. In het voor- en najaar is het zeker niet koud, overdag 18º tot 25 ºC, afhankelijk van de hoogte. Maar er kunnen dan dagen zijn dat het fris en winderig is. In elk geval is een trui noodzakelijk voor de avonden, winderige dagen en de wandelingen op grote hoogte. Op Gomera valt de meeste neerslag op de weelderig begroeide flanken van de noordkust. Dit gebeurt in de vorm van plotseling opkomende mist en korte buien.  Deze neerslag en bewolking is te verklaren door de Noordoostpassaat die over het eiland waait.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar La Gomera ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Tijdens de reis heb je voldoende gelegenheid om te pinnen. Reken voor de gehele reis op ca. € 100,- voor uw persoonlijke uitgaven.

Vanaf Tenerife Sur gaan we met een lijnbus naar de haven Los Cristianos in het zuiden van het eiland, vanwaar we per veerboot in 3 kwartier naar Gomera oversteken. De terugreis gaat op dezelfde manier. Op Gomera maken we een aantal keren gebruik van gecharterde busjes voor een korte transfer naar het beginpunt of van het eindpunt van een wandeling. Een enkele keer nemen we op het eiland de publieke bus.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Eventueel kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Terwijl je wandelt wordt je bagage voor je vervoerd. Je loopt met een kleine dagrugzak waarin plaats moet zijn voor een of meerdere (grote) veldflessen, een lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een verrekijker of fototoestel.

 

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • sandalen of teva's voor de wandelstukken op het strand
 • grote veldfles (min. 2 liter) of twee kleinere
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • warme en lichte kleding,
 • goede regen- en winddichte kleding. (bijv. gore-tex jack, regenbroek en fleecevest)
 • eventueel gamaschen en (uitschuifbare) wandelstokken, handschoenen, sjaal en muts
 • beschermingsmiddelen tegen de zon (crème, lippenvet, bril en hoedje)
 • zakmes (niet in uw handbagage!) en zitmatje voor lunch in het veld
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • zwemkleding
 • zaklamp
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht_vanaf_de_top_van_de_garajonay_op_tenerife.jpg

Spanje - La Gomera

De groene parel van de Canaren

Wandelvakantie langs pensions en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen