Bulgarije - Fotoreis, 7 dagen Workshop macro fotografie, bloemen en vlinders

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Fotoreis vanuit sfeervol hotel

Leerzame fotografiereis in het hart van het Rhodopengebergte, in het zuiden van Bulgarije. In een arcadisch landschap vol bloemenrijke graslanden en stille dorpjes staan natuur- en macrofotografie centraal. Maar uiteraard is er ook aandacht voor landschapsfotografie. Een echte workshop waar je alles over techniek en uitrusting leert en je kennis maakt met nieuwe manieren van fotograferen. Verblijf in een comfortabel dorpshotel, waar de maaltijden zeer smaakvol zijn en de ontvangst hartverwarmend.

Uniek aan deze reis

 • Arcadische en fotogenieke landschap van de Rhodopi
 • Veel aandacht macrofotografie
 • Voor natuur- en fotografieliefhebbers
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Bulgarije - Bulgarije * Fotoreis

Glinsterende beekjes, ingeslapen dorpjes, prachtige vergezichten, geurende hooilanden en natuurlijk de koele frisse lucht van het gebergte. Dat wordt de setting van deze natuurfotografiereis. Behalve de fraaie landschappen is het de wereld van het kleine, waarin we op fotojacht gaan. Er is veel te zien en te fotograferen. Op een rotspartij liggen hagedissen in de zon, vanuit het hoge gras gonst het van de sprinkhanen, volop vlinders boven bloemenweiden. Onderwerpen genoeg. Maar hoe krijg je ze het mooist op de foto? Dat leer je op deze fotoreis naar het Rhodope gebergte in Bulgarije. We verblijven gedurende de hele reis in een sfeervol hotel met goede voorzieningen. Ons dorpje ligt centraal in het gebied, zodat we geen lange busritten hoeven te maken. In de bloemrijke graslanden zijn (behalve de bloemen) vlinders de meeste opvallende bewoners. De namen spreken boekdelen: parelmoervlinders, pauwogen, witjes, blauwtjes, groentjes. Een grote bonte kleurenpracht en van dichtbij nog veel fraaier.

Voor wie is deze reis? Deze reis is opgezet voor natuurliefhebbers die het leuk vinden om zich een week op natuurfotografie te storten. Je dient tenminste te beschikken over een spiegelreflex camera waarbij je dichtbij kunt fotograferen. We gaan uit van een bescheiden fotografie-ervaring. Behalve een voorzetlens, tussenringen of, als je erover beschikt, een macrolens is verder geen speciale uitrusting of kennis nodig om in het dichtbijgebied te kunnen fotograferen. Ook voor meer gevorderde natuurfotografen is de reis prima geschikt. Het doel is niet zoveel mogelijk soorten te fotograferen. Het gaat erom ze beter of op een meer bijzondere manier vast te leggen. De reis heeft de opzet van een workshop, waarbij het de bedoeling is om je vaardigheden op het gebied van natuurfotografie te verbeteren. Het accent licht bij dichtbij- en macrofotografie, maar er is natuurlijk ook aandacht voor landschapsfotografie. Alle aspecten komen hierbij aan de orde, zoals uitrusting, planning, benaderen, cameratechniek, gebruik van verschillende objectieven, lichtomstandigheden, camerastandpunt, beweging, flitsen etc. Je zult geprikkeld worden om op andere, nieuwe manieren foto’s te maken en te beoordelen dan je tot op heden gewend was. En dat gaat het zeker niet alleen om compositie! Na deze workshop zul je bijvoorbeeld anders leren kijken en het belang zien van sfeer, onscherpte, beweging, emotie en spanning. De ervaring leert overigens dat elke deelnemer vaak al zijn eigen specialiteit heeft of ter plaatse ontwikkelt. Het leuke van een fotografiereis is dat je dus ook veel van elkaar opsteekt. Kortom: fotograferen zal na deze workshop nooit meer hetzelfde zijn!

Dag 1

Heenreis en aankomst in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Met een minibusje bestuurd door de reisleider rijden we in zo’n 4 uur naar ons hotel. Na aankomst in ons kleine hotel delen we de kamers in, dineren en bespreken het programma (ligt niet vast!) voor de volgende dagen.

Overnachting in

Yagodina

Dag 2

Vandaag verkennen we te voet de omgeving van het dorp. Op muurtjes en tussen de rotsen zien we misschien hagedissen. In bloemrijke graslanden struinen we rond op zoek naar onderwerpen. We besteden veel tijd ter plekke en wandelen niet veel.

Overnachting in

Yagodina

Dag 3

Na het ontbijt vertrekken we met ons minibusje de bergen in. De berghellingen hebben alpenweiden, rotsen, naaldbomen en struweel. In deze gebieden is van alles te zien en te fotograferen. Intussen houden we de lucht in de gaten; steenarend, raaf en slachtvalk kunnen overkomen. De hellingen zelf zijn heel bijzonder: ieder uur van de dag is er ander licht, andere kleuren en een andere sfeer. Je foto’s zijn dus ook niet steeds hetzelfde. Je ziet het licht veranderen. Vooral tegen de avond, wanneer rond acht uur het laatste warme zonlicht over de kim valt, zullen we mooie foto's kunnen maken. Heel interessant is het gebruik van tegenlicht bij macrofotografie, waar we nu goed mee kunnen oefenen.

Overnachting in

Yagodina

Dag 4

In Bulgarije is meer te zien dan planten en kleine beestjes. Er zijn gemzen, slechtvalken, rotskruipers steenarenden en met heel veel geluk misschien zelfs een bruine beer. We gaan vandaag speciaal op zoek naar de rotskruiper, een hele bijzondere vogel die leeft langs steile kliffen. Hier vinden we ook bijzondere planten, aangepast aan bijzondere omstandigheden. In de (na)middag zijn we weer op een goede fotografie locatie in open gebied, waar we tal van insectensoorten kunnen fotograferen.  Met wat geluk lukt het ook om aan de randen van de weiden een smaragdhagedis of zandadder te vinden.

Overnachting in

Yagodina

Dag 5

Dag ter eigen besteding in de omgeving van het hotel. Je kunt nog eens rustig je foto’s analyseren, alle informatie van de afgelopen dagen laten bezinken en zelf in eigen tempo aan de slag gaan met macro- en natuurfotografie. In de omgeving zijn hiervoor genoeg goede plekken! In het dorp is ook een grot aanwezig die je kunt gaan bezoeken.

Overnachting in

Yagodina

Dag 6

Programma in overleg met de reisleider, afgaande op de weersomstandigheden van de afgelopen dagen en de onderwerpen die we nog niet hebben gezien / kunnen fotograferen. We schroeven onze eisen wat op en gaan op zoek naar meer bijzondere soorten. Na het diner maken we een avondexcursie naar een interessant gebied. Voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid te oefenen met flitslicht in combinatie met het steeds zwakker wordende natuurlijke licht.

Overnachting in

Yagodina

Dag 7

Terugreis naar Amsterdam

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers) en fotografie omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in een vriendelijk en gastvrij hotel in het dorp Yagodina op kamers met douche en toilet. Het hotel is gelegen in het hart van het Rhodope gebergte.

Over de maaltijden

De dag begint met een goed ontbijt. Voor het lunchpakket kunt u in het dorp boodschappen doen. De reisleider zal hierbij behulpzaam zijn. ‘s Avonds genieten we in het hotel van de uitstekende diners.  De maaltijden worden bereid uit verse, lokale producten en zijn zeer smaakvol. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 x diner
 • transfers in Bulgarije volgens programma
 • diensten SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • eventuele entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Deze reis staat geheel in het teken van de fotografie. Om bij de meest interessante plekken te komen maken we dagelijks een of meerdere korte wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein. De wandelingen kennen soms aanzienlijke hoogteverschillen van enkele honderden meters, maar het tempo ligt laag. We kiezen de trajecten ook zodanig dat het altijd mogelijk is om rustig aan te doen en in de buurt van de bus te blijven, waar de omgeving voor natuurfotografie ook mogelijkheden biedt.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Sofia.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines naar Sofia v.v.

Vluchtschema
OS 378 Amsterdam - Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.55 uur
OS 795 Wenen - Sofia vertrek om 10.15 aankomst 12.45 uur
OS 796 Sofia - Wenen vertrek om 13.40 aankomst 14.15 uur
OS 373 Wenen - Amsterdam vertrek om 15.05 aankomst 17.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Vanwege de hoge bergruggen in het zuiden, ligt het grootste deel van Bulgarije buiten de invloedssfeer van de Middellandse zee en heeft het een continentaal klimaat. De zomers beginnen in juni en zijn droog en warm, een temperatuur van zo'n 30 graden is dan in de dalen niet abnormaal. Regen valt er in de zomer maar weinig, en de meeste neerslag die valt, valt in de vorm van korte, hevige (onweers)buien. De reizen zijn gepland in de eerste helft van juni, als de weilanden volop in bloei staan en er veel insecten zijn. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bulgarije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Bulgarije is de Leva. De koers van de Leva is afhankelijk van de plaats waar u wisselt. Voor het wisselen kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. Het prijspeil in Bulgarije stijgt snel, maar is toch nog veel lager dan in West-Europa. Na aankomst in Sofia of onderweg wordt u in de gelegenheid gesteld om geld te wisselen of te pinnen. Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen uw persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet ingebrepen. Afhankelijk van uw uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €50,- voldoende.

Op het vliegveld van Sofia staat een busje gereed die ons gedurende de rest van de reis zal vervoeren. De cursusleider rijdt ons dagelijks naar de geselcteerde plekken en vervoert ons aan het einde van de reis weer terug naar het vliegveld van Sofia. Houdt u er rekening mee dat Bulgarije een groot land is en we daarom af en toe vrij lang in de bus zitten. De wegen in Bulgarije zijn over het algemeen goed en gelukkig is er onderweg veel te zien. Er wordt regelmatig gestopt.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

In het vliegtuig is de bagage beperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de bus is echter gering. We verzoeken u daarom uw hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Koffers zijn wat onhandig in de bus, u kunt het beste een verstouwbare reistas meenemen. Denk er aan dat u een aantal belangrijke spullen in uw handbagage stopt voor het geval uw koffer zoek raakt of wanneer u niet direct bij uw koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is meer dan voldoende ruimte voor uw foto-uitrusting.

Voor deze reis is het wenselijk om de volgende zaken mee te nemen:

 • Spiegelreflexcamera
 • Objectief waarmee je van dichtbij (tenminste 50 cm afstand) kunt fotograferen en/of voorzetlens / tussenringen. Ideaal is een macrolens van 100-150 mm.
 • Tussenringen
 • Flitser (eventueel, niet noodzakelijk)
 • Statief
Daarnaast verzoeken we u bij het inpakken van uw tas of koffer aan het volgende te denken:
 • geldig paspoort
 • wat te eten en drinken voor tijdens de heenreis
 • eventueel een (kleine) thermosfles voor heet water
 • schilmesje en lepel (voor fruit / yoghurt tijdens de lunch)
 • veldfles, plastic beker (mok)
 • (zak)mes
 • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • rugzak/tasje voor overdag
 • lichte regenkleding of paraplu
 • luchtige kleding en warme kleding voor in de bergen
 • zaklamp
 • doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens lunch in het veld)
 • notitieboekje met potlood
 • deze reizigersinformatie
 • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • muggenolie
 • (kopieën) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld (voor 'normale' uitgaven is ca. 50,- euro ruim voldoende)
 • persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:

 • statief, wandelstok e.d.
 • scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • vloeistoffen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die als Nederlands vakfotograaf zijn/haar grote kennis van fotografie graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 
De reis met vertrek op 10-6-18 wordt begeleid  door Jeroen Jazet, de reis met vetrek op 8-7-18 wordt begeleid door Lex van den Bosch.
Jeroen  is fotograaf , docent fotografie en sinds 2007 Outdoor instructeur voor SNP in Spanje en Italie. De combinatie theorie-praktijk vind hij geweldig. Je kunt gedurende een week fotograferen veel persoonlijke begeleiding geven en de diepte in met de deelnemers! Omdat hij veel commercieel portret –en reclamewerk maak, vind hij het heerlijk om als vrij werk verstilde landschappen en verlaten plekken te fotograferen.
Lex studeerde biologie in Amsterdam. Sinds 1991 deelt hij zijn enthousiasme voor fotografie, reizen en natuur met het publiek. In de eerste jaren als journalistiek-fotograaf voor o.a. het maandblad MUG en reisleider voor SNP-Natuurreizen, later als project manager van een safaricamp in Namibië. Tegenwoordig is Lex zelfstandig fotograaf-schrijver voor reismagazines en fotograaf voor bedrijven en instellingen. Daarnaast begeleidt hij jaarlijks een aantal SNP-fotoreizen en is hij docent fotografie. Kijk ook op www.beeldenverhaal.nl Ook in het SNP.NL magazine zijn met regelmaat artikelen en foto’s van zijn hand te zien.

Voor een verblijf in Bulgarije hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Bulgarije erkend. In Bulgarije is een WA-verzekering verplicht. Kijk op uw groene kaart of uw polis voor Bulgarije geldig is. Is dat niet het geval dan kunt u aan de Bulgaarse grens een korte-termijnverzekering afsluiten. Bulgaarse verzekeraars keren na een aanrijding een relatief laag bedrag uit. U ondervangt dit probleem door een vakantie-casco-verzekering af te sluiten (all-risk).

Voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor paspoorthouders van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen is een visum verplicht!

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bulgarije

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Bulgarije hebt u geen vaccinaties nodig.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
De meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Over het algemeen is Bulgarije een vrij veilig land. Toeristen dienen net als in andere toeristische gebieden en grote te steden goed op hun persoonlijke bezittingen te letten. Diefstal en zakkenrollerij komen helaas wel voor.
Bulgarije is een arm land in vergelijking met Nederland en België. Draag daarom liever niet opzichtig digitale camera’s e.d.
Over het algemeen doet iedereen zijn best om het toeristen naar de zin te maken. Als wij ons normaal gedragen hebben we in het land over het algemeen niets te vrezen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

macrofotografie.jpg

Bulgarije - Fotoreis

Workshop macro fotografie, bloemen en vlinders

Fotoreis vanuit sfeervol hotel

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen