Reis door het Amazonewoud in Peru

Peru - Nationaal Park Manu, 9 dagen Verken het Amazonewoud

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Verblijf vanuit eco-lodges en kampeerhutten

Manu is een van de natuurgebieden met de grootste biodiversiteit ter wereld. Het reservaat strekt zich uit van de boomgrens - hoog tegen de oostelijke hellingen van de Andes - via de steile nevelwouden tot diep in het tropisch regenwoud. Verken dit beschermde wildernisgebied per boot en te voet onder deskundige begeleiding van natuurgidsen. Probeer de reuzenotters in de oxbow-lakes te spotten, vele aapsoorten, zwarte kaaimannen en kleurrijke ara's die zich tegoed doen aan mineralen in de kleiliks. Je maakt uitstapjes door het tropisch regenwoud gemaakt langs lianen en woudreuzen met gigantische plankwortels.

Uniek aan deze reis

 • Grote biodiversiteit
 • Inclusief verblijf in de Gereserveerde Zone van Manu
 • Unieke reis door het regenwoud
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Peru - Amazonewoud - Manu

In het kort ziet je programma voor de komende 9 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: met bus naar Manu, overnachting Posada San Pedro
 • Dag 2: bus naar Atalaya, boot naar Pantiacolla Lodge, overnachting Pantiacolla Lodge
 • Dag 3: kleimuur voor papegaaien – Monk Saki Pad, overnachting Pantiacolla Lodge
 • Dag 4: Pantiacolla Lodge – warmwaterbronnen Shintuya, overnachting Pantiacolla Lodge
 • Dag 5 & 6: Salvador- en Otorongomeer, overnachting kampement vlakbij Salvadormeer
 • Dag 7: Salvadormeer - Aralik, overnachting Tambo Blanquillo
 • Dag 8: Aralik, overnachting Tambo Blanquillo
 • Dag 9: Blanquillo – Boca Colorado – Cusco, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

´s Morgens vroeg vertrekken we uit Cusco voor een 8 uur durende busreis over de oostelijke Andeshelling. Onderweg ontbijten we in het koloniale dorpje Paucartambo. Vanaf het hoogste punt van Manu (3.530 m) dalen we af naar het nevelwoud. In deze groene en luchtvochtige omgeving maken we onze eerste lange wandeling. Onderweg zijn er vele vogelsoorten te zien, waaronder de paradijstangara, de parasolvogel en de quetzal. Onder de vlinders zitten “geeltjes” en skippers. Het nevelwoud heeft drie apensoorten: de wolaap en de twee kapucijnapensoorten van Manu. Er zijn vele andere zoogdiersoorten, zoals de opossums, herten en zelfs de jaguar, maar deze zijn moeilijker te vinden. We eindigen de wandeling bij de baltslek van het rotshaantje om de bizarre zang- en dansvoorstelling van de mannetjesvogels bekijken. De eerste nacht verblijven we in een lodge op 1.600 meter hoogte.

Overnachting in

Posada San Pedro - Nabij Atalaya

Dag 2

We vervolgen onze reis met de bus naar het tropisch laaglandregenwoud. In het dorpje Atalaya (650 meter hoogte) stappen we aan boord van een gemotoriseerde kano. Na ongeveer een half uur, komen we bij één van de weinige meren van de Alto Madre de Dios rivier, Cocha Machuhuasi. Het is maar een klein meer, maar er zitten kaaimannen, de hoatzin, met zijn prehistorische uiterlijk, en vele andere bijzondere vogels. Met kleine balsavlotten en “tangana” palen gaan we het meer rond. Daarna gaan we verder met de gemotoriseerde kano, de turbulente Alto Madre de Dios rivier af. Vanaf de boot hebben we prachtig uitzicht op de uitlopers van het Andesgebergte. Na zo’n twee uur varen komen we bij de eenvoudige maar comfortabele Pantiacolla Lodge, waar we drie nachten blijven. Het bos rondom Pantiacolla Lodge is speciaal: hier ontmoeten de Andes en het tropische laaglandregenwoud elkaar. Er zijn vogels, insecten en planten uit beide zones. De eerste wandeling is een route door het laagland, op zo´n 350 meter. Later maken we een avondwandeling; met zaklampen gaan we op zoek naar insecten, slangen en de unieke nachtaap of ´douricouli´.

Overnachting in

Pantiacolla Lodge

Dag 3

´s Ochtends vroeg, rond dezelfde tijd dat de brulapen met hun ochtend-brul-ritueel beginnen, gaan we per boot naar een nabij gelegen papegaaienlik. Hier kun je minstens zeven papegaaiensoorten zien, waaronder de blauwkop en geel-gekroonde papegaaien, de witoogparkiet, en de uiterst zeldzame ara-met-het-blauwe-voorhoofd. Het spektakel van deze vogels is indrukwekkend om te zien en om te horen! Daarna bewandelen we de paden van de lodge op zoek naar de meer dan 600 soorten van de beroemde vogellijst van Pantiacolla. Hieronder zitten onder andere de trompetvogel, de guan en de uiterst zeldzame zwarte tinnamou. Er zijn ook acht apensoorten te vinden, waaronder het titi-aapje en de ongrijpbare saki-aap. Verder zijn er andere zoogdieren zoals de peccaries (soort wilde zwijnen), herten, ocelot (kleine katachtige), eekhoorns, en vleermuizen. Op de schaduwrijke paden kun je de glasvleugelvlinders vinden, en de Callicores en Panaceas-vlinders op de open plekken in het bos. Met wat geluk komen we ook de beroemde Morpho-vlinder tegen, met zijn briljant weerspiegelende blauwe vluegels. 's Avonds bezoeken we Ranachocha, het Kikkermeer, om boomkikkers, giftige pijlpuntkikkers en anderen te zoeken. We overnachten in Pantiacolla Lodge.

Overnachting in

Pantiacolla Lodge

Dag 4

In de ochtend maken wandelen we op paden rond de lodge om meer apen te zien, misschien coatis of zelfs een jagende tayra in de bomen. Nu kunnen we al een aantal boomsoorten onderscheiden, zoals de enorme kapokboom (Ceiba) of de capirona (naaktboom) en verschillende palmsoorten. Na het middageten gaan we met de boot naar de warmwaterbronnen van Shintuya voor een ontspannend mineraalbad. We overnachten in Pantiacolla Lodge.

Overnachting in

Pantiacolla Lodge

Dag 5-6

Bij het aanbreken van de derde ochtend, gaan we verder de rivier af om daarna de Manurivier op te varen, naar het hart van de Gereserveerde Zone. Dit is de beste plek om de riviervogels te observeren: zoals de schaarbek, de koereiger, de geelbekstern, en de exquisite roze lepelaar. Op de stranden liggen ook de witte en zwarte kaaimannen en soms ook de grotere zoogdieren, zoals de capybara (groot knaagdier), of peccaries (wilde zwijnen) of zelfs een puma of tapir. In de namiddag bereiken we de kampeerhutten van Pantiacolla, waar we de komende twee nachten zullen doorbrengen. Overdag wandelen we door ongestoord regenwoud, waar de grootste bomen de meeste indruk maken: zoals de shihuahuaca, de caoba, paranoot, en de rubberboom. We verkennen ook één van de mooiste meren van Manu, het Salvadormeer, op een drijvend platform. Al peddelend, zien we meer vogelsoorten, zoals de agamireiger, roodkopkardinaal, de amazone-ijsvogel, de cacieken enz. De grote slingerapen liggen graag te luieren in de bomen rondom het meer, en met geluk zien we, vanaf de eerste rij, een dag in het leven van een familie reuzeotters. Er zijn nog andere paden in de buurt van een ander meer, het Otorongomeer. Dit meer heeft een 20 meter hoge observatietoren, met uitzicht over het hele meer. Het Otorongomeer heeft mineraalrijk water en daardoor een dichte bedekking van drijvende planten - en de jacanavogel om erop te lopen. ´s Nachts verkennen we het regenwoud bij het licht van zaklantaarns of gaan we terug naar het meer om kaaimannen te zoeken in het maanlicht.

