Kaapverdië - Santo Antão, 8 dagen wandelparadijs in de Atlantische Oceaan

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit pensions

Deze korte wandelreis laat je kennis maken met Santo Antão, een van de mooiste wandeleilanden van de 500 km voor de West-Afrikaanse kust liggende Kaapverdische archipel. Loop langs scherp gekartelde heuvels, drakenbomen en pijnbomen met zilvergroen baardmos. In de gapende kloof Ribeira do Paúl zie je huisjes verspreid liggen alsof ze uit de lucht zijn komen vallen. Kuier over de verschillende markten van Mindelo, de culturele hoofdstad en eens de woonplaats van wijlen Cesára Evóra, de zangeres die met haar melancholieke liederen het leven bezong op Kaapverdië. Met de klanken van haar muziek in je achterhoofd, keer je beslist weer terug naar Kaapverdië. Net zoals vele Kaapverdianen doen die buiten Kaapverdië wonen.

Uniek aan deze reis

 • Afrikaans land met Europees tintje
 • Bagage transport inbegrepen
 • Door Portugezen aangelegde zagzag wegen
 • Kustwandeling Cha d'Igreja naar Ponta do Sol
 • Mix van Creoolse en Afrikaanse cultuur
 • Prachtige vallei van Paúl
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Vriendelijk Kaapverdië

Kaapverdië heeft twee gezichten. Zonaanbieders kiezen voor de oostelijke eilanden; de veel ruigere westelijke eilanden zijn ideaal om te wandelen. 'Wacht met Kaapverdië niet te lang', tipt SNP-reisexpert Sandra van der Linden. Lees verder...

De schoonheid van de Kaapverdische eilanden

Kaapverdië is prachtig! Ieder eiland heeft stuk voor stuk zijn eigen hoogtepunten, die zeker niet voor elkaar onderdoen. In deze video nemen we je mee langs alle eilanden.

Dag tot dag

Kaapverdië - Santo Antão

Mindelo is de culturele hoofdstad van Kaapverdië en lang de woonplaats geweest van de in 2011 overleden diva Cesária Évora. Bezoek in deze levendige plaats beslist de groente- en fruitmarkt (met name op zaterdag!) en de vismarkt bij de haven. Veel couleur locale! Het eilandgevoel zal alleen maar toenemen bij het nemen van de boot naar Santo Antão, het wandelparadijs van de Kaapverdische archipel. Verken de spectaculair zigzaggende bergpaden van Covo naar Coculi en de mooie kustwandeling van Cruzinha naar het vissersplaatsje Ponta do Sol. Met deze wandeling bezoek je een van de mooiste dorpjes van het eiland, Fontainhas. Het dorpje lijkt tegen een bergwand te zijn geplakt. De wandeling van de Cova-krater naar de vallei van Paúl is alleen al bijzonder vanwege de kunstig aangelegde, eeuwenoude paden. Hoe heerlijk is het verblijf in deze vallei waarin je door de gastvrouwen van Casa das Ilhas wordt verwelkomd. Genietend van de rust zittend onder de fruitbomen en uitkijkend over de vallei met zijn diepe groene dalen met bananen-, suikerriet- en koffieplantages, is Nederland ver weg en neemt je vakantiegevoel alleen maar toe.

Dag 1

Aankomst op de luchthaven op São Vicente die zich ten zuidoosten van de havenplaats Mindelo bevindt. Je wordt begroet door onze lokale vertegenwoordiger. Een transfer brengt je in een klein half uur naar je accommodatie in één van de welvarendste steden van de Kaapverdische eilanden: Mindelo. De vrolijke stad, met de kleurrijke huisjes aan de haven, staat bekend om de muziek, die vanuit de kroegjes door de straten klinkt. De muziek is swingend en melodramatisch tegelijk, met Afrikaanse en Portugese invloeden.

In Mindelo verblijf je een boutique hotel dat bekend staat om haar vriendelijk en gastvrij personeel. Alle kamers beschikken over een mini-bar, Wi-Fi en airconditioning. Het ligt in het centrum en toch dichtbij de haven, met zijn lokale markt beslist een bezoek waard!

Inbegrepen maaltijden: -

Overnachting in

Mindelo (São Vicente)

Dag 2-3

Na een vroeg ontbijt is het tijd voor je transfer naar de haven van Mindelo, waar om 7.00 uur de veerboot naar Santo Antão vertrekt (er gaat ook een veerboot om 14.00 uur, maar dan heb je vandaag geen tijd meer om een wandeling te doen). Vanaf de veerboot naar Santo Antão zie je met een beetje geluk dolfijnen (voornamelijk in augustus) en vliegende vissen. Na aankomst op Porto Novo, de haven die aan de zuidkust ligt van het eiland Santo Antão, word je opgewacht door de chauffeur die je naar de noordkust rijdt. Via een adembenemende oude Portugese weg - de Estrada da Corda - rijd je over de hoogste toppen langs diepe ravijnen met kunstig aangelegde terrasvelden. Bij het plaatsje Corda vangt de wandeling aan naar Coculi. Terwijl je (hoofd)bagage verder wordt vervoerd naar je accommodatie in Cha d’Igreja, wandel je vanaf Corda door de vallei van Fiqueral. Het eerste gedeelte gaat over een smal slingerend stenen pad door een steil versneden landschap. In de plaats Coculi, het eindpunt van deze korte maar prachtige wandeling, staan een paar mooie koloniale huizen, een leuke kerk met kerkpleintje om lekker uit te rusten. In Coculi word je opgewacht voor de transfer naar Chã d'Igreja. Wandeling dag 2: 6 km, 2 uur. Alleen afdalen: 860 m.

Wandeling dag 3: Vanuit de accommodatie in Chã d'Igreja kun je de volgende wandelingen doen: 
-van Chã d'Igreja naar Ribeira Alta 9 km, 550m stijgen en 450m dalen, 4 uur
-van Chã d'Igreja naar Boca de Ambas Ribeira, 9 km 600m stijgen en 375m dalen, 4,5 uur
-van Chã d'Igreja via Cruzinha naar het dal van de Mocho en terug naar Chã de Igreja. 10 km, 450m stijgen en dalen, 4 uur
-van Chã de Igreja  door de vallei naar het stuwmeer Canto de Cagarra Barragem en via dezelfde route terug naar Chã de Igreja, 12 km, 300m stijgen en dalen, 5 uur

Inbegrepen maaltijden dag 2-3: ontbijt, diner

Overnachting in

Chã de Igreja

Dag 4

Vandaag maak je een puike kustwandeling via Cruzinha naar Ponta do Sol. Onderweg kom je fraaie dorpjes tegen zoals Chã da Mar, Formuingas, Corvo en Fontainhas. Tijdens het eerste gedeelte zie je het fraaie zandstrand Ribeira Seca met zijn zwarte zandduinen en versteende plantenwortels. Voor Chã de Mar, waar alleen nog wat verlaten huisjes te vinden zijn, is de wandeling landschappelijk het minst mooi, hierna wordt het spectaculair en zwaarder.

Wandeling: 18 km, 6 uur. Stijging 520m, daling 550 m

Inbegrepen maaltijden: ontbijt

Overnachting in

Ponta do Sol (Santo Antão)

Dag 5

Met een privé transfer rijd je het binnenland weer in over de oude weg naar Cova de Paúl. In deze oude krater vangt de spectaculaire wandeling aan waarmee je afdaalt in de groene vruchtbare vallei van Paúl. Koffie- en bananenplantages bepalen het beeld, afgewisseld door kleine dorpjes. Onderweg kom je een restaurantje tegen om even bij te komen en wat te eten of drinken. De wandeling eindigt bij het pension Casa das Ilhas, een eenvoudige accommodatie 'off the beaten track' waarbij de maaltijden ook eenvoudig zijn. Je verblijft hier de komende nachten. Je bagage die je niet nodig hebt met de wandeling van vandaag, wordt voor je afgezet bij de accommodatie waar je naartoe wandelt.

Wandeling: 8,5 km, 125 m stijgen en 1110 m dalen, 4 uur.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, diner 

Overnachting in

Vallei van Paúl (Santo Antão) - Casa das Ilhas

Dag 6

Vanuit Casa das Ilhas zijn diverse wandelingen te maken. Kies uit een van de wandelingen zoals hieronder beschreven. In het SNP-reispakket lees je hoe alle wandelingen gedetailleerd zijn beschreven.

 • Pedra das Moças (3 km/1 uur) - korte wandeling naar het gezellige dorpje Pedra das Moças 170 m stijgen en dalen
 • Pico d’Antonio (9 km/3 uur)- wandeling omhoog tot mooi uitzichtpunt over diverse valleien, lange bochtige afdaling door Figueiral de Paúl met telkens wisselende uitzichten. Je loopt tussen huizen en landbouwgronden door. Stijgen en dalen 560 m
 • Vallei van Fajã de Janela (9 km/3,5 uur) - je start op grote hoogte waardoor je direct de endemische flora kunt waarnemen. via een koel dennenbos daal je af in de open vallei van Fajã de Janela. Stijging 80 m, daling 1550 m

Ook kun je een van de weinige stokerijen bezoeken waarbij de suikerrietpers wordt aangedreven door koeien of ga relaxen onder de fruitbomen van Casa das Ilhas. Laat je verwennen door de kookkunsten van Paolo.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, diner

Overnachting in

Vallei van Paúl (Santo Antão) - Casa das Ilhas

Dag 7

Een groot gedeelte van de dag heb je nog ter vrije besteding. In de loop van de middag word je met een privé transfer naar de haven van Porto Novo gebracht voor de ferry (gepland vertrek 16.00 uur) naar Mindelo. Bij aankomst in Mindelo vindt de transfer plaats naar je accommodatie op São Vicente.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt

Tip voor verlenging! Om lekker te genieten van een rustmoment tijdens je (wandel)vakantie, is een verblijf in Mindelo, de culturele hoofdstad van Kaapverdië beslist de moeite waard. 

Overnachting in

Mindelo (São Vicente)

Dag 8

Na het relaxte uitgebreide ontbijt in het boutique hotel, check je uit en vindt de transfer plaats naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland.   

Maaltijden inbegrepen: ontbijt.

Verleng je reis naar Santiago en Fogo! Verken je wandelvakantie met een verblijf op een van de twee andere mooie wandeleilanden van Kaapverdië, Santiago en Fogo

NB Programma

 • In Kaapverdië is een toeristenbelasting van kracht die ten gunste zal komen aan de ontwikkeling van het toerisme in Kaapverdië. De belasting bedraagt CVE 220 per dag (ca. € 2,20) met een maximum van 10 dagen voor alle toeristen vanaf 16 jaar en ouder.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in hotels en pensions op een- of tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. Je  verblijft  in Chã de Igreja  in  een kleinschalige  eco-lodge  met  zicht  op  de  Atlantische Oceaan die nabij is. De bungalows waar je verblijft zijn uit  natuursteen  opgetrokken  en  allen  smaakvol ingericht.  Er  wordt  heerlijk  gekookt en vruchten en groenten komen uit de eigen tuin. Vergeet 's nachts niet de sterrenhemel te bewonderen, er is bijna geen lichtvervuiling. In de Vallei van Paúl breng je de laatste twee nachten door in Casa das Ilhas. De accommodatie zelf is eenvoudig, maar de ligging in de bergen maakt het een ideaal startpunt voor de prachtige wandelingen die je er kunt maken. 

Over de maaltijden

Op Santo Antão is het aanbod van restaurants beperkt. De meeste restaurants hebben een vast dagmenu, bereid door de familie van het restaurant. Mocht je in een restaurant willen eten, dan is het gebruikelijk dit in de ochtend te (laten) reserveren zodat men op je komst 's avonds rekent. Bij de meeste accommodaties is het eveneens mogelijk om te eten.

De Kaapverdische dis is een echte fusion keuken. Gezien de strategische ligging tussen Afrika en de Caribische archipel en haar koloniale verleden vind je Creoolse, Portugese, Afrikaanse en zelfs Braziliaanse invloeden die een stempel op de Kaapverdische keuken hebben gedrukt. Het nationale gerecht is cachupa, een bonenschotel met maïs en worst. De groenten die lokaal worden verbouwd (wortel, zoete en gewone aardappel, pompoen en courgette) zie je vaak terug in de diners. Er wordt vanzelfsprekend veel vis gegeten en rijst ontbreekt nooit op tafel, maar ook vlees en kip is bijna altijd op het menu te vinden. Voor vegetariërs is de keuze beperkt, maar dat wordt steeds beter. Op alle eilanden zijn tropische vruchten als papaya, guava, mango en cocos verkrijgbaar die in sapjes en nagerechten hun weg weten te vinden, smullen maar!

Neem snacks uit Nederland mee voor onderweg. Er zijn geen supermarkten alleen piepkleine winkeltjes die allemaal hetzelfde verkopen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen o.b.v. logies & ontbijt
 • diners tijdens verblijf Cruzinha en Vallei van Paúl
 • alle transfers volgens programma
 • bagagetransport (dag 2 en 4)
 • boottocht São Vicente-Santo Antão v.v
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • beveiligingstoeslag (Airport Security Fee-TSA)
 • persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting à € 2,50 per persoon per nacht
 • TSA airport security fee (ca. € 31,-)

Over de activiteiten

Wandelen op Santo Antão is een genot! Het eiland kent een uitgebreid netwerk van eeuwenoude wandelpaden van ca. 1,5 tot 2 meter breed en verhard met basaltkopjes. De wandelpaden, gericht op een avontuurlijk publiek, lopen slingerend langs berghellingen. Slechts af en toe is er een smaller paadje langs een dieper stuk als je bijvoorbeeld een pas over gaat, maar niet veel. De drie standaard wandelingen die je op deze wandelreis maakt variëren van 6 tot 15 km met een maximale daling van ruim 1100 meter. Santo Antão kent nauwelijks een vlak stuk, je bent altijd wel aan het klimmen of dalen!

De zwaarte van deze wandelreis wordt niet alleen bepaald door de lengte van de wandelingen, maar ook door de vrij steile afdalingen. In het SNP-informatiepakket staat per wandeling beschreven of er stukjes zijn die hoogtevrees gevoelig kunnen zijn. De meeste wandelingen kun je laten plaatsvinden in dalende richting. Op dag 3 en 6 bepaal je zelf of je wilt wandelen en zo ja, hoe lang en hoe zwaar. Op de andere dagen wandel je of zijn er verplaatsingen. Je wandelt nimmer met je hoofdbagage, deze blijft achter in de accommodatie of wordt per auto vervoerd naar de volgende accommodatie. Vanuit je verblijf in Chã de Igreja en de vallei van Paúl heb je de keuze uit een aantal dagwandelingen. Alleen de wandelingen in de vallei van Paul zijn in het SNP-informatiepakket voor je beschreven en voorzien van waypoints (GPS tracks beschikbaar).

Geschikt voor kinderen

De minimale leeftijd voor deze wandelreis bedraagt 18 jaar.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht vanaf Schiphol-Amsterdam met Tap Air Portugal of  TUIFly op Mindelo (Saõ Vicente). TUIFly vliegt op maandag naar deze bestemming, TAP Air Portugal vliegt vanaf Amsterdam meerdere keren per week met overstap in Lissabon, waarbij je zowel op de heen- als de terugvlucht altijd een extra nacht nodig hebt in Lissabon.
Tap Air Portugal vliegt ook dagelijks vanaf Brussel, waarbij je niet in Lissabon heft te overnachten. De overtap in Lissabon is wel vrij krap.

SNP regelt graag deze vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt deze reis het hele jaar starten, maar het ideale wandelseizoen loopt van oktober tot aan mei (lagere temperaturen en luchtvochtigheid). Een belangrijk kenmerk van de Kaapverdische eilanden is dat het er vaak droog is en dat de zon uitbundig schijnt. De dagtemperatuur varieert van gemiddeld 24-25 graden in de winter tot aan 29-30 graden in september. ‘s Nachts daalt de temperatuur in de winter tot 18-19 graden en in de zomer tot 23-24 graden. In de wintermaanden  leert de ervaring van SNP-reizigers dat het klimaat alle kanten op kan. Het is niet altijd stralend blauwe lucht, maar kou en regen zul je zelden ervaren. Neem voor de zekerheid altijd een trui of een dun fleece vest mee. De meeste kans op regen is er tussen augustus en oktober, vooral op Santo Antão. Als het regent kan er een flinke bui vallen en kunnen paden te glad worden om te gaan wandelen. 