Overnachting in

Kampeerhutten in Gereserveerde Zone Manu

Dag 7

Met het eerste daglicht varen we de Manurivier af, wat ons een uitstekende kans geeft de grotere en zeldzamere diersoorten te zien. Het kan een 5 meter lange zwarte kaaiman zijn, een tapir of een reuzemiereneter of luiaard die de rivier overzwemt. Of zelfs de grootste en meest luisterrijke katachtige uit de Nieuwe Wereld, de jaguar. Als we weer bij de Alto Madre de Diosrivier uitkomen, gaan we, in plaats van deze weer op te varen, stroomafwaarts. Als we vlakbij de kleimuur voor ara´s zijn, stoppen we bij de jungle lodge Tambo Blanquillo, om ons te installeren voor de overnachting. Maar voor die tijd beklimmen we nog een 42 meter hoge observatietoren met uitzicht over de glansrijke boomkruinen van het regenwoud.

Overnachting in

Manu - Tambo Blanquillo

Dag 8

Vóór het eerste daglicht varen we naar de kleimuur waar honderden parkieten, papegaaien en ara´s bij elkaar komen in het meest luidruchtige en kleurrijke spektakel van de Amazone. Hopelijk zien we de tui- en de blauwgvleugelparkiet, de rood-groene ara, de scharlaken ara en de blauw-gele ara. 's Middags bezoeken we een ander meer, Cocha Camungo, waar de zeldzame dwergijsvogel en de bleekoogmerel te vinden zijn. We overnachten weer in Tambo Blanquillo.

Overnachting in

Manu - Tambo Blanquillo

Dag 9

Vroeg in de ochtend varen we verder de rivier af naar het kleine mijndorpje Boca Colorado. Hier zien we de negatieve effecten van de goudzoekers op het delicate ecologisch evenwicht van het regenwoud. Met lokaal transport rijden we naar de Inambaririvier en steken die over met een lokale boot. Aan de andere kant van de rivier staat onze bus klaar voor de terugreis naar Cusco over de geasfalteerde Interoceanicaweg. We rijden door prachtig nevel- en dwergwoud en vlakbij Cusco hebben we nog een adembenemend uitzicht op de Ausangate, één van Peru´s hoogste besneeuwde bergtoppen. We komen vroeg in de avond aan in Cusco.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de Manu-tocht overnacht je in 'groene' lodges of kampeerhutten in - één-. twee- of driepersoonskamers met gescheiden bedden. Het milieu impact is zo laag mogelijk gehouden door WC’s en douches te delen en elektriciteit beperkt te gebruiken. Ondanks de ongemakken van het regenwoud, zoals de hitte, luchtvochtigheid en insecten, kun je elke avond van een comfortabel bed en schone en functionele WC’s en douches genieten! Je overnacht in verschillende accommodaties:

 • dag 1: San Pedro is een eenvoudige ecolodge met twee- en driepersoonskamers met comfortabele bedden met klamboes. De douches, toiletten en de eetzaal worden gedeeld. Er zijn ook warme douches.
 • dag 2 t/m 4: de Pantiacolla Lodge is een mooie eco-lodge met tweepersoonkamers. Alle bedden zijn uitgerust met klamboes. De kamers hebben gedeelde badkamers en toiletten. De lodge wordt omgeven door een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, die je meeneemt op reis door 8 verschillende habitats. De lodge heeft een vogellijst met 600 soorten!
 • dag 5 en 6: het kampement vlakbij het Salvadormeer bestaat uit kleine rustieke kampeerhutten die gebouwd zijn volgens de regels en eisen van de parkautoriteiten. In de hutten bevinden zich bedden met muskietennetten. Er zijn gedeelde douches en toiletten en een kleine eetzaal.
 • dag 7 en 8: Tambo Blanquillo, vlakbij de zoutlik voor ara´s, is een lang platform, opgedeeld met houten schotten met tweepersoonskamers. Hier zijn ook gedeelde douches en toiletten en een eetzaal. 

Aan het begin van de reis worden lakens verstrekt die je tijdens alle overnachtingen kunt gebruiken. Deze set is speciaal ontworpen voor praktisch gebruik. Doordat er maar één set lakens per persoon gebruikt wordt gedurende de hele tour, wordt de verontreiniging van het water met wasmiddelen tot een minimum beperkt. Er zijn dekens beschikbaar in alle kamers. Overal waar muskietennetten nodig zijn, zijn ze aanwezig.

Alle overnachtingsplaatsen hebben de mogelijkheid om via een radio te communiceren. Ook is het personeel goed getraind om eerste hulp te geven. Gedurende de gehele tour is er een EHBO-doos aanwezig. 

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf het ontbijt op dag 1 t/m de lunch op dag 9. Het eten is niet typisch Peruaans en ook geen typisch eten voor toeristen. Het is eten dat fris en houdbaar blijft in de warmte en de vochtigheid van het tropisch regenwoud. Het ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit omeletten, of roerei of pannenkoeken. De lunch bestaat meestal uit koude salades, omdat het op dit tijdstip van de dag meestal heet is. Het diner begint met een heerlijke Peruaanse soep. Daarna volgt tijdens de eerste dagen van de reis een hoofdgerecht met vlees. Op de laatste dagen van de reis eten we een hoofdgerecht met bonen of linzen; vlees kan zo lang niet koel gehouden worden. De nagerechten bestaan bijvoorbeeld uit fruitsalade of pudding. Je kunt altijd (vooraf) om een speciaal dieet vragen; zoals vegetarisch, zoutloos, of iets anders waar je voorkeur naar uitgaat. De organisatie zorgt voor mineraalwater, hiervan kan je zoveel drinken als je wilt. Daarnaast serveren we ook water aangemaakt met citroen of sinaasappels, koffie en thee tijdens of buiten de maaltijden om. Er zijn plaatsen waar bier en frisdranken gekocht kunnen worden, maar deze zijn voor eigen rekening.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden vanaf ontbijt dag 1 t/m lunch dag 9
 • water en warme dranken tijdens de maaltijden
 • transfers volgens programma
 • excursies volgens programma
 • begeleiding door een lokale natuurgids (Engels en Spaans sprekend)
 • entree nationaal park 
 • boekje over Manu (ter plaatse)
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • drankjes
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De wandelingen zijn nooit erg lang en je hoeft niet flink door te lopen. We doen het rustig aan; de gidsen geven uitleg over planten en bomen en je kunt rustig rond kijken om dieren te ontdekken. Er zijn veel dieren in Manu, maar er zijn nóg meer bladeren waar ze zich achter kunnen verschuilen, dus het vergt tijd en aandacht om ze te vinden.

Over de groepssamenstelling

Je reist in een internationale groep. De maximale groepsgrootte is 10 mensen per gids. Wanneer er meer mensen zijn, maar nog steeds tussen de 11 en 13 personen, dan gaan er 2 gidsen mee om de groep op te delen in twee kleine groepen tijdens de excursies. De groepen zullen zowel in de boot als bus samen reizen. Wanneer er meer dan 13 personen zijn, wordt de groep gesplitst in twee onafhankelijke groepen – beiden met eigen boten, gidsen, koks en programma. De enige tijd die de groepen samen doorbrengen is de eerste dag en een klein deel van de tweede dag, tijdens de busreis.

Extra's

Verlengingshotels

Hostal Amaru Inca (Cusco)

Hostal Amaru Inca ligt in het hart van kunstenaarswijk 'San Blas'. Het centrum en de belangrijkste musea van de oude Inca-hoofdstad zijn te voet prima bereikbaar. Op het terras heb je prachtig uitzicht op de stad. Je kamer beschikt over TV en eigen badkamer. In de gemeenschappelijke ruimte is gratis wifi.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet je reisgenoten 's morgens vroeg op dag 1 in Cusco, voor vertrek met de bus.