 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kaapverdië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De Kaapverdische Escudo (CVE) is de nationale munteenheid. Tijdens deze reis kun je alleen betalen met de lokale valuta, de Escudo. Je kunt ook pinnen of eurobiljetten wisselen. Slechts enkele hotels accepteren een Visa creditcard. Geld opnemen met je creditcard kan ook.

Ter plaatse dien je te rekenen op enkele bijkomende kosten:

 • diners (€ 20-25 per diner p.p.)
 • toeristenbelasting (€ 2,20 p.p. per nacht vanaf 16 jaar of ouder)
 • Airport Service Tax (zie voor meer informatie het kopje 'Visum Kaapverdië')

De transfers worden uitgevoerd per minibus of taxi.

 • Weekendtas
 • dagrugzak
 • Stevige wandelschoenen (goed profiel, hoogsluitend tot boven enkels)
 • Lichte wandelschoenen voor 's avonds
 • Wandelstokken i.v.m. hoogteverschillen
 • Fleece jack
 • Wind- en waterdicht jack
 • Luchtige wandelkleding
 • Regenkleding
 • Zwemkleding
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Bril voor contactlensdragers i.v.m stof
 • Eventueel verrekijker
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Veldfles (min. 1,5 liter)
 • Lippencreme met UV-filter
 • EHBO-benodigdheden
 • GELDIG paspoort (nog 6 maanden geldig bij terugkeer in Nederland)

Voor een bezoek aan Kaapverdië heb je een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig moet zijn na afloop van je verblijf. Bij een langer verblijf is er een belasting verschuldigd die bij vertrek moet worden voldaan. Er is geen visum nodig voor ingezetenen van één van de ECOWAS-landen. Ook voormalige inwoners van Kaapverdië en hun familieleden hebben geen visum nodig.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren. 

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kaapverdië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Airport Security Fee (TSA)

Voor een verblijf van maximaal 30 dagen in Kaapverdië heb je geen visum nodig, maar dien je wel een zogenoemde Airport Security Fee (=TSA) te betalen. Dit is een beveiligingstoeslag die dient ter dekking van de kosten van grensbewaking, preventie en veiligheid. Meestal zijn deze kosten in het internationale vliegticket verwerkt, echter voor Kaapverdië niet. 

Om de Airport Security Fee te kunnen betalen, dien je je verplicht te registreren via het online platform Ease.gov.cv. Doe dit minimaal 5 dagen voor vertrek naar Kaapverdië.

Omdat de registratie nog niet altijd vlekkeloos verloopt via dit platform, kun je de beveiligingstoeslag ook bij de immigratie bij aankomst op Kaapverdië betalen (cash of per credit card). Er geldt wel een kleine toeslag. Bij de registratie zal men vragen naar je paspoortgegevens, vluchtnummer, datum van aankomst en vertrek, en je verblijfplaats in Kaapverdië. Bij aankomst op de luchthaven in Kaapverdie dien je het bewijs van de registratie te tonen. Indien je dit niet kunt tonen, dien je je alsnog te registreren en het bedrag van de beveilingstoeslag te voldoen.

Bedrag van TSA

Bij aankomst vanaf buiten Kaapverdië betaal je CVE 3.400 (ongeveer € 31) voor de TSA. Voor binnenlandse vluchten is CVE 150 (ongeveer € 1,40) normaliter inbegrepen in de prijs van het vliegticket.

Paspoort

 • Je paspoort moet minstens twee lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.
 • Reizigers onder de 18 jaar zijn verplicht een kopie van de geboorteakte aan te leveren.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kaapverdië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Kaapverdië zijn minder ontwikkeld dan in Europa. Medische faciliteiten zijn niet altijd direct aanwezig.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm weer 2 liter drinkwater per persoon mee.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Kaapverdië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Kaapverdië zelf komt geen Gelekoorts voor. Als u over land Kaapverdië binnenkomt, is een Choleraverklaring nodig.

Aanbevolen
Malaria komt plaatselijk voor. Goede bescherming tegen muggenbeten wordt sterk aanbevolen, wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In de maanden augustus t/m november komt in Kaapverdië malaria voor op de eilanden Santiago en Boavista. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen(herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt weinig tijd. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kaapverdische natuur

Kaapverdië - Santo Antão

wandelparadijs in de Atlantische Oceaan

Wandelvakantie vanuit pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.