Start- en eindpunt

Het startpunt van het arrangement is Cusco; op dag 1 reis je 's morgens vroeg vanuit Cusco per bus naar Manu. Aan het eind van het arrangement ben je 's avonds weer terug in Cusco. We raden aan voor- en achteraf een verblijf in Cusco bij te boeken.

Je kunt dit arrangement het hele jaar door boeken en starten op iedere dag van de week. 
Het tropisch regenwoud van Manu kent een relatieve droge en natte periode. In de wat nattere periode van november tot april kan Manu gewoon worden bereisd, maar als je toch de keuze hebt is de wat drogere periode van mei tot en met oktober aan te raden. De luchtvochtigheid is gedurende het gehele jaar altijd hoog. De relatief koude periode, veroorzaakt door de zogenaamde ‘friajes’, komt voor van begin mei tot en met eind juni. In juli en augustus kan het nog steeds gebeuren dat er een koude periode is, maar niet zo regelmatig. 

De eerste nacht slaap je in het nevelwoud, op 1600 meter hoogte. De temperatuur ligt hier 's nachts ongeveer rond de 10 graden Celsius en overdag rond de 17 tot 20 graden. In het laagland van Manu ligt de temperatuur 's nachts rond de 24 graden Celsius en overdag rond de 30 graden Celsius. Soms bereiken echter koude winden vanuit Patagonië, Manu en kan de temperatuur ineens dalen tot rond de 10 graden Celsius ‘s nachts en 15 overdag. Deze winden komen meestal voor in de wintertijd van het zuidelijk halfrond (tussen april en eind augustus).

Qua zichtbaarheid van de dieren versus de verschillende maanden, zijn er een aantal zaken die opvallen:

 • in mei en juni zijn er minder ara's te zien, en in sommige jaren komen ze dagen achter elkaar helemaal niet. 
 • in april en mei zakt het waterpeil van de rivieren en dat betekent voor de rivier Manu dat stranden bloot komen te liggen. Dit trekt migranten onder de vogels aan (skimmers, terns, etc.) die op deze stranden gaan broeden. Je ziet dus meer vogels op de rivier, en bovendien maken de roofvogels zoals de caracara en andere roofdieren zoals de tayra, ook dankbaar gebruik van deze extra mogelijkheden op eten. Het nadeel van deze maanden is dat je weinig ara's ziet in Blanquillo.
 • aan het einde van de droge tijd, augustus/september, is er een duidelijk gebrek aan vruchten. Apen die normaal gesproken in grote groepen foerageren, zoals het doodshoofdaapje en kapucijnaap, breken dan op in kleinere groepen om niet binnen één boom met weinig vruchten te moeten concurreren. De keerzijde is dat apen in kleinere groepen banger zijn voor roofdieren. Ze zijn dus veel stiller om niet de aandacht te trekken waardoor het ook voor mensen lastiger is ze waar te nemen. Voor andere dieren is de kans ze te zien ongeveer hetzelfde, het hele jaar door. 

De meeste toeristen bezoeken Manu in de maanden juli en augustus. De kans dat je andere groepen toeristen tegenkomt is in deze periode het grootst.

De partner die de reizen naar Manu voor SNP uitvoert is zeer betrokken bij het behoud van Manu in de breedste zin des woords. Zij zijn één van de ecotoerisme pioniers van Manu. Ze hebben hun eigen eco-lodges en kampeerhutten gebouwd, opgetrokken uit bijna geheel natuurlijke materialen. Ook de indiaanse bewoners vormen een integraal deel van de organisatie van de Manu-tours. Zo wordt zoveel mogelijk van de diensten van de plaatselijke bevolking gebruik gemaakt en worden ze betrokken bij verschillende ecotoerisme projecten. 

Ook voor het transport overland en over de rivier hebben zij hun eigen bussen en boten aangeschaft waarbij ze strikte regels in acht hebben genomen die bijdragen tot een verlaging van de impact die toerisme en uw bezoek aan Manu minimaliseren. De volgende maatregelen zijn genomen:

 • elke toerist ontvangt een lijst met aanbevelingen om zijn/haar impact zo gering mogelijk te houden;
 • de uitstoot van koolstoffen wordt zo laag mogelijk gehouden: de eco-lodges gebruiken geen electriciteit, behalve kleine aggregaten om batterijen van toeristen op te laden. De kampeerhutten hebben geen aggregaat;
 • al het niet biologisch afbreekbare afval wordt naar Cusco afgevoerd;
 • het regenwoud rondom de eco-lodges en de kampeerhutten wordt, behalve voor de aanleg van de wandelpaden, volkomen met rust gelaten;
 • waar mogelijk wordt er gebruik gemaakt van de diensten van de lokale bevolking, dit gaat vooral op voor het bootpersoneel en het lodgepersoneel;
 • onze partner heeft sinds 2000 een ecotoerisme project met de Yine indianen van Manu opgezet;
 • onze partner is actief betrokken bij de bescherming van het naastliggende regenwoud, de Reserva Comunal Amarakaeri, tegen olie exploitatie. Een van de middelen hiertegen is het opzetten van nieuwe ecotoerisme projecten gezamenlijk met de federatie van indianen uit Madre de Dios.

 

Omdat veel is inbegrepen hoef je niet veel geld mee te nemen. Je hebt geld nodig om onderweg extra drankjes, snacks of souvenirs te kopen en eventueel het personeel aan het einde van de reis een fooi te geven. Richtbedrag voor 9 dagen: ca. S/.150 Peruaanse soles. Het is beter om soles mee te nemen dan dollars en bij voorkeur de kleinere geldbiljetten.

Neem de volgende uitrusting mee op reis:

 • GELDIG paspoort en kopieën
 • Kopie van gele koorts en tetanus vaccinaties
 • Zaklantaarn met extra batterijen en reservelampjes
 • Verrekijker
 • Insectenwerend middel (met min. 35% DEET) en 'Afterbite' 
 • Trui, fleece of lichte jas
 • Dunne katoenen kleding (met lange mouwen en een lange broek)
 • T-shirts en korte broek
 • Warme trui of jack voor tijdens boottochten
 • Lange sokken
 • Zwemkleding
 • Persoonlijke toiletartikelen
 • Regenkleding / poncho
 • Zonnebril en zonnehoed / pet
 • Zonnebrandmiddel
 • Toiletpapier voor tijdens het reizen (1 rol)
 • Plastic zakken om je spullen droog te houden
 • Drinkfles (gevuld met water, voor dag 1, daarna kun je bijvullen)
 • Evt. malariatabletten
 • Zakmes
 • 1 paar waterdichte wandelschoenen, bijvoorbeeld palladiums of lichte bergschoenen. Ideale schoeisel voor het regenwoud bestaat niet. Kies je schoeisel vooral op persoonlijke voorkeur.
 • 1 paar sandalen of slippers voor rondom de lodges en in de douches
 • Rubberen laarzen alleen bij grotere maat dan 44 en alleen in het regenseizoen (april, november en december)
 • Dagrugzak
NB: Het is goed te bedenken dat alles wat je meeneemt in het warme, vochtige regenwoud enigszins vochtig wordt. Neem dus alleen mee wat je nodig hebt voor dagen van je verblijf. Wat betreft de boot is er geen limiet aan het gewicht dat je meeneemt. Het is echter wel zo handig niet meer dan één grote rugzak per persoon en een klein rugzakje voor je spullen van de dag mee te nemen. Je overige bagage kun je in Cusco bij het hotel of in het kantoor van de lokale agent achter laten.

Ga je binnenkort op reis naar Peru bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/peru. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

reuzenotter_familie_in_salvador_meer.jpg

Peru - Nationaal Park Manu

Verken het Amazonewoud

Verblijf vanuit eco-lodges en kampeerhutten

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